icon

Nový životný štýl starých mám

12. jún 2025

Neviem čo je toto za dobu ale moja svokra chodí sama s kamoškami na dovolenky, wellness pobyty, učí sa cudzí jazyk, chodí cvičiť ale keď prideme ku nej na navstevu nám po 3 hodinách cesty nemá čo ponúknuť pretože ona nevari, riešime to reštauráciami celý predĺžený víkend čo sme tam, mne je v svokrinej kuchyni blbe variť, aj keď pár krat som to skúsila, no všetko skritizovala. Mame 2 ročného syna, každý deň nám píše ako jej chyba ale keď sme tam pohra sa s nim hodinku max dve a zatvorí sa do izby a chatuje s kamoškami namiesto toho aby sa mu venovala 🤷‍♀️

tetapetra
14. jún 2025
@drahomirrra

@0silvia0 70 rocna zena nevladze? Fuha

@drahomirrra prosím ťa,to čo je za koment 70r žena nevládze?! Mojej známej mama minulý rok pracovala v záhrade. Dokonca aj Vianoce boli ako vzdy. Tento pondelok ju ako 72r boli odviesť do zariadenia s demenciou, ktorá sa doslova zhoršovala zo dňa na deň.

bessie12
14. jún 2025
@drahomirrra

@drahomirrra moja 64 ročná (cca 2 týždne po jej 65 narodeninách bohužiaľ zomrela 😭) mamina síce uz mala problém chodiť, ale vždy pre nás navarila, keď sme prišli na Slovensko. A to veľmi rada. A my sme jej na oplátku priniesli veľa veci z Holandska. Aj na Vianoce sme jej posielali veľký a ťažký balík. Chýba mi to všetko a hlavne maminka 😞

miskakyska
14. jún 2025
@drahomirrra

@miskakyska Mrzi ma to, musi ta to kvoli nebohej maminke velmi trapit….

@drahomirrra teraz neviem či to myslíš ironicky alebo vážne...od Teba som fakt nečakala pochopenie...si ma milo prekvapila... ďakujem

0silvia0
14. jún 2025
@drahomirrra

@drahomirrra veru nevladze, ale 74 rocny otec vladze aj za nu, nema to kazdy podla pravitka.

basullinka
14. jún 2025

Autorka a ako často tam chodíte na predĺžené víkendy? Lebo úprimne, možno je pre ňu dlho, keď ste tam často a na predĺžený víkend. Predsa je to narušenie režimu, keď máš viacdňovú návštevu v domácnosti. A to neznamená, že Vás nemá rada, ale jednoducho je to iné. Preto ja by som sa s ňou pokojne dohodla, v akej frekvencii a dĺžke sa budete navštevovať. To, že svokra žije aktívne, užíva si to a chodí na wellness a podobne je super. Celý život naši rodičia makali, starali sa o nás a teda si zaslúžia, užiť si svoj dôchodok. Avšak, aj mne by to bolo ľúto, keby to bolo na úkor času s rodinou, prišla by som na dohodnutú návštevu a niekto sa venoval mobilu a chatoval s kamoškami. Základ je podľa mňa mať v tomto nejaký balans a rovnováhu.

7lenka11
14. jún 2025

Buď rada, že je aktívna žena a nie ufrflaná a frustrovaná zo všetkého, čo sa okolo nej deje. Ja zase nechápem ženy, ktoré sa na staré kolená uzavrú a ničomu sa nevenujú.
No a čo sa týka stravovania. Môj názor je, že pre návštevu by malo byť pripravené niečo pod zub. My osobne sa o návštevy staráme, máme vždy nachystany aj teplý obed/veceru. Bolo by mi blbé, ak by hladovali alebo museli v okoli hľadať reštaurácie. Ale zase nie je to nikoho povinnosť variť a lietať v kuchyni do nemoty. Moja svokra bola ešte donedávna typ ženy, ktorá sa o siedmej ráno zavrela v kuchyni s upachtena varila dva chody, piekla koláče, upratovala atď a vyšla odtiaľ o pol jednej. No a potom sa sťažovala, že si vnúčatá ani neuzila a už ideme domov. Slušne som jej, aj môjmu muzovi, vysvetlila, že mne naozaj nemusia robiť servis ako v all inclusive hoteli. Radšej nech sa venuje vnúčatám a nejako sa prestravujeme. Dlho jej trvalo, kým to prijala, lebo ona je celý život žienka domáca a všetko musí byť tip top. Napokon jej dohovoril aj svokor a proste so všetkým uťala. Keď prídeme, má navarené na dva dni dopredu a zvyšok času je improvizácia. Grilujeme, objednáme pizzu, ideme sa najesť von… A deťom vždy nosím jedlo ja. Hoci im aj ona rada nachysta, ale keďže sú ešte mali, toto si vždy zabezpečím vopred sama. Ani by mi nenapadlo, aby niekto pre ne varil zvlášť jedla.

katrin21
14. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba nemusi ma cakat s neviem kolkymi chodmi nikto...ale mam 48r a ked niekto ma prist, minimalne babovku spravim, ked idem k rodicom ; nevyzadujem varenie od nich ale jasne ze mamina nieco spravi,ale ma uz vek, nevypeka uz.... ale spravi takez, co my nevarime,napr.sulqnce,to nak je vzacne alebo detom.rezniky,lebo od nej su legendarne...
Ale ked sme u nich dlhsie,varim si aj sama.
Ale proste nesuhlasim a nazorom,ze ked mam nieco pre navstevu tak su prejedacky a ze to nema byt o jedle. Ved ani neni,ale to neznamena ,ze ich aspoh drobnostou ako babovka nepohostim. Zatoze vy nejete sladke, mozno ich by potesilo. Ku kave, caju...

bessie12
14. jún 2025
@katrin21

@1ryba nemusi ma cakat s neviem kolkymi chodmi nikto...ale mam 48r a ked niekto ma prist, minimalne babovku spravim, ked idem k rodicom ; nevyzadujem varenie od nich ale jasne ze mamina nieco spravi,ale ma uz vek, nevypeka uz.... ale spravi takez, co my nevarime,napr.sulqnce,to nak je vzacne alebo detom.rezniky,lebo od nej su legendarne...
Ale ked sme u nich dlhsie,varim si aj sama.
Ale proste nesuhlasim a nazorom,ze ked mam nieco pre navstevu tak su prejedacky a ze to nema byt o jedle. Ved ani neni,ale to neznamena ,ze ich aspoh drobnostou ako babovka nepohostim. Zatoze vy nejete sladke, mozno ich by potesilo. Ku kave, caju...

@katrin21 myslím, že tu je škoda a zbytočnosť niečo vysvetľovať...

drahomirrra
14. jún 2025
@miskakyska

@drahomirrra teraz neviem či to myslíš ironicky alebo vážne...od Teba som fakt nečakala pochopenie...si ma milo prekvapila... ďakujem

@miskakyska Samozrejme, ze to myslim vazne, toto je skutocne tazka a pre mna osobne nepredstavitelna, zranujuca situacia.

drahomirrra
14. jún 2025
@tetapetra

@drahomirrra prosím ťa,to čo je za koment 70r žena nevládze?! Mojej známej mama minulý rok pracovala v záhrade. Dokonca aj Vianoce boli ako vzdy. Tento pondelok ju ako 72r boli odviesť do zariadenia s demenciou, ktorá sa doslova zhoršovala zo dňa na deň.

@bessie12
@0silvia0
@tetapetra Toto ma velmi mrzi. Ocividne je slovac skutocne velmi zrobena, unavena a chora.
Oproti zvysku Europy sme na tom velmi zle ☹

bessie12
14. jún 2025
@drahomirrra

@bessie12
@0silvia0
@tetapetra Toto ma velmi mrzi. Ocividne je slovac skutocne velmi zrobena, unavena a chora.

@drahomirrra ako tu už bolo spomenuté od jednej nemenovanej užívateľky, ze by svojich blízkych nechala aj zhnit bez pomoci ak to odmietajú, tak ja som to nedokázala. A ani by som to nemohla urobiť. Bola to moja maminka, ktorú som nadovšetko zbožňovala, nech bola aká bola.

hrasocek12
14. jún 2025

To že je babka ,neznamená že musí byť celé dni s ním. Niektorí starí rodičia to nemajú v sebe. Chcú si len užívať život.
Ja tak isto mám mamu a aj svokru. Moja mama za neozve ,dokiaľ niečo nepotrebuje. Moju dcéru videla tak 10x- 15x za vyše 5 rokov ,čo žije(aj to väčšinou nanútene,nemala inú možnosť) . A je mi to jedno. Nemajú spolu žiaden vzťah. Dcéra ju ani nespomenie.

Manželova mama a otec sa ozvú málokedy. Väčšinou len zareaguje na príspevok na FB a je to len závisť ,že sme niekde boli a neprajnosť. Inak sa tie reakcie nedajú popísať. Tiež nemajú žiaden vzťah s vnučkou.
Človek ,keď žije bez nich ,si uvedomí,čo nechce v budúcnosti robiť. Takže všetko zlé je na niečo dobré. 🥰

0silvia0
14. jún 2025
@drahomirrra

@bessie12
@0silvia0

@drahomirrra akoze zrobena slovac? Preco zrobena? Moja mama robila cely zivot v kancli a do dochodku isla ako 57rocna. Len nema sebadisciplinu, ziadny pohyb, ziadna zdrava strava. Toto nie je o zrobenosti.

janinka007
14. jún 2025
@0silvia0

@drahomirrra akoze zrobena slovac? Preco zrobena? Moja mama robila cely zivot v kancli a do dochodku isla ako 57rocna. Len nema sebadisciplinu, ziadny pohyb, ziadna zdrava strava. Toto nie je o zrobenosti.

@0silvia0 presne, ja mam 55 a litam jak 30 rocna na bajku, po horach.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
siska53
15. jún 2025
@lienka.7

@siska53 ze povinnost pomáhať??? A co taka slušnosť ako sa postarať o návštevu a navariť, keď už k sebe ťahá rodinu, aby sa mohla hrať na family friendly babku? Akože sorry, ale toto mi urobiť ci uz mama alebo svokra, tak u mňa skonci. A ked by následne potrebovala odviezť k doktorovi, tak by som jej s kľudom Angličana povedala, že nech ju odvezie kamoska Božka, ktora jej bola presnejšia ako my, keď sme k nej prišli. Tu absolútne nejde o nejakú povinnosť ale o elementarnu slušnosť. A to je veliký rozdiel. A o napade dat si 70tke napichat hubu radšej pomlcim🤐

@lienka.7 Ja som pisala vseobecne. A ano, mohla sa posnazit aspon navarit. Ale ked napriklad varit nevie, tak je lepsie to vyriesit restikou. A tak, ako su mamy, ktore sa v materstve nenasli, tak su babky, ktore sa nenasli v tejto ulohe. Ano, my sme zvyknute, ze stari rodicia sa snazia, staraju, aj moji boli a su taki, aj z muzovej strany. Ale to neznamena, ze to tak musi prosto byt. A ja vidim aj na mojej mame i otcovi, co maju cez 70, ze prosto uz pri sestrinom malom nevladzu tolko, ako pri mojich, ked cca pred 10 rokmi boli v synovcovom veku. Ale robia, co mozu, mama navari, otec sa vyhra, venuju sa mu. Napriek tomu trvam na tom, ze to nie je jej povinnost. Mozno len nechce priznat, zee nevladze a ze ju takato starostlivost vycerpava. Ine je ist si dat spravit pery, vlasy, ci ist do nejakeho divadla, ine je hrat sa s malym dietatom a davat na neho pozor.

lienka.7
15. jún 2025
@siska53

@lienka.7 Ja som pisala vseobecne. A ano, mohla sa posnazit aspon navarit. Ale ked napriklad varit nevie, tak je lepsie to vyriesit restikou. A tak, ako su mamy, ktore sa v materstve nenasli, tak su babky, ktore sa nenasli v tejto ulohe. Ano, my sme zvyknute, ze stari rodicia sa snazia, staraju, aj moji boli a su taki, aj z muzovej strany. Ale to neznamena, ze to tak musi prosto byt. A ja vidim aj na mojej mame i otcovi, co maju cez 70, ze prosto uz pri sestrinom malom nevladzu tolko, ako pri mojich, ked cca pred 10 rokmi boli v synovcovom veku. Ale robia, co mozu, mama navari, otec sa vyhra, venuju sa mu. Napriek tomu trvam na tom, ze to nie je jej povinnost. Mozno len nechce priznat, zee nevladze a ze ju takato starostlivost vycerpava. Ine je ist si dat spravit pery, vlasy, ci ist do nejakeho divadla, ine je hrat sa s malym dietatom a davat na neho pozor.

@siska53 viacere sme tu nepísali o žiadnej povinnosti, ale o elementárnej slušnosti. Ale to sa už asi v dnešnej dobe tiež nenosí. A všetky sa tu pustili do autorky, ako pomaly by jej svokra mala dieta strážiť každý deň 5 hodín. Ale však tak je to tu vždy... autorka o koze a ostatné o voze.
Faktom však je to, ze ked si pozvem návštevu, obzvlast vnuka co býva 3 hodiny odo mňa tak prepáč, ale aby som sa s nim pohrala hodinku a potom sla na na Facebook si cetovat s kamoškami??? To fakt akoze? Tak kurník keď nemám záujem, nevolam si k sebe rodinu. Keď je taka "aktivna", ze zvláda výlete a wellness nech teda nasadne na vlak/bus a dovezie sa ma hodku k synovi a neveste, pohra sa s vnucikom, dostane kafe a koláč a môže ísť. Vec vybavená 👌
A porovnávať tu, ze tvoja mama ma 70 a už nevstabe z postele je tiež pekne mimo, nakoľko táto je ciperna až až. Keď nevie variť, tak bud nech niečo objedná alebo povie, počujete, doneste si, mňa to nebaví Vás obskakovat. A tiež problém vyriešený. Je to všetko iba o chceni, či nechceni. O nicom inom. Keď nechce, aby k nej chodili, nech povie, myslím, že @autorka sa tam natlacat v tom prípade nebude. Len potom s čím sa bude svokra chváliť na fb ci pred kamoškami, ze?

karolinakr
15. jún 2025

kokos, že host za hodinu dosť..na vlastneho vnuka mate po hodine dosť? to ako je možne? tym padom aj vlastnych deti maš po hodine dosť

tak ja neviem, ak sa priženi protivny človek - zať či nevesta, ok, ale vlastneho vnuka sa striast čim skôr - tak neviem, mne to príde divné

karolinakr
15. jún 2025

autorka? ty si kde? diskusia si tu žije vlastnym životom 13 strán !

0silvia0
15. jún 2025
@karolinakr

@karolinakr presne mi to napadlo, sa tu porozoberali vsetky svokry sveta, a autorka nic. Snad to nie je dalsia z xy anonymnych vymyslenych diskusii🤕

miskakyska
15. jún 2025
@karolinakr

@karolinakr odjela do Humpolce😆

aurora33
15. jún 2025
@karolinakr

@karolinakr autorka nedostala odpovede aké chcela tak zmizla.

karolinakr
15. jún 2025
@miskakyska

@karolinakr odjela do Humpolce😆

siska53
15. jún 2025
@lienka.7

@siska53 viacere sme tu nepísali o žiadnej povinnosti, ale o elementárnej slušnosti. Ale to sa už asi v dnešnej dobe tiež nenosí. A všetky sa tu pustili do autorky, ako pomaly by jej svokra mala dieta strážiť každý deň 5 hodín. Ale však tak je to tu vždy... autorka o koze a ostatné o voze.
Faktom však je to, ze ked si pozvem návštevu, obzvlast vnuka co býva 3 hodiny odo mňa tak prepáč, ale aby som sa s nim pohrala hodinku a potom sla na na Facebook si cetovat s kamoškami??? To fakt akoze? Tak kurník keď nemám záujem, nevolam si k sebe rodinu. Keď je taka "aktivna", ze zvláda výlete a wellness nech teda nasadne na vlak/bus a dovezie sa ma hodku k synovi a neveste, pohra sa s vnucikom, dostane kafe a koláč a môže ísť. Vec vybavená 👌
A porovnávať tu, ze tvoja mama ma 70 a už nevstabe z postele je tiež pekne mimo, nakoľko táto je ciperna až až. Keď nevie variť, tak bud nech niečo objedná alebo povie, počujete, doneste si, mňa to nebaví Vás obskakovat. A tiež problém vyriešený. Je to všetko iba o chceni, či nechceni. O nicom inom. Keď nechce, aby k nej chodili, nech povie, myslím, že @autorka sa tam natlacat v tom prípade nebude. Len potom s čím sa bude svokra chváliť na fb ci pred kamoškami, ze?

@lienka.7 kde ja pisem, ze moja mam.nevladze z postele?? Pisem, ze uz nevladze tolko behat okolo 3 rocneho ako pred 10 rokmi, ked moji boli mali . Ale postrazi ho, len o par rokov asi nebude uz vladat pol hodinu tancovat tanecne kreacie ako este dva roky dozadu vladala s mojou dcerou.
A henta ano, naco si vola navstevu, ked na nich kasle. To ano. Ale nie je povinna im dieta strazit a podobne.. Kamoska mala.taku mamu, co k nim prisla na navstevu vypit kavu, chvilu pokecat, ale s deťmi sa jej nehrala, ani ich nestrazila nikdy a sla si riesit svoje aktivity.
A autorka nech k nim.teda nechodi, ked to vzdy takto dopadne. Vybavene.

sisska96
15. jún 2025
@drahomirrra

@drahomirrra moja nezvladla aj keď mala 60

drahomirrra
15. jún 2025
@lienka.7

@lienka.7 To nevysvetlis. Proste tu na koni je to ako na hlavu: proste nenormalne je normalne a naopak. To by si normalne zasluzilo nejaky sociologicky vyskum, ze z akeho dovodu sa respondenti vzdy vo fore zastanu cloveka, ktory proste sa sprava ako nenormalny.
Ja tu len cumim, co tu naby pisu, ake maju unavene, nevladne matky v 60(!!), 70 tke. Ja pocuvam lekarske podcasty a teda podla lekarov v nich posudzuju 70rocneho cloveka este ako relativne mladeho.
Sak clovek nezije na Marse, chodi po meste, pomedzi ludi, vsade pestovane zeny, akcne, aj tie starsie, vypreparovane, udrziavane.. tu na kona zeny pisu, ake su v 45tke mlade, ako funguju, este by sa citili na dieta.. v 50-55 im pride ze mu mladucke na vnucata, co je fakt asi vtip a nasledne ake su ich matky kompletne nevladne. Ty kks, sila. Ja tu fakt obcas neverim vlastnym ociam. Vzdy z vinnika obet a z obete vinnik. Typicky kon.

aurora33
15. jún 2025
@drahomirrra

@lienka.7 To nevysvetlis. Proste tu na koni je to ako na hlavu: proste nenormalne je normalne a naopak. To by si normalne zasluzilo nejaky sociologicky vyskum, ze z akeho dovodu sa respondenti vzdy vo fore zastanu cloveka, ktory proste sa sprava ako nenormalny.
Ja tu len cumim, co tu naby pisu, ake maju unavene, nevladne matky v 60(!!), 70 tke. Ja pocuvam lekarske podcasty a teda podla lekarov v nich posudzuju 70rocneho cloveka este ako relativne mladeho.
Sak clovek nezije na Marse, chodi po meste, pomedzi ludi, vsade pestovane zeny, akcne, aj tie starsie, vypreparovane, udrziavane.. tu na kona zeny pisu, ake su v 45tke mlade, ako funguju, este by sa citili na dieta.. v 50-55 im pride ze mu mladucke na vnucata, co je fakt asi vtip a nasledne ake su ich matky kompletne nevladne. Ty kks, sila. Ja tu fakt obcas neverim vlastnym ociam. Vzdy z vinnika obet a z obete vinnik. Typicky kon.

@drahomirrra co je nenormálne na žene, ktorá si chce na dôchodku užívať život?

bosorkabb
15. jún 2025
@drahomirrra

@drahomirrra lenže nie je predsa nič nenormálne čo svokra robí. Užíva si dôchodok, svoje peniaze. Môže ísť kam chce, kedy chce a s kým chce. Nepotrebuje povolenie od nikoho.
Nechce variť? Jej vec.
To má sedieť doma, každý deň variť, umývať okná, hostiť návštevu keď nechce? Prečo? Lebo sa to patrí?
Je to svojpravna dospelá osoba. Rozhoduje o sebe sama. To je normálne.

minenkaa
15. jún 2025
@drahomirrra

@drahomirrra necitala sim všetky komentáre ale čo je na tej svokre nenormálne ,veď sa venujenurcity čas vnúčaťu a to ,že nie je navarené podľa mňa nie je absolutne nič zle
Moje decko keď príde po osem hodinovej ceste ,tiež nemám nič navarené,ideme do restiky na nákup a už to potom za pochodu riešime a myslím,že trojročné decko uplne v pohode dá deň na studenej strave

minenkaa
15. jún 2025

Prečo by si ty rodicia nemohli priniesť jedlo si sebou keď vedia ,že nebude navaren,však polievka do fľaše zohrejem a jem alebo teda načo tam chodia keď im to vadí
Moja mamina tiež vidí zivot cez plný žalúdok a chodimebtak koli tomu naozaj malo a zakaždým je hádka
Zbytocne ľudom uteká zivot keď len domácnosť a zavďačiť sa iným