Nový životný štýl starých mám
Neviem čo je toto za dobu ale moja svokra chodí sama s kamoškami na dovolenky, wellness pobyty, učí sa cudzí jazyk, chodí cvičiť ale keď prideme ku nej na navstevu nám po 3 hodinách cesty nemá čo ponúknuť pretože ona nevari, riešime to reštauráciami celý predĺžený víkend čo sme tam, mne je v svokrinej kuchyni blbe variť, aj keď pár krat som to skúsila, no všetko skritizovala. Mame 2 ročného syna, každý deň nám píše ako jej chyba ale keď sme tam pohra sa s nim hodinku max dve a zatvorí sa do izby a chatuje s kamoškami namiesto toho aby sa mu venovala 🤷♀️
@0silvia0 babke treba vytlačiť diskusiu, dať vytlačit v tvrdej väzbe, možno sa spamätá... 🙂
@karolinakr ale kdeže, táto je 70-ročná, aj keď je to trocha čudné, že 70-ročná a 2-ročný vnuk, ale v dnešnej dobe je možné všetko, asi sa neskoro rodilo.
@minenkaa tak ale toto je tvoja osobná skúsenosť. A subjektívny pohľad. Tvoja skúsenost nieje objektívna a celoplošna pre zbytok populácie..
@galadriel90 ale to je presne aj tvoja skúsenosť, čo si ty prežila a stále sa tým oháňaš a ešte napíšeš lebo im pomáhali majú to vracať
@minenkaa tak ale toto je tvoja osobná skúsenosť. A subjektívny pohľad. Tvoja skúsenost nieje objektívna a celoplošna pre zbytok populácie..
@minenkaa OK, ty nechces (na zaklade osobmych skúsenosti vlastných len pre tvoju rodinu), zapajat tvojich rodičov do výchovy tvojich deti, lebo bla bla. Je to tvoje individualne rozhodnutie. Preco potom nechápeš, ze v ďalších rodinách to funguje inak, a ze sú rodiny kde dotycni chcu aby bola babka zapojená a prítomná vo výchove, aspon symbolicky?
@natalka13 neostanem sama. Zijem svoj život zatiaľ poriadne, a keď sa po beriem na dôchodok, (ak sa vôbec nejakého dožijem), neplánujem si valat svoju staru rit s kamoškami po welnessoch..mam úplne iné plány, také do ktorých vás je nič 🙂
@galadriel90 odkial vies ze neostanes v 70tke sama? odstahujes sa za detmi do USA Australie....ak tam pojdu zit?
odvazne slova.
@minenkaa prečo? Lebo im sa dostalo pomoci snami,od mojej babky. Teraz prečo by mali byť sebecki a nepomoct mne s mojimi deťmi aspoň kúsok? Kto a kedy určil ten bod, ze práve v tomto roku a touto generáciou sa končí skutočné babickovanie?
@galadriel90 joj ale ta nieco riadne stve. presvedcena ze budes strikovat a sledovat Farmu po veceroch. mas 3r dieta, vies o zivote nic ale o tom co bude o 40rokov mas 100% viziu👏
@minenkaa OK, ty nechces (na zaklade osobmych skúsenosti vlastných len pre tvoju rodinu), zapajat tvojich rodičov do výchovy tvojich deti, lebo bla bla. Je to tvoje individualne rozhodnutie. Preco potom nechápeš, ze v ďalších rodinách to funguje inak, a ze sú rodiny kde dotycni chcu aby bola babka zapojená a prítomná vo výchove, aspon symbolicky?
@galadriel90 Asi si to písala mne,kde som napisala ,že nechcem zapájať svojich rodičov alebo niečo také ,ja píšem,že to nie je povinnosť a zastávam si tých čo to tak majú,ja osobne sa na vnúča teším a aj si užijem čas s ním ale viem,že existujú ľudia čo chcú mať konecne kľud a patrím k ním aj ja určitým spôsobím ,moje decko vie ,že musí riesit (robiť)deti v takom množstve ,aby boli schopní sa o to postarať sami po všetkých stránkach ,inak aj k decku keď idem neni nič nachystané
@galadriel90 ina a ty prečo nechápeš,že sú rodiny kde je to inak ako si ty predstavuješ
@galadriel90 každý jeden argument, čo mi das ,môžem doslova ja proti tebe použiť ,hrám s otvorenými kartami tak to využi
A daj si fakt v živote nato pozor,nekrič hop kým nepreskocis
@galadriel90 ina a ty prečo nechápeš,že sú rodiny kde je to inak ako si ty predstavuješ
@minenkaa ty inak musíš byť dobrá mrcha mama, ked o svojom dieťati píšeš len decko decko.... Neviem koľko má tvojej dieta rokov ale je mi ho ľúto, želám mu veľa samostatnosti do života, nech sa za tebou ani neohliada lebo z teba normálne citit už teraz, ze budes hnusná, nepríjemná a otrasná "babka". Budeš zbytočná existencia a na starobu len príťaž.
@minenkaa prečo? Lebo im sa dostalo pomoci snami,od mojej babky. Teraz prečo by mali byť sebecki a nepomoct mne s mojimi deťmi aspoň kúsok? Kto a kedy určil ten bod, ze práve v tomto roku a touto generáciou sa končí skutočné babickovanie?
@galadriel90 ale veď ty tiež píšeš subjektívne názory zo svojej rodiny, píšeš: Lebo im sa dostalo pomoci snami,od mojej babky. Ale vieš, že takto to nebolo vo všetkých rodinách, všade sa automaticky nepomáhalo?
Kto mohol, pomohol, kto býval ďaleko, nepomohol. My sme nebývali blízko pri babkách a babky teda na návštevy nechodili, kedysi sa chodilo zásadne k babkám, babky doma čakali. U nás starostlivosť o vlastné deti zastrešovali rodičia, babky fungovali cez prázdniny, ale neboli sme tam celé prázdniny.
Ideál je, keď sú rodinné vzťahy príjemné, pomáhacie, keď sa chcú udržiavať vzťahy. Ale keď niektorá zo strán nemá záujem, nasilu sa to nedá, vtedy sa treba zamyslieť a nejako zariadiť.
@minenkaa ty inak musíš byť dobrá mrcha mama, ked o svojom dieťati píšeš len decko decko.... Neviem koľko má tvojej dieta rokov ale je mi ho ľúto, želám mu veľa samostatnosti do života, nech sa za tebou ani neohliada lebo z teba normálne citit už teraz, ze budes hnusná, nepríjemná a otrasná "babka". Budeš zbytočná existencia a na starobu len príťaž.
@galadriel90 tak a sme tam kde to vždy skončí ťahá sa do diskusie upne iný argument ,slovo decko,je uplne normálne slovo a používanie takýchto argumentov aká som mrcha matka a aká budem otrasná babka
Pre info moje decko ma miluje a ja jeho,ma 28 rokov a vychovala som ho k samostatnosti a otvorenéj mysle,ma skončené dve vysoké skoky a budúci rok ma svadbu na ktorú sa všetci veľmi tešíme ,minulý týždeň bola aj debata o počte deti ,takže nie niesom mrcha matka,pomôžem keď treba
@galadriel90 a teraz mi nápis je normálne že na mňa útočíš keď už nemáš iný argument a ani to nevieš odôvodniť iba tym,že svoje decko volám decko
@galadriel90 nikomu nič nevysvetľuj a nepresviedčaj, a zas ta povojnova generacia mala uplne iné hodnoty, alebo teda naša rodina, rozvody tam neexistovali a hojnosť bola všade
toto su moderné ženy a babky..vieš ako sa hovorí, ako si kto ustelie, tak bude spať
ty ak máš možnosti s dobrymi babkami, využi a ved svoje deti k vzajomnej pomoci a títo si to zariadia inak..
ja by som sa nehádala, mne mama tiež vela x v živote pomohla, i ked ma zas ine nedostatky a tiež nevie občas, kde je sever
@galadriel90 nikomu nič nevysvetľuj a nepresviedčaj, a zas ta povojnova generacia mala uplne iné hodnoty, alebo teda naša rodina, rozvody tam neexistovali a hojnosť bola všade
toto su moderné ženy a babky..vieš ako sa hovorí, ako si kto ustelie, tak bude spať
ty ak máš možnosti s dobrymi babkami, využi a ved svoje deti k vzajomnej pomoci a títo si to zariadia inak..
ja by som sa nehádala, mne mama tiež vela x v živote pomohla, i ked ma zas ine nedostatky a tiež nevie občas, kde je sever
@karolinakr ja len nechapem, ze prečo sa tu niektoré 50+ ročne panie zavdzusnuju nad tým, keď dnešná mladá matka povie ze by potrebovala pomoc. Občas. Hodinu kym si zbehne k lekárovi. Jednu sobotu, alebo týždeň na vykrytie prázdnin. Takáto mladá matka je pre nich, harcovnicky sveta skúsené, lenivá. Avsak zabúdajú, ze oni praskali nás (dnešné mladé matky) ku starym rodičom, lebo doba este taka proste bola. Uz nato zabudli. A čakajú, ze im vsetci teraz dáme pokoj, aby spokojne mohli močiť nohy v kúpeľoch a užívať dôchodok. Nejavia záujem o vnucata, a keď, tak len veľmi chaby. Co si dnešné dieta odnesie do života od takejto "babky"? Holy prd.
@karolinakr ja len nechapem, ze prečo sa tu niektoré 50+ ročne panie zavdzusnuju nad tým, keď dnešná mladá matka povie ze by potrebovala pomoc. Občas. Hodinu kym si zbehne k lekárovi. Jednu sobotu, alebo týždeň na vykrytie prázdnin. Takáto mladá matka je pre nich, harcovnicky sveta skúsené, lenivá. Avsak zabúdajú, ze oni praskali nás (dnešné mladé matky) ku starym rodičom, lebo doba este taka proste bola. Uz nato zabudli. A čakajú, ze im vsetci teraz dáme pokoj, aby spokojne mohli močiť nohy v kúpeľoch a užívať dôchodok. Nejavia záujem o vnucata, a keď, tak len veľmi chaby. Co si dnešné dieta odnesie do života od takejto "babky"? Holy prd.
@galadriel90 ešte raz nie vo všetkých rodinách chceli ,mohli rodicia dávať svoje deti na stráženie k starým rodičom
Deti majú vychovávať rodicia,vždy to tak bolo a aj bude,
Vysvetlí mi ako ma taká 50+zena riesit vykrytie prázdnin
@galadriel90 ja si myslím, že väčšina je tých normálnych babiek. To, že tu niekto napíše neštandardnú situáciu, neznamená, že takáto je väčšina babiek. A táto diskusia mi zaváňa aj tak tým, že je vymyslená. Poprvé sa utorka neozýva a po druhé 70-ročná žena napichávajúca si pery mi pripadá už cez čiaru.
@galadriel90 ja si myslím, že väčšina je tých normálnych babiek. To, že tu niekto napíše neštandardnú situáciu, neznamená, že takáto je väčšina babiek. A táto diskusia mi zaváňa aj tak tým, že je vymyslená. Poprvé sa utorka neozýva a po druhé 70-ročná žena napichávajúca si pery mi pripadá už cez čiaru.
@galadriel90 Však to. Svokra porodila viac detí, lebo chcela veľkú rodinu, samozrejme že nezvládala , jej svokrovci im pomáhali. No a ona? Ledva upratuje, lebo sa jej nechce, vyvaľuje sa na gauči. Ale komentáre má ku všetkému. Chvalabohu že nebývame blízko, lebo by ma porazilo.
@0silvia0 Ja tiež poznám takúto tetu, cez 70 a chodí na botox, nechty
@galadriel90 Svokor je taký, že stačí iba jedno slovo, ani prosiť netreba a už lieta
@galadriel90 Však to. Svokra porodila viac detí, lebo chcela veľkú rodinu, samozrejme že nezvládala , jej svokrovci im pomáhali. No a ona? Ledva upratuje, lebo sa jej nechce, vyvaľuje sa na gauči. Ale komentáre má ku všetkému. Chvalabohu že nebývame blízko, lebo by ma porazilo.
@0silvia0 Ja tiež poznám takúto tetu, cez 70 a chodí na botox, nechty
@sisska96 fakt? No tak asi aj také existujú. To, že ja takú nepoznám neznamená, že neexistuju😍
@galadriel90 nemusis vsetko chapat, ani ja vsetko nechapem a su veci, ktore su nad moje mentalne pochody a radsej si tym nezahlcujem mysel, obzvlast ked neviem nieco zmenit…je to tak ako to je, tie zeny to tak maju a vyplyva to z ich zivota, mnohokrat z osobneho zatrpknutia…nemozes cakat od niekoho, kto si odkladal svoje vlastne dieta niekomu inemu, ze sa teraz bude starat o svoje vnuca, ktore mu je rodinou v dalsom stupni alebo ako to mam nazvat, nema zas priamu zakonnu povinnost, preco by to robili, ked sa o svoje nestarali? Prijmi to ako fakt, nezmenis to, len si sama sebe zneprijemnujes den
@galadriel90 nemusis vsetko chapat, ani ja vsetko nechapem a su veci, ktore su nad moje mentalne pochody a radsej si tym nezahlcujem mysel, obzvlast ked neviem nieco zmenit…je to tak ako to je, tie zeny to tak maju a vyplyva to z ich zivota, mnohokrat z osobneho zatrpknutia…nemozes cakat od niekoho, kto si odkladal svoje vlastne dieta niekomu inemu, ze sa teraz bude starat o svoje vnuca, ktore mu je rodinou v dalsom stupni alebo ako to mam nazvat, nema zas priamu zakonnu povinnost, preco by to robili, ked sa o svoje nestarali? Prijmi to ako fakt, nezmenis to, len si sama sebe zneprijemnujes den
@elianto_01 len je to premna dosť nespravodlivé.. A najviac škody si odnesie to dnešné dieťa v konečnom dôsledku, lebo bude chudobné o veci, ktoré predtým boli samozrejmé a automatické, a deťom sa dostávali.. O seba mi nejde, nechcem aby mi moja mama varovala dieťa a ja si vyložím nohy. To nie. Chcem len spravodlivosť a aby sa dnešné "babky" trosku vzchopili a neboli az také sebecké, ako dnes začínajú byť. To je cele.
@elianto_01 len je to premna dosť nespravodlivé.. A najviac škody si odnesie to dnešné dieťa v konečnom dôsledku, lebo bude chudobné o veci, ktoré predtým boli samozrejmé a automatické, a deťom sa dostávali.. O seba mi nejde, nechcem aby mi moja mama varovala dieťa a ja si vyložím nohy. To nie. Chcem len spravodlivosť a aby sa dnešné "babky" trosku vzchopili a neboli az také sebecké, ako dnes začínajú byť. To je cele.
Vysvetlí mi prosim niekto,keďže
@galadriel90 mi neodpovie ako ma zena 50+ vykryť prázdniny
@galadriel90 vieš čo, ja tento individualizmus neuznavam vôbec, to ide celkom mimo mňa
Vysvetlí mi prosim niekto,keďže
@galadriel90 mi neodpovie ako ma zena 50+ vykryť prázdniny
@minenkaa tak jeden tyzden by mohla potiahnut cez letne prazdniny, ak jej to zdravie dovoluje. Ti vnuci tiez rychlo vyrastu, za chvilu su z nich teenageri a tam uz vykryvat prazdniny netreba.
@galadriel90 ja tomu rozumiem, co chces povedat, ale pokial od nikoho nic neocakavas, nebudes sklamana. Vychadzas zo svojej zivotnej perspektivy a skusenosti, tak, ako mnoho komentujucich, tiez sa odrazaju od niecoho, co prezili a tak to chcu, pre seba, svoje deti, svojich rodicov. Podstatne je to, ze tie deti ochudobnene budu z tvojho pohladu, ale realne? Oni to tak vobec nebudu vnimat a pocitovat, lebo to nikdy nezazili, je to tvoje vedomie toho, ze budu ochudobnene, lebo ty si prezila krasne detstvo so starymi rodicmi, oni preziju ine vztahy so starymi rodicmi. Ale zase musim spomenut len to, co som spomenula, ak sa dnesne babky nedokazali vzchopit ked boli matkami, na stare kolena sa nevzchopia uz vobec. Ak chces zmenu, musis to vstepit do svojich deti a sama zit tak ako chces aby zili mozno raz tvoje deti a ked sa rozhodnu inak, dobre aj tak.
Kedysi bola ina doba, dnes je tiez ina doba a bude to ine, ked nase deti budu dospele a budu si zakladat svoje rodiny…mam pocit, ze my vela dbame na prezivanie, na pocity, emocionalnu stranku, kedysi to tak nebolo…aj ten postoj, ze my sme v ociach generacie nasich rodicov lenive. No hej, asi sme, lebo si chceme ulahcit zivot mozno robotickym vysavacom a mozno si od toho decka mentalne oddychnut na hodinu, dve, lebo vieme, ze ked sa k nemu vratime oddychnute, dame mu viac, ako ked ho po lekaroch a uradoch budeme tahat za ruku a budeme nervozne.
@minenkaa no ved jasne, obetovat dovolenku, ako inak? Aj ked moji rodicia si dovolenky kvoli mojim detom veru nebrali.
@0silvia0 takže,brat si dovolenku keď boli deti malé,teraz si brat dovolenku,keď sú deti veľké ,ešte k”aspoň,jeden víkend v mesiaci a potom ešte OČR ,koho sú tie deti?
Ale vážne niesu uprednostňované dovolenky počas prázdnin pre kolegov s deťmi?
@0silvia0 takže,brat si dovolenku keď boli deti malé,teraz si brat dovolenku,keď sú deti veľké ,ešte k”aspoň,jeden víkend v mesiaci a potom ešte OČR ,koho sú tie deti?
Ale vážne niesu uprednostňované dovolenky počas prázdnin pre kolegov s deťmi?
@minenkaa my sme v praci vsetko zeny s odrastenymi detmi, u nas sa toto neriesi. Ja vnucata nemam a ani asi dlho mat nebudem. Raz do roka by som bola ochotna obetovat tyzden dovolenky, ak by to situacia vyzadovala, hoci mne takto nikto nepomahal, vsetky prazdniny, ocrky som si riesila sama s muzom. A ani potom, ked bola mama ako 57rocna na dochodku, som jej deti nenechavala, raz som u nej nechala dceru 2 dni, syna by nezvladla. Proste som to nevyzadovala. Ako sa zmenili stari ludia, tak sa zmenili mladi a chcu si od deti oddychnut, co mne kedysi fakt nenapadlo.
Ale tak mozem teraz pisat cokolvek, ako by som pomohla, realita moze byt ina, alebo sa tych vnucat mozno ani nedozijem.

@galadriel90 toto je čo za argument,som ti písala,že tento svet nepozná dobro a zlo a podľa mňa napríklad to babickovanie bolo zle pre moju starku ,jedine pre koho to bolo dobre boli moji rodicia a ja tiež nevidím s odstúpom nič extra dobre pre mňa