O farbe pleti
Ahojte,sa ma minule moc dotkla jedna vec,boli sme na mensej dovolenke,v aquatermal parku,super vsetko,deti santili na toboganoch a tak. Jedno dievcatko malo take iste okuliare ako moja dcerka,tak sa dali do reci,hrali sa spolu,vsetko fajn. Potom sme boli na tobogane na druhy den,a to dievcatko tam uz malo inu kamaratku,na tobogane stala moja dcerka,potom tieto dve dievcata a potom ja s malym. Moja Vika sa pustila a zakyvala s usmevom tomu dievcatku s rovnakymi okuliarmi. Druha sa jej opytala,kto to je a ta jej odpovedala,ze to je to dievca s rovnakymi okuliarmi..a vtedy ta druha povedala udivene: ale ved ona je ciganka! Uplne som zostala nestastna,kolko predsudkov uz maju male osemrocne deti. Pritom nie sme ziadni cigani,no sme taky fototyp,ze nas rychlo a hned opali slniecko,dcere to zostava aj v zime,uz sa mi parkrat stalo,ze mi prisla zo skoly s placom,ze ju radia medzi ciganov,stale sa ma vypytuje,ci naozaj je ciganka a podobne. Vidim na nej,ze ju to trapi ze je taka cokoladkova,ale neda sa s tym nic urobit predsa. Ucim ju,nech sa ma rada taka,aka je,ze bude potom ovela stastnejsia,ale to su este velmi tazke veci pre dievca vo vyvoji a zacinajucej puberte. Vlastne som sa asi viac chcela vyzalovat,ako pocut nejaku radu,pretoze ani rady v takychto pripadoch velmi nie su. Je to smutne,ako si uz aj male deti dokazu iba podla farby pokozky zaskatulkovat ludi a povedat si aha,toto nie je dobre,lebo ke to ine. Pritom dcera je mudra,sikovna,nadana,iq jej vyslo mierny nadpriemer,nadherne kresli,najlepsie z triedy jej ide anglictina,je to proste jedno uzasne dievca a trapi mna,aj ju,ze sa k nej ludia takto maju. Smutne no.:(
@kamajka Ako tu uz niekto povedal, deti su odraz svojich rodicov. Ja by som sa strasne hanbila, keby len moji synovci a netere take nieco povedali, ci o Ciganoch, ci o cernochoch, Cinanoch, keby som to pocula od mojich deti raz, tak by som im vysvetlila, ze je to skaredo tak rozpravat, keby to nezabralo, dostali by po zadku. Moji rodicia nikdy skarede slovko nepovedali o niecijej farbe pleti alebo vierovyznani, to robia iba primitivi.
@tova Ziadna sikana.
IQ s vekom nic nema, to by si mohla vediet. To, ze nieco beries - tvoje prispevky celkovo povazujem za mierne povedane scestne az sokujuce. Na nedavnu diskusiu ako riesit problem s agresivnymi a hlucnymi susedmi si napisala, ze nech si kupi dom, teraz riesis daco s opalovanim, uplne mimo temy.
Tvoje odpovede su vskutku skvostne.....s vysokou pridanou hodnotou.
@kamajka neviem mozno je to aj postojom vas ako rodicov ... a co aj keby bola ciganka ... co to znamena ze ma lepru ...
ty zmenit postoje ostatnych nemozes ale jedine co mozes je ovplyvnit je postoje svoje a svojich deti .. a skusit ich ucit tolerancii k roznym farbam pleti ... a vysvetlovat a vysvetlovat ..
mozno je problem v tom ze dcera ma silnu averziu k ciganom odkopirovanu od okolia a preto ju tak mrzi ze ju k nim prirovnavaju ..
ja mam doma cigana ... uplne tmaveho ... a skor sa stretavam ze ludia tipuju ze je z inde, talianska zo sicilie alebo arab... a on hrdo povie nie ja som cigan ... alebo dcera povie ze je cigan .. a neberu to ako nieco mimo ale pravda u nas nie su v okoli osady a pod...
@kamajka deti su krute, lebo ich rodicia su taki. ludia maju predsudky a vstepuju to svojim detom a potom je pochopitelne, ze dieta vidi ineho tmavsej pleti a automaticky je cigan. pritom to moze byt len snedy clovek, ind, arab, spaniel, talian, alebo cernoch. neni chyba v dietati, ale v rodicoch. mali ste na tom tobogane tym dievcatam povedat, ze to je Viktorka a neni ciganka, ale taka pekne opalena.
@mircalla IQ s vekom nic nema? skoncila si vobec ZS? pozri cim prispievas ty, banalne prispevky pises kazdy den akoby ti chybal zivot a spolocnost mimo MK. . Inac, prisla si tu vyvolat hadku? mas nejaku poruchu a sledujes co kde pisem? co je podla teba uplne od temy ked som napisala nech si kupia dom, lebo v panelaku stale bude nejaky problem.... tvoje rady a odpovede ktore urazaju a vytahuju hadku su "uplne k veci" a teme.
@kamajka ahoj toto sú veci,čo deti asi veľmi prežívajú,a veľmi mi stislo srdiečko pri prečítaní tvojej diskusie,pretože ja niečo podobné riešim so synom,má otca vietnamca,čiže to vidieť na očkách a teda aj pleť ma snedšiu a tiež veľmi citlivo reaguje na to keď sa mu za to deti vysmievajú.Na dcére to tak nevidno a tiež boli výlevy prečo na ňom to tak vidieť a na nej nie,vysvetľujem mu stále dookola,že deti tomu nerozumejú a hlavne tie cudzie ho tak "hlúpo"okomentujú,a vždy poukazujem na to,že jeho dobrí kamaráti (má ich veľa ) ani tento detail neriešia,pretože pre nich je dôležité aké má srdiečko,že je kamarátsky,milý a ochotný pomôcť-je mi jasné ,že budú aj krušnejšie chvíle,len synovi vysvetľujem ,že každé dieťa má niečo prečo sa môže stať hocikedy terčom posmeškov -okuliare,ryšavé,pehavé,ale že to musí len vypočuť jedným uškom dnu a druhým hneď von....Držím palce,aby sa to tak nejako naučila aj tvoja dcérka 😉 🙂
ja s tebou nesuhlasim. Pre mna osobne slovensky narod je zadubeny narod, az na par vynimiek cca do 10 % inteligencie (nemyslim len IQ, ale aj EQ).
Posudzovat cele etnikum na zaklade spravania sa konkretnych ludi sa mi zda zcestne a nelogicke a hlavne, toto by uz fakt nemalo patrit do 21. storocia. Vela veci je totiz o predsudkoch. Vies kolko bielych zije tzv. ciganskym sposobom zivota? Napr. kolko tem tu vznika s tym, na co ma dotycna narok... a hlavne uvedie vetu typu "ked aj cigani mozu..." , pričom len chce zakryt to svoje uvazovanie? Vies kolko bielych doslova PARAZITUJE na systeme???
Stale sa tu poukazuje na socialne davky... ale vies jak ta odrbavaju bieli? a nehovorim tu o par stovkach eur... bieli maju moc, su pri koryte a rozkradaju miliony eur!!! Aky mas vztah voci tomu k bielym? na 10000 % si tuto otazku nekladies, pretoze si sama biela a sama seba by si takto odsudila. To co dostanu romovia v osadach je len chlp z toho, co bieli inteligentne a sofistikovane nakradnu...
Podla mna nie je spravne na zaklade jednej skusenosti sudit... bezne sa cloveku stane, ze ma velmi zlu skusenost, napr. neveriaci s veriacim, vychodniar s bratislavcanom, stihly z obeznym,... a na zaklade toho generalizovat danu vec na celu skupinu - opat... toto vnimavy clovek nerobi.
Nerada to hovorim, ale slovaci su zakomplexovany narod... vzdy sme boli pod nadvladou niekoho, nikdy sme nepouzivali rozum...a doteraz nas nicia cigani, americania, zidia... a ohrozuje cely svet 😉
@kamajka cele detstvo som bola tercom, ze som vsade najvyssia a s hustymi kuceravymi vlasmi. az tak v 17-18 sa to cha-cha zacalo menit na aaah co by ine dali za Tvoju vysku a take vlasy.... nic sa s tym nenarobi , charakter jej to posilni lebo sa nauci rozpoznavat ludi a ludi.....ale v puberte sa tiez to chacha zmeni na obdiv chalanov za jej exoticko-brazilsky look. Bude nadherna a chytra a Ty pysna na nu. 😉
@mima4 nesudim na zaklade jednej skusenosti. zila som na vychode 20 rokov a viem velmi dobre ako to tam chodi. pochadzam z mesta, z ktoreho ked vychadzas, tak na kazdu stranu je ciganska osada. Mesto je doslova obklopene osadami, pocas vydavania podpory sa ani neda ist do mesta a to uz nehovorim o tom, ze by som isla na postu... dnes je nemyslitelne pustit tam male dieta same vonku s bicyklom alebo kolobezkou, lebo ho tie zdegenerovane, doslova sfetovane cigancata ozbijaju. a to myslim doslova. a to tu nejdem do detailov rozoberat to, ze sa v tych chatrciach perdolia medzi sebou, brat so sestrou, otec s
dcerou atd. atd. 5-6 rocne deti sa tam prechadzaju so sackami toluenu v ruke denno-denne. myslim, ze ani chudoba a to ze nemaju pracu nieje dovod na to, aby zili tak, ako ziju.
suhlasim, ze biely maju moc a niektori parazituju, rozkradaju a okradaju, ale keby sme to porovnali, tak je to neporovnatelne menej ako nasi "spoluobcania".
ked sa tu (na zapade) rozpravam s niekym o ciganoch a povie mi, ze som rasistka, mam na to len jednu odpoved: chod na vychod, zi a vychovavaj tam deti pol roka a potom sa mozme bavit spolu o rasizme... 😀
s tym, ze slovaci su zakompexovany narod suhlasim.
@qwerty81 ale na druhej strane tie deti len znu to, co zasiali ich rodicia...
Ked male ciganca vyrasta v chatrci, kde su vsetci dospeli spiti, kde sa fetuje, kde je spina...kde nema podporu rodicov, okolia... a vidi len toto cely zivot, uplne prirodzene pojde v tychto slapajach... to je proste zacarovany kruh ale deti by som urcite za toto nesudila..oni su tam chudence... tam sa im nikto nebude venovat... aj ked romska matka chce, tak nevie ako..lebo tiez nedostala ziadne zaklady od svojej matky..
@qwerty81 , a prečo by tým mali trpieť tie tisíce slušne žijúcich Rómov? Mi nevrav, že nie je na prvý pohľad jasný rozdiel medzi dieťatkom z takého prostredia ako píšeš a medzi dieťatkom rómčiatkom žijúcim ako väčšinová spoločnosť... Takisto to je vidno aj u dospelých, na oblečení, aj na celkovom správaní...ale bití sú všetci rovnako, tí si to zaslúžia?
@cairka o slusne zijucich romoch som pisala, ze mi nevadia a beriem ich v pohode, sama mam takeho kamarata. ked ideme s detmi k babke na vychod, moj 6 rocny syn vidi tie sfetovane deti a "pohorsuje" sa, tak mu VZDY poviem, ze nie vsetci su rovnaki a ze su aj slusni, normalni cigani.
len som v predchadzajucich prispevkoch napisala svoj nazor, preco si myslim, ze ludia (obzvlast na vychode) maju taku averziu voci romom. tot vsjo
@tova nerozumiem tvojej nedovere ... ja som tiez taka, ze len prebehnem po slnku a som hneda - a vzdy lepsie, ako specena do cervena. od decka som mohla behat po slnku a osupala som sa hadam tri krat v zivote ... a co, som preto "ciganka"?
@kamajka malej povedz, ze taketo deti su plytke ona je krasna taka, aka je. hneda, oranzova, modra, stale bude pre teba najkrajsia. a co sa tyka placu zo skoly, to by som sla natvrdo riesit s ucitelkou/riaditelom. nejde len o to, ze detiska tvoju malu prezyvaju - ale aj o to, ze uz take male deti sa spravaju rasisticky.
@ukulela pisem niekde ze to dieta alebo ludia co su na tom podobne su cigani??? (autorkine dieta ani z daleka sa nepodoba na ciganca, tie deti co si to mysleli maju od rodicov vykreslene negativne veci o ciganoch preto sa tak zarazili a dalej sa s nou nebavili) ja pisem ze neverim ked pouzije 80 uv faktor ze dieta opali ide aj o rakovinu koze
@tova
minimalne, o plus minus 10 bodov......jedine na urcenie IQ su ine testy.
http://forum.mensa.sk/viewtopic.php?id=412
@mircalla nevrtaj v temach do ludi a ich odpovedi a nespustaj hadku mimo temy. Tvoja prispevky v tejto teme autokre urcite nepomohli. Ja viem velmi dobre co je IQ, aj vyhladat tvoje prispevky na MK aj tvoj profil. Ani raz som ti nenapisala na akej kvapaline ficis aj keby som si to myslela. Ak mas 2 vs tak je to len vysmech urovne sk vysokych skol. Tymto konverzaciu s tebou koncim.
Tak presne o tomto som pisala: http://www.cas.sk/clanok/287381/mladi-osadnici-...
a tu mame dalsi skvost: http://www.cas.sk/clanok/285646/novy-cas-vypatr...
@kamajka 😀 teraz sa smejem,pretože my to máme za sebou..ale reagujem na tie deti,nie že
"už osemročné deti"
ale rodičia ,to MY sme príčinou,deťom je jedno,to MY ich kazíme,učíme ...ideme "príkladom"
a je jedno či si,alebo nie si či nie si romka,cigánka,mulatka,,čínanka..či máš okuliare,či máš plechavu hlavu,tetovanu mamu ,tučnu,či 40kilovu ,rečovu vadu,šesť prstov,deťom je to jedno..to MY rodičia sme blbci ,mnohí si to ani neuvedomuju ..
ale bežne počuť,aj v čakárni,dieťa mrnčí,vála sa a mamina mu povie,počuvaj ma,lebo ťa zebere cigán ,,,
ked si zapneš tv ,nič ine tam ale nevidíš ,denne cigánov,hento,tamto prepadli,ukradli,pobili sa,stále niečo..česť svetlým chvíľkam,bohužiaľ aj media možu za to,málokedy ukážu niečo pozitívne..celkovo..
moj svokor chcel syna naučiť strašne "skvelu" riekanku,či čo to bolo ..ani si to neuvedomil,bral to ako srandu 😠 že černoško bubu,má veľku hubu..syn to nestihol ani zaregistrovať ,my sme zasiahli okamžite,lenže s tým sa deti stretávaju ,to neustrážiš,pretože svet je plný debilných rodičov ..tomu sa nedá vyhnuť,možeš iba viesť svoje deti k tomu,že ty taká nebud,je to hlupe,,a ísť vzorom..no a teraz si zober,že by si bola cigánka a žila s tým denne,bola by si tá slušná..tak vieš,aké to maju,denne dokazovať,že oni do toho vreca nepatria
nič pekné ,no zas v zahraničí to maju lepšie,ale opať škoda,že o nich sa nehovorí,iba o tých podvodoch,tam kradli,tam prostitucia,podvody..to bude ešte velmi ,velmi dlho trvať..neviem či sa to u nás vobec zlepší,ludia maju nervy a veru nečudujem sa..
moj bratranec xy krát dostal nakladačku pretože vyzerá ako cigoš,jemine ten má teda zážitkov ,moj brácho tiež,moj spolužiak jak by dal..tmavy a 150kilov ,jeho si aj cigáni pletu 😀 a na moju malinku ešte len 5mesačnu vcera na chodbe jedna babička pozerala,jej dcere hovorila,že jaku malu cigánečku maju ani na to nevyzeraju 😀 bože a to len preto,že vedla nás boli deti biele ako cmar
o mojom bratovi si jeden čas tiež mysleli,že je adoptovaný ,ja biela ,on ako uhol 😀 pritom muklil na stavbe ,pozri ako vyzeraju cestári..
mojho otca si poplietli aj gréci,aj taliani,španieli..mysleli si,že je domáci 😀
ja som sa tak tmavo opálila iba ako dieťa ,teraz iba do červena idem a syn to isté,ako malinký bol ako čokoláda ,bože a ked bol tak dobre zablatený ,stratil by sa v osade 😀 ale teraz už tiež do červena ide
treba si pokecať s dcérou ,nehnevať sa ,ale naučiť ju ,na reakcie
Nedavno som isla do obchodu a prave som sa na chodniku míňala s jednou mamickou asi 3-4 rocneho chclapceka. Nechcelo sa mu sediet na odrazadle tak ho mama uplne spokojne nahlas hned postrasila ze da motorku cigánom ak na nej nepojde. Ved ten chlapcek ich ani nevie este rozlisit ale uz vie ze sa ich má bať. Bola som zhrozena a smutná takto rodicia detom od malicka vstepuju nenávist a odpor. 😒
@sense nie celkom suhlasim, ze usadenim sa v zahranici sa to vyriesi. Zijem v zahranici 15 rokov, v roznych krajinach a s kulturami z celeho sveta (aj pracujem). Rasizmus je uplne vsade, ak to nie je kvoli farbe pleti, tak je to kvoli narodnosti. Je iba na cloveku, ako sa postavi k tym, co to skusaju a ohrnaju nos. Momentalne zijem v Nemecku a rasizmus tam je pre kazdeho noveho 'expatriate' velkym prekvapenim, nielen, ze tam je, ale akeho kalibru. Tak sa nespravali v ziadnej inej krajine.
@kamajka dcerke (Pocahontas 😉 ) by som otvorila svet multikultury, to, aky je jedinecny (a ona v nom), kde ma kazdy inu farbu pleti, ine kulturne navyky a ked si nejaka kultura vysype do caju a kavy korenie aj cukor (z coho by sme sa mohli popukat od smiechu, aki su hlupucki), tak plati slovenske "kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepsie", ked zistime, ze my 'kultivovanejsi narod' sme na taku jednoduchu genialnost zatial neprisli... 🙂
@kamajka necitala som reakcie, len ti rychlo napisem, co sa nam stalo. Vcera sme sa vratili z nemocnice. Moje dcerka si tam hned v prvu hodinu nasla kamaratku, ci ona nas 🙂 Ak odisla od nas z izby, za chvilku ju moja hladala, santili spolu, hrali sa a kreslili si... Malinka tam nemala ani papiere, ani farbicky, tak sme jej pri odchode nakupili a odniesli a ona bola taka stastna, ked jej ich ta moja dala a krasne sa podakovala, ocka jej ziarili, teda vlastne obom 🙂 Doma som mojej dcerke vravela, ze "ale vsimla si si, ze Klaudia mala ovela tmavsiu pokozku, ako mas ty?" A moja dcera na to s udivom, ze jej taku blbost hovorim, ci sa pytam fakt uplne nepodstatnu vec "NO A CO?". Len skoda, ze sa tu neda prehrat ta jej ignoracia v hlase 😉 ci udiv, na co hovorim taku NEPODSTATNU vec. Potom som jej vysvetlila, ze je romka-ciganka.... a moja dcera na to "hej? hmm" a vobec ju to nezaujimalo, len mi povedala, ze to je jej nova kamaratka 😀
ja mozem k tomu iba tolko, ze vsetko je od rodicov a dospelych celkovo. deti vsetko vnimaju a ako sa stavaju k romom doma rodicia, tak sa budu aj deti. ci sa to komu paci alebo nie, deti su vizitkou a zrkadlom rodicov. osobne ma dorazila jedna ucitelka na prvom stupni, kde som praxovala. chodila medzi deti a vzadu mala jedneho romskeho chlapceka. bol ticho, nevyrusoval. bol tam jediny. boli to prvaci. ucitelka polozila otazku a viacere ruky sa zodvihli. pohrdavo pozrela na chlapca a povedala, ze ma odpovedat. ked bol ticho tak dodala: Ty by si to mal vediet, sak ty si tu uz druhy rok. a zasmiala sa na vlastnom "vtipe".... toto je to, co deti od nas preberaju. zial dospelym to casto nedochadza...
Moj maly nedavno ked sme vencili zbadal tych co vyberaju kontajnery a na cele usta povedal"to su cigani, vyberaju smeti!". Ja som ho to neucila, snazim sa neucit rasizmu aj ked dost ma to rozculuje ako robia neporiadok vsade okolo kontajnerov.
Myslim, ze je to od babky, ta nerozmysla co mu povie, a maly si to hned zapamatal. To je ten skryty rasizmus co tu bol za sociku a pokracuje dalej cez nasich rodicov . Takto ho vstepuju aj malym detom ako nam ho vstepovali pocas detstva.
Vsetci sa vtedy tvarili ze nie sme rasisti, rasizmus sa tyka Ameriky a juznej Afriky teda imperialistov a tretieho sveta. Boli sme velmi izolovani a este dlho potrva kym sa otvorime svetu a hlavne tolerancii a empatii.
Pocas studii som sa s rasizmom stretavala pravidelne ale to je iny pribeh.
Hlavne naucme nase deti, ze nie to co zijeme my je najlepsie na svete, ale ze je to len jeden z milionov sposobov a kazdy ma svoje klady a zapory.

Ahoj, mala som presne taky isty problem, tiez som sneda a rychlo ma opaluje. Ako dieta som velmi trpela, deti sa mi vysmievali, nadavali do ciganok, ked povedala ucitelka urobte dvojice, ostala som sama :(, plakala som skoro kazdy den, stale som sa pytala, ze preco musim byt taka sneda... Moja maminka mala to iste v skole, ked bola mala, vzdy mi vravievala, chapem ta ako sa citis, viem ze teraz to je tazke, pozri kazdy ma nieco a tak ma naucila sa aspon branit. Odpovedala som, ze radsej byt sneda ako byt dcera vapenkara, pozri ty mas zase rovnatka, alebo ty si pehata atd. Ale nakoniec som vzdy dodala, ze mne to na vas nevadi... Musis stat pri nej, i ked teraz ju asi nezaujima, ze neskor to oceni. Dnes mam 33 r a nie je dna kedy by mi niekto nepovedal, ze ako mi zavidia, ze mam peknu snedu pokozku 🙂 ale mozem povedat jedno zocelilo ma to a taktiez som bola dobra v odfajcoch 🙂 vzdy jej vysvetli, ze ten kto stale ohovara, ma sam problem. Neviem ci ti to pomohlo, ale tvoja dcera nie je jedina a ver, ze raz bude spokojna.