icon

O farbe pleti

kamajka
13. júl 2014

Ahojte,sa ma minule moc dotkla jedna vec,boli sme na mensej dovolenke,v aquatermal parku,super vsetko,deti santili na toboganoch a tak. Jedno dievcatko malo take iste okuliare ako moja dcerka,tak sa dali do reci,hrali sa spolu,vsetko fajn. Potom sme boli na tobogane na druhy den,a to dievcatko tam uz malo inu kamaratku,na tobogane stala moja dcerka,potom tieto dve dievcata a potom ja s malym. Moja Vika sa pustila a zakyvala s usmevom tomu dievcatku s rovnakymi okuliarmi. Druha sa jej opytala,kto to je a ta jej odpovedala,ze to je to dievca s rovnakymi okuliarmi..a vtedy ta druha povedala udivene: ale ved ona je ciganka! Uplne som zostala nestastna,kolko predsudkov uz maju male osemrocne deti. Pritom nie sme ziadni cigani,no sme taky fototyp,ze nas rychlo a hned opali slniecko,dcere to zostava aj v zime,uz sa mi parkrat stalo,ze mi prisla zo skoly s placom,ze ju radia medzi ciganov,stale sa ma vypytuje,ci naozaj je ciganka a podobne. Vidim na nej,ze ju to trapi ze je taka cokoladkova,ale neda sa s tym nic urobit predsa. Ucim ju,nech sa ma rada taka,aka je,ze bude potom ovela stastnejsia,ale to su este velmi tazke veci pre dievca vo vyvoji a zacinajucej puberte. Vlastne som sa asi viac chcela vyzalovat,ako pocut nejaku radu,pretoze ani rady v takychto pripadoch velmi nie su. Je to smutne,ako si uz aj male deti dokazu iba podla farby pokozky zaskatulkovat ludi a povedat si aha,toto nie je dobre,lebo ke to ine. Pritom dcera je mudra,sikovna,nadana,iq jej vyslo mierny nadpriemer,nadherne kresli,najlepsie z triedy jej ide anglictina,je to proste jedno uzasne dievca a trapi mna,aj ju,ze sa k nej ludia takto maju. Smutne no.:(

Strana
z3
sense
18. júl 2014

@dina14 tiez zijem viac ako 10rokov v zahranici a nielen v jednej krajine a nikde som sa s nicim nestretla nevravim ze nikde vo svete rasizmus nie je , je ...ale urcite nie v takej miere resp. nie je taka nevrazivost uz u malych deti ako na slovensku....

mircalla
18. júl 2014

@sense musim s tebou zial suhlasit

pipinka4
18. júl 2014

@sense musim s tebou silno nesuhlasit ze aky rodicia take deti.nas nasi rodicia nikdy neviedli k tomu ze rasisti abo co.a to ich mame v meste hojne. Bohuzial mam k nim odpor ale mozu za to vlastne oni.raz som za bieleho dna isla so sestrou a kamaratkou po meste mala som okolo 8 rokov a isli sme okolo skupinky romskych deti a co sa stalo? Doslova na nas zautocili bolo ich asi 8 . Mne dolamali ruku. Velakrat idem po meste opluju ma. Co im mam teraz nohy bozkavat? Doteraz ma striasa ked idem okolo nich. Robila som v obchode s textilom kde raz dosli a zacali sa mi vyhrazat ze ma unesu do rakuska robit kur.u ze som obycajna pi.a chudera.a prisaham nic som im nespravila.naco? Ja som nekonfliktby typ. Ale zato nehadzem vsetkych do jedneho vreca.mala som priatela co bol rom fajn chalan aj teraz mam kamosa a tiez je rom . Ale radia sa k tym civilizovanym a vedia sa chovat. Cize ked vam raz niekto ublizi za nic tak ho asi mat rad nebudete.

michaelkanr
18. júl 2014

Mna taketo spravanie deti, zial, neprekvapuje. Od narodenia to do nich hustia rodicia, aby opovrhovali urcitou rasou/etnikom/skupinou ludi na zaklade nabozenstva, sexuality atd. Vychovavaju deti na svoj obraz, pausalne niekoho odsudit, hoci odsudit by sme mali len spravanie konkretneho cloveka. Najhorsie na tom je, ze dane matky a otcovia su este presvedceni o tom, ze nie su rasisti ani neznasanlivi, alf jednym dychom dodaju, ze dana skupina si nezasluzi slusne zaobchadzanie a pod. Dnes som mala moznost sa o tom opat presvedcit vo svojom blogu 😒 ☹ 😢

sense
18. júl 2014

@pipinka4 pozri ty mas s nimi zle skusenosti, ale v tejto diskusii nejde len o romov, ale o farbe pleti a zial staci zema niekto tmavsiu plet a hoci nie je rom je za roma al. neprisposobiveho povazovani.....a takisto ti nevravim ze immas nohy bozkavat

a tmavej pleti nie su len romovia

a by som chcela vediet komu ublizilo to dievcatko o kt. je diskusia, myslim ze taketo dievcatko s vacsim mnozstvom pigmentu neurobilo nikomu co tu ty opisujes....
...a poviem ti pravdu keby sa stane mne to co tebe tiez ich nemam rada, ale zato nehadzem vsetkych do jedneho vreca....

pipinka4
18. júl 2014

@sense si ma nepochopila ja som o tom dievcatku nepovedala nic.moj manzel ma tiez viacej pigmentu a dcerka to zdedila po nom.a nadovsetko ich milujem ale ja reagovala na tvoj prispevok nie na zakladatelkyn. Ze rodicia huckaju deti proti romom a celkovo voci inej rase.a ja chcela len povedat tym to ze nie vzdy je to tak !!!! Uz to chapes? Ci mam to este inak opisat to co som tym chcela povedat?a tiez si si to asi aj zle precitala. Presne som to napisala ze nehadzem vsetkych do jedneho vreca!!!! Prosim citaj pozornejsie

sense
19. júl 2014

@pipinka4 ja som ale tiez nikde nenapisala ze vzdy je to tak a vsetcua to robia apropo tema bola i farbe pleti a nie romoch,takze pizornejsie by si mala citat ty, predtym ako na to upozornujes druhych.... Vuac k tvojej osobe uz nemam co povedat, ...

pipinka4
19. júl 2014

@sense aj tak si nepochopila.

vejula
19. júl 2014

@mima4 no ale na druhej strane, ked je napadnutý rom bielym, tiež je titulok, že rasisticky utok. Tu skôr ide o tie bielo-čierne konflikty.

sense
19. júl 2014

@pipinka4 pochopila to len ty mas zrejme problem chapat...pekny vecer...peace...

natty_nz
30. aug 2014

Baby, môj priateľ je róm a ja mám pigmentu za 4 roch mám pocit a neviete si predstaviť aké sú to pohľady keď spolu niekde ideme.. Ešte také plus je, že sme mladí ja som tehotná tak niekedy mám dosť.. Často sa ma aj spýtajú koľko detí už mám.. Niekedy sa mi chce až plakať z toho a z tej predstavy, aké ťažké to bude mať naše dieťa. Priateľova rodina sú slušní, pracovití ľudia tak ako aj on a čo z toho.. Plánujeme čo najskôr odísť do zahraničia kde to nie je až také zlé.
A pre autorku, viem aké to je ťažké, lebo som to mala aj ja na základnej a aj roky potom a vlastne aj dnes sa nájde veľa takých ľudí. Nie je to príjemné ale musela som si zvyknúť..

kiki68
30. aug 2014

@natty_nz jedine odist do zahranicia, napr. Londyn ci Vieden je komplet cela farebna, proste mix ludi a vsetci su na to zvyknuti. Keby tam prides do kanclu v Londyne,tak mas kolegu inda, araba, anglana, nemcura,greka atd. Proste vsetko mozne a nehovorim,ze si vsetci rozumeju,ale vacsina ludi je v pohode a nerobi statky zmatky. Na SK je to ine,lebo tu ziadna multikultura nebola a ludia sa tomu brania. Ked vidim ako horlivo tu broji aliancia za rodinu, ten Kotleba ci ako sa vola, tak sa nedivim,ze slovensko chce byt sterilnou krajinou. Samozrejme niekomu to vyhovuje,ale myslim,ze len do chvile nez mu pride prva navsteva napr. z Londyna a ta hanba...chapete idete po ulici s niekym,kto prisiel na navstevu, jeden je aziat, druha cernoska a ludia po nich kukaju,ze preco si dovolili prist do bielej krajiny. Nehovorim,ze tu mame stavat ludom mesity a klanat sa kazdemu,co sem pride,ale to,ze ma niekto inu farbu pleti si nevybral a je to krute precitnutie pre tych ludi.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
tanapeta
Autor odpoveď zmazal
lauricka
30. aug 2014

@kamajka nie, to nie je o tom, ze male deti skatulkuju, to je o tom, ako su naucene z domu, ako sa vyjadruju ich rodicia a ti su problem a velky!! Moji rodicia ma nikdy, nikdy nehuckali voci nikomu kvoli napr. farbe pleti, ani s nikdy negativne nevyjadrovali. A pokial bol ten clovek rom, ale slusny, kludne som sa aj kamaratila. Vadia mi len neslusni ludia, jedno, ci taki, ci onaki. Ked sa hrozne vyjadruje, hulaka, smrdi a je spinavy, tak je to zle a moze byt aj biely kolko chce, nie? Atd., atd. Nie, neurobis s tym vela, co sa tyka ostatnych. Ludia su povacsine v tomto hlupi. To, na com treba pracovat je, aby Tvoje dieta vedelo k tomu zaujat spravny postoj. Kludne sa aj poradit s detskym psychologom, ze co a ako. Inak, ja mam dvojcata. Tiez nie sme romovia. Len niektori ludia v nasej rodine su tmavsi fototyp, zatialco ini su zas bledi ako steny. No a moje dvojcata su jeden taky a jeden taky. A minule stretla svokru jedna romka a vravi - jeden je vas a jeden je nas 😀

anjika42
13. sep 2016

Môj ex bol beloch, ale mal tmavý typ pokoťky - a keď sme leteli pred desiatimi rokmi z Londýna, tak sa ho pýtali, či si sám balil batožinu a pri odlete z Cypru cez cestovku mu ako jedinému zo zájazdu presvecovali kufor. 😀

niektoakoja
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3