icon

Obavy o budúcnosť

kapanek1
28. máj 2022

Ahojte,

s priateľom máme dve deti a bývame u jeho mami. Hľadali sme si bývanie ale pri dnešných cenách... 😵 Jeho sestra má rodinu vo vedľajšej dedine. Chcela spolu s ich mamou aby sme ju vyplatili a dom bude náš.Vyplatili sme ju s tým nech si tu zruší trvalý pobyt a prehlási sa tam kde býva s manželom. Dom by sme mali nadobudnúť darovacou listinou- podrobnosti ešte musíme zistiť ako sa to prepisuje a tak... Moje obavy vyplývajú z toho že priateľova mama chce dať dom do daru len priateľovi, pri čom sme sa dohodli že keď jeho sestru vyplatíme tak dom pôjde 50 na 50. Vyplácali sme ju zo spoločného účtu zo spoločných peňazí. Tak cítim krivdu. A ešte sa obávam že ten trvalý pobyt si ona nezmení, lebo sú to behačky a nechce sa jej. Ja tu trvalý pobyt s deťmi nemám, plánovala som ich prehlásiť keď to už bude naše a nie len priateľove. Nie sme ani manželia, deti sa volajú po ňom a ešte aj jeho trvalý pobyt budú mať?! Chápete moje obavy? Ako to riešiť? Priateľ to chce dať 50 na 50 ale to nezávisí od neho.

Strana
z2
mogaa
29. máj 2022

Naozaj ste to riešili veľmi hlúpo....nemôžete si vyplácať medzi sebou potencionálnu časť dedičstva....dom je priateľovej mamy, tá ak sa teraz rozhodne že ho predá a pôjde na dovolenku okolo sveta alebo sú kúpi byť či môže mať exekúciu, je to stále len jej majetok a ona si s ním môže urobiť čo uzná za vhodné....z akého dôvodu by teraz priateľova mama mala dom prepísať na vás? kam pôjde ona s priateľom? rozumný človek sa svojho života neprepíše na nikoho svoju nehnuteľnosť, vtedy sa môže ľahko stať že príde aj o dom aj o strechu nad hlavou a ostane aj bez peňazí....

pieksamaki
29. máj 2022

@loginexistuje aha..ano ...pocas zivota ano...ale po smrti darcu tiez?

loginexistuje
29. máj 2022

@pieksamaki potom uz nie ale tak priatelova mama zije a kludne moze zit dalsich napr 40 rokov

marca12
29. máj 2022

@pieksamaki cokolvek mozes uviest ako dovod

sasa1310
29. máj 2022

@kapanek1 2 deti s cudzím chlapom, nasťahovaná v cudzom dome, ale hlavne, že peniaze sú spoločné. No výborne. Prečo ste si nekúpili niečo iné, svoje, spoločné? Čo keď sa matka tvojho priateľa rozhodne vám nič nedarovať, a tvoj priateľ dostane len podiel po sestre. Lebo aj to sa môže stať. Keďže už teraz dávno po vyplatení sestry ešte stále to nie je ani priateľove a kde ešte tvoje. Okrem toho priateľ ani matka ti nemusia darovať nič. Ešte napíš, že ten účet je priateľov a ty si len disponent. Ťaháš za kratší, resp. za najkratší koniec. Tvoja situácia je taká, že pri najlepšom šťastí budeš vlastniť 1/4 domu, Ak si jeho mama nechá svoju časť...ešte aj priateľova sestra môže opäť získať

Je mi smutno z takýchto ľudí ako si ty, že za vidinou lacného získania majetku, po osobách, ktoré stále ešte žijú...sú ochotní všetky úspory, ktoré majú, "investovať" do cudzieho majetku.

Ja len dúfam, že moje deti nebudú rozdeľovať môj majetok ešte počas môjho života.

pipistrel13
31. máj 2022

@kapanek1 poucenie je nevyplacat skor ako to bude aj moje (ked sa to tyka rodic.domu a nie ste ani manzelia)..
ak ti dat jeho mama nechce a partner by chcel,je uplne jedno aka atmosfera bude ak ti on po tom polovicu prepise,lebo to uz bude jeho a ty s nim zijes
a to ako si vy dohodnete majetok nemusi nikoho zaujimat cize to nie je nic za chrbtom

vivi76
1. jún 2022

@kapanek1 odporúčala by som na každý jeden účet ktorý zaplatíte zo svojich peňazí si odložiť. Pokiaľ nie ste manželia, to čomu hovoríte spoločný účet a spoločné peniaze sa v prípade sporu nazýva niečo,čo máte v podielovom spoluvlastníctve a ak sa niečo škaredo zvrtne (pevne dúfam,že nie),každá zo strán bude musieť dokazovať koľko peňazí zo svojho príjmu na ten účet vložila.Ak sa jeho mama boji,že by ste ju po darovaní mohli z toho domu,keď by si zmenila trvalý pobyt vyhodili,potom nie je nič ľahšie ako si v C časti vlastníckeho listu zriadiť ťarchu - aby mala právo dožitia v tom dome.V tomto prípade by som Vám odporucala si zaplatiť jednu hodinu konzultácie u advokáta. Budú to určite dobre investované peniaze.

Strana
z2