icon

Očakávanie prvého dieťaťa a obavy z financovania

stressout
13. jan 2024

Dobre rano, zacnem hned k veci. Za mesiac a pol k nam pride nase prve babo.Byvame v podnajme a chcelj by sme do svojeho len nie je to take jednlduche nedavno som zalozil zivnost takze z mojej strany mi uver nedaju a manzelke som v bonite este pohorsil -zivotne mknimum takze jej lozicaju max 50-60k co by nam aj stacilo na nejaky mensi bytik alebo chatku na celorocne byvanie(velmi sa jej to paci byvala na dedine a aj ja) teraz sme v panelaku 4 bez výťahu.Iz mesiace som pozeral inzeráty chodili na obhliadky. Aj sme nasli krasnu malu chatku ale majitel nechcel zlavit a mne sa to zda vela nic by nam nezostalo treba tam nejake veci dorobit plus babo nech mame rezervu. Nezarabam nejako extra vela a vela na mna zena vyletela ze sa dost nesnazim ... A este aj ze by nam ask jej mama pomohla z dofinancovanim(mne sa to nepacilo lebo uz aj tak nam vsetci dost pomohli).Viem ze byt neni bohvie co a platit svoje je lepsie uz sme kopu rokov v podnajme.Chcem aby sme sa mali dobre a obdivujem jak to všetci okolo nas davaju a mrzí ma ze sa zena viac netesi lebo ma plnu hlavu tohoto.Este mi aj zacali extra padat vlasy lebo sa ani neviem vyspat....

oblecenie99
13. jan 2024

@solange7 Tiež tomu nerozumiem, majú našetrenú veľmi slušnú sumu, stačilo by byť trochu trpezlivý a počkať naozaj len pár rokov.

ivangeline
13. jan 2024

Troska strachu je namieste. Odvazny ma strach. Bez strachu nie je odvahy. ;) Dohodnite sa so zenou a neries to tu. ^^

oblecenie99
13. jan 2024

@lujza123 Chatka ako chatka.. kúrenie drevom, neviem neviem, naši majú aj takúto možnosť v dome, využívame málokedy, lebo nie je to žiadny komfort. 12 minút od centra môže znamenať aj záhradkársku lokalitu bez normálnej prístupovej cesty. Alebo s cestou, ktorá nikomu nepatrí, a keď napr. v zime nasneží, nikto neodhŕňa. Tu treba myslieť na viac vecí, nielen na záhradu pre deti.. na tie minidomy zase treba pozemok. Ale máš pravdu, tu ide o povahu, pre niekoho sen, pre niekoho nočná mora, to už oni musia vedieť.. celkovo mám z nich pocit, že teraz začali akoby rozmýšľať, a chytá ich panika, možno ženu aj syndróm stavania hniezda :D nebudú to mať Ľahké, ale nie je to ani úplne že zlé. Autor, kde je tá chata? aká je veľká? Aký je tam prístup? Nemáš link na inzerát?

pe_mi
13. jan 2024

@pukina áno,to je pravda.preto sme aj ako štát s tou zadlženosťou v rámci hypoték,tak ako sme.v zahraničí sú na to zvyknutí,oni sa sťahujú možno aj xx-krat za život.ale nie že osobné veci.ale oni blázni väčšinou aj s nábytkom. poväčšine idú do prázdnych bytov,domov.
Mňa by porazilo 👀😂
Ja som sa 3x sťahovala aj s komplet nábytkom,teda posledný krát len zopár kusov nábytku sme preniesli.plus osobné veci
A ďakujem ,verím ,že už sa nikdy sťahovať nebudem 😃😃
Je to ich mentalita,v zahraničí sú tak naučení.

lujza123
13. jan 2024

@oblecenie99 ved toto, záleží od povahy. My doma kúrime drevom, mňa to stále baví, to sálavé teplo, praskanie ohňa, ja som až nešťastná ked mi na jar končí vykurovacia sezóna 😂. Radiátory zapíname len ked ideme na viac dni z domu preč nech tu nieje mraznička z toho
Ale napríklad moji rodičia alebo aj kamoska doma zakúria v krbe len pre efekt pár krát do roka, lebo je z toho bordel, drevo sa im nechce chystať proste zbytočnosť pre nich.

A presne nieje chatka ako chatka. Niektoré sú vylozene ako malý dom so svojou záhradou, je tam voda, elektrika, prístupová cesta akurát sa tam nedá prihlásiť na trvalý pobyt ani vziat taku hypo ako na klasicky dom. No a niektoré chaty doslova neobývateľné, známy dlho býval v záhradkárskej oblasti, chata taká novšia, v super stave akurát nejaký sused tam mal nedoplatky na vode tak im vypli centrálny prívod všetkým kým sa to neuhradí. A mal po bývaní, musel ist naspäť do bytu

darkswan
13. jan 2024

@babulkomale tak niektore osamele matky zarobia lepsie ako pary☺️

pukina
13. jan 2024

@pe_mi ja som sa za svoj zivot stahovala uz 7x a snad uz na dlhsiu dobu stacilo.. a to este nemam ani 30..🙂

sasa1310
13. jan 2024

@stressout na chatu plnohodnotnú hypo nedostaneš. Možno tak max. 50 % z hodnoty nehnuteľnosti. A na chate môžeš mať trvalý pobyt? Má súpisné číslo chata? Pozemok je tiež vo vlastníctve? To sú základné info

babulkomale
13. jan 2024

@darkswan no veď, to mám na mysli.

zmrzlinka2021
13. jan 2024

@pukina
A aj si si vnutorne analyzovala, preco je tu ta potreba?
Analyzovala si si aj ostatné faktory a porovnania zahranicie verzus sk?

A vies o tom, ze v zahranici ak ma clovek moznost vlastnit, tiez ide po tom?

zmrzlinka2021
13. jan 2024

@stressout
Hypoteku na 2 izbovy byt nedostanete?
Ved mate usetrených 50 litrov, to nie je zle.

ema22270
13. jan 2024

Ja by som tiez do chatky nesla, aj ked viem, ako to myslite. My sme mali takto nasetrenych par tisic a byt na hypo. Tiez sme vymyslali, ze kupime chatku, ako doplnok k bytu, nech mame kam chodit na vikendy. Nakoniec sme byt vymenili za dom a trochu doplatili. Cize oplatilo sa. Hypoteku si uz len doplatime. Pockajte, kym dostanete dobru hypoteku a kupte si nejaky vhodny byt. Budete mat babo a to byvanie v chatke podla mna nie je vhodne, celkovo na dlhodobo.

ahhola
13. jan 2024

Bývate v podnájme, mate niečo nasetrene, tak co vám rodiča pomohli? Keď chcu niečo svokrovci prihodiť, treba po tom ísť, dajú 10,20 000? ,uz by možno vyšlo aj na 2i.Je fajn, ze uvažujete o chatke, len pozor na pozemok, nekupoval stavbu na cudzom. Ty sa hlavne hod do kľudu, ušetríš si duševnú rovnováhu aj vlasy. 🍄🏡

ahhola
13. jan 2024

Co píšeš o 9.53 o chatke je sľubne. Je to chatová oblasť, ci záhradkárska? Keď máš teda 50 a stoji nech 40 000,ber. Zenu nemáš cintlavku a môže kúriť drevom, co sa tuná osadke zdá ako koniec sveta, ale vyhriať si chrbát pri kachliach je najviac😄romantikoš, to ti žiadny radiátor neda😃 pozerať ako ti lóve žerie inflácia, radšej mat niečo na LV, aj keď raz predáš za menej, niečo tam predsa "odbyvas", odpadne nájom, decko na vzduchu, dostupnosť do mesta.... keď tam nemusíte držať 2🚙🚙 chod do toho.

lujza123
13. jan 2024

@ahhola presneee moja reč. Ja by som milion krát radšej radsej brala chatku so záhradou ako nejaký panelákový 1 izbak. Od jari do jesene sa da byt vonku, v lete bazenik, pieskovisko, hojdačka pre drobca, grilovačka s kamošmi, vlastná biozelenina, ovocie a v zime zas vyhrievať sa pri krbe. Ked mas viacej peňazí chatu opravis, zväčšis a mas dom.

Zato v byte nic, len 4 steny ktoré sa nikdy nezväčšia a za nimy pazvuky od susedov.

Ale tak sto ľudí sto chutí. 🤷🏼‍♀️

vanilkovazmrzka
14. jan 2024

Urcite si nekupujte zahradny domcek alebo chatku na trvale byvanie 🤦🏻‍♀️

blonde_bella
14. jan 2024

Takto, 50 000 je slušný peniaz - koľko stojí nehnuteľnosť 1 izbový byt vo vašom meste? Odporúčam ísť z menšieho postupne do väčšieho a okamzite prestať bývať v nájme.
To že tu niektorí píšu, že Slováci majú potrebu vlastniť a porovnávajú nás so zahraničím... Je absolútne scestné, lebo taká Paríž a Prievidza je dosť rozdiel a neviem prečo by to niekto finančné gramotný porovnával.
Pozri si ponuku v okolí, a určite choď do toho. Su banky, ktoré dajú hypo aj živnostníkovi

maminkadeticiek
14. jan 2024

Jaka chatka Pane Boze!Malicky bytik vam bude stacit a budete mat potrebny komfort.

vecicky1805
14. jan 2024

@stressout pozri nie je to az tak zly napad ak sa vam tato myslienka paci a tento zivot vam bude vyhovovat to je o type osoby urcite to nie je o nic horsie ako byt ba lepsie ak je to blizko centra a chata je ok. Ale neponahlala by som sa budu starosti okolo babatla do toho stahovanie nechcete je to zaberak mate len prve daj tomu trocha casu, a mozno led aj po materskej pojde zena do prace ak nebudete mat dalsie bude Vám to zas inak vychádzať ja len že život s dieťatkom má už iné potreby a tak si to vyskúšate aké k tomu potrebujete Vy a ak sa Vᡠstále bude zdať že áno to bude pre Vás najlepaˇie išla by som do toho, a každý to má inak nepozerala by som po ostatných ani sa tým netrápila vy máte svoju vlastnú rodinu a svoji vlastnú situáciu..vy robte tak aby vám bolo čo najlepšie a to čo vám najviac vyhovuje, áno a je to ťažká úloha uživiť rodinu ale už len to ako nad tým uvažuješ je v dnešnej dobe bod pre chlapa, že sa snažíš, nechaj tak chce to len čas stačí tá snaha, ono to po troške pojde uvidíš len podporujete jeden druhého a sústreďte sa len na svoje potreby a nie ako to má niekto iný, veľa ľudí je celý život v podnájme lebo sa bojí riskovať napr áebo veľa ľudí je tiež iste v horšej situácií než ste vy, ber to zatiaľ tak že máte kde spať a žiť a zdravie a silu to platiť, možno sa to zdá ako omáčky ale ver tomu že je to dar a postupne si nájdete aj svoje to pravé hniezdočko, veľa šťastia prajem a hlavne to zdravie.

lenkakravcova
14. jan 2024

@stressout Ak žene dajú hypo 50.000€, ty máš našetrené 50.000€, tak vpohode kúpite 2-3 izbak (mimo BA).
Ten o 5 rokov predáte a pôjdete do väčšieho. Pekne postupne.

euka210
14. jan 2024

@stressout pozri, vina nie je len na tvojej strane, ved obaja zarabate...ked chcela vlastne byvanie, tak asi bolo treba pockat s dietatom ci si nezakladat zivnost ale ostat ako zamestnanec...to si vsetko trebalo dohodnut...teraz su vycitky a hnev zbytocne.
My sme byvali par rokov v podnajme aj s dietatom...nie je to nic hrozne...aj bez vytahu, hoci len 2.poschodie...ale vsetko sa da zvladnut.
Pockajte a uvidite, casom aj ten domcek pride.
Svagrina boli so 4 detmi v 2izbaku a zvladli to a uz su v dome, co chceli uz davno. Nie vsetko sa da hned. Teraz sa teste z babatka...

sussie1
14. jan 2024

@stressout ahoj, chcem Ti povedat len jedno, ako si pisal, ze sa manzelka netesi. Ma mesiac pred porodom, hormony vyburcovane, po porode v sestonedeli to bude este horsie. Tak si, prosim, nic neber osobne. Ak by bola nespokojna, kricala, plakala, su to obrovske zmeny, ktorymi prechadza, tak tam pre nu bud a pokus sa ju pochopit (aj keby si hned nesuhlasil, nemusite hned spolu suhlasit, ale jej pocity su skutocne, aj ked ovplyvnene hormonmi). Druha vec - ked majitel nechce zlavnit, ak ju nezoberiete, nezlavni casom, ak ju nebude vediet predat? Alebo mozno ked bude mat dietatko aspon ten rok-dva, ked uz bude realne benefitovat zo zahrady, po ktorej bude behat, najdete nieco este lepsie. Caka vas velka zmena, novorodenec do chatky nepatri a toto mi pride ako site horucou ihlou...

roja01
14. jan 2024

@pukina, v zahranici je asi cena nehnutelnosti tak velka, ze si ju ludia nemozu dovolit. A praca mozno neista, co by bol problem pri splacani hypo. Ani nevieme ake su tam podmienky na schvalenie hypo.
Darmo sa tu objavuje nazor, ze su v zahranici bezne skor podnajmy. Kazdy clovek na SK, ktory ovlada zakladnu matematiku si vie spocitat, ze preplacat podnajom nad realne naklady o cca 400€ je stratovy podnik. Ved za to sa uz da splacat hypo na mensi byt, ktory znamena aj financne zabezpecenie.

jeennyv
14. jan 2024

@stressout za mna si treba uvedomit ako je situovana chatka a ako byt..akoo tlacit sa v jednej miestnosti s novorodencom ok..potrebuje mamu, ale deti rychlo rastu kazdy chce svoj priestor izbu, treba vidiet do buducna mrknes okom a dieta uz treba riesit skolu skolku dochadzanie robotu atd atd…za mna si sadnite a sa porozpravajte ako to najblizsie roky v zivote vidite, kde chcete byt, byvat atd…

zuzikak
14. jan 2024

nestiham citat vsetko predomnou ale moj nazor - mate nasetrenu slusnu sumu ale netreba sa ponahlat. Manzelka nech sa ukludni a budes kludnejsi aj ty. Par rokov na podnajme vam neublizi. Ba naopak. Mate istotu kludneho byvania. Cize na byte sa isto nepokazi kurenie, strecha, boiler a pod, za co si musis na chatke sam zaplatit ak toto "vybuchne". Naviac ak vam ziadne peniaze nezostanu, z coho by ste zaplatili pripadne zato nutne opravy. Manzelka nebude mat ziaden poriadny prijem pocas materskej (resp. matersku mozno ano ale neskor po pol roku rodicak je doslova almuzna). Dohodnite sa na tej chatke ci mensom domceku ale az o par rokov, kym ona bude moct znova nastupit do prace a ty ako zivnostnik budes moct vykazat zisk (co ako je u vacsiny predpokladane bude tak realne o 3 roky aby ste mohli aj z tvojho platu setrit). Momentalne sa treba zmierit s tym, ze na vysnivane byvanie jednoducho nemate. Zacinas so zivnostou a ona bude nejaky cas bez prijmu. Treba to proste akceptovat. K snu sa neskor dostanete spolu. Ved nikto netvrdi, ze musite byt na podnajme vecne. Treba sa prisposobit situacii a prikryvat sa perinou aku momentalne mate. Ist to rizika, ze kupim nieco, co treba rekonstrukciu a ostanem bez rezervy len preto ze si to manzelka vysnivala ? Treba sa s nou porozpravat a pozriet sa na veci triezvo. Mozno bude ale neskor. Podla popisu vam to momentalna situacia nedovoluje. Kym budete setrit aby ste mali rezervu pozerajte kludne po dalsich moznostiach. Mozno sa naskytne nieco cenovo vyhodnejsie.

zuzikak
14. jan 2024

@lujza123 toto vsetko co si opisala je krasna idea naozaj. Ale ak ma dat vsetky peniaze za chatku a nezostane mu ziadna rezerva co dalej ? Rezervu treba mat. Mozu zit v nej ako je a robit rekonstrukciu neskor - ano da sa. Ale ak nastanu necakane vydavky ? Oprava strechy, novy boiler a pod ? Naviac zacina so zivnostou, co nevie aky bude mat presne prijem a manzelka nejaky cas zarabat nebude. Dom, ci chatka je pekny napad ale ja by som do rizika bez rezervy nesla.

slovenka753
14. jan 2024

Nečítala som celú diskusiu tak len na okraj ....nepíšeš koľko máte našetrené ale na chatku vám určite nedajú hypo v takom percente ako na byť a možno ani žiadnu nedajú. Zostala by som v nájme, aj ja som. Vôbec to neriešim a necítim sa preto menejcenna.

michelle567
14. jan 2024

S 50tis na účte by som nekupovala chatku. Počkať kým manželka nastúpi do práce a potom vám vyjde aj lepšia hypotéka.. ľudia často berú spotrebak aby mali vôbec len základ k 100tis hypo....bolo by mi ľúto vyhodiť to na 'chatku'

petrofka
15. jan 2024

ver, že keď sa narodi babo, budes rad, ze si v byte. Ked sa nieco pokazi, ma ti to kto opravit. Ked sa to to pokazi v chate/dome, môžeš zacat kolotoč s naháňaním opravarov. Myslim, ze nie je u vas vhodna doba na stahovanie. Uvidis ako ti pojde zivnost a o rok sa zariadite podla toho.

elanor1
15. jan 2024

Malinko som citala, co tu radia a suhlasim, ze zatial ostante bud kde ste alebo podnajom a svoje vlastne rieste neskor. Babatko bude hlavne na zaciatku vyzadovat vela casu a aj financne to nie je jednoduche. K tomu pride nervozita, stres tvojej zeny, ze to nezvlada (aj ked to isto zvladat bude....je to len pocit). Chatba ci uz postaveny dom vyzaduje doladenie a naozaj chata moze mat vela skrytych vad.
Nez sme poriesili nieco vlastne, byvali sme v prenajme v mensom domceku (zo spalne sa islo do obyvacky, dalej cez predsien do kuchyne a kupelne) asi 3 roky, z toho 2roky s 1 dietatom a posledny rok uz bolo na svete aj druhe. Takze drzim palce, este vydrzte, ak sa da posetrite a potom nieco isto vymyslite.