Očakávať darček na Vianoce: Normálne alebo nie?
Robila som všetko pre to aby sme mali pekné Vianoce, všetky darčeky som zas vybavovala ja ako každý rok ( priateľ vraj na to nie je ), ponáhľala som sa domov od rodiny aby sme sa konečne tento rok spolu navečerali, darčeky som pekne zabalila. Po ceste od našich sme sa stavili u jeho rodiny a rozdali si darčeky. Všetci mi niečo dali aj keď len drobnosť. Prišli sme domov, navečerali sme sa a začali sme si dávať darčeky. Najskôr malej jeden a pol ročnej dcére, všetko to bolo pekné, potom sestre a jemu. Keď si rozbalil darček moc nadšenia tam nebolo. Kúpila som mu vŕtačku ( vraj som nemala že nemá taký výkon) ja som sa snažila som sa radila že či to stačí vraj na práce na byte hej. Boli aj drahšie, ale z rodičáku si toho moc dovoliť nemôžem. Tak ma to zamrzelo, že ja som sa snažila spraviť mu radosť lebo spomínal veľa krát že by ju potreboval. Dorozdávali sme si darčeky a on nič. Ani mi nepovedal že mi teda nič nekúpil. Zapol telku hotovo. Ja som nechcela aby mi kupoval nejake drahé veci aj keby mi len ponožky dal alebo hocičo by som videla snahu. Ale on nič. Veľa som kvôli tomu preplakala mrzí ma to doteraz asi aj bude dlhšiu dobu. Či je to normálne? Dá sa to ospravedlniť tým že chlapi na to proste nie sú?
@katarina1645 mas urcite blocek, chod ju okamzite vratit, ani sa ho laskavo nepytaj a za peniaze si kup nieco pekne....
@katarina1645 na budúci rok si ho v novembri posaď a pobavte sa, čo si myslí o "darčekovaní". Z jeho reakcie mám pocit, že by sa bez darčekov rád zaobišiel. Takisto ty keď očakávaš nejaký darček, tak mu to povedz a rovno aj s nápadmi. My sme obaja nedarčekoví, takže v tomto tvojho priateľa chápem, každopádne, my sme si to vykomunikovali s mužom, aby sme nenašli zbytočné očakávania a ani "prekvapenia", nad ktorými budeme gúľať očami. /Môj muž mal na začiatku pocit, že mi MUSÍ niečo kúpiť, aby som sa nehnevala, ja som mu potom na oplátku tiež niečo kúpila, aby to nevyznelo debilne a samé /za mňa/ nepotrebnosti/. Ešte si zisti ako to má priateľ doma, čiže otec vs. mama - možno mama kupuje komplet všetkým darčeky, vrátane seba...
@katarina1645 vrtacku chod vratit a za tie peniaze si nieco kup
@katarina1645 a ty s nim tieto veci neriesis? Nerozpravala si sa s nim o tom ako sa citis? Nic si mu nepovedala?
@katarina1645 a vrátiť ju nemôžeš?
@denisah6 normalny chlap kupi lebo chce, vyhovorka dohodli sme sa neplati ani, ze nema cas tiez nie idem na pumpu kupim aspon s prepacenim posratu cokoladu, ked mam totalne nasrate v hlave, a ano zmyslaju chlapi inac, vacsinou dopraju zene aj viac ako treba to z vlastnej skusenosti a skusenosti 10tok zien co poznam hovorim, ale sem tam sa najde prvotriedny kreten, dnes je uplne lahke das poukazku, das peniaze ani nemusis namahu vynakladat meditovanim co kupit
@katarina1645 ta vrtacka bol fakt zly napad, to musim uz aj ja. Ale na pozitivnu nôtu, naozaj ju predaj a kup si za to nieco ty. A ked sa ta raz pride opytat, ze kde je ta vrtacka, tak to aspon otvori dvere diskusii a vykomunikujete si co sa stalo. A ano, je to nevychovanec ze ti nic nekupil.
Vrtacku vrat a kup si nieco pekne.
@katarina1645 Chápem ty si sa snažila aj s toho mála niečo mu darovať. S tvojej strany to bola veľká obeta. On sa za takéto správanie môže len hanbiť.
Ja by som zase nekonala az tak zbrklo. Prv by som sa ho opytala ze ci sa mu teda ozaj darcek nepaci ked je tam pohodeny. Uvidis podla reakcie ci uz odpovie alebo bude ticho. Ak sa neuvedomi tak vezmi. Vrat alebo predaj dalej a kup si nieco.
A dalsie sviatky darceky by som ignorovala. Vztah nie je iba o darcekoch ale naco si kazit tie sviatocne dni? Vzdy vravim ze je lepsie necakat nic. Potom clovek nezostane “prekvapeny/sklamany”.
I ked si myslim ze taky vztah… to nie je len o tych darcekoch ale cele to ide dole vodou.
@zmrzlinka2021 nerozumiem tvojmu komentáru vzhľadom na to, čo som písala. Vytrhla si si jedno slovo "spolupracovať", ktoré si navyše pochopila podľa seba, pridala k tomu iba jednu možnú variáciu ďalšieho vývoja (rozchod a malé výživné). Úplne mimo.
Ja by som sa napríklad na partnera hnevala keby mi nič nedal na Vianoce. V dnešnej dobe keď sa dá kúpiť darček za pár eur na každom kroku by som si myslela že ma má úplne na háku. Žiadne ospravedlnenie že je chlap by u mňa neprišlo 😂. Ja osobne od svojho partnera očakávam že zvládne ísť do obchodu a vybrať darček.
Ak sa dvaja dohodnú že si nič nedajú z akéhokoľvek dôvodu tak je to ok.
@katarina1645 nebolo to od neho pekné, mal sa o tom s tebou porozprávať aspoň dopredu či s tým budeš okej ak nič nedostaneš a aby si ani ty jemu nekupovala - ak si šetríte peniažky, príp. ti mal povedať napr. že mu je to blbé, ale on nevie vyberať darčeky nech si kúpiš sama niečo pekné pod stromček - ak už teda odignoroval návrhy pre teba na darček od tvojej sestry aj to čo si mu ty povedala, že by sa ti hodilo. Zachoval sa vážne nepekne. Čo sa týka tej vŕtačky, proste si mu mala povedať že bloček od kúpy máš a môže ju vrátiť alebo vymeniť za inú ako bude chcieť a viac by som neriešila, ani by ma to nemrzelo, zobrala by som to v pohode - ale to si možno aj urobila. My si s mužom pod stromček dávame iba drobnosti - príp. ak sa niečo drahšie pokazí vtedy je to väčší darček - často spoločný, kupujeme viac deťom, aj to hlavne preto lebo sa nás pýtali či sme málo poslúchali cez rok/boli sme zlí ak sme nič nemali pod stromom alebo jeden darček a pod. Plus tiež mužovi musím spraviť zoznam z čoho môže vybrať, lebo on sám nevie nič vymyslieť, ale on zas sa pýta kedy mu už ten zoznam pošlem atď. takže keby sa zachoval ako tvoj tiež by ma to veľmi mrzelo.
@katarina1645
Napadlo mi ci ti nedáva tymto nezáujmom najavo nieco. Napriklad to ze uz ta nemiluje a mas byt ty prvá ktora sa s nim rozide.
Zamrzelo. Pokym nie ste dohodnuti vy dvaja...ze si medzi sebou nekupujete,tak mal kupit..ako pises..aspon malickosr.
@katarina1645 my mame kazdy rok zoznam na googli s darcekmi pre kazdeho komu kupujeme. Teda aj pre nas. Kazdy si don napise co by chcel. Ked chcem fakt nieco konkretne, tak mu tam dam aj link. A bud kupi alebo nie. To uz je prekvapko pod stromcekom co z toho najdem. Inak by tiez najradsej nic nekupoval alebo by nasiel uplnu somarinu. Tento rok som mu dokonca nespecifikovala jednu vec a on mi posielal linky ze ktore z toho chcem, ci taku alebo onaku farbu atd.🤣🤦
@lily246
Tak zopakujem a vysvetlim: To ze si zena da spravit s niekym dieta, ju nijako k dotycnemu nezavazuje. A zial je to dost caste, ze mnoho muzov sa proste "odpazi" a dieta neriesi, neriesi a nevidi aj celé roky, ak nie celý zivot. Posiela alimenty, ale tá zena de facto nie je s tým chlapom nijako spútaná (v takýchto prípadoch).
Ja si nemyslím, ze treba reagovat zbrklo, predat vrtacku, urobit razny proces.
Treba si zopakovat realitu:
- bývas pravdepodobne u sucasneho frajera (nemáš vlastné bývanie)
- máš dieťa s týmto priatelom a v podstate si dost v prdely (realita)
- máš zodpovednosť za svoju mladšiu sestru
- pravdpodobne nemáš ani kvalitné vzdelanie, ani dobrú prácu
- s vysokou pravdpdoobnostou nie ste s priatelom na jednej vlne, nerozumiete si nejako extra a proste za tri roky chodenia a bývania v jednom byte sa to len potvrdzuje a je teda aj logické, že nechce sa s tebou hrnúť do manzelstva (načo by si komplikoval zivot zavazkami, nie?)
Co získas unáhlenými rozhodnutiami?
- podla mňa nič a hrdosť netreba riešiť
Co spraviť?
- nesnaz sa ho menit, nezmenis ho, akceptuj ho aký je: nedarcekuje, otvorí si pivo, k telke...atd
- vyuzi to, ze mate kde bývať a ze vas financuje
- pracuj na sebe, na vzdelaní, aby si sa vedela raz o seba postarat
- odides, az ked budú podmienky, mozno si so sestrou prenajmete byt, ked uz aj ona bude pracovat
- urcite sa NEVYDAVAJ!!! Ani keby on chcel. Manzelstvo je pre ludí, co sú rozhodnutí zostat s niekym do konca zivota a vedia, ze to je clovek pre ich zivot. Manzelstvo nezmení chorý vztah.
@katarina1645 skús ju vrátiť.
@zmrzlinka2021 tlieskam 👏 nadherny pragmatizmus.
@katarina1645 tohto sa drz.
Ja som sice cynicke sovinisticke hovado, no argument, ze niekto nie je na "take" je pre mna ubohy. Tiez to nemusim, nerad prijimam dary, neviem to. Ale, v ramci snahy to zvladam. A zabezpecit hoci aj malickost je vec navstevy benzinky.... gesto, gesta dokazu vyhrat vojny.....
Predpokladam, ze tento fakt je len povrstny vrch ladovca.
@zmrzlinka2021 ak má žena s niekým dieťa, ten človek jej teda výrazne ovplyvní život. Ty si sa vo fabulovaní dostala až k variácii, že ju nechá a nebude mať celý život vôbec záujem ani o kontakt s dieťaťom a úplne sa vyparí. Prečo sa stále držíš tejto jednej možnosti? Môj príspevok bol predsa o inom. O tom, že netreba rodiť deti chlapom, ktorých poznajú pár mesiacov aj s cestou. Vo väčšine sa s nimi potom naťahujú ďalších 25 rokov, či už spolu alebo rozídení a musia stále riešiť veci okolo dieťaťa. Ty si už úplne odbočila od pointy.
@katarina1645 Neprispievam sem často, ale z titulu svojho 17-ročného manželstva myslím že ti dokážem k veci trochu poradiť. Dostala si veľa rád, aby si vŕtačku vrátila/predala/zbavila sa jej, za sumu kúpila niečo sebe a následne odignorovala jeho narodeniny. Je to lákavá predstava - pomstiť sa priateľovi za jeho ignoráciu ja viem. Nakoniec, čo iné sa dá v tejto situácii robiť, že? Ja ti poviem nepopulárny názor, a to že je to hlúposť. Za prvé tým len validuješ jeho nápad s nedávaním darčekov do budúcnosti, s čím bude on iba spokojný, nebude musieť predsa vyvíjať žiadnu iniciatívu. On bude mať, čo chcel a ty sa môžeš ísť pásť.
Za druhé, to, že sa aj ty vykašleš na neho bude znamenať iba jedno: teraz sa už obaja prestanete starať o váš vzťah a ten čoskoro umrie definitívne. Tam totiž teraz smerujete (ak tam už čiastočne nie ste) a reakcia, akú ti radia dievčatá, to zabetónuje.
Týmto nechcem povedať, že je možné pokračovať v tom, čo vy dvaja robíte. Tvoj chlap trpí scestnou, ale veľmi bežnou nesprávnou domnienkou, že keď raz ženu má, aj ju bude mať. Zvlášť ak je tam dieťa. Stavím sa o čo chceš, že keby teraz hovoril s kamošom o vašom vzťahu, bol by úplne spokojný, oddýchnutý z Vianoc a myšlienka, že je žena trochu naštvaná ho v najmenšom netrápi. Veď ju to prejde ako vždy a bude zas dobre. Množstvo ľudí, nie len mužov (ale hlavne ich) si myslia, že bežné nezhody vo vzťahu a nespokojnosť partnera je dočasná, hádky sú normálne, nejaké to odúvanie prirodzené a všetko to samo prejde, keď chvíľu počkám. Nepočúvajú druhú stranu a potom jedného dňa bum. Sú ako vyoraní z brázdy, keď žena jedného pekného dňa buchne za sebou dverami. Veď boli predsa v pohode... sem tam čosi bolo, áno, ale to len bežné spory. Ja zarábam, ona sa stará o decko, kto má energiu dávať darčeky a nosiť kvety? Nič si nepamätajú z toho, koľko krát sa im hovorilo, že je niečo nedobre, že takto šťastie nevyzerá. Oni to totiž úplne vytesnili, lebo to nezapadalo do ich predstavy o vzťahu.
Chcem povedať len jedno, že starať sa o vzťah je alfa a omega všetkého a iba z jednej strany to nejde. Musia, jednoducho MUSIA sa snažiť obaja a to bez prestania. Nedá sa zlenivieť, lebo hlivieť vo vzťahu, ako to robí tvoj priateľ, je zaručený návod, ako ho zabiť. Ten vzťah, nie jeho, samozrejme...
Ak máš záujem o váš vzťah, musíte sa obaja čosi naučiť. Ty jasne a zreteľne komunikovať svoje pocity a potreby. Bez hysterizovania si chlapa posadiť a jasne mu oznámiť, že ťa jeho správania zraňuje a buď s tým niečo plánuje robiť alebo to celé medzi vami smeruje do preč. Tým nemyslím len darčeky, ale všeobecne jeho pozornosť voči tebe. On musí pochopiť, že to, že si teraz tam, neznamená, že tam budeš aj o rok a nie, nie je to pravda, že na začiatku vzťahu sa každý snaži a potom prestane. Tí, čo spolu majú dlhoročný šťastný vzťah, sa snažia stále.
Napísala som dlhý príspevok, ale hádam lepšie rozumieš, prečo je tichá pomsta voči tvojmu priateľovi ten najhorší nápad a kam vás to oboch dovedie. Ak sa na to chcete vykašlať, dá sa to aj bez týchto rituálnych tančekov ignorovania sviatkov a toho druhého. Na záver chcem povedať, že nie všetci muži sú takí, pretože nie všetky ženy si to nechajú. Po 17 rokoch dostávam každý mesiac kvety, na každý sviatok osobne vyberá darček, berie ma do kina, na večeru a samostatnú dovolenku, kde sme len my dvaja, hoci máme 3 deti a ja už dávno nevyzerám na 19. Vieš prečo? Pretože vie, že som s ním, lebo chcem, nie preto, že musím. A to bez ohľadu na finančnú situáciu, v ktorej my ženy sme pri malých deťoch. Aj keby som mala pod mostom lízať šumienky, nikdy by som nebola s chlapom, ktorý ma neľúbi a ja neľúbim jeho. Držím palce, nech sa obaja posuniete ďalej.
@jj298 máš pocit, že som napísala niečo iné? Radím jej, aby to s ním riešila, aby sa začal snažiť aj on. Ak on nebude ochotný, potom samozrejme... nemá to význam a je správne to vzdať. Ale odúvať sa, urazene si vziať naspäť darovanú vec a ignorovať aj jeho, keď je už taký blbec, znamená vykašlať sa na to z oboch strán bez poriadnej komunikácie - to je hlúposť. A nie, nežijem v ideálnom svete. Žijem vo svete, aký si ho sama robím. Môj partner vie, že keby na mňa kašľal, hoci ja robím všetko, už by nebol môj partner. To je celé.
@luthine ano mám pocit, že si napísala niečo iné. kolko má ešte skúšat? snažit sa? prečítaj si čo písala napr o výročí. keď by mi niekto rovno pod stromčekom ofrflal darček (pričom on sám by mi žiaden nedal) tak je vhodné sa usmiať, že dobre ok nič sa nedeje tumáš ďalší darček k narodkám láska a večer sa pomilujeme tak ako to máš rád? máš pocit že on chce vobec s nou trávit čas? berie nadčasy no evidentne nie aby našporili na svadbu alebo svoj domček ale aby nemusel s nou ani trávit čas...kde si získala dojem, že tento vzťah má šancu? že je tam akýkolvek záujem druhej strany?

@katarina1645 chlapi na to su, platobnu kartu vie pouzit kazdy, len ten tvoj je bohuzial strasny pako.
Skritizuje tvoj darcek a on neda ziadny, korunovany pako.