Odchádzajú žiť rodiny do zahraničia?
Dobrý deň, včera som stretla kamaráta pracuje v realitnej, prehodili sme pár slov o rodine, práci a tak.l. Povedal mi, že má strašne veľa práce, lebo ľudia na SK teraz predávajú hodne domy a odchádzajú žiť do zahraničia. Keď som tak nad tým uvažovala, mladí ľudia majú väčšinou byty, domy skôr ľudia starší, ktori dačo odpracovali, našetrili a šli z bytu.
Čo si o Tom myslíte, je Slovensko zlá krajina na život, kvôli chudobe alebo vojne na Ukrajine alebo kvôli vláde? Poznate take rodiny ktoré idú žiť mimo SK?
Ďakujem.
Sťahujú sa predovšetkým mladí ľudia do 35 rokov. Ale keďže sú to vo väčšej miere vzdelaní ľudia = majú dobrý plat, často už majú svoje vlastné byty na Slovensku kúpené. Nie som odborník na reality ani financie, ale nemôže to predávanie bytov byť spôsobené tým, že ľudia, ktorí vlastnia viac nehnuteľností sa ich v súčasnej situácii zbavujú?
@melanta Asi preto, že zelenšia je. Vďaka Dzurindovym reformám a tomu, že nás dotiahol do EÚ sa naša kúpna sila začala vyrovnávať priemeru EÚ (tuším nakoniec dosiahla až 80%), no a potom si Slováci opakovane volili jednu katastrofu za druhou a sú čoraz chudobnejší a chudobnejší. Ďalšia vec sú peňažne ťažko ohodnotiteľné veci ako zdvorilosť, nekradnutie, možnosti štúdia atď. Nechcem povedať, že Slovensko je úplná diera - v globálnom merítku sme bohatá krajina s perfektnou životnou úrovňou. Ale v porovnaní s krajinami kam Slováci odchádzajú, zaostávame za všetkým (snáď s výnimkou GB). A je dosť dobrá šanca, že v septembri to pokašleme ešte viac.
@queen_mary a kde je to lepsie v tychto oblastiach? Ktora je ta zaslubena zem?
mam kamosa, co sa so zenou a dvoma malymi detmi nedavno prestahoval do spanielska. spanielsky nevie, tak si to celkom neviem predstavit, asi zena uradovala. ale tak ich vec, ja by som to nerobila. uz len preto, ze rodina aj kamarati daleko a na dovolenku ides kvoli tomu na slovensko.
nepoznam ludi, ktori by realne podniklai kroky k odchodu mioi SR. len recami. ale poznam ludi, ktori svoje deti smeruju na studium do zahraniciia a je ich cim dalej, tym viac.
Ano, poznam. Pochadzam z hladovej doliny a viac nez polovica mojich spoluziakov je v zahranici, vratane mna. Asi len dvaja sa vratili naspat. Ale vacsinou sme vsetci odisli tak pred 10 rokmi, nie teraz.
Poznam dost ludi, ktori sa stahovali aj relativne nedavno a su to ludia, ktori su znechuteni z toho, akym smerom sa to na Slovensku ubera a samozrejme aj kvoli tomu, ze v zahranici im ponukli lepsie financne ohodnotenie. Vsetko su to ludia, ktori mali nadstandardne platy aj na Slovensku, vacsinou z oblasti IT.
@kiwi3 ja poznam rodinu, mali ( a stale asi maju) v Spain dom, boli tam roky, muz cestuje takze zit mozu hocikde a vratili sa na Slovensko. Nie k rodine, na opacny koniec republiky. Ze v takej krajine nevedia navzdy zit.
Ja zasa nepoznám nikoho, kto by sa vrátil žiť späť. Časť rodiny mi žije v zahraničí. Veľa mojich klientov odišlo do zahraničia študovať a pracovať. Zatiaľ sa nikto nevratil späť a
ani neplánujú, keďže majú slušné práce a uplatnenie.
@babulkomale kvoli comu tam nevedia zit? ja by som tiez do spanielska nesla, bola som tam niekolkokrat, ale nejak ma to neoslovilo. aj ked niekde byt par tyzdnov a zit tam, je ine, samozrejme
@babulkomale preco si myslis, ze nejaka zaslubena zem existuje? 😀 to ako sa ti zije, zavisi cisto od teba (pokial nezasiahne vyssia sila ako vazna choroba, dlhy po manzelovi, chore dieta a podobne - veci, na ktore nemas dosah). Ale to, ako zijes a ako rozmyslas je len ja tebe.
Ano. Poznam par takych rodin. Predali tu dom, pripadne dali byt do prenajmu a isli aj s detmi. Vacsinou do tepla 🙂 niektori povedali, ze na par rokov a vratia sa. Necudujem sa im.
rieši sa to tu v dvoch diskusiách myslím... A áno, bežné to síce nie je, ale pomerne dosť ľudí z rôznych dôvodov opúšťa Slovensko, v našom okolí hlavne kvôli pracovným ponukám, ktoré sa proste neodmietajú. My sa tiež za pár rokov chystáme, zatiaľ sondujeme, cestujeme, zvažujeme možnosti. Už teraz žijeme tak na pol v ČR, máme tam firmu, ale ČR rozhodne nebude konečná stanica, to oproti SK zásadný rozdiel nie je.
Ľudia si asi myslia, že v zahraničí im budú padať do huby pečené holuby 🤷
Ku koncu roka od nás odišli dvaja ajťáci a mám dojem, že niekoľkí kolegovia im závideli odhodlanie a entuziazmus, s ktorým tam šli (avšak niektorí si neodpustili podobne trápne ironizovanie o zelenšej tráve - ako tuná.) Vraj sú tam zatiaľ spokojní. zisťujú možnosti pre partnerky/manželky.
Pokladám za prirodzené, že mladí odchádzajú spoznať svet, získať rozhľad. To je i o prirodzenom nepokoji v duši, pocite stagnácie, dychtivosti nazrieť za obzor. Kto takéto pocity nemá či nemal - odsudzuje.
Áno, poznám, niektorí už odišli a niektorí plánujú odísť.
som schopna tomu verit, keby nemam rodica tak som uz za hranicami, male sm pre to aj krizy lebo som pozerala domy mimo SK ale ako prisiel korona zachvat presla aj moja chut,
@queen_mary aj ja sla by som pre socialny system, lebo clovek tu ma velky strach zostarnut alebo ochoriet, aj s usporami...
Ako sa povie "radšej umrieť vo svojej domovine".Keď už sa týka politiky,vojny a atď keď to praskne,tak to bude v celom svete.A čo sa týka životnej úrovne, večne nebudú žiť na západe na náš úkor.Ludia sú všade nespokojní.Ked sú aj nejaké protesty v zahraničí,tu o tom ani neinformujú.A práveže rodiny sa vracajú domov
@annm81 Dzurindu ani nespomínajte, veď ten nás rozpredal.Ten by mal viete čo...
@kvietocek87 ty si dobre mimo 😀
@queen_mary ano presne tak, potom preco chcete odist?
@babulkomale ja sa nikam nechystam 😀 ale ak sa tu bude viest stale nenavistny narativ voci vsetkemu inemu, riesit potraty, a povedie to tu banda co sa bude skryvat za boha a podobne, tak pojdeme na zapad, kde ludia roznyslaju trosku inak. Ale.nepocitam s tym, ze to bude zem zaslubena, halo? 😀
@queen_mary nechapes metaforu, halo? Totiz tieto problemy su aj v inych krajinach, niektore dotiahnute uz do absurdna ( potratove zakony v USA, LGBTI kampane v Kanade, karanteny a obmedzovanie v Australii). Nasilie vo vacsine krajin horsie ako u nas...Uprimne ma zaujimalo, kde je to lepsie, kam sa uchylit keby bolo treba.
@babulkomale este raz pisem, ako to mam vediet, ked sa nikam nechystam? 😀
podla mna zalezi kde zijes ci na vychode ci na zapade a tiez dovid odchodu. Dost ludi si na sk mysli, ze ten kto odide do zahranicia je to kvoli tomu, ze sa nemoze na sk uplatnit ale nieje to vzdy tak. Ja uvediem priklad seba, odisla som do zahranicia da sa povedat z rozkose, mala som tam otca roky, sla som do hotoveho a zamilovala si mentalitu ludi, prostredie a moznosti. A nie nemusela som mala a mam sa dobre aj na sk.
@queen_mary
"Aj my ked odideme, tak to nebude kvoli vyssiemu zarobku, ale kvoli smeru..."
Ked odidete. Nie keby ste odisli. To vyznieva ze uz mate vybrate a ked sa to to tu zhorsi v tebou opisanych oblastiach, uz sa len plynule presuniete
Tak sa nauc pisat, aby ti bolo rozumiet.
@babulkomale wtf 😀 mat tvoje starosti
@kiwi3 viac faktorov, mentalita, zmatok...

Mne sa skor vidi, ze sa ludia vracaju zo zahranicia spat.