icon

Odchod do zahraničia po 30tke

30. jan 2022

Ahojte, ani neviem, ako začať alebo čo čakať od tejto diskusie. Ale som žena po 30tke a ocitla som sa na nejakej križovatke a zvažujem, čo ďalej. Tu na SK mám relatívne dobrú prácu, s platom som spokojná, manžel má tiež dobrú robotu a dobrý plat. Máme byt, auto, zázemie... Avšak ja som úplne unavená zo života v tejto krajine - neustály stereotyp práca-domácnosť-práca, o nekonečných covid opatreniach sa ani nebudem rozpisovať (nie som antivaxer), deti nemáme. Žiaľ, zatiaľ nám nebolo dopriate. Celkovo mám pocit, že sa tu neustále za niečím ponáhľame a že mentalita tejto krajiny mi vyhovuje čoraz menej. Na druhej strane sme scestovaní, pocestovali sme takmer celú Európu + pár vzdialených krajín. A čím som staršia, tým viac ma to ťahá preč. Nesľubujem si od zahraničia nič veľkolepé, viem, že zadarmo tam nič nedostanem. No moja práca sa dá vykonávať z akékoľvek kúta sveta, takže vedela by som sa tam živiť stále svojou prácou. Muž je však naklonený ostať tu, je viac upätý aj na svoju rodinu a taký bežný slovenský život. A ja teraz riešim dilemu, čo urobiť... Urobili ste niekto takéto zásadné rozhodnutie v neskoršom veku?

Strana
z2
babina_33
31. jan 2022

Ak ta to taha prec a mate tu moznost, tak by som sla vyskusat. Ved ak by vam to tam vyhovovalo este menej, mozte sa kludne vratit. no myslim si, ze si v tom stadiu, ze by si si to vycitala, ak by ste nesli skusit

annm81
31. jan 2022

@amelie2017 To je možné. Ja ju určite nechcem odhovárať. Sama neľutujem, že do zahraničia som odišla už krátko po gymnáziu. To bol len jeden z príkladov, že praktický život v krajine sa nedá reálne porovnávať s krátkymi dovolenkami. A tiež je pravda, že trvá roky, kým sa človek dostane do fázy, že začne sledovať politickú a spoločenskú situáciu ako doma. Takže spokojnosť so životom v zahraničí a pocitom, že všade je lepšie než na sk je časťo len vecou nevedomosti 🙂

luccija
31. jan 2022

Určite choďte, ale problém môže byť s mužom.Vela párov stroskota na tom, že jeden sa chce vrátiť, druhý nie.Nuda, stereotyp, problémy budu všade, ale choďte, ak nemáte dieťa a môžeš pracovať zo zahraničia

bluka2
31. jan 2022

A cítiš sa nejako stará po 30tke? 😄 Že v neskoršom veku, som sa na sekundu zacítila stará. Je to šanca na osobnostný rast, niečo nové...a niečo nové je pre mňa vždy niečo veľkolepé, lebo ma to naučí pozerať sa na veci z inej stránky, lepšie pochopiť iných a viac sa spojiť s inými 🙂 takže aj po 70tke by som išla 🙂
Aj keby to bolo niečo sprvu negatívne, vždy ma ta minca druhú stranu, takže v každom prípade obohacujúce...

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
autor
31. jan 2022

@bluka2 Nie nie, prave naopak, citim sa velmi mlada. Skor som narazala na to, ci niekto urobil rozhodnutie, ked mal davno po 30tke a zabehnuty zivot :D Len som sa asi nestastne vyjadrila..
Ja som praveze dusou mlady, dost spontanny a akcny clovek. Milujem, ked si len tak kupime letenky a rodine oznamime, ze o tri tyzdne budeme v Mexiku alebo im povieme, ze najblizsi vikend ideme travit do Rima. Len tak, bez dlheho planovania, riesenia..
Ja sa ani nefixujem na jedno miesto. Spanielsko mam ako preferenciu preto, lebo sme tam boli niekolkokrat, aj twraz sa chystame na dlhsie obdobie. Mame tam znamych, kamos tam vlastni nehnutelnost a zije prakticky na striedacku tam a tu. Navyse, ja som letny typ. Slnko, plaz, more, palmy.. V takomto prostredi som ako novy clovek. Teraz v zime sme boli tiez prec a po navrate domov som upadla do totalnej depky, dva tyzdne som sa dostavala dokopy a snazila sa nastartovat, uplne sa po navrate zo mna vytratila energia..

kiki68
31. jan 2022

To all na to ides znie dost rozumne. Skuste na mesiac, dva. Ze co to spravi. Z vlastnej skusenosti je dolezite vediet jazyk danej krajiny. Lebo casom sa vyskytne nieco, kde to naozaj velmi ocenis. Ale urcite to skuste. Prinajhorsom to bude iba taka mova skusenost. Zit niekde trvalo je vazne rozhodnutie a po case najdes aj vela negativ. Ja by som sa uz nevratila, ja uz nejako nerozumiem tej mentalite na Slovensku. Pred par rokmi sme boli na dovolenke na Slovensku a prisla som si ako exoticky kanarik skrz par veci. Ale to je mozno otazkou zvyku. Asi ako vsade. Dolezite je mat v hlave vyriesene aj to, ze napr keby sa nieco stane s rodinou, ze ako to budes riesit. Ale toto uz su veci naozaj na take to zvazovanie po case

bubik6x
2. feb 2022

Stereotyp bude všade či už na Slovensku alebo v inej krajine, ja žijem v zahraničí a vždy keď prídem domov na pár dní čo je asi tak raz za 2 roky tak pociťujem že mi to tam chýba, ale ak si to neskôr premyslim akam tak asi všetci dobre poznáme odpoveď.....a ako hovorí moja sestra ktorá tiež žije v zahraničí a príde domov na pár dní " tu zdochol pes" čiže všetko zaostalo.....pár obchodov pribudlo a pár zmizlo a to je asi tak všetko, a všetko vyzerá presne tak isto ako keď sme odišli, tá nepokosena tráva tam stále je 😂

lavender273
2. feb 2022

Ja osobne by som nesla, ak mas doma zazemie, dobru pracu.. vsade casom pride stereotyp. Ja som v Australii 14 rokov a uz ma to nadsenie davno opustilo. Vsade sa ludia nahanaju za niecim, nie len na Slovensku. Ja by som to robila tak ze z nastrenych penazi by som sla na dlhsiu dovolenku ( ak sa da). Vsade dobre, doma najlepsie. No kazdy sme iní niekomu taka zmena padne dobre. No ak nevyskusas nevies.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
janne318
2. feb 2022

Za mňa - ak môžem prispieť subjektívnou radou a názorom - URČITE CHOĎ! Človek vždy napokon v živote oľutuje len to, čo nespraví. A Ty máš ideálnu šancu aj podmienky zažiť a vyskúšať niečo nové!
Inak v súvislosti s témou si dovolím môj osobný postreh - mám pocit, akoby Slováci mali vo svojej mentalite vžitý akýsi strach (obavy, neistotu) z presídlenia do zahraničia. Neviem, či to pripísať dlhému obdobiu niekdajšieho režimu, s ktorým bol spätý aj spôsob výchovy a zmýšľania, no akoby sme si celkovo ako národ stále neuvedomovali, že žijeme v otvorenom hospodárskom priestore a že hranice ostali už len čiarou na mape, ktorú môžeme bez obáv prekročiť.

anna7815
14. feb 2024

Ako to nakoniec dopadlo ?

Strana
z2