icon

Odchod od partnera: Osobná skúsenosť zneužívania a kontroly

24. apr 2024

Odchadzam od neho, takze nehladam radu, co robit. Len je to momentalne dost nahovno, lebo uspory bohvieake nemam, aj ked zarabam, a najst podnajom v mojom meste a okoli je tazke. Rodinu tu nemam a ani kamaratov takych blizkych, ze by som mohla ist k niekomu na cas byvat.

Prisla som sa sem len vyzalovat - dovod rozchodu viac menej 2 a pol roka neustaleho dodrbavania. Kazdy bozi den poznamky co mam na sebe, ze sa mam prezliect, co je, preco jem, ako jem, co hovorim, preco hovorim, ako hovorim, ako mam rozmyslat, co robim zle, ako to mam robit spravne, kedy mozem brat do ruky mobil, kedy nie. Baby ja by som vam aj menovala konkretne situacie, ale bolo ich take kvantum, ze ja si ani nespomeniem na vacsinu. Napriklad vcera to bolo nieco v style:

On: pricod z prace, ja som bola asi polhodinu doma - "a uz si volala do elektrarni?" (kvoli plynu z mojho byvaleho bytu)
Ja: hovorim ti, ze som tam posielala mail minuly tyzden (s vypismi z uctu, lebo mi zle vyratali nedoplatok), a ze mi odpisali, ze to riesia
On: volaj tam, nech to riesia, inak ta daju na sud
Ja: ale oni to RIESIA, to nejde tak rychlo, maju tam milion mailov
On: MAS TAM VOLAT ABY TO RIESILI DAJ SI TO DO KALENDARA
Ja: pamatam si to, zavolam tam zajtra
On: mas si to dat do kalendara
Ja: ty nie si moj sef a ja si budem davat do kalendara co ja chcem

Do elektrarni som volala dnes no a povedali mi, ze moj mail dostali, a ze to riesia. Mam pockat 1-2 tyzdne, lebo maju teraz vela ziadosti...

Predvcerom trval na tom, ze budeme jest zabalene od jeho mamy, ja mu hovorim ze on nech to zje, ale ja mam kaloricky plan a v nedelu som jedla jej obed s kilom masla a smotany, ze dnes idem znova na dietu. On sa na mna samozrejme odul, tak som povedala ze dobre, ale len maso a zeleninu. Potom som bola este hladna, tak som zjedla DVE vidlicky zemiakovej kase, DVE. Na co za mna vyletel, ze zas vyzieram, a ze budem vyplakavat, ze som tlsta.

K postave - nesmiem nosit obtiahnute saty, biele saty, ruzove saty, siroke nohavice, kratke sukne, v podstate NIC okrem dzinsov a triciek. Pripadam si v tom otrasne, nudne, nemastno-neslano furt vlacit len dzinsy a tricka. Kedykolvek si chcem obliect nieco ine, nasleduje scena.

Na dovolenke kazde rano scena, ze na ranajky su take a onake saty prilis, ze si mam obliect to, co on povie. V tom istom hoteli ho vyhodili z vecere sa prezliect, lebo prisiel v kratasoch, aj ked som mu 3x opakovala, ze na veceru v 5* hoteli sa chodi v dlhych nohaviciach a koseli.
Doma chodi vo flakatej bunde a deravom svetri, lebo je mu to luto vyhodit, ale mne ide diktovat, co si mozem a nemozem obliect. Moje saty su aspon ciste, bez dier a vyzehlene.

Pravidelne upratujem cely byt vratane jeho zasvinenej kuchyne, lebo pracuje polku tyzdna z domu a ked sa naobeduje, zasadne po sebe neuprace, umyvam zasraty zachod, periem jeho handry. Na co mi on pravidelne vycita, ze v dome nic nerobim, z coho som si uz z frustracie takmer trhala vlasy, lebo predstavte si, ze daco robite, robite to dobre, ste si vedome, ze to robite, a chlap normalne zadrie a naserie sa, ze to nerobite. To sa pytam, ci j*be mne, alebo jemu. Riesila som to tym, ze som si zapisovala kazdy raz, kedy a co konkretne som porobila a posielala som mu to, ale zatrhol mi to, ze on zo seba nenecha robit debila.

Dnes rano som uplne stratila nervy, lebo mi povedal, ze aj uplny idiot zvladne viac, ako ja (robim okolo domu, pracujem na plny uvazok, donedavna som byvala sama a o vsetko sa starala sama, boze to boli krasne casy), tak ja som mu vykricala, ze nanho sa vysrala aj nevzdelana rumunska ciganka (jeho pravidelne nezamestnana ex, co fakt od neho odisla), ale ja som horsia, ako idiot??

Minuly tyzden som predavala stary pocitac, a hovorim mu, nech dohodne zaujemcu na pondelok, lebo pocitac este musim vycistit a updatnut. On ze nie, ze bude vyzerat ako debil, lebo zaujemca chce prist o hodinu. No o hodinu pocitac hotovy nebol, na co mi pred zaujemcom daval hnusne pohlady a gulal ocami, aka som krava. Zaujemca pocitac kupil, ze to je ok, ze on si to cele spravi sam, ale hanbila som sa jak pes.

Pred niekolkymi mesiacmi som si chcela obut krasne nove cizmy a on mi na to povedal, ze vyzeram ako k*rva. Bol by najradsej, keby som chodila ako pubescentny chlapc v dzinsoch a teniskach.

Takto to ide takmer 3 roky. Pravidelne mi nadava do hysteriek a psychopatiek, ked sa ohradim voci jeho spravaniu, proste takto dalej uz nie, aj ked to bude pre mna narocne so stahovanim a so vsetkym.

salamistka
24. apr 2024

podľa mňa, kým človek odhalí, že žije s manipulátorom, tak to chvíľu trvá a keďže autorka vďaka tomu, že jej nechýba IQ ani EQ, tak to dokázala celkom včas odhaliť a uťať to celé...veľa žien do nedokáže

krasavec007
Odpoveď bola odstránená
salamistka
24. apr 2024

@krasavec007 hm, tak keď vezmem do úvahy, že si v taktom vzťahu ako má autorka asi nikdy nežil, takže sa nedokážeš vžiť do jej situácie a hodnotíš (súdiš) niečo, o čom nemáš šajn...ale áno "bijú toho koňa, ktorý ťahá", takže v zmysle tohto môžeš mať svoju "pravdu"

autor
24. apr 2024

@krasavec007 Lenze ty asi nevies citat. Vyslovene som sem pisala, ze som si neprisla po radu, pretoze viem, co mam v tejto situacii urobit. Prisla som si po podporu, ale mala som vediet, ze sa tu dockam len odsudenia a urazok. Neviem, ja si asi zasluzim od celeho svojho okolia len urazky, pekneho slova na mna nema nikto.

reanda
24. apr 2024

necitala som to cele, bolo by mi z toho zle, ale aj tak ti dam radu.. za mna nie je tvoj najvacsi problem, kde zohnat byt, aby si sa mohla odstahovat.. jasne, urcite sa odtahuj, odid, ALE svoje jednanie, ktore ta do toho problemu priviedlo, si odnesies so sebou a mozes sa vdaka nemu dostat do toho isteho problemu znova.. takze sa tohto svojho pristupu zbav.. a pritomnost toho tvojho paka k tomu mozes velmi dobre vyuzit.. bude to dobry trening.. trening v odmietnuti a neprijimani toho, co nechces.. lebo ty neustale VYSVETLUJES a cakas, ze ta druha strana pochopi a prijme a bude akceptovat.. ale toto sa vzdy nestane.. niektorym ludom nieco nevysvetlis NIKDY ... nikdy ta nebudu akceptovat... tam pomoze iba IGNORACIA .. ty si to nesmies pripustat, nemozes sa snazit to vyriesit, to sa ti nepodari.. stracas tam energiu.. je to tak aj v tejto teme s 'krasavcom' - naco mu odpovedas? naco si ho vobec vsimas? preco mas potrebu sa obhajit, dokonca pred niekym uplne cudzim, co ta uraza? naco?
aj z tvojho prispevku je jasne, ze s tvojim muzom stale komunikujes, stale sa snazis s nim jednat ako s normalnym clovekom - ale on nema normalne jednanie, to si si uz snad vsimla.. tak nemrhaj energiou.. nebav sa s nim, ignoruj, co ti hovori, alebo odpovedaj tak, aby si diskusiu nerozvijala, aby si to zahrala do outu, nech on nemoze robehnut proti tebe svoje tazenie.. ty mu svojimi reakciami totiz este nahravas.. toto si trenuj.. lebo to, ze vo vasom vztahu si ty ta, co jedna normlane a ludsky a nie on, ti je uz, dufam, jasne?

autor
24. apr 2024

@reanda No tak nejak s nim komunikovat musim, kedze s nim zijem. Ale ver mi, ze je to obmedzene na minimum, lebo jeho argument je ze ja som ta neschopna, ktora nic nevie urobit poriadne, on ziadnej chyby nema.

salamistka
24. apr 2024

myslím, že väčšina z prispievateliek ti vyjadrila podporu 🙂

reanda
24. apr 2024

nie je to obmedzene na minimum.. to vidim z toho, co si popisala, ako ste sa bavili o tom byte, alebo o obede od svokry.. ver mi, ze ja viem, co je obmedzit komunikaciu na nutne minimum.. zijem s manipulatorom v jednej domacnosti

Modrý koník
24. apr 2024

Ahoj, prosíme o slušné komentáře bez urážek a vzájemného napadání, v opačném případě budeme muset diskuzi smazat, díky za pochopení.

alickapusinka
24. apr 2024
dskjhfdlkdjhl
24. apr 2024

No, neviem, co ten chlap musi mat, ked si s nim tak dlho vydrzala. Je vsak mimoriadna blbost byt s niekym preto, ze uz mas nad 30, toto je naopak dovod, cimskor sa debila zbavit a radsej byt sama a spokojna, ako s nejakym pakom. Len teda zapracuj na sebe, lebo niektore Tvoje reakcie su dost mimo.

h2
24. apr 2024

@salamistka Ale on ju nesúdi. Napísal jej, ako ju vníma jej priateľ, čiže čo je príčinou toho jeho správania k nej.

komplikovana
24. apr 2024

Vsetko co ti hovori, aka si neschopna atd, hovori vlastne o sebe. Na tvojom mieste si najdi aj nejakeho terapeuta, aby ste prisli na to, preco si myslis, ze si nikoho nenajdes. Preco si nereagovala skor, preco si nevazis samu seba. Ja mam nervy aj za teba a by som ho tou hajzlovou kefou ubila 😁 drz sa.

heidi4
24. apr 2024

@komplikovana presne 😁😁😁😁 ja som mala takeho kolegu, navlas rovnaky podla opisu ako autorkin, lenze (nepochopitelne) je zenaty, tak toto nie je autorkin traged (zial, beha ich po svete viac) a stale som vravela, ze ja byt jeho zenou, bijem ho panvicou po hlave kazdy den od rana do vecera 🤣🤣🤣 ucebnicovy narcista 1. triedy, co si mysli, ze ked sa zjavi v miestnosti, sa z neho vsetci pose*eme.
Pritom jeho zena je neskutocne inteligentna, slusna, inspirativna, nechcem vediet, co ma doma... 🙄😬

mirage
24. apr 2024

@heidi4 ale ty si sem uz pisala, pamatam si Belgicana, urazky, zivot v zahrnici. Cize si sa stale nikam nepohla, len vypisujes, aky je debil, a ano, je.

heidi4
24. apr 2024

@mirage Nepohla? Ja v tej praci uz nepracujem, aj kvoli nemu, lebo som si vazila samu seba a svoje zdravie a cas a velmi sa z toho tesim. 🙂 A nenadavam - v zmysle stazovania sa, lutovania sa, vyplakavania, aky je debil, netrapim sa kvoli nemu, netrpim jeho reci, pritomnost a pod. Ved to je super posun praveze, nie? Len tu jednoducho zdielam svoju skusenost, nazor, to nemozem? Je to diskusia, konverzujem, co ine sa tu ma robit? Nerozumiem, ako ze som sa nepohla, ale nevadi. (Myslim, ze moj mindset sa za posledne roky dost pohol lepsim smerom, ale to fakt nemusim a ani nechcem nikomu dokazovat.)
Inak ale klobuk dolu za tvoju pamat. Ze si pamatas, kto tu co davno pisal, wow. Lebo ja ani sama neviem, ze som to tu pisala a ani neviem, s kym som suhlasila/nesuhlasila v inej diskusii. :D Zivot je na to prilis kratky a vzacny, aby som si pamatala, kto co kedy na internete pisal. 🙂

levandula7
24. apr 2024

držím ti palce, aj v podnájme ti bude isto lepšie, ako s takýmto despotickým hovädom.

babkaland
24. apr 2024

Anonymka lebo vedel by som o pár luďoch čo by si ženu vedeli vážiť a práve na toto sa hnevajú že ženy dajú šancu takýmto kdejakým grázlom a ten čo by si ju vážil ten bude navždy len kamarát... Ale žijú na Slovensku a jeden v Anglicku.

babkaland
24. apr 2024

A ja som to zažil na vlastné oči minimálne 4x že ten (obrazne povedané) ten kto donesie kvetinku je len kamarát a ten kto dá facku je lúbený...

kitycat
24. apr 2024

A uz tam si sa na neho mala vykaslat, ked so mu cez vikend pratala celotyzdnovy bordel.
Miesto toho si sa nastahovala a pratala sikazdy den.

Titul a sebaucta nejdu vzdy ruka v ruke

h2
24. apr 2024

@heidi4 Myslím, že ten príspevok nebol adresovaný tebe, ale autorke a že mirage sa len pomýlila.

heidi4
24. apr 2024

@h2 to faaakt?? Tak toto mi absolutne nenapadlo. 🤣🤣
Lebo fakt to sadlo ako rit na serbel aj na mna (az na ten posun, na to som cumela 5 minut a snazila sa si to nejako preinterpretovat, no nevyslo). 😁 Lebo ano, obcas pred x rokmi som tu pisala o zivote v zahranici, neskor som tu pisala tiez o narcistickom kolegovi (v zmysle zdielania skusenosti a jeho perliciek), a tiez je Belgican, cize @mirage sa fakt nikde nepomylila (este kukam, ze ma aku kuzelnu pamat a vedela si moje "zivotne" skusenosti pospajat do 1 osoby a komentu, ze wow). Fakt som nepochybovala, ze pise mne. Nuz, mozno by nebolo dnes na skodu podat si sportku, nadej je, ze trafi jackpot, dost vysoka! 😅🤞🍀

autor
24. apr 2024

Je nas tu viac s takymi, to je tak sokujuce?

ibatanecnica
24. apr 2024

Precitala som si iba zaciatok. Ja ta obdivujem ze si to tolko vydrzala.

sense
24. apr 2024

Prepáč nečítala som to cele, ale ešte ste ani spolu nežili a on sa už správal takto, sa ti čudujem ze si sa vôbec k nemu nasťahovala. Ak máš odbornú prácu nemôže byť problém zohnať byt alebo aspoň studio
A prepáč mas 33 a nie 60 a aj keby mas 60 radšej sama ako s kretenom

heidi4
24. apr 2024

Autorka, aby som ti len nespamovala temu (prepac), tak ta skusim aj ja troska podporit: neboj sa, to zvladnes. A podla mna aj lavou zadnou. Zaciatky su vzdy vsade najtazsie, ale to prejde, neboj. Vzdy strach zo zmeny je najstrasnejsi, potom realita (po zmene) je uz nic oproti tomu strachu - ale on tam logicky je, lebo ideme do neznameho, nevieme, co nas caka.
Si ale na dobrej ceste, lebo uz si si vsimla, ze jeho spravanie nie je OK a nie si s tym stastna. Mas odvahu to riesit a urobit zmenu. Kolko zien tu odvahu nema a trpia cele roky, pripadne cely zivot.
Mne tiez trvalo nejaky cas prist na to (v praci), ze nie som ja ta blba (bola som nova), ale ze fakt kolega je debil. To nespozorujeme samozrejme hned, lebo take ohyzdne spravanie nepozname, nie je v nas a nestretli sme sa s nim (zatial - neskor to spoznas uz rychlejsie a budes odolnejsia). Az po case zistime, ze chyba je na druhej strane.
No akonahle sa odstrihnes, budes neskutocne stastna, ze si to urobila (dala si sama sebe darcek - to volam :D ) a jedine, co budes lutovat, je to, ze si to neurobila skor, ver mi.
Akurat dnes som pisala ex-kolegyni, ze aka som stastna, ze uz nikdy nemusim trpiet ten jeho slizky a falosny ksicht. 🤮🤣🤣🤣 (A prajem aj tebe takuto cistu radost.)
Drz sa, das to, nepochybujem o tom. 🍀🍀🍀

letfenixa
24. apr 2024

@autorka pre mňa to šokujúce je, ja by som nebola s takým ani minútu, nie 3 roky.

victoriab
24. apr 2024

@komplikovana predbehla si ma. Ty nepotrebuješ riešiť jeho, ty potrebujes riesit seba - potrebujes psychoterapiu, partnerov, ktorych si vyberame, to, ako komunikujeme s ludmi, z niecoho vychadza, z nejakeho vzorca, ktory sme si vacsinou v detstve osvojili. Ja ti poviem za seba - moj otec je totalny cholerik, kazdy krik a nervy su pre mna trigger. Hadaj, akeho partnera mam doma? To je podstatne, aby si vyriesila - otazku hranic, sebahodnoty, sebalasky, sebauznania. Vtedy pochopis vsetko a tvoj zivot sa zlepsi. Ja pocuvam velanohladom tej tematiky, aj citam, preto uz napr. vela z mojho spravania viem presne priradit, preco tak konam. Ja ta za premrhane tri roky neodsudzujem. Ako adela vinczeova raz povedala, vzdy mame partnera, akeho si prave v tej chvili zasluzime. To znamena, ze ta ma nieco naucit. Vela naucit. Nie kazdy chape, ze za klavesnicou je to najlahsie napisat - uz by som tam nebola, hned si mala odist... nikto nie je ty, nema tvoju psychiku, zmyslanie, emocie. Drzim ti palce, aby si to zvladla ❤️

reanda
24. apr 2024

@ibatanecnica co je na tom na obdiv? nicove nic.. je to srasne smutne, ze si toto ludia nechaju robit..

autor
24. apr 2024

@victoriab Jejda, terapiu mam v piatok. Mam za sebou detstvo s matkou, ktorej som nikdy v nicom nebola dost dobra, bitky, krik, citove vydieranie, cely program. A Adelke odkaz, ze dakujem za jej radu, ze si toto cele vlastne zasluzim. To si asi aj kazda bita a zabita zena zasluzi nasilnika. Zasluzit si a "nieco sa naucit" su totiz dva rozdielne pojmy. Ta je rovnako sprosta ako skareda, ked dokaze taketo nieco zadriet.