Odchod zo Slovenska a svadba s Iráncom
Chcela by som poznať Váš názor na lásku s cudzincom.Kamoškina dcéra chce odísť za frajerom Iránu.On pracoval v Rakusku,ale musel odísť na rok domov.Ona chce s ním mať dieťa,tak vybavuje vízum a chce isť za ním.Je namieste aby sa matka obávala_?.Nevrtam sa v súkromí kamošky,len chcem poznať názor mladých žien.
@dalal ty necitas poriadne. ja som nenapisala ze obhajujes islam ale ze obhajujes moslimov. A tiez, ze preco obhajujes prave moslimov a nie ludi. Pretoze ani moslim nie je moslim. Ty sa velmi zastavas moslimov. Neviem z akeho dovodu. ja sa nezastavam ani moslimov ani krestanov ani ateistov, ja ked sa niekoho zastanem, lebo mu bolo krivdene a nepravom, tak sa ho zastanem ako clpveka a nezalezi mi na tom co a odkial je. Prepac ale nie si sama co am vela pratelov z tachto krajin. Mam ich aj ja. A velmi vzdelanych a takych bez VS. Ale su to vsetci normalni ludia, bez nejakych cudnych manierov, akceptuju aj ine nabozenstva a ine zmyslanie, inu kulturu, ine zvyky a tie ich vlastne. So medzi nimi taki co prisli so Eu ako deti, ako dospeli, sa v Eu uz narodili ale aj taki, co prisli do EU len na urcity cas, podobne ako sme my v Saudi. Ale priatelov si mozes vyberat. Zial suseda si nevyberies. A je to jedno odkial je a co je, mozes mat smolu a moze to byt grazel prvej triedy.
O tom to je, ze nie kazdy moslim je dobry alebo zly a taktiez to plati na vsetkych ludi.
@ali08 inak s tym obcianstvom je to zaujimave. Vies vysvetlit preco len tak mirnix diernix rozdavaju obcianstvoß Aby mohli cudzincov lepsie ovladat alebo preco. Fakt je to zvlastne. A hlavne v moslimskej krajine. Ved aj na zapade je nie az take jednoduche ziskat obcianstvo, aj ked si vydata za domorodca.
@dalal mila dalal, tak postupne 😉
1. Plat zdravotnika po odcitani dani (ktore su vyrazne nizsie ako v Irsku, UK...), zaplateni byvania, stravy, materialov na studovanie je viac nez ubohy (samozrejme neberiem do uvahy sivu ekonomiku zdravotnictva), myslim, ze vyrazne neporovnatelny s Irskom...v tomto suboji urcite vitazi Irsko.
2. Pracovne podmienky su vyrazne lepsie v Irsku, UK, Nemecku atd o tom ma skutocne nemusis presviedcat, kvoli tomuto dovodu odislo mnoho ludi zo Slovenska.
3. Netusim kde si zobrala, ze pisem o sebe ked som napisala, ze nemozes vystat inym nazor na moslimsku kulturu, ich zivot v Europe..asi citas medzi riadkami 😉
Co sa tyka "prihody s kobercekom" len som pripomenula, ze minimlane s erjonou sa neda diskutovat, lebo neuzna chybu ked sa nieco tyka aspon trosku moslimov, dokonca sa ma snazila presvedcit, ze ona by nemala problem keby jej niekto na drzovkunvstupil do obyvacky a zacal tam praktikovat ritualy svojho nabozenstva, podotykam, ze nie moslimskeho 😀 take bludy 😀
Ked tu spominas zachranu zivota, nie si jedina co zachranuje zivoty denno denne, len su ludia co nemaju potrebu to tu spominat 😉 a opakujem sa, si za to zaplatena, takze nic nezvycajne.
@yanni dalal pracuje v Irsku, v UK maju lekari kapanek lepsie platy 😉
@yanni presne si to povedala nie je kazdy moslim zly a nie kazdy moslim je dobry clovek. Rovnako to plati o inych narodoch a narodnostiach. Som rada ze sme dospeli k rovnakemu zaveru. toto su temy o araboch a kedze ich mnoho poznam tak prispievam. Ale rovnako aj o inych... minule sme rozoberali stolovacie navyky a spomenula som kamaratku lekarku z nepalu ( hindi) ktora doma je rukami, bez priboru kedze u nich je taky zvyk ( je aj ryzu velmi sikovne nenatrusi )... a potom o niekolko stran neskor citam aki su arabi zaostali ked jedia rukami (fuuuj).. pritom je to zvyk a nie znak zaostalosti... a tu mas podobnych hlasok a tvrdeni milion.
@slniecko77 to teda maju bez ironie.
@dalal ja viem.známi v Dubaji žijú už 20rokov A nemajú vôbec A ich deti žijú tu na Sk A každého pol roka musia ísť do Dubaja len pre razitko do pásu aby im niečo ako pobyt nezrušili.
A dokonca v Iráne tá aj cudzí ľudia domov pozvú A vôbec im to nevadí.mala som v irane veľa známych koli tomu že som bola cudzinka.
@dalal takto reaguju len nevzdelanci,ktory nepoznaju a ich ani nezaujimaju zvyky tej ktorej krajiny. Mna jedenie rukami nerozhadze. Tak isto ako Japonci si nahlas odgrgnu. U nas je to nepristupne, u nicht ale znak, ze im chutilo. len tiez sa musia prisposobit krajine, v ktorej ziju. Ja uz som neraz povedala, mne je jedno, co ludia robia doma. Ale aj si napisala, takto je toma. V nasej restauracii by to bolo nepristupne a majitel by ju dokonca mohol vykazat z restiky.
@ali08 velmi sa mi paci ako pises o Irane, hlavne su to tvoje vlastne zazitky 🙂 neosocujes ziadnu zo stran, pises co si zazila, videla...
Co sa tyka porodu na Slovensku a v Irane..podla toho co viem, co som videla, zazila som ochotna ti verit, ze ten v Irane bol krajsi..prajem ti vela stastia v zivote s tvojou rodinkou 🙂
Ak sa mozem spytat, ako dlho planujete zostat na Slovensku?
@yanni tam nerobia problémy ako v iných krajinách proste ste manželia A dajú ti papiere aby si nemala problémy ss vybavovaním iných vecí A pas koli tomu aby si keď cestuje nežiadal stále o víza.je to dobrá vec že vám bez problémov dajú dokumenty A pritom cudzincov tam majú dosť čo som videla
@yanni presne tak... ma vzdelanie tak vie co sa patri.. nevzdelani zadubenci nie a preto by europske krajiny mali prisne regulovat imigraciu aby sa vyhli problemom. Ale ako vadi ze takato vzdelana osoba tu pracuje a prispieva k rastu ekonomiky? Nevadi... to je rozdiel medzi pristupom typu treba zavriet hranice pred moslimami a kontrolovanou imigraciou.
@dalal viem, ale tak isto v UK, Nemecku, Rakusku..proste vsade na zapad od slovenskych hranic...uz aj v Cechach je to lepsie ako na Slovensku ☹ bohuzial.
@dalal s tvojim poslednym prispevkom musim absolutne suhlasit..zdielam tento nazor...s podmienkou prisposobit sa kulture v ktorej si vyberies zit.
@ali08 no dubaj je tam extrem. Spomnala som tu moju koleginu co ma tam dceru vydatu. Tak ona (kolegina) ma tiez Residence Card ale len preto, ze si tam kupila byt. Na zaciatok dostala hned na dva roky a niemusela sa tam ani ukazat. Potom zmenili zakon a cudzinci tam musia byt mínimalne rok na rucitu dobu alebo ta nehnutelnost co tam vlastnia musi mat urcitu hodnotu aby ti automaticky kazdy rok predlzili. No a ked ona ten byt kupovala tak ta hodnota bola 100 000 € a teraz to zdvyhli myslim na 200 000€. Takze lieta tam ako na klavir. A uz ma toho plne zuby, leo uz nei je najmladsia a tiez ma uz vselijake choroby. Ale takto sa chcu chranit aby im to tam cudzinci neskupili lebo z takychto nemaju vela. Viac maju z turistov.
@slniecko77 nejde len o peniaze.. ide o medziludske vztahy, vztahy lekara a pacienta.... atmosferu na pracovisku.
@dalal ano len zial je to takmer nepraktikovatelne. Ked Nemecko nieco zamietne, tat viza, azyl, predlzit viza jedno z akeho dovodu, tak je obvinene z racizmu, hned sa poukazuje na vojnu a Hitlera aj ked uz mame 70 rokov po vojne. Zial toto sa bude s touto krajinou tiahnut este velmi dlho.
@slniecko77 pravdaze prisposobit sa vacsine ktora tvori matersky narod.. ak sa nechces prisposobit adios... ale treba si ponechat aj cast svojej kultury a zvykov... tie mtore nie su v rozpore so zvykmi hostovskej krajiny... napr ja sa vzdy tesim do sr obchodu kde si kupim sr cokoladu... atd... inak ide o totalnu asimilaciu a to ny asi tiez nebolo dobre... predstav si ze vsetci by pili kavu v starbuckse, nakupovali v h& m, pozerali rovnake filmy v kinach...
@dalal praveze neboli Až takí že by cumeli ale v našom.meste som chodila do pár obchodov kde má poználi A vždy sme sa pekne porozprávali.
@slniečko77 ďakujem ja píšem čo som za 4 roky zažila boli to rôzne zážitky ale viacmenej dobre A ak boli čudné tak som sa potom len zasmiala.zažila som aj strašné chvíle ohľadne môjho syna ale ďakujem doktorom ktorí nám syna zachránili.neviem čo by bolo keby sa to stalo na Slovensku.
teraz sme tu 2roky A starší syn ide tento rok do školy takže momentálne sme tu.mne sa páči v oboch krajinách A nevidím skoro ziadny rozdiel.ale je to Moja mienka.
v irane nema obcianstvo automaticky kazdy cudzinec YANNI.ale len zena cudzinka vydata za iranca. to preto, ze tam je zakon, ze muz je tutorom zeny. cize on vlastni je dokady, dava jej suhlas ci nesuhlas na vycertovanie, na cety, ci sme studovat ci ist na navstebu a pod
cize zene riadi muz cely zivot, za nu rozhoduje a pod.
@dalal ja tiez pisem hlavne o medziludskych vztahoch, pohode na pracovisku 😉 ale to clovek pred prichodom zvycajne nevie, takze prvym pohnutkom su zvacsa lepsie platove podmienky.
Ja som za udrzanie si urcitych zvyklosti zo svojej domovskej krajiny, ale takych co neodporuju zvyklostiam hostovskej krajiny. Bohuzial v mnohych krajinach je uz 5 minut po dvanastej, nuz multikulturalizmus sa neosvedcil, doplaca na to najma UK, Francuzsko, Nemecko..
Nie, nechcem, aby to bolo ako v istej kultovej pesnicke...pisme vsetci modrym perom 😅
@ali08 presne ako pises, kazdemu vyhovuje nieco ine..niekto ma mensi problem prijat inu kulturu, niektoho ma vacsi. Preto sa neda pausalizovat kto by v akej krajine bol ci nebol stastny. Ja som si tiez urcitu dobu zvykala na UK a to je europska krajina, ale povieme si na rovinu, briti nie su europania 😉 😀 nic v zlom samozrejme. Ale uz som sa pristihla pri myslienke, ze momentalne sa na Slovensko nechcem vratit..ale raz urcite 🙂
@yanni oni tiež su z toho unavený a pritom ich rodičia tam žijú roky.nechcú dať cudzincom občianstvo lebo by ich tam mali veľa A museli by tak dávať aj im peniaze za ropu aspoň to tak bolo že pár peňazí za predaj ropy išlo miestnym do vačku tak to malo byť aj v Iráne bohužiaľ tam sa nabaľuje z ropy len vláda.Z manželom sa vždy rozčuľuje čo tá ich vláda robí.Manžel pozerá iránske stránky ktoré sú v Iráne zakázané aby nepovažovali ich ľudí A preto máme väčší prehľad čo sa tam robí ale nič nemôžeme.

@yanni moji známi žijú V Dubaji A zase sesterky jedna Pakistan A druhá Bangladesh, známeho mám turka A každý má svoj názor na jeho krajinu A náboženstvo ale asi najlepší je môj manžel A to nie lebo je môj manžel ale tím že nieje taký profi moslim A vie sa prispôsobiť, vie pochopiť A veľa číta chápe A akceptuje každé náboženstvo (myslím ohľadne svätých kníh,ktoré si rád prečíta lebo chce vedieť aj ich zákony) modlí sa q dodržiava Ramadan ale mňa do ničoho nenúti či nezakazuje.
Po pravde ženy V Iráne by radi išli do zahraničia ale z môjho hľadiska len kôli obleceniu A zahalenia hlavy.