icon

Odobratie dieťaťa do detského domova

26. jún 2023

Ahojte, akoto funguje s odobratím dieťaťa do DD?
či čo to tam v Nr majú?
mesiac bez kontaktu a návštev to viem ale ďalej postup?
máte skúsenosti? je šanca navrátenia dieťaťa k rodičom?

prosim blbé poznámky si nechajte, nemám na to náladu, ja snimi nežijem s mamou, takže viem len to že mesiac bez kontaktu, a viem že mama sa zrútila, tak potrebujem nejake info ešte pred tým, než k nej pôjdem najlepšie, ak by bolo niečo pozitívne 🤦‍♀️😔

ďakujem za každú skúsenosť 🙂 a radu čo spraviť ako postupovať, čo ďalej.. koľko budú bez nej?

Strana
z3
katkami123
27. jún 2023

To, že je to tvoja mama, tak by sa tak v prvom rade mala chovať ona sama ako matka a nedávať ti na starostlivosť tvoje vlastné dieťa a obviňovať teba zo svojej vlastnej neschopnosti. Kde bola ako matka, keď jej museli dávať niekoľko krát vedieť, ze jej dcera ma problémy v škole? Prečo ju nepreradila do inej triedy, školy, ako tisíce iných rodičov, keď je problém VRAJ so šikanou a kvôli tomu VRAJ vymeškavala? Tvoja sestra je v polepšovni, ani ju nedali do detského domova, tam sú dievcata ktoré majú problémy s drogami, alkoholom, neraz prostitúciou a nie s vymeskavaním hodín. To si tu teraz testuješ na MK tuto primitívnu verziu, že koľko ľudí Vam to zhltne? No žiaľ, vidíš, že je ich tu dokopy 0. Každý tuší, že problémom je hlavne vase sociálne prostredie, nikto nie je natoľko hlúpy, aby tu uveril tejto tvojej verzii, že polepšovňa ma dokonca dodať tvojej sestre sebavedomie… ty sa cítiš čo za blaboly tu píšeš? Komu, kedy a v ktorom vesmíre tu na Slovensku dodala polepšovňa sebavedomie? Tebe šibe-ryby? A prečo tvoja matka chce tebe, ktorá ma 2 malé deti, šupnúť na starostlivosť svoju dcéru? Prečo by si sa ty o ňu mala starať, keď ona je matka a teda máte všetko tip-top? Samozrejme, že nám všetkým je jasné, že lebo sociálne prostredie a neplní si plnohodnotne funkciu matky. Ty sama si nízkeho veku a čakáš už 2. dieťa niekde s priateľom (nie manželom) v podnájme.

annm81
27. jún 2023

Bohužiaľ, mýliš sa v tom, že reedukačné centrum je lepšia možnosť ako detský domov. Detský domov je na zabezpečenie základných životných potrieb pre dieťa, ktorému sa ich nedostáva a môže to byť len veľmi krátkodobé riešenie do chvíle, keď rodič situáciu napraví. Reedukačné centrum je v podstate "basa" pre deti, ktoré nedokázali zvládnuť nie len rodičia, ale ani škola, sociálny pracovníci, psychológovia... Rozhodne sa tam dieťa neodoberá, pretože je obeťou šikany a nechodí do školy (a už vôbec nie bez súhlasu rodiča). Bavíme sa o deťoch, ktoré sú násilné, ťažko zvládateľné, maju problémy s drogami, prostitúciou, krádežami a inými porušeniami zákona. Na tebe je okrem zistenia si informácii aj rozhodnutie, či ti pomoc sestre stojí za to. Znie, to síce hrozne sebecky, ale ak sa rozhodneš si po čase vziať ju k sebe, budeš mať pred sebou velmi ťažkú úlohu a pôjde to aj na úkor vlastných detí.

simca06022011
27. jún 2023

@simona20201309 aj keď dieťa robí "zle" a rodič to nezvláda..

katkami123
27. jún 2023

@annm81
Tak to je snáď jasné, ze sestru ku sebe určite nebrať.

simca06022011
27. jún 2023

Vieš, tu budem za hnusný, tvoja mama je matka, ty si dcéra. Ona sa mala starať o blaho svojej dcéry. Teraz sa prečo rúca? Na rovinu by som jej povedala, nech sa spamätá a začne riešiť veci normálne. Nedôveru dieťa len tak z ničoho nič. Niečo sa stať muselo. Nepovie? Tak jej nik pomôcť nemôže a nevie. A predpokladám, že aj tak hlavne ona sa musí zaujimat a to viditelne nerobila keďže ak som.dobre pochopila kuratelu kontaktovala. Problémy museli byť a určite ich upozorňovali. Neprídu zo dňa na deň. Žila si s rodičmi, poznáš ich, tak si možno vieš trosku aj obraz urobiť ci vína bude doma, v sestre, v škole...mama v 50tkr nemusí mať už nervy na výchovu dcéry a nevie ju usmerniť co sa tyka chodenia do školy, správania, naozaj tam môže byť XY dôvodov.. vôbec stahivanie a neviem aké zmeny nemusia pomôcť. Lebo môže to byť v sestre. Treba zistiť ako sa veci presne majú. Rodocia nepovedia neskreslenu pravdu, úrady nebudú vedieť všetko. Čiže treba si to skombinovať a domyslieť.. co povie mama, otec, sestra, kuratela/úrad atď...

mucuinka
27. jún 2023

Autorka, mne z toho vychadza ze dieta nebolo odobrate zo starostlivosti, ale bolo umiestnene do reeedukacneho zariadenia z dovodu vysokej absencie v skole a mozno aj z inych vychovnych problemov. Nejde teda asi o detsky domov, kam sa deti dostavaju ked je zanedbana starostlivost alebo sa ho rodicia zrieknu. Chapem to spravne?

ema22270
27. jún 2023

Spravne som to pochopila, ze sestra je adoptovana? Mamina si ju adoptovala?

adka176
27. jún 2023

Existujú dobrovoľné pobyty v diagnostickom centre....asi treba presvedčiť mamu, že to bude aspoň zatiaľ dobré riešenie situácie, kým sa sestra spamätá
Viac info tu https://dgcrbk.edupage.org/a/umiestnenie-dietata ... neviem odkiaľ ste ale určite niekde aj vo vašom blízkom okolí je niečo také....

autor
28. jún 2023

@katkami123 laskavo sa ukludni niesom nizkeho veku to je poprve a po druhe to ze mi ju chceli kedysi dat tam bolo to ze mama potratila a nemala sa dobre ale z toho sme sa dostali a hlavne ona. a po dalsie nemusim sa tu akoze tebe zverovat vo a ako ale si predstav ze chlapa mam stale toho isteho niekolko rokov, po dalsie prve dieta som mala po vela rokoch, a toto dieta je 🌈 takze ak laskavo nevies drz prstiky tam niekde a nekomentuj a vobec sa necudujem asi inteligentná level niekde v prahorach ... nikdy by som si nedovolila na niekoho takto priamo utocit a vraviet nieco co ani neviem ako je vobec tak ak si takato aj v skutovnosti tak chuda tvoj chlap 🙏🙏🙏🙏

autor
28. jún 2023

a pre vsetky ostatne ano je adoptovana, ano bola sikanovana, a este stym ze nechcela chodit do skoly, volali a oznamili ako čo dalej ciže už vieme že bude fajn a ano mama je ok odvtedy ako jej volali 🙂 a s tymto tuto temu uzatvaram 🙂 a ano dostala "upomienku" od kurately mamina potom vravela, no bohuzial tak ci tak par dni v skole bola bolo fajn a potom zas nie a tak dookola 🙂 znamky mala dobre nastastie 🙂 a nie moja mama nezije v drogach alkohole a neviem v com ste tu este pisali kriste 🤦‍♀️🙏 nechapem akoze za co mate ludi ked napise nieco taketo a pyta sa na nazor rady 🙂 ktore som chdela najlepsie od tych ktory sa s tym stretli niektori povhopili, niektori nie 🙏🤦‍♀️ ale nie niesme z Lunika IX takze asi tak mame elektriku normalne ako v 21.storoči 🤦‍♀️🙏 a dokonca aj ine spotrebice a neuverite vedia snimi manipulovať dokonca ovladame cudzie jazyky mamina nemcina lev.C3 pismom aj slovom a ja taktiez plus anglictina 😀akoze velmi vedia ludia odsudzovat kvoli niecomu a dokonca mame aj auta vodicaky, pracu aj mama aj ja 😀😀🤦‍♀️ ano stale som zamestnana aj ked som tehotna znova 🤦‍♀️ (a to este pracujem cez vikendy v dalsej praci) a to akoze pracujem s ludmi ale aj mne sa moze z niekoho zamotat hlava 🤦‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ niesme dokonalí .... pekny deň ludia a nikdy nerobte a nepiste nevravte to co sa uz nikdy vratit nedá ❤a moze to niekomu ublizit... nikdy neviete ci sa vám to nevráti ci vám alebo vasim blízkym či deťom... majte sa rady a radi a aj ostatných a budte chápaví ..that's all...bye 🌈🙏

nikolca
28. jún 2023

A ty tu laskavo neklam že ju odobrali lebo nechodila do školy!!to môžeš tvrdiť škôlkarovi ten ti to zožerie aj s navijakom,na čo si zakladala temu čo slovo to klamstvo tvojej sestre je zrejme lepšie tam kde je ako pri tvojej mame

mamina7070
28. jún 2023

dieta ide do reedukacneho centra bud so suhlasom rodica alebo nariadenim sudu o vychovnom opatreni a dava sa to uz v naozaj vypuklych pripadoch takze nieco tu je zamlcane ak zanedbavala povinnu skolsku dochadzku tak to muselo byt rozsiahle muselo to byt s mamou rieisene opakovane
a o ukonceni bude musiet rozhodnut sud

autor
28. jún 2023

@nikolca a teba čo serie ako surovo mi teraz napiš maš mindráky? detstvo? rodina? komplex žo života? že tu útočiš do mňa akože ? ja ti len tolko napíšem že sa len ukazuješ aka si a taký profil ako ty mňa neurazí a ani moju rodinu lebo nevieš sa ani správať normálne a to neviem aká si v súkromí ...ja som to stručne napísala každej jednej a veľa znich malo pravdu a niektoré nesúhlasili ale ty... no neviem čo v tej hlavičke máš 🤔😊 nájdi si chlapa nech ťa má rád lebo očividne máš v sebe dosť zlého .. snáď sa vtedy spamätáš 🙂

autor
28. jún 2023

@mamina7070 ja to tu naozaj pisem dookola ze vela vymeskala 🤔🤷‍♀️ sice neviem kolko hodin ale to neviem a neriesim som spokojná že segra sa netrápi a ani mama a že sa čoskoro uvidia kedze o 2 tyzdne tam majú isť 😊🙏

maca1984
28. jún 2023

Pozri, mne to môže byť srdečne jedno. To dievča nie je ani moja sestra, ani moja dcéra. Nielen ja sa ti tu snažím vysvetliť o čom reedukačné centrum je. Je to výchovný ústav-polepšovňa. Tam sa nedostaneš "len tak" a ani odtiaľ len tak ľahko nevyjdeš.
Ale ok, tak teda buď v tom, že takto je to vlastne super a sestra po lete príde domov ako z tábora.

mamina7070
28. jún 2023

ale rozumies tomu ze tvoja matka dostane pokutu do vysky 330€ a hrozi jej trest odnatia slobody (basa) a dieta je v reedukacke nariadenim sudu
takze toto nekonci umiestnenim dietata v reedukacke to je velmi zavazna vec

mamina7070
28. jún 2023

a samozrejme bude platit za ten pobyt

autor
28. jún 2023

týmto už fakt končím všetkým ešte raz ďakujem niektorym 🙏😊 ale zas niektoré by sa mali spamätať, a nemienim tu robiť vychovavatelku alebo čo 🙂 kazdý mi mal pozerať na seba v prvom rade 🙂 a najlepšie neuražať neútocít na iných 🙂 ale charakter no viac nemám čo riešiť takže ženy moje bábo je zdravé aj jedno aj druhé a tak to aj ostane...nemienim sa tu nervačiť za nejaké mindráky 🙂 moje zdravie a môj rozum je viac ako prim.chovanie 🌈❤ idem si dojesť melón pekný deň 🧚‍♀️

abbey1
28. jún 2023

Zatváranie očí pred problémom ešte žiadny problém nevyriešilo. Držím dievčaťu päste, ale optimista nie som, keďže ani teraz si rodina nechce priznať, že majú závažný problém. Zbytočne ti tu budeme písať, že za vymeškané hodiny dieťa neskončí v reedukačnom centre rozhodnutím súdu.

autor
28. jún 2023

@maca1984 no ja viem ze ako to myslis aj ty aj ostatne co mi tu pisete ja vas rozumiem kriste ale tak ked kuratela povedala ze co a ako a ako dalej a ze sa vrati domov 🙂 tak viem a pisala mi jedna čo tak tiez malaa dieta jej vratili po odstraneni veci co tam mali ale to tu nebudem rozoberať niekoho ineho 🙂

abbey1
28. jún 2023

Zbytočne tu autorka na nás prská. My máme svoje deti pri sebe.

maca1984
28. jún 2023

Kriste...
Márna snaha , veru.
Pekný deň všetkým.

katkami123
28. jún 2023

Váš problém je, že sestra sa sama dostala tam kde je touto vašou opičou láskou. Každé dieťa má mať aj mantinely - odkiaľ po kiaľ. A nie, že keď vám triedny učiteľ, riaditeľka, kuratela, súd bude tvrdiť, že je problémová a nezvládate výchovu, vy si zakazdym len mavnete rukou, až sa dostane do basy pre nezvladnuteľné deti. Keď už toto vami nezatriaslo, ze dievca potrebuje hranice, pevnú ruku a vaša výchova je nesprávna, tak vám už nik nepomôže a môžete hrať pred okolím divadielko aká je tá basa pre deti super, myslím, ze Vam to nikto nezhltne, ale aspoň umlčíte svoje svedomie. Tak ako tomu bolo aj do teraz, lebo to dievca tam vôbec nemuselo skončiť, len stačilo pocuvat okolie, že dievca má problém. To tvoja matka nechodila na rodičovské? Ju nezaujíma vlastná dcera, jej prospech, vymeškane hodiny? Ani neriešila, keď jej poslala kuratela list? A čo ste si mysleli, že keď sa budete zatajovať, tak problém zmizne? Akurát ste si ho vy, sami, vyextrémizovali tým vaším nezáujmom a neriešením.

ladyblcha
28. jún 2023

@katkami123 mozno, keby jej to ta skola napisala v nemcine aspon na urovni c3 by porozumela 🤷🏻‍♀️

katkami123
Autor odpoveď zmazal
katkami123
28. jún 2023

@ladyblcha
Tie jej “pravdivé” informácie sú take pravdivé asi ako ich úroveň C3 z nemčiny, ktorá ani neexistuje. 😂 C1-C2 majú prekladatelia s razítkom.
To ak si aj do životopisu dáva, že ma úroveň C3 z nemčiny, tak je jasne, prečo robotu nemôže nájsť. 😀

januska12323
29. jún 2023

Keď viem, že dieťa nechodí do školy zariadim sa tak aby ju tam niekto odviedol za ručičku ako škôlkara. Teraz sa zbytočne všetci rúcate, mali ste kopec času riešiť.

ladyblcha
29. jún 2023

@katkami123 😂🫣 tak to je vyborne !

katkami123
29. jún 2023
lacibo
3. júl 2023

Tak.pozor..pri zvereni dietata do starostlivosti domov je najprv predbezne opatrenie az potom sud..po cely cas ma rodic pravo kontaktovat sa s dietatom dokonca je to ziaduce..prihliada na to aj sud..to su blbosti co tu pises.. na sk sa deti neodoberaju rodicom..prave naopak domov je uz posledna instancia ked sa rodicia ani pribuzni nestaraju

Strana
z3