icon

Odpustenie verzus zabudnutie

lienka073
17. apr 2016

Ahojte! Zaujíma ma názor nestranných ľudí na môj problém. S priateľom sme spolu skoro dva roky, čakáme bábätko. On už má syna z predchádzajúceho vzťahu. Zo začiatku sa tešil na bábo, no čím ďalej, tým viac bol ufrflaný, nespokojný, negatívny. Snažila som sa dostať z neho, prečo sa tak správa, ale viedlo to len k ďalším hádkam, nepochopeniu, k strate komunikácie. So všetkými našimi problémami sa zdôveroval svojej matke, mne samozrejme nepovedal nič. Až raz pri ďalšej hádke vysvitlo, že u neho doma ma ohovárajú za chrbtom. Napísala som preto jeho matke, čo má proti mne. Odpísala, že už ju nebaví počúvať, aká som lenivá, darebná, nestarám sa o priateľa, ani o jeho syna, stále sa venujem len kamarátkam a kašlem na domácnosť. Jasne mi napísala, že mám dať jej synovi pokoj, lebo ho iba trápim a najsmutmenjšie bolo, že naše dieťa nikdy nebude považovať za svoje vnúča a nech sa neopovážim dať mu ich priezvisko. Z toho som zostala veľmi zaskočená a zároveň ma to najviac ranilo, keďže vždy som sa starala o domácnosť, chodila do práce až do nástupu na MD, jeho syna som brala ako za svojho, predstavovala som si, že budeme krásna rodina. Po týchto slovách som priateľovi povedala, že si beriem svoje veci a on sa vyjadril, že nič zlé neurobil. Ja som odišla k mojim rodičom a s odstupom času mu všetko došlo, uvedomuje si, že mal stáť za svojou rodinou, nie "plakať" doma matke. Ľutuje, že ma nechal odísť, sľubuje, že sa zmení, polepší, že budeme krásna rodina, s mamou sa za to nebaví už vyše mesiaca. Lenže stále mám pocit, akoby to bolo ako na hojdačke. Raz je milý, zniesol by aj modré z neba a vzápätí na to je nervózny, negatívne naladený, podráždený. Priznávam, veľakrát bolo z neho cítiť negatívnu energiu, je poznačený ešte z predchádzajúceho vzťahu, ktorý mu nevyšiel... O domácnosť sa vždy vedel postarať, ale najviac ma mrzí, že kým som od neho neodišla, nezaujímal sa, ako sa vyvíja bábätko, ako sa mám ja, málo som od neho počula niečo pozitívne. Teraz by chcel vrátiť čas a zmeniť všetko, čo sa stalo. Lenže sklamal mňa, moju dôveru, aj dôveru mojich rodičov, ktorí ma prijali. Tí ho nechcú ani vidieť a povedali mi, že je to zlý človek a že ak sa k nemu vrátim, nebudú ma už viac poznať. Ja plánujem zostať s rodičmi a uvidím, či sa niečo z jeho strany zmení alebo nie... Bojím sa, že znova bude chvíľu dobre a potom sa to vráti naspäť do tých istých koľají. Prežili sme spolu aj veľa pekných chvíľ, no tie smutné zatienili všetko dobré. On sa ohradil tým, že na vine je jeho matka, ale keby sa jej stále nesťažoval, nič by o našom vzťahu nevedela. Neviem, ako ďalej, bábo o chvíľu príde na svet a takto som si to nepredstavovala ani v najhoršom sne :(

lienka073
autor
18. apr 2016

@mima4 Priznávam, mala som ružové okuliare a uchlácholil ma svojimi rečičkami, že keď príde dieťa, bude všetko iné, budeme sa mať z čoho tešiť, nebude čas na riešenie somarín, keďže nás naplno zamestná práve jeho výchova... Aj o svadbe sme sa veľakrát bavili, dokonca sme ju plánovali na budúci rok, keď bude maličká kúsok staršia... Problém vidím aj v tom, že má relatívne dobrú prácu a veeeeľa voľného času, ktorý vypĺňa tým, že špekuluje, vymýšľa, skrátka, nemá čo robiť a tým pádom stále hľadá niečo nové, čo by sme mali riešiť a preberať...Keby bol fyzicky aj psychicky viac vyťažený, nemal by podľa mňa čas na hlúposti, ktorými sme sa doteraz zaoberali...

lienka073
autor
18. apr 2016

@natalym Určite by som to nechcela, ja som a aj budem toho názoru, že čo sa rieši v rodine, v rodine má aj zostať.

bonavoxa
18. apr 2016

@lienka073 Mrzí mě to. Ale já po své zkušenosti už si dávám pozor na chlapy, co tvrdí takové věci, že se jim vztah rozpadnul, protože ten druhý byl nějaký...a sám je bez viny. Možná je to fajn bába, která jen musela dost organizovat, protože měla doma poleno. Dost mu asi nehladila jeho ego. Tihle lidi se tváří jak boží umučení, že takovou mají smůlu.... A že zrovna ta další je ta výjimka, spásný anděl. Není.
Ono neřešit partnerovi minulost je hezké gesto, ale taky nebezpečné. Málokdo se dnes umí s nevydarenymi vztahy dobře srovnat.
Můj ex se taky na dítě těšil, ale nakonec byl tak nezodpovědný, že ji přímo ohrožoval na životě. Nepřejí takového nikomu a doufám, že ta jeho mladá ho brzo prokoukne...něž bude svatba, dítě, něco, čím si ji pojisti.
A taky o sobě tvrdí, že je dobrý clovek 😀

natalym
18. apr 2016

@lienka073 Mala by si si to vybaviť s ním. Ale ja to vidím skôr, že sa treba k tomu postaviť reálne, že to nie je chlap do života. 😉

mima4
18. apr 2016

@lienka073 nedaj sa nim manipulovat, ani jeho matkou... Keby bol chlap, tak to svojej matke vytmavi... aby sa vôbec takto do teba navazala...
Z toho co ti napisala mne vyplyva, ze je to necitliva a sebecka zena...

a ake ma teraz on predstavy o vasej buducnosti? byvanie..atd?

bonavoxa
18. apr 2016

Osobně nejsem zastánce nějakého slepého rodinného hájení. Když si někoho dobrovolně vyberu a rodiče ho neschválí, jejich názor vyslechnu, ale za svým rozhodnutím si stojím. Svým rodičům vděčím za mnohé, mám je v úctě, vycházím s nimi, ale to neznamená, že budu jako ovce.
Pořídit si dítě a pak říct ,,Sorry, mamince se nelibis"...Kde jsme?
Kdo myslí na tu maličkou?

majka99999
18. apr 2016

@lienka073 on ti klamal a manipuloval ta! ze ked pride dieta, vsetko bude lepsie... a uz 1 ma. take slova moze povedat len naivny muz, co dieta nema. s dietatom sa veci vacsinou zhorsia, ak vztah nie je pevny, tak ten napor nezvladne. ☹

lienka073
autor
18. apr 2016

@mima4 Ja som mu povedala, že určite zostanem doma určitý čas, nepovedala som, dokedy. S tým tiež nie je stotožnený, najradšej by bol, keby som sa hneď aj dnes vrátila k nemu. Tvrdí, že kým spolu nebývame, nemá mi ako dokázať, že ma ľúbi. Čo je tiež somarina, pretože všetko sa dá, keď sa chce. Ja som mu povedala, že nie som handra, keď si on zmyslí, aby som si pobalila tašky, tak si pobalím a keď chce, aby som sa vrátila, tak hneď nacupkám, aj napriek tomu, že o mesiac rodím. Povedal, že za nami bude chodiť, ale kedy, to sme sa vôbec nedohodli...

lienka073
autor
18. apr 2016

@majka99999 áno, dala som na jeho reči a čakala, že tie podloží aj skutkami. Aj podložil, ale úplne opačnými, ako som čakala. Vyhovára sa, že ešte len uvidím skutky, keď sa maličká narodí, že len vtedy dokáže, aký je skutočne partner a otec.

natalym
18. apr 2016

@lienka073 A potom Ti povie, že počkaj keď bude syn. To len bude otec.

lienka073
autor
18. apr 2016

@bonavoxa Získal si ma na krásne reči a dobrých skutkov bolo dosť málo. Presne ako píšeš, on sa bude tváriť, že je chudáčik, ešte aby som ja jeho ľutovala, že zostal v byte sám a ja mám aspoň rodičov, ktorí sú so mnou. Ja by som mala teraz čakať oporu z jeho strany, ale opak je pravdou, veľakrát je na pokraji zrútenia a ja sa ho snažím povzbudiť, aby načerpal aspoň kúsok pozitívnej energie... Na maličkú myslí až teraz, keď už je zle, doteraz mu nevadilo, že som sa trápila, plakala, že sme sa každý deň hádali, že som s kuframi išla od neho v noci ako chudera a maličká to všetko prežívala s nami... Veď to malo byť najkrajšie obdobie v našich životoch...

bratislavcankanm
18. apr 2016

@lienka073 cim viac to tu citam, tym to vidim horsie, je mi to luto. On sam o sebe tvrdi, ze je dobry clovek ?? Ach jaaj 🙂 🙂 ... na takych pozor... o syna sa stara tak, ze ich odvedie k svojej mame, pod roznymi vyhovorkami ?? nemiloval zenu, s ktorou ma syna ?? A ze jeho byvala bola general ?? No je to mozne, ale je mozne aj to, ze general chcel byt on ked sa s ex na niecom nezhodli, tak robil doma rovnake dusno ako robi aj tebe.

Ako clovek moze byt bezproblemovy v praci, ale v sukromnom zivote by si to s nim mala tazke...ak sa nezmeni...a aj vzhladom k jeho veku sa nezmeni, na 99,99 %. Su taki chlapi, tiez mam s takym jednym osobnu skusenost... tiez je strasne dobry ("ved ta nebijem, tak co sa ti nepaci")... svoje nezodpovedne skutky ospravedlnoval, tiez tym, ze ale ved on je dobry, neurobil to naschval... a pri tom sa tvari ako vzorny otec... syna si brava k sebe, ale podla toho co maly hovori, tak tiez ho bud vezme s svokrovcom, alebo ho da na starost svojej milenke...ale kazdemu tvrdi, ako sa mu venuje, ako casto si ho brava, samozrejme vzdy si ho vezme, ked maju nejaku navstevu(aby ukazal, ze sa synovi venuje, otecko roka)...

Pravdepodobne by si bola prekvapena, keby si sa dozvedela pravdu o jeho predoslom vztahu a preco sa rozpadol a preco ex od neho odisla.... nakoniec, ved aj ty si od neho odisla 🙂, podobnost cisto nahodna 🙂 ? Este by ma zaujimalo, kolko vydrzal ten jeho predosly vztah, ci aspon tie dva roky ako s tebou.

lienka073
autor
18. apr 2016

@natalym No s ním do budúcna neplánujem ďalšie dieťa ani za nič, o prvé sa nedokázal postarať, teraz druhé nechal len tak odísť, to by sa musel stať z neho anjel, aby som sa vôbec k nemu tak skoro vrátila ☹

lienka073
autor
18. apr 2016

@bratislavcankanm Proste niekedy sa s ním dá pekne dohodnúť, pekne porozprávať o všetkom, nájsť vhodný kompromis, zabaviť sa, len netuším, od čoho to závisí...
Oni s bývalou boli tvrdohlavé povahy obaja, ani jeden z nich nedokázal v ničom ustúpiť... Hovoril, že hádky boli u nich na dennom poriadku. So synom sa samozrejme pýši, kade chodí, je na neho hrdý, má ho veľmi rád, stále mu kupuje darčeky, chodí s ním po výletoch, lebo vraj je "chudáčik" keď si pri nich doteraz ako dieťa už toľko vytrpel. Povedala by som, že ho až prehnane rozmaznáva. A s bývalou neboli spolu tiež dlho, približne do troch rokov. Dokonca aj v prvom vzťahu od neho priateľka odišla, síce boli spolu 7 rokov, no nebývali v spoločnej domácnosti, ale akonáhle začali spolu bývať, do roka bola od neho preč... Niečo mi na tom teda nehrá ☹

bonavoxa
18. apr 2016

@lienka073 Závisí to od toho, jestli mu z toho něco kápne 😉

rudkocam
18. apr 2016

s tymto rozumom a skusenostami, co mam teraz- by na Tvojom mieste, rozhodne by som mu neprisahala a ani by som sa ku nemu nevratila. ked to skripe teraz, bude aj potom a bude sa to stupnovat. drzim palce

majka99999
18. apr 2016

@bratislavcankanm presne toto dom chcela napisat, so sym moze by 4 dni do mesiaca a dava ho ro rodicom? Ako keby to bolo na tyzden cez prazdniny letne, tak to chapem... Sko tuna sa viacej popisuje situacia s byvalymi, tak myslim, ze s dotycnym radsej nemat nic spolocne.

bratislavcankanm
18. apr 2016

@lienka073 myslim, ze ti rozumiem. Je ti to luto, lebo niekedy to vyzera pekne, akokeby ste mali pekny vztah. A asi sa ti paci aj to, ze ma rad svojho syna. A mozno sa ti kedysi davno pacilo aj to, ze ma pekny vztah s rodinou (s mamou).

Bud opatrna, maj oci otvorene, ruzove okuliare dole a vela premyslaj... zase nie privela 🙂, hlavne ziadne zlozite spekulacie... skor si tak jednoducho daj dokopy vsetko, co ti kedy slubil, co planoval pre teba urobit... a co nakoniec naozaj urobil, v realnom zivote, ked prislo na to ukazat skutky (a nie iba reci)

lienka073
autor
18. apr 2016

@majka99999 Dáva ho rodičom, nech si ho užijú aj oni, keďže ho majú do mesiaca krátko. Hovorí, že starí rodičia ho milujú a sú naňho až príliš naviazaní, tak im nechce kaziť radosť z neho 🙂 On je však jeho otec, mal by sa mu venovať najviac, ako je to len možné. Keď som mu navrhla, aby sme raz za čas počas toho jedného víkendu fungovali sami traja (on, ja, jeho syn), nahneval sa, že čo mám proti jeho rodičom, prečo nemôžeme ísť k ním, prečo jeho rodičom odopieram jediné vnúča, prečo nemôže prísť jeho matka, čo mám proti nej, keď ju zrazu nenávidím a takto dookola...

bonavoxa
18. apr 2016

@lienka073 Neustále v Tobě vyvolává pocit viny za to, že něco vidíš a citis jinak. A to je velice špatně. Za chvíli Tě může obrat minimálně o energii a zdravý úsudek.

lienka073
autor
18. apr 2016

@bratislavcankanm Máš úplnú pravdu, mrzí ma, že máme aj kopec krásnych spomienok a chvíľ, ktoré sme prežili a teraz sme všetko dokázali zahodiť za hlavu len tak a dúfame, že zase len tak sa všetko dá do poriadku 🙂 áno, obdivovala som ho za to, ako sa dokáže starať o syna, aký perfektný má vzťah s rodinou, no s odstupom času zisťujem, že to bolo viac na škodu ako na úžitok. Budem premýšľať určite, nedokážem to nechať len tak, ale ozaj potrebujem vidieť tie skutky...Rečí mám už plné zuby, chcem vidieť nejakú zmenu, posun vpred... Stále premýšľam, čo mám sama robiť, aby som nášmu vzťahu pomohla, momentálne nechávam všetkému čas a orientujem sa len na dieťatko a na jeho zdravie.

lienka073
autor
18. apr 2016

@bonavoxa Keby som videla všetko tak, ako on, jeho očami, mali by sme možno ideálny vzťah... Lenže na vzťah sú potrební dvaja, ich snaha urobiť niečo pre toho druhého. Jeden nemôže zachrániť nič, iba v tom prípade, že stratí svoj názor, sebaúctu, hrdosť...

bratislavcankanm
18. apr 2016

@lienka073 k tomu tvojmu prispevku dnes 11:25...to mi nieco pripomenulo.... tiez som bola zla, co nema rada jeho rodinu... konkretne to bolo pred Vianocami, chcela som stravit stedry vecer len s manzelom a synom. Predtym sme boli najmenej 2x na Vianoce u svokrovcov (bud 2x alebo 3x, uz si nepamatam). Samozrejme suhlasila som, ze tam pojdeme potom, 25. alebo 26. decembra - vlastne nie ze som suhlasila, ja som to navrhla. Ze proste len na Stedry vecer chcem, aby sme boli len nasa 3clenna rodina spolu. Takze tak.

Samozrejme, ked si nasiel milenku, tak zase vytiahol, ako ja nemam rada jeho rodinu... ale nevytiahol tie Vianoce, ale ako som raz nechcela ist s nim na jednu oslavu - podotykam, ze to bolo 400km(spolu so spiatocnou cestou 800km), ja trpim kinetozou (nevolnost pri cestovani), a kedze som vtedy bola tehotna, cca v 6. mesiaci, nemohla som brat ani lieky proti tej nevolnosti. A pokial sa pamatam, tak vtedy ani neprotestoval, tvaril sa, ze ok, ide sam, ze nebudeme riskovat. Nuz...ale o par rokov, ako ako jedno z ospravedlneni, preco ma vymenil za milenku, sa mu to hodilo, veselo to prekrutil.... vseobecne, prekrucat fakty to mu vzdy islo - nie je aj ten tvoj s polopravdami na tom podobne ?

lubkavargova1
18. apr 2016

Ja stale tvrdim takym chujom len jedno: pokial nosim meno mojho otca, len on jediny ma pravo ma skritizovat, usmernit atd.. to by ste zasli ako hned klesne muzske ego takych chlapov a ich mamiciek.

lienka073
autor
18. apr 2016

@bratislavcankanm On ma veľakrát ani nevypočuje do konca, vezme si z toho len to, čo jemu pasuje a ja mu môžem dookola vysvetľovať, ako som to vlastne myslela, no on už má zafixovanú iba tú svoju pravdu a tej sa drží. Povedal mi, že on si vtedy myslel, že už stále chcem, aby sme boli len sami, keď príde jeho syn, toto že ho nahnevalo a znervóznilo, pritom som mu miliónkrát predtým povedala, že len jeden jediný raz by sme si mohli spraviť víkend iba pre seba ako rodinka, keďže o chvíľu sa nám narodí malá a nebudeme môcť stále pendlovať hore-dole k jeho rodičom alebo k mojim rodičom (keďže nežijeme v jednom meste s jeho ani s mojimi rodičmi). Až neskôr povedal, že on nevedel, ako som to myslela, že som mu to zle vysvetlila a on to aj zle pochopil... Tak aspoň vidím,ako ma počúva a že si berie len to, čo jemu vyhovuje.

majka99999
18. apr 2016

@lienka073 inac s tym, ze si vyberie, co sa mu hodi, ma problem vela ludi, ale tak vsetci manipulatori/citovi vydieraci su v tom majstri.

bratislavcankanm
18. apr 2016

@lienka073 ano, ako vravi aj @majka99999, toto je pre manipulatorov typicke, maju nejaku svoju predstavu a vsetko co urobis a povies, sa snazia na to napasovat, aby to sedelo :(. Napriklad, vezme si do hlavy, ze nemas rada jeho rodicov alebo jeho syna a cokolvek urobis, tak to interpretuje tak, aby to sedelo. A ak urobis nieco, co svedci o opaku (tj nijako sa to neda do jeho predstav prekrutit), tak na to "zabudne". Ja poznam aj take, ze si chlap nieco zle vysvetli, potom v rozhovore mu ja vysvetlim, ze som to myslela inak, on povie, ok, rozumiem, zle som to pochopil. A po par mesiacoch to vytiahne a akokeby zabudol, ze sme si to uz vysvetlili a zase presadzuje tu svoju povodnu interpretaciu, kde som ja ta "zla".

Ja ta na nic nenahovaram, ani na rozchod ani na navrat k nemu. Ja v podstate som zastanca druhych sanci, aj ked vacsinou to nevyjde... ani mne to nevyslo...lebo, ako uz bolo povedane, ludia sa malokedy menia, aspon nie k lepsiemu. Len - bud opatrna, rozmyslaj teraz viac rozumom ako srdcom. Za seba mozem povedat - mala som o ex nejaku pozitivnu predstavu a tazko som si pripustala, ze je iny, reci a sluby super, len tie skutky :(... bol presvedcivy, myslim, ze on sam veril, ze splni, co slubuje...len ked uz mal zacat konat, tak sa mu zrazu "nechcelo"... tiez sme si v mnohych veciach rozumeli, vedeli sme sa porozpravat, aj v klude, pri lahvinke (aj bez lahvinky 🙂 ) si urobit pekny vecer... pacili sa mi jeho vztahy s rodinou, s kamaratmi, s ktorymi sme boli na rovnakej urovni, podobne zaujmy, podobne nazory, smiali sme sa na rovnakych vtipoch atdatd., mala som pocit, ze toto je clovek, s ktorym mam stravit zivot, ze nam bude fajn a budeme sa mat radi az do smrti... ale dopadlo to inak, drz sa

1985zuzana
18. apr 2016

@lienka073 z vlastnej skúsenosti viem, že ak sa chlap správa teraz tak ako on nikdy sa nezmení. Môj manžel sa správal podobne, ja som nič nerobila iba on všetko za mňa robil.Ale to že som väčšinu času bola na dvojičky sama to nevidel. ,,Chúďatko"- akú darebnú ženu mal doma, chodil sa sťažovať k svojej matke, samozrejme tá mu pritakala a štvala ho proti mne. Odišla som no po čase som sa vrátila- dala som mu šancu koli deťom, myslela som že sa zmení (takisto sľuboval), no nezmenil sa a ak aj áno tak len na chvíľku.A teraz sme v rozvodovom konaní a žijem ďalej.
Dobre si uváž či to má ešte zmysel sa k nemu vracať, aby sa po čase nezačal správať rovnako ako pred tvojím rozchodom.

illyria
18. apr 2016

tazke to mas. Bud mu daj druhu sancu a uvidis, ci dodrzi, co slubil - niekedy si ludia vedia uvedomit a naozaj zmenit pristup. Ale vacsinou nie. Tam uz bude potom problem v tom, ze ked uz mate decko, tak nechces odist kym je male, potom zase v puberte je to tazke. Az si nestastna cely zivot... Rozhodni sa, kym to dieta nie je na svete, resp. kym nevnima... Tak je to najlepsie. A je super, ze mas v tomto podporu od rodicov, lebo dost casto robia opak - musis s nim ostat aby nebola hanba a to je vacsia skoda potom z toho...

illyria
18. apr 2016

@bratislavcankanm a vam to stroskotalo na niecom konkretnom, alebo sa to v tebe zbieralo az si si povedala dost, nema ma dost rad...? zaujima ma to, lebo mam podobny problem, tak, ze ako to s vami bolo...