Okolie asi neprežije, že sa nevydávam
Čaute baby. Som na MK veeeľmi dlho (pod iným menom) a tento účet mám len kvôli diskusiam a otázkam. Mám 24r., v 4tom mesiaci. Po nejakom vnútornom-hormonálnom boji s náladami sa na bábetko teším. Vždy ma ale niečo ešte vyľaká. Tak teraz je to o ľudoch v mojom okolí. Ja svadbu neplánujem. Možno tak o 1,5-2roka, skrátka najskôr bábetko, potom dokončím VŠ a ak to s priateľom pôjde ako doteraz berieme sa.Obaja sme veriaci. Sme na tom dohodnutí , že to chceme tak. Prečo nie teraz? Chcem si svoju svadbu užiť, zabaviť seba aj rodinu a to hlavné..chodíme spolu 7 rokov a svadbu sme stále neplánovali tak prečo práve teraz? Maličké bude mať predsa milujúcich rodičov tak či tak. Moja aj jeho rodina nás akceptuje a do svadby nás nenútia. A TERAZ TO: stretnete známu a tá vám na odpoved,,zatial svadbu neplanujeme" povie : ja by som sa vydala, nemusí ti to vyjsť tak nadivoko a ja na to,, a po svadbe to 100% vyjde?" a ona: ,,no tí chlapi to majú potom ťažšie s útekom" a ja,, ked chce ujsť , ujde tak či onak" . Ďalej cítite v dedine také napätie. Mojej mami sa pytajú kedý budú pytačky, jeden sused ak sa ma 8 krát už nespýtal kedy bude svadba tak....ja len že až ked bude bábätko a škola! Bojím sa prejsť okolo farára lebo ten jeho pohľad... a to keď sa vydávala kamarátka tak sa tak do vzchudu spýtal našej partie či sa iná svadba neplánuje a stál vedla mna :D. Dedina, 3000 ludí a ja asi nenájdem miesto u Boha (podľa nich).Začínam sa cítiť ako dáka hriešnica už, naozaj....pritom dieťa je práve dar z hora a to naše je z lásky a nie z jednej noci. Čo sa starajú? Akými vetami ich mám odbíjať? My vieme čo chceme ale už nedokážem odpovedať na otázku: kedy bude svadba??? ... ošediviem .... Minule som chytila nervy a povedala som že ,, tak nesvadbovanie je asi horšie ako potrat podla teba" ...potom ma to zamrzelo. Nechcem si nikoho prihoršiť, ľudia ma vždy mali radi, aj moju rodinu a nechcem byť drzá. POradíte?
@maznacik007 ano presne, v tm ze ma tak mozno nazyvat budu je pravda....lebo aj od mojej babky som počula vela krat na nejaku druhu ženu ,,prespanka" to je o tom že čo na druhom vidiš, to doma čakaj :D ale pravda
malo by to fungovať takto: kamarát, priateľ, snúbenec, manžel, dieťa. Kresťania - tri kategórie- kresťan svetla - žiarivý, kresťan tmy - vedú život v hriechu,vzdialení od Pána, kresťan šedý-vlažný-raz na jednej stane,raz na druhej strane
@evittam vieš ja som racionálny človek a tak sa aj k niektorým veciam staviam .
Pre mňa to nie je úbohosť ale rozumnosť a pokiaľ nie si v tej situáciii že ti zomrie manžel a ty ostaneš bez prostriedkov tak ten vdovský je často pre teba príjem ktorým si pomôžeš pri zabezpečení detí , tak to kľudne nazvi úbohosťou . Odpočítateĺná položka je vtedy ak jeden z partnerov má tak nízky príjem ... je nezamestnaný alebo jednoducho pracuje len po brigádach , že opätovne ti pomôže pri riešení tvojej ťažšej životnej situácii. Vyživovacia povinnosť ak odíde od teba manžel je právne vymáhateľná , je právne vymáhateľná aj keď sa rozídete a ty si na materskej alebo si nejak zdravotne znevýhodnená a to v každom období svojho života.
Ako mne je úplne jedno ako kto žije , či v manželstve alebo v partnerstve ale tvrdiť že partnerstvo sa právne rovná manželstvu jednoducho nie je pravda.
@evittam
@maruska3
baby, @maminuska len reagovala na poznámku @maruska3, že v manželstve sú rovnaké právne vzťahy, ako keď sú dvaja spolu nadivoko. Tak jej len vymenovala veci, ktoré v partnerstve na divoko inak ošetriť nejdú. Nič viac. Nikde nikdy nepísala, že sa má uzavrieť manželstvo kvôli odpočítateľnej položke alebo vdovskému dôchodku.
chápem dievčatá... lebo v kostole povedali a ja nemám vlastný rozum, tak potrebujem počúvať, čo povedia tam. A čo sa týka vdovského.... toho sa dožiť nemusíš, môže sa s tebou rozviesť, môže skrachovať.... a po rozvode od neho nemusíš vidieť ani korunu.... nikdy nemáš záruku, že svadbou získať tieto výhody.... 😀 Aby ste sa drahé dievčatá neprepočítali... radšej slobodná a zabezpečená vlastnou hlavou a vlastnými rukami, ako vydatá s nádejou na vdovský, prípadne s vyživovacou povinnosťou 😀 A preto toto Slovensko takto vyzerá.... na FB som to zabalila, prešla som sem a skutočne je tu viac srandy.... 😀 Vďaka dievky, pobavili ste ma....
@dionyzka ano ano ale ja som to nenapisala ze si ho chcem vyskusat ako realitu...proste okolo mna su same rozpadajuce sa vztahy alebo manzelstva z donuteia alebo manzelstva nestatsne a najrasj by od seba usli...nerozmyslam nad bocnymi dvierkami..jednoducho si nechcem robit iluzie...ked vsetko okolo je fraška 🙂 dakujem
@maruska3 pre teba je všetko vtipné, dane, aby ťa muž živil, keď budeš na materskej, vdovský je morbídny. Ja sa zase smejem z takých ako ty. Lebo ty na Orave máš určite skvele platenú prácu a budeš mať obrovský dôchodok, tak vdovský nepotrebujes. Ani ja som sa nevydavala kvôli vdovskemu a keby sa niečo stalo mužovi, určite by som sa netešila na vdovský. Ale aspoň trochu by mi to finančne pomohlo. Ja som sa vydávala z lásky a preto lebo na šťastné a dlhé manželstvo verím.
@olla kašli na staré dedinské sliepky, čo nemajú inú robotu, len sa starať do druhých...máš svoj rozum, tak si to urob podľa nalepšieho vedomia a svedomia...a keď teraz svadbu nechceš, tak ju nemaj a pri najbližšej otázke "kedy bude svadba?" by som ukázala prostredník, len tak...pre zábavu, aby ich porazilo od zlosti 😀
@dionyzka presne tak! Dieta je vacsi zavazok ako svadba. Nechapem preco sa ludia hrnu do robenia deti ale "obzycajny papier" ktory sa da zrusit je im na obtiaz. Dieta sa zrusit neda.
BABY!! nehadajte sa tu, lebo ma ešte rozplačete..každa máme svoj vzťah, svoj mozog, svoj vzťah k mužovi, priatelovi , vlastny vzťah k bohu..je jasne že každa si háji svoje či už štastne manželstvo alebo vyhriatu lavicu v kostole..už sa tu diskutuje ako na pokeci prisamfakt....chcela som len pár užitočných rád ako sa vykrutit z namahavych odpovedí 🙂 dajte si pokoj 🙂 budeme kamošky jo?
@olla Kedy sa vydáš? No predsa v SOBOTU! ..... Či si veriaca alebo nie si, to tu vôbec nie je podstatné. Mimochodom, zadubený veriaci by asi neskončil tehotný pred sobášom, no nie? Takže to ani netreba riešiť. No a k veci - hovorí sa: "Keďže by nikto nechcel za mňa zomrieť, nech mi nikto nehovorí ako mám žiť." Napriek tomu, čo si napísala, tak ja tiež nerozumiem, prečo sa nechcete vziať, tak či tak budete spolu bývať, tak či tak budete mať dieťa, ale to je jedno. No ľudia sa ťa to práve pre toto pýtajú - spoločnosť skrátka očakáva od dvoch mladých ľudí, ktorí spolu chodia 7 rokov, že sa vezmú a keď do toho príde bábätko, tak je to priam samozrejmá vec.
Máme v rodine - švagriná - sú spolu azda tiež 7 rokov, nemajú bábo, ale majú byt, hypotéku a oni o svadbe nechcú ani počuť a tiež každý na nich tlačí. Oni to začali už ignorovať, prípadne odpovedajú, "Keď bude, dám ti vedieť".
Ak Vám takýto život vyhovuje, tak sa neberte hoci aj nikdy, nikoho nič do toho, čudujem sa ti, že sa vôbec zamýšľaš nad inými ľuďmi. Ži si svoj život, ale určite sa nevydávaj len preto, že na teba tlačí okolie, musíš to ty tak cítiť 😉 A keď s Vami držia aj vaši rodičia, tak potom tu nie je čo riešiť. Držím palce a nenechaj sa vyprovokovať okolím.
@zeriempizzu dieťa je veľky zavezok...ja jedno čakám....a konkretne ja sa moc nehrniem do robenia detí ale jedno sa nejak ulialo...to ti napísem do IP ak chces vedieť o mojom sexualnom živote viac....chcem si dať dokopy život, skolu a potom budem riešiť svadbu
Ahoj, teraz som citala tvoj prispevok a nechapem na co sa pytas "publika" co si myslia o tvojej situacii a tvojom rozhodnuti, ked vysledok vies sama... 😉 ...To, ze si veriaca by si mala ist prikladom pre ostatnych "neveriacich",pretoze by si mala sama vediet, o com je 6.prikazanie z desatora....Je to vec tvojho svedomia...len tolko 😉
Ser na okolie.... držte sa, robte si ako chcete, rodina je pri Vás.... nech Vám to v živote vyjde a nech sa tešíte spolu , či už pred svadbou alebo po svadbe..... len by ma zaujímalo, ako sa volá tá dedina v ktorej žiješ..... :D:D:D:D
Ono je to super, pokial vsetko ide ako ma a krasny rozpravkovy zivot sa ti deje...
Ale ako sa vravi, nestastie nechodi po horach, ale po ludoch...
Mozno nemusis zit z penazi, ktore zarobi tvoj muz, zarobis si ich sama, ci rodicia daju???
Aj na materskej? Ci uz teraz vies, ze o tvoje dieta sa bude starat niekto iny, aby si ty mohla ist do prace?
Mna na materskej zivil manzel...
Vydavala som sa v tretom mesiaci, ale pretoze som to tak chcela, pretoze sme sa s priatelom dohodli, ak otehotniem, bude svadba 🙂 a bola... Dieta bez manzela by som nechcela.. A ani by som ho nemala...
@nitranka03 :D ono je to sem severne všetko na jedno kopyto..len možno v nejakej inej dedinke je farar co miluje všetkych rovnako 🙂
@junova No vidíš... to že tu mám napísané DK ešte neznamená, že som chudera, ktorá sa nevie o seba postarať. Špekulovať už na začiatku vzťahu, že budem mať vdovský 😀 je viac ako choré. Ono totiž dnes zostáva v manželstve minimum párov, je taká doba a papier ti nezabezpečí nič. Môžeš mať X papierov, ak chlap bude chcieť rozvod, tak sa s tebou rozvedie a ak ti nebude chcieť dať vyživovaciu povinnosť, tak si iste nájde spôsob, aby si ho nedostala. Opakujem sa, ale je to o slušnej dohode dvoch ľudí.... spomínate tu totiž len tieto výhody, ale o tom, že si beriete chlapa, lebo vám za to stojí s ním prežiť všetko dobré aj zlé... to som tu akosi nevidela. Vám totižto len v kostole tlačia do hlavy, aby ste sa zobrali....a vieš prečo? Preštuduj si dejiny kresťanstva.... tam je to krásne popísané.... manželstvá nútila cirkev uzatvárať chudobu, aby mala pod kontrolou peniaze chudoby... išlo z vypočítavosti len o peniaze pre cirkev. Keď niekoho milujem, nepotrebujem na to papier.... v prvom rade majú mať obaja rodičia snahu sa postarať o svoje dieťa.... to je ten najväčší záväzok na celý život....
@olla Ja som tiež žila na dedine, kde každý každého poznal a ohováral. Moja mama je každý deň v kostole, takže keby som ja bola slobodnou mamičkou neprežila by to. O to viac, že je kostolnicka. Ja som si muža zobrala po necelých dvoch rokoch chodenia a funguje nám to. Viem, že môžu prísť problémy, ale dúfam, že alkohol a nevera k nám cestu nenájdu. Keď sa nechceš vydávať, kašli na klebety. Veď ich to prestane baviť vypytovat sa ta. Ja ti poviem, že tie ženy, ktoré najviac ohovárali majú doma slobodné mamičky. Jedna klebetnica išla vydávať dcéru, všade sa vychvalovala a dcerenka nakoniec svadbu zrušila a išla bývať s chlapom ako druh a druzka. Veľa šťastia ti prajem.
Ak by sa ma niekto opytal nieco take osobne, asi by som povedala, ze
- V sobotu a ktoru? ked nebudeme prat 😀
Ale myslim ze by ta nemalo rozculovat nieco tak hlupe, ako reci ludi, pokila si s tym stotoznena a chces to tak naozaj. Ja by som z toho mala zabavu a nie nervy...
@olla Ále, to je v pohode, nemusíš mi nič vysvetľovať, všetci máme na manželstvo a celkovo na život vlastný názor, vlastné priority, vlastné túžby, takže, aj keď ja osobne som za manželstvo (a to nie som veriaca), tak tebou neopovrhujem. Na druhej strane - nepýtala si sa na názory o tom, či sa vziať a či nie, ale na to - ako odbiť tých okolitých ľudí 😉. Takže nesúdiť a nesúsiť (aj keď pri niektorých ľuďoch - nemyslím teba - je sa ťažko ovládnuť 😝 ) Mimochodom - neviem síce kedy si zistila, že si tehotná a ako vyzeráš v tehotenstve, ale svadba sa dá urobiť, aj keď ti bruško ešte nie je vidieť (mne začalo až v 6. mesiaci pri oboch - ale každá sme iná)
Avšak rozumiem Ti, svadba pre Teba znamená určite veľa. U mňa to bolo opačne, svadba nebola dôležitá (ten deň ma nespasí), ale tie dni až do konca života, tie sú pre mňa dôležité. Lenže o tom to je, všetci máme svoje priority.
O to viac Ti držím palce, keď chceš svadbu odkládať, tak dúfam, že si ju o to viac užiješ. A ktovie, možno o pár rokov budeš mať na to iný pohľad a povieš si, že radšej tie peniaze a energiu "vyhodíš" na svoju vlastnú rodinu, na svoju domácnosť, svoje dieťa ako na jednodňovú radovánku.......a možno to bude veselica storočia 😉 Hlavne nech si šťastná........ a ešte raz - Netráp sa nad okolím, oni sa len pýtajú to, čo je pre nich samozrejmé, lenže každý zdravý človek vidí, že doba sa vyvíja inak a manželstvo už tak samozrejmé nie je ako kedysi. 🙂
olla.... rieš to podľa seba, ako to cítiš ty.... nešpekuluj tu v diskusii. Pokiaľ máš pri sebe normálneho čestného človeka, nepotrebuješ na neho papier. Na kostolné drbny sa vykašli, dieťa bude vaše celý život a o neho ide v prvom rade.
Už len to, že máš dilemu o tom, či sa vydať alebo nie hovorí to, že sa vydávať nemáš.... to musíš cítiť, že to chceš, nie pochybovať či áno. Uži si to, že ste spolu, že sa máte radi a tešte sa na dieťatko... nič iné teraz nie je dôležité. Držte sa....
A pre všetky hviezdy, ktoré odsudzujú príspevky len preto, že bývam kdesi na Orave.... už len to hovorí o Vašej inteligencii, posudzovať kohosi podľa bydliska. Aj na lazoch žijú slušný ľudia....
@maruska3 Asi si si neprečítala, že som sa vydávala z lásky. A preto že verím, že nam to vydrží. Ja som si minulý rok otvorila živnosť, kde si pekne mesačne popri materskej zarábam. Čiže nie som odkázaná finančne na manžela. Ale ja jednoducho na manželstvo verím a preto som si s chlapom urobila dve deti, lebo sa veľmi ľúbime. On ma sám tlačil do svadby.

@evittam Máš pravdu, všetky ženy sú mrchy, ktoré sa vydávajú len kvôli vdovskemu a daniam. Ja som sa vydávala z lásky a môj muž ma sám prosil aby som si ho zobrala, že chce niečo viac ako druh a druzka. Mal druzku pár rokov a povedal, že to nebolo ono. Len aby sa ti ten vdovský raz nezisiel, keď budeš dostávať 300 eur dôchodok mesačne. To že ty budeš celý život slečna je tvoj problém. Ale neurážaj ženy, ktoré uznávajú manželstvo. maruska