Okolie asi neprežije, že sa nevydávam
Čaute baby. Som na MK veeeľmi dlho (pod iným menom) a tento účet mám len kvôli diskusiam a otázkam. Mám 24r., v 4tom mesiaci. Po nejakom vnútornom-hormonálnom boji s náladami sa na bábetko teším. Vždy ma ale niečo ešte vyľaká. Tak teraz je to o ľudoch v mojom okolí. Ja svadbu neplánujem. Možno tak o 1,5-2roka, skrátka najskôr bábetko, potom dokončím VŠ a ak to s priateľom pôjde ako doteraz berieme sa.Obaja sme veriaci. Sme na tom dohodnutí , že to chceme tak. Prečo nie teraz? Chcem si svoju svadbu užiť, zabaviť seba aj rodinu a to hlavné..chodíme spolu 7 rokov a svadbu sme stále neplánovali tak prečo práve teraz? Maličké bude mať predsa milujúcich rodičov tak či tak. Moja aj jeho rodina nás akceptuje a do svadby nás nenútia. A TERAZ TO: stretnete známu a tá vám na odpoved,,zatial svadbu neplanujeme" povie : ja by som sa vydala, nemusí ti to vyjsť tak nadivoko a ja na to,, a po svadbe to 100% vyjde?" a ona: ,,no tí chlapi to majú potom ťažšie s útekom" a ja,, ked chce ujsť , ujde tak či onak" . Ďalej cítite v dedine také napätie. Mojej mami sa pytajú kedý budú pytačky, jeden sused ak sa ma 8 krát už nespýtal kedy bude svadba tak....ja len že až ked bude bábätko a škola! Bojím sa prejsť okolo farára lebo ten jeho pohľad... a to keď sa vydávala kamarátka tak sa tak do vzchudu spýtal našej partie či sa iná svadba neplánuje a stál vedla mna :D. Dedina, 3000 ludí a ja asi nenájdem miesto u Boha (podľa nich).Začínam sa cítiť ako dáka hriešnica už, naozaj....pritom dieťa je práve dar z hora a to naše je z lásky a nie z jednej noci. Čo sa starajú? Akými vetami ich mám odbíjať? My vieme čo chceme ale už nedokážem odpovedať na otázku: kedy bude svadba??? ... ošediviem .... Minule som chytila nervy a povedala som že ,, tak nesvadbovanie je asi horšie ako potrat podla teba" ...potom ma to zamrzelo. Nechcem si nikoho prihoršiť, ľudia ma vždy mali radi, aj moju rodinu a nechcem byť drzá. POradíte?
@maznacik007 ano ja si to tiež myslim, vždy môže prísť zlom aj v dokonalom zväzku aj v živote nadivoko..zatial plánujeme žit u jedných rodičoch ..ale tiež keby boli peniažky hned by sme všetko riešili inak, aj tu svadbu ...u svokrovcoch to nebude asi sranda...ale mám bud, rok ešte skolu (dalšie výdavky) a dufam že mi aspon pomožu s bábom
@olla nuz byvanie u svokry ... vela stastia .... 😝
takze problémom su peniazky ... ak by boli tak sa vezmete?
@olla no ale v ociach bozej cirkvi hriesnica si, tak to musis akceptovat a podla toho dalej zit.
@maznacik007 prespanka (!!!!!!! ???????) preboha, to čo sme v časoch Slančíkovej-Timravy? 😀
@maznacik007 tak keby sme mali peniaze a dokončenu školu tak by som sa chcela vydať. Pre nás je dovod ta škola. Je to dosť náročná VŠ. A veľmi si chcem svadbu užiť a nie takto narýchlo zbuchať obrad a večeru. Vydávať sa snad budem len raz, snad :D
@zeriempizzu mám k násmu pánu subjektívny postoj a vie aká som , aký som človek a ak ma považuje za zlú , tak ho chápem. a to čo káže tato cirkev- NOVODOBA....... nestotožnujem sa..
@pipistrel sme v casoch kedy sa tu kazdy ide posrat z "klasickej rodiny" ktora sa ide chranit referendom ale to ze deti sa rodia slobodnym rodicom v krestanskej krajine je vlastne v poriadku. Hlavne aby homosexuali nemali narok sobasit sa. Ani o sexe sa deti v skole nemozu ucit - a potom to tak dopadne.
pozri, ked sa nevydavas,tak je to Tvoja, vec, teda Vasa vec kedy sa vezmete. Ostatok by som odbila,ze ale ja chcem moje dieta za druzicku ako cupitka za mnou. No a tym im zavres hubu. Okrem toho na urade bez nikoho sa mozete vziat aj hned, aby ste mali absolutne osetrenu pravnu stranku. A veselicu a toto cele pekne si spravte o dva, tri roky ked to bude pre Vas financne, spolocensky a nevim ako este aktualne. Na ludi sa vyprdnut. Sobasom si clovek nic nepoisti, co asi tak? jedine ak rozvod na sude. Nic ine. Ja v sobasoch nevidim nic uzasne, je to ako pekne to pravne dat nejako na poriadok a aj ta veselka,ale inak mi to pride ako nie najpodstatnejsia vec.
Neboj kazdy ma iba 15 minut slavy, za 15 dalsich sa stane na dedine nieco ine a Tvoja svadba sa zmetie zo stola. Zakon steny na facebooku, vsetko po par dnoch upadne do prepadliska dejin. Moj muz tieto temy nazyva: Zo zivota hmyzu 😀
@pipistrel ja som len napisala ako ju mozno budu nazyvat na dedine babky .... a ver ze u nas v dedine som pocula aj skaredsie vyrazy ... na takuto situaciu .. a dokonca aj ako prívlastok k dietatu /to je dieta prespanky/
ale tak vzdy sa najde nieco sak ano .. ale tak proste sa treba proti tomu obrnit a neriesit co si myslia babky susedia, farar ..
proste je slobodna mamicka.... neni prva ani posledna... 😉
@maruska3 myslím že sa mýliš ty, sobášom vzniká BSM , vzniká nárok na vdovský , vzniká nárok na odpočítateľnu položku na partnera / na partnerku , podľa zákona o rodine ste po právnej stránke definovaný ako rodina, automaticky dedíš ako manželka/ manžel ( aj majetok , aj prípadné dlhy ) , nemáš obštrukcie s menom svojim , detí ..., máte vzájomnú vyživovaciu povinnosť voči sebe
@olla podla mna sa rozhodujes spravne, v prvom rade sa teraz musis sustredit na babatko, nie vzdy je clovek hned pripraveny na svadbu a ked si ju chcete pekne naplanovat a nie vsetko zbuchat narychlo, tak pockajte, pokial sa hormony ukludnia, bude menej stresu a dokoncis skolu, narodi sa babo a budete kludnejsi. Podla mna je to normalne, neviem co by si mala vykladat celej dedine, aby ti dali suhlas na sobas alebo ako ? Svadba bude, planuje sa v dohladnej dobe a skola tiez ale v prvom rade sa sustredis na prichod babatka a tym to konci. Pytacky su uz naplanovane, tak mozu zacat nosit flase a kolace. 😀 😀 😀
@maminuska ... aha, takže sa vlastne beriem preto, aby som si poistila majetok? No to sa pletieš... lebo keď žijete len tak, všetko z toho čo spomínaš, sa dá právne upraviť.... a meno detí? O mene si rozhoduješ pri narodení ty sama. Osobne žijem bez papiera a mám to omnoho jednoduchšie ako v manželstve.
Ahoj, ja mam tiez uz 24r., dcerka ma 1,5roka a s priatelom chodim 2 roky, Otehotnela som neplanovane ked sme este len s priatelom zacali chodit. Vtedy som mala to iste preco sa nevezmeme aby sme boli kompletna rodina a pod. Ja som povedala hned na rovinu ze na to aby sme s priatelom mali svadbu sa poriadne nepozname a druha vec ze ja si chcem svadbu uzit a nie s velkym bruchom narychlo robit svadbu. tiez sme hovorili ze ked sa dcerka narodi potom ju budeme mat. ale do cesty nam prisliel kupa domceku, tak ze zas mame ine starosti. Tak ze svadba je stale odlozena na neurcito. Sme rodina tak ci tak a to nam nikto nevezme a svadba to je len nejaka ceremonia pre ludi ktory nemaju co ine nastarosti...
No... z tvojej odpovede mi to pripadá tak, že sa mám vydávať preto, aby ma manžel živil.... vtipné. Odpočítateľná položka.... tiež viac ako vtipné. A vdovské? Božinku.... špekulovať takto ešte pred svadbou a byť tvojim partnerom, tak sa na teba rovno vykašlem. Už chápem, prečo sa kdekade na lazoch chce každá jedna dostať pod čepiec.... vypočítavosť 😀 A vieš čo... som single, po rozchode s partnerom a otcom mojich detí sme sa krásne na všetkom dohodli, nemáme medzi sebou žiadne problémy.... takže je to skôr o tom, či sú partneri blbci a hádajú sa, alebo to majú v hlave v poriadku a vedia sa slušne dohodnúť. Nepotrebujem špekulovať, ako vydrankať od ex alebo štátu.... veľmi smutné, že takto premýšlaš.
@olla ... ja si myslim, ze vsetko chce spravny cas. Ked svadbu nechcete, je to vase rozhodnutie a dedina, sused... to hod za hlavu. Je to tvoj zivot, tvoja rodina, nikomu svojim rozhodnutim neublizujes, tak sa s tym netrap.
Mne sa zda skor vacsi problem, neviem, ci som spravne vycitila z tejto diskusie, ze ked bude hotova VS, vlastne byvanie... proste si chlapca chces vyskusat ako otca, "manzela". A toto je asi zle. Uz teraz podvedome uvazujes, ze nemily scenar ako pretazenost, nevera, nedostatok financii vas vztah narusi. A v tomto pripade je uplne jedno, ci ste manzelia alebo nie. Mne sa svadba nezda az taky zavazok, zato dieta je zavazok na cely zivot. Na jednej strane svadbu ako mensi zavazok nechces, na druhej dieta ako velikansky zavazok beries.
Mám 30, som 6. deň po termíne. Do januára to bola otázka kedy bude svadba - odpovedala som: jednú peknú sobotu v komornom duchu = my a svedkovia, neprosíme si žiadne dary. Teraz riešime či: už? Ešte aj otca koňa bratranca syn, ktorý si nespomenie na narodeniny alebo Vianoce volá 3x denne... Musíš to ignorovať, inak sa zblázniš 😎

je to vasa vec, ale mna by sa dotklo, ak by si ma otec mojich deti nechcel vziat. sobas, to nie je iba o zabave, veselke a vela minutych peniazoch, to je hlavne pravne prevzatie zodpovednosti za rodinu. mylite si pojmy sobas - pravny akt a svadba - zabava, veselica...a taktiez si myslim, ze ak by ti to bolo naozaj ta jedno, ako pises, neriesila by si to teraz tu a an by ta nenasierali reakcie okolie. resp., nie nenasierali, ale neprekvapili.
nikto netvrdi, ze sobasny list je zarukou stastneho vztahu. ale musite uznat, ze clovek si viac rozmysli, ci sa s niekym rozide, alebo rozvedie...