Okolie asi neprežije, že sa nevydávam
Čaute baby. Som na MK veeeľmi dlho (pod iným menom) a tento účet mám len kvôli diskusiam a otázkam. Mám 24r., v 4tom mesiaci. Po nejakom vnútornom-hormonálnom boji s náladami sa na bábetko teším. Vždy ma ale niečo ešte vyľaká. Tak teraz je to o ľudoch v mojom okolí. Ja svadbu neplánujem. Možno tak o 1,5-2roka, skrátka najskôr bábetko, potom dokončím VŠ a ak to s priateľom pôjde ako doteraz berieme sa.Obaja sme veriaci. Sme na tom dohodnutí , že to chceme tak. Prečo nie teraz? Chcem si svoju svadbu užiť, zabaviť seba aj rodinu a to hlavné..chodíme spolu 7 rokov a svadbu sme stále neplánovali tak prečo práve teraz? Maličké bude mať predsa milujúcich rodičov tak či tak. Moja aj jeho rodina nás akceptuje a do svadby nás nenútia. A TERAZ TO: stretnete známu a tá vám na odpoved,,zatial svadbu neplanujeme" povie : ja by som sa vydala, nemusí ti to vyjsť tak nadivoko a ja na to,, a po svadbe to 100% vyjde?" a ona: ,,no tí chlapi to majú potom ťažšie s útekom" a ja,, ked chce ujsť , ujde tak či onak" . Ďalej cítite v dedine také napätie. Mojej mami sa pytajú kedý budú pytačky, jeden sused ak sa ma 8 krát už nespýtal kedy bude svadba tak....ja len že až ked bude bábätko a škola! Bojím sa prejsť okolo farára lebo ten jeho pohľad... a to keď sa vydávala kamarátka tak sa tak do vzchudu spýtal našej partie či sa iná svadba neplánuje a stál vedla mna :D. Dedina, 3000 ludí a ja asi nenájdem miesto u Boha (podľa nich).Začínam sa cítiť ako dáka hriešnica už, naozaj....pritom dieťa je práve dar z hora a to naše je z lásky a nie z jednej noci. Čo sa starajú? Akými vetami ich mám odbíjať? My vieme čo chceme ale už nedokážem odpovedať na otázku: kedy bude svadba??? ... ošediviem .... Minule som chytila nervy a povedala som že ,, tak nesvadbovanie je asi horšie ako potrat podla teba" ...potom ma to zamrzelo. Nechcem si nikoho prihoršiť, ľudia ma vždy mali radi, aj moju rodinu a nechcem byť drzá. POradíte?
@olla ja si myslim, ze zeny, ktore maju potebu takto strasne presviedcat, ze ja svadbu nechcem, alebo este nechcem...alebo neviem co, to v podstate tak necitia..lebo inak by nemali potrebu to vsade rozpitvavat...
ja si zas myslim, z vlastnej skusensoti, ze svadba je akysi zavazok, a ze problemy v partnerstve sa inak riesia..a hlavne riesia sa a neuteka sa od nich, ako ked par nie je zobraty..
vasa dedina ma 3000 obyvatelov, tak pochybujem, ze sa vsetci poznate a ze vsetci maju potrebu riesit, preco sa nejdes vydat....
@olla nerieš, ak riešia iní, prečo sa nevydávaš, odpovedz protiotázkou - ne čo to potrebuješ vedieť?
Môj názor je, že by som nerodila deti mužovi, ktorému nestojím za to, aby si ma zobral, presne tak, ako tu bolo písané, rozhodnutie byť rodičom je oveľa väčší záväzok, ako byť manželom, manželkou, ale to je len môj skromný názor.
Inak super, že máš len takéto starosti,m prajem príjemné tehuľkovanie 🙂
@olla myslím, že sa mýliš vo svojom rozhodnutí, ale je to čisto len tvoja vec.Ako si sa rozhodla , tak to budeš mať je to len a len tvoja vec.
Ja ti napíšem svoj názor. Pochádzaš z veriacej rodiny , teda sama súhlasíš s vierou zrejme. V tomto momente ale konáš vlastne proti svojej vlastnej viere / nemyslím pambíčkovanie v kostole/ .
Ste milujúci sa partneri predpokladám, inak by ste asi 7 rokov spolu neboli , teda nechápem vôbec odkladanie svadby. Že si otehotnela , no tak to sa stáva . To predsa nemá byť prekážkou , ale o to väčšou radosťou . Škola by tiež nemala byť prekážka............... Napísala si , že najskôr si toto zariadiš a potom boh........... nemalo by to teda podľa tvojho vnútorného presvedčenia bez ohľadu na ostatných / to nech si každý radšej uprace pred svojím prahom / práve naopak ?
Ja proste nechápem dnešný trend nebratia sa , pre mňa to bol absolútny vrchol dôvery môjho partnera voči mne a opačne. Pre mňa point of glory absolútny, nič viac sa nedá dať . To je absolútna dôvera . To pre mňa znamená manželstvo. A to, že aj mňa môže opustiť .......... No samozrejme , v živote sa môže stať čokoľvek . To ale ani ty nemôžeš vedieť , ani pri tom rozmýšľaní, či budeš potom lepšie pripravená a bude to lepší čas..................
Napriek tomu, že môj názor je absolútny opak tvojho a určite by som nechcela to tak ako ty , chápem ťa a prajem ti všetko len to najlepšie v živote . je to len môj pohľad na vec.
Ja by som sa zase rada zosobášila v kostole s mojím priateľom ale on je rozvedený tak sa to nedá jedine by si musel spraviť nulitu. Aspoň na úrade sa chceme zobrať a potom to ostatné uvidíme časom ako sa bude dať ale myslím si že je to lepšie keď sa dvaja zoberú už len kvôli priezvisku napríklad môj syn ma priezvisko po otcovi a ja ešte nie je to také blbé trošku. Ale hádam po druhom pôrode s zoberieme aspoň na tom úrade. A my nechceme mať veľkú svadbu len takú na akú máme my dvaja a nejaký svedkovia to je všetko a potom už len oznámime ostatnej rodine že sme už manželia a hotovo.
@olla no, odpovedaj podľa pravdy ...ak ti záleží na človeku, ktorý sa ťa opýta, kedy bude svadba, tak povedz, že až po pôrode, lebo si na rizikovom a je to ...ak ti nezáleží, tak odpovedz, že svadbu plánujete a hotovo ... možno to teraz vnímaš trochu citlivejšie, keďže si tehotná, ale ľudia sú takí🙂 vždy ich zaujíma práve to, "čo sa varí u susedov" 😉 ...
PS: nie si ani prvá a ani posledná, ktorá toto rieši a úplne zbytočne ...veď vy dvaja máte v tom jasno ...😉 a vaše rodiny sú spokojné ...tak o čom to je?...
Nečítala som celú diskusiu, stačil mi úvodný príspevok... dedinské maniére sú dedinské maniére. Buď sa im prisposobíš a budeš ako ovca, alebo si urobíš po svojom, ale budeš z dediny tzv. "vylúčená." Podľa všetkého si zakladateľka taká poslušná ovečka, ktorá doteraz robila všetko, čo si priala jej rodina a okolie a teraz, keď si chceš nejakú vec zariadiť podľa seba, narážaš na nechápavosť okolia, ktoré ťa doteraz manipulovalo.
A keďže nechceš byť vylúčená ani drzá, prisposobíš sa aj tak okoliu, pretože s ním nemáš silu bojovať.
Ja som tiež z dediny a som tzv. čierna ovca, lebo som našla v sebe silu robi´ˇt si veci po svojom. Som síce štvanec, ale keďže na dedine už nežijem, je mi to jedno. A dýcha sa mi lepšie.

necitala som vsetky prispevky, tak mozno opakujem nieco co tu uz je napisane
1 som asi staromodna ale podla mna taka nejaka postupnost ako svadba, byvanie a dieta k niecomu je (nekritizujem, my sme tiez prve dve zamenili) ale dieta by malo ist do ucelenej rodiny a nie ze maminka sa vola inak.
2 ta svadba nie je nic strasne a ked uz mam tolko zodpovednosti byt rodic, tak urcite aj tolko aby som si vzal/a osobu s ktorou to dieta cakam...krasna hlaska z filmu jak dostat tatinka do polepsovny: vy ste zas nejak moc moderni. cekaj druhe dite a uz planujou svadbu.
zeny ospravedlnuju "neochotu" muza vziat si ju tym, ze oni sa nechcu vydavat- jo, poznala som take aj take co strikne odmietali ze papier vztah neudrzi a ake stastne potom ukazovali obrucku. ale klamme sami seba....
3 u Vas je uz zarobene a v takom stave riesit svadbu- hlavne taku vysnivanu nie je nic moc, ale urcite po porode by to podla mna bolo na mieste a nie ze cakat 2 roky??? ale hold divna doba
4 to poznamka o tom ze ste veriaci- keby ste boli tak strasne veriaci nie ste v tejto situacii
5 co si o Vas mysli dedina Vam moze byt ukradnute, dolezite je co si o tom myslite vy