Opatera maloletého dieťaťa po úmrtí matky
Prosím, aký je postup, čo sa deje s maloletým dieťaťom v prípade úmrtia matky? Mama s dieťaťom žili v zahraničí, otec (neboli zosobášený) dieťaťa bol trestaný, predpokladám, že ho do opatery nedostane…
Nechápem prečo by mali komunikovať s vami, keď ma dieťa otca aj babku.
Autorka, ved ty nemáš nič spoločné s tým dieťaťom. Si pre nho vzdialená príbuzná. Nechápem, prečo sa o to zaujímaš, to dieťa má otca aj babku z maminej strany, prečo by ho mali dat tebe? Nechápem čo je to za výmysel. Radšej sa zobuď zo sna.
Ja by som sa obrátila na Slovensku ambasádu v danej krajine a opýtala sa tam na možnosti. A nie na MK.
@kkartinka www.cipc.gov.sk medzinárodná ochrana práv dieťaťa, môžete skúsiť požiadať o pomoc.
V ip som sa trochu doplietla.
To dieťa má stred záujmov v ČR, takže prioritne budú riešiť či je biootec vhodný na zverenie dieťaťa ( kedy bol trestaný a akú má blízku minulosť), alebo stará mama dieťaťa, až potom by možno pripadal do úvahy jeho slovenský starý otec(tvoj brat.) asi kvôli veku a inej krajiny je malá pravdepodobnosť, ČR si bude brániť svojho občana. Či by ste prišli do úvahy ty a tvoj muž, to je veľmi ťažko povedať.
@kkartinka určite v prvom rade kontaktovať ambasádu, oni vám poradia aj pomôžu..
@kkartinka takže otec dieťaťa co je v base je synom tvojho brata, či?
@bielasovicka neter - bratovi dcéra zomrela 🤦
@januska12323
Kiež by to tak bolo, viem, že je to otázka morálky, ale veľmi nás to trápy, nevieme čo sa stalo, ani kde je neter pochovaná, čo je s malým…
@bielasovicka nie, nik neni v base (to bolo 10 rokov dozadu), môj brat je nebohej otec, so ženou sa rozviedli a matka s ich dcérou (nebohou) sa odsťahovali do Čiech. Brat je teda starý otec dieťaťa, v base bol otec dieťaťa
@kkartinka právo na informácie na iba tvoj brat - otec zosnulej, môže požiadať matriku zomrelých o úmrtný list, neviem či mu to môžu poskytnúť.
Skúste pohľadať noviny podľa dátumu úmrtia, fcb mesta kde žila neter, alebo vycestovať tam a brat predloží doklady že je otec zosnulej a chce info. Polícia, nemocnica, matrika, pohrebná služba...
@kkartinka aha, tak už chápem
@kkartinka ak aj babka zila s nimi v CR, predpokladam, ze je u nej. V CR mozete kontaktovat miestne prislusny OSPOD, ale ak neviete ani mesto, kde zili, bude to tazsie.
@lucia11kob ďakujem
@senta_sofia ďakujem, skúsim, viem. kde žili
Veľmi pekne ďakujem za všetky rady, veľmi veľmi ste mi všetci pomohli. Budem zajtra všetko obvolávať.
@bielasovicka jeho dedko je moj brat, preto chcem vedieť, čo je s jeho vnukom ( umrelo mu jeho dieťa, je na tom zle, chceme pomôcť ) Vám by to bolo lahostajné?
@kkartinka no ale to si mala začať s týmto. To si doteraz nepovedala ze aká je tam situácia.

@kkartinka asi to bude znieť hlúpo ale ona nemá prečo s vami komunikovať. O dieťa je s najväčšou pravdepodobnosťou postarané v jeho prirodzenom prostredí. Stará sa o neho babka a bude oslovený otec, úrady to poriešia.