icon

Opatera maloletého dieťaťa po úmrtí matky

kkartinka
10. nov 2024

Prosím, aký je postup, čo sa deje s maloletým dieťaťom v prípade úmrtia matky? Mama s dieťaťom žili v zahraničí, otec (neboli zosobášený) dieťaťa bol trestaný, predpokladám, že ho do opatery nedostane…

januska12323
10. nov 2024

@kkartinka asi to bude znieť hlúpo ale ona nemá prečo s vami komunikovať. O dieťa je s najväčšou pravdepodobnosťou postarané v jeho prirodzenom prostredí. Stará sa o neho babka a bude oslovený otec, úrady to poriešia.

koniarova
10. nov 2024

Nechápem prečo by mali komunikovať s vami, keď ma dieťa otca aj babku.

bielasovicka
10. nov 2024

Autorka, ved ty nemáš nič spoločné s tým dieťaťom. Si pre nho vzdialená príbuzná. Nechápem, prečo sa o to zaujímaš, to dieťa má otca aj babku z maminej strany, prečo by ho mali dat tebe? Nechápem čo je to za výmysel. Radšej sa zobuď zo sna.

vilma7
10. nov 2024

Ja by som sa obrátila na Slovensku ambasádu v danej krajine a opýtala sa tam na možnosti. A nie na MK.

kkartinka
autor
10. nov 2024

@ukgirls samozrejme, že som príbuzná, ďakujem, to ma nenapadlo

cacianka
10. nov 2024

@kkartinka www.cipc.gov.sk medzinárodná ochrana práv dieťaťa, môžete skúsiť požiadať o pomoc.
V ip som sa trochu doplietla.
To dieťa má stred záujmov v ČR, takže prioritne budú riešiť či je biootec vhodný na zverenie dieťaťa ( kedy bol trestaný a akú má blízku minulosť), alebo stará mama dieťaťa, až potom by možno pripadal do úvahy jeho slovenský starý otec(tvoj brat.) asi kvôli veku a inej krajiny je malá pravdepodobnosť, ČR si bude brániť svojho občana. Či by ste prišli do úvahy ty a tvoj muž, to je veľmi ťažko povedať.

lucia11kob
10. nov 2024

@kkartinka určite v prvom rade kontaktovať ambasádu, oni vám poradia aj pomôžu..

bielasovicka
10. nov 2024

@kkartinka takže otec dieťaťa co je v base je synom tvojho brata, či?

cacianka
10. nov 2024

@bielasovicka neter - bratovi dcéra zomrela 🤦

kkartinka
autor
10. nov 2024

@januska12323
Kiež by to tak bolo, viem, že je to otázka morálky, ale veľmi nás to trápy, nevieme čo sa stalo, ani kde je neter pochovaná, čo je s malým…

kkartinka
autor
10. nov 2024

@bielasovicka nie, nik neni v base (to bolo 10 rokov dozadu), môj brat je nebohej otec, so ženou sa rozviedli a matka s ich dcérou (nebohou) sa odsťahovali do Čiech. Brat je teda starý otec dieťaťa, v base bol otec dieťaťa

cacianka
10. nov 2024

@kkartinka právo na informácie na iba tvoj brat - otec zosnulej, môže požiadať matriku zomrelých o úmrtný list, neviem či mu to môžu poskytnúť.
Skúste pohľadať noviny podľa dátumu úmrtia, fcb mesta kde žila neter, alebo vycestovať tam a brat predloží doklady že je otec zosnulej a chce info. Polícia, nemocnica, matrika, pohrebná služba...

kkartinka
autor
10. nov 2024

@sense čr

kkartinka
autor
10. nov 2024

@cacianka nevieme žial nič, ani miesto úmrtia, ani okolnosti smrti, iba že už prebehla kremácia

bielasovicka
10. nov 2024

@kkartinka aha, tak už chápem

pribinak
10. nov 2024

@cacianka Dieťa by muselo mat slovenské občianstvo, aby spadolo pod našu jurisdikciu.

cacianka
10. nov 2024

@pribinak 14.08 si čítala?

cacianka
10. nov 2024

@kkartinka ak je biootec už od odsúdenia ok, nemá odňaté rodičovské práva, je vysoko pravdepodobné že dieťa súd zveri jemu. Ale to naozaj, ako som aj písala v ip, sú len naše dohady, konkrétne s prsné info získate iba v ČR.

cacianka
10. nov 2024

@pribinak ja si píšem s kkatrinkou už dlhšie v inej veci, cez ip, a dnes vyskočil tento problém. Tak jej radím tu na ploche aj cez ip.

kkartinka
autor
10. nov 2024

@pribinak a keď má aj dvojité, aj české aj slovenské?

pribinak
10. nov 2024

@kkartinka tak to je už úplne iná pesnička

senta_sofia
10. nov 2024

@kkartinka ak aj babka zila s nimi v CR, predpokladam, ze je u nej. V CR mozete kontaktovat miestne prislusny OSPOD, ale ak neviete ani mesto, kde zili, bude to tazsie.

kkartinka
autor
10. nov 2024

@lucia11kob ďakujem

kkartinka
autor
10. nov 2024

@senta_sofia ďakujem, skúsim, viem. kde žili

kkartinka
autor
10. nov 2024

@cacianka veľmi pekne ďakujem

kkartinka
autor
10. nov 2024

Veľmi pekne ďakujem za všetky rady, veľmi veľmi ste mi všetci pomohli. Budem zajtra všetko obvolávať.

kkartinka
autor
11. nov 2024

@koniarova chcem len vedieť čo je s dieťaťom, je predsa moja rodina, otec a babka majú pochybnú minulosť, nechcem aby dieťa riešila sociálka…Vás by to na mojom mieste vôbec netrápilo?

kkartinka
autor
11. nov 2024

@cacianka veľmi pekne ďakujem

kkartinka
autor
11. nov 2024

@bielasovicka jeho dedko je moj brat, preto chcem vedieť, čo je s jeho vnukom ( umrelo mu jeho dieťa, je na tom zle, chceme pomôcť ) Vám by to bolo lahostajné?

bielasovicka
11. nov 2024

@kkartinka no ale to si mala začať s týmto. To si doteraz nepovedala ze aká je tam situácia.