icon

Opis našej finančnej situácie a problémov

mataklinec
9. nov 2011

Až teraz som mala dost času aby som si prečítala celú diskusiu a nedá mi napísat pár vecí na ujasnenie. Vopred vravím nechcem od žiadnej z vás už žiadnu pomoc, len chcem aby sa veci dali na pravú mieru, nedovolím aby somna niekto robil klamárku, ktorá žije z dobra iných a využíva už niekolko rokov dobrých ludí. TO JE KLAMSTVO!!!!!
Na každú vašu otázku odpoviem a som rozhodnutá svoju pravdu obhájit.
Zatial na úvod tolko:
Za manžela som sa vydala v r. 1997, hned po mature a v tom istom roku sa nám narodila naša 1. dcéra Martinka. Bývali sme v sociálnom byte kde nám často vypínali kôli neplatičom elektrinu a vyše roka sme žili bez teplej vody.Tam sa v r. 1999 narodil aj náš syn Robko. Povedali sme si že s dvomi malými detmi sa nedá žit v takomto prostredí . Manželovi rodičia bývali v malom domčeku v Dúbravach a my sme sa rozhodli pristavit malý domček na ich dvore. Manľel sám postupne z ich garáže urobil obytnú miestnost a pristavil kuchynku a kupelnu s wc.žili sme velmi skromne. Ked v r. 2006 sa manžel aj ja konečne zamestnal, náš život sa zmenil. Mali sme dostatok všetkého. V r. 2007 sa nám narodil syn Dávidko. Kedľe nás už bolo 5 ludí v jednej izbe, zobrali sme si úver z VÚB na pristavenie daląej izby a v pohode sme ho splácali. BOLO nám treba aj auto, tak sme si zobrali daląí úver. Ani nás nenapadlo že sa ocitneme tam kde sme teraz. Snom naších starších detí bola spoločná detská izba a my sme potrebovali kotolnu na kúrenie, takľe sme si zobrali úver na bývanie v Poštovej banke v hod. 100.000 Sk, s tým ľe sme zaloľili dom. Doteraz detská izba nie je dokončená, sú to len holé múry z tehál.
Zlom nastal ked v r. 12/2008 manľel nie z vlastnej viny priąiel o prácu. Bolo to uľ horąie , nemali sme začo platit úvery, museli sme pod cenu predat auto aby sme si mohli kúpit pec a radiatory na kúrenie.
Začali rást úroky, banky predali naąe úvery vymáhacím spoločnostiam a vąetko to ąlo dolu vodou ako je to práve teraz. Platíme kaľdý mesiac pravidelne úvery, ale len pomenąích sumách, avąak Poątová banka sa nám vyhráľa, ľe ak splátky nezvýąime na min. 80 eur, prídeme o dom. V tom čase som opat otehotnela, kedľe sme s manľelom veriaci , potrat by nás nikdy nenapadol a tak sa nám v r. 12/2009 narodila naąa Emília.
Momentálne žijeme len z mojho rodičovského príspevku 190eur mesačne + prídavky na deti. Manľel nikde nepracuje a ked mu niečo vyčítam, je agresívny, ked si aj nájde prácu, pracuje max. 3-4 dni a príde spat že mu nevyhovuje ubytovna, práca, kolektív,, proste vždy si niečo nájde. Odmieta sa vąak zaevidovat na ÚP a ja a moje deti ho nijako nevieme k tomu donútit. Práve včera došlo z Dovery aj upomienka na 179 eur.
Ide zima nemáme ani drevo ani uhlie na kúrenie. Mám velký dlh aj u p. starostu tu v Dúbravach za vodu, a ked ho do konca roka nevyplatím, chcú nás od vody vypnút. Ale ja ho nemám naozaj z čoho vyplatit. Mesačne platím elektrinu, úvery a ked vyplatím ąeky ostáva mi nejakých 70 eur na celý mesiac. Z toho mám eąte náklady detom do ąkoly / dochádzajú do Detvy/, na stravu, hygienu a drogeriu.
Posielam vám aj číslo p. Cíbikovej na UP v Detve na sociálnom oddelení , a číslo mojej jasmamky Adinky, z OZ Mamimamam, ktoré mi pomohlo s oblečením pre deti, pani bola u mna osobne overit našu situaciu

leeenka26
9. nov 2011

@martina2001 Nie? A ja som myslela ze ano ☹ ved to jej pomoze, aj jej detom, z lutosti sa najedia, nie????

zuzana_m
9. nov 2011

@anjelicek26 Ahoj,nič v zlom,len mám otázku. Kebyže najdem temu,dajme tomu o pedofiloch na internete,ako hladaju fotky nahych či polonahych deti, a akurat narazim na tvoje albumy-verejne pristupne, a vyberiem si jednu fotku tvojho polonaheho dietata vlepim ju do tej temy,nech sa diskutujuce vyjadria, páčilo by sa ti to? Myslim že nie. Ale podla vyroku že: ved album je verejny,takže tym dala suhlas,že sa s fotkami može manipulovať,,,,,by ti to vadit nemalo 😝 Hm? Vžiadnom pripade to nemyslim v zlom, je to len priklad. Len ma zaujima čo si mysliš o tom z tohto uhla pohladu. Použila som sice hnusny priklad ale to jedine ma napadlo,ked som čekla tvoj album .

martina2001
9. nov 2011

@leeenka26 čo nato dodať? snáď len dobrú noc 😉

anjelicek26
9. nov 2011

@olifcek - chudy ano, ale bledost , zadrziavanie vody v oblasti tvare a taketo cierne kruhy pod ocami ako ma ten starsi chlapcek - to su priznaky podvyzivy,

@martina2001 - to fakt asi premazem albumy 😅 Aj ked tam nikdy nedam fotku, za ktoru by som sa musela hanbit ;)

olifcek
9. nov 2011

@mandragora22 😉 ani mu to nenapadlo.. ved to bola pravda.. vyzeral ako z koncentraku keby vysiel a pritom zjedol fakt viac ako nas otec, dokonca i dvakrat viac 😀 a pasomnicu nema, nasi, ked bol mladsi, ho hnali k lekarom, aby mali istotu

maggie2
9. nov 2011

@maminuska obrazové podobizne sú súkromnej povahy (až na na zákonom ustanovené výnimky), vzťahuje sa na to zákon o ochrane osobnosti tuším §11 či 10 o ochrane osobnosti. Jedná sa o nemajetkové ujmy, kde môže človek žiadať nápravu, a ak by sa náprava (napr. v tomto smere stiahnutie fotiek a ospravedlnenie) nedala považovať za dostatočnú (t.j. že si utrpela škody na povesti a tým pádom ťa napríklad prepustili zo zamestnania, či prišla si o nejaký obchod a podobne) môže súd na návrh prisúdiť žalovanému odškodniť žalujúcu stranu v peniazoch. Proste, v zahraničí sú takéto žaloby bežné, na Sk je to ešte v plienkach ale chvalabohu je už pár precedensov aj v ČR, takže je to na dobrej ceste.

anjelicek26
9. nov 2011

@zuzana_m - nemyslim, ze by v mojom albume bola co i jedina fotka vhodna pre pedofilov, to su na konikovi "lepsi" kandidati bohuzial.

Rozdiel je v tom, ze citovat na stranke, kde je album fotku z tej istej stranky s moznostou dat fotku vymazat - kliknutim na vykricnik pri prispevku - davam "autorovi" fotky moznost ak sa mu nepaci dat fotku zmazat. Fotka je navyse citovana PRIAMO V TEME AUTORA FOTOGRAFIE.

Ja tam problem nevidim ;)

mandragora22
9. nov 2011

@zuzana_m ja osobne si myslim, ze v dnesnej nebezpecnej dobe (co sa zneuzivania fotografii tyka), uz len hlupak vycapi na net foto alebo video svojho polonaheho, nebodaj naheho dietata. ved tym ohrozuje len a len to svoje dieta. tak by som sa ani necudovala, keby to niekto zneuzil - akymkolvek sposobom 😖

martina2001
9. nov 2011

@zuzana_m no neurobila by nič, zverejnila ho a foto by bolo použité, nemohla by sa brániť, dala súhlas, a že má tak foto zverejnené vie, že je to možné, je si toho vedomá

maja22
9. nov 2011

Pozrela som si jej album. Z pár fotiek sa síce závery robiť nemajú, ale jediný, kto pôsobí zdravo, je muž. Keď už niekomu "naložiť", tak jemu. Má za svoju rodinu zodpovednosť. On je prvý, ktorý by mal situáciu riešiť. Deti mamu potrebujú, pre svoj zdravý psychický vývoj a pre lásku, ktorú im dáva a muža treba donútiť, aby sa správal tak, aby mali aj čo jesť...Lenže tu je každá rada drahá...

sisaha
9. nov 2011

@mataklinec pisala si, ze si sa chcela do prace vratit skor, ale odbili ta tym, ze nemaju pre teba volne miesto. pozri co na to hovori zakon: Ak sa z rodičovskej dovolenky chce žena vrátiť do práce skôr, ako dieťa dovŕši tri roky, musí ju zamestnávateľ prijať na pôvodné miesto. „Rodičovská dovolenka sa poskytuje v rozsahu, v akom žiada rodič v rámci maximálneho rozsahu stanoveného zákonom. Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky, pričom sa môže vrátiť aj skôr, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko,“ vraví právnik.

Bolo by dobre, keby si svojmu zamestnavatelovi napisala doporuceny list, v ktorom mu oznamujes, ze rodicovsku dovolenku ukoncujes skor a ziadas ho o prijatie. Niekedy treba zamestnavatelovi pripomenut novy zakonnik prace... Takze, kde je vôla, tam je cesta..Ja ti nebudem nakladat, co sa tyka vasej situacie, uz tu toho bolo popisaneho dost...Ale moznosti pre vas existuju.

sisaha
9. nov 2011

@maja22 s mužom sa treba rozviesť...tam je jedina cesta... Darmožráča by som doma veru netrpela

maggie2
9. nov 2011

@zuzana_m nemôže nik manipulovať fotkami bez súhlasu dotknutej osoby za účelom vytvárania nejakých nepravdivých informácii o danej osobe, či ohovárania dotyčnej osoby, či vydávania ju na posmech na verejnosti vrátane internetovej verejnosti. Stiahnuť fotku si súkromne môžem akúkoľvek, pre vlastné potreby. Nemýľme si totiž pojmy: to čo je technicky možné, zďaleka neznamená, že je to dovolené 😉

lucia20
9. nov 2011

mna zabilo, ze na tej stranke podaj dalej napisala podrobny zoznam toho co chce detom na vianoce. a hlavne mobil. a z coho ho bude platit? ci syn ho bude mat len na paradu? a niekde na tej stranke som citala, ze by jej pomohlo uhlie a drevo. my byvame v dome a kurime drevom, zeby som jej nejaku metrovicu zabalila a poslala???? ved pomahat treba.

Môj Davidko mal tento mesiac 4 roky a strašne si želal traktor, avšak ozaj mi neostalo nan. Milka má rada skor loptičku alebo bábiku. Staršie deti už hračky nezaujímaju. Moja 14 ročná dcéra je v puberte tá by sa potešila najviac naušniciam ale to nie je nevyhnutné pre život A Robko bude mat 13 a strašne tuži po mobile že vraj všetci spolužiaci už maju mobil.

toto je presne pripad mojej segry. ta stale vyplakava a fnuka ako sa jej zle zije, ako trpi, aka je nestastna a vela ludi jej dlhe roky pomahalo. ja jej pomozem, ked vidim, ze ma snahu situaciu zmenit, ale preco by som si kriste mala utrhavat ja od huby a ukracovat moje deti, ked ona len caka doma na riti, co jej kto prinesie a da jej. moja mama jej komplet zariadila byt a kazdy vikend odchadzala s taskami plnymi jedla. a ani raz nebola trosku vdacna. vsetko okomentovala a ofrflala. no tak nech sa trapi sama. a toto je presne to iste.

ja nechapem ako moze niekto tvrdit ze nemoze od muza odist. jak ze nemoze??? nech sa rozvedu, nech sa rozvedu majetkovo. sak nech s nim byva, ked ho tak moc miluje a je to pan dokonaly, ale preco do spiny, ktoru si narobili tahaju deti.

na jednej strane mi jej bolo luto, ked som to na zaciatku citala, ako ste sa tu do nej pustili, ale po rpecitani par for a linkov, som si povedala, ze chudata deti a normalne by som si dala tu namahu a zistila jej adresu. ved tie deti ako vyzeraju??? vychudnute a blede. aj keby som mala zo vzduchu zit, tak moje deti budu mat co jest.

mas net? no super, ked uz ho mas, tak na nom zarabaj. preboha, ved predajom veci mozes zarobit mesacne aj 200eur. ved trosku tie peniaze otacaj a hlavne uvazuj. to ze sedis doma a lutujes sa a chudacika muza ti nepomoze.

juj, na zaciatku som si povedala, ze sa nezapojim ale neda mi. ja ked som nemala co do huby, tak som chodila na nocne do tlaciarne, rano dosla a starala sa o deti a vecer opat. muz dosiel vecer domov, vo dverach sme si dali pusu a isla som do roboty ja a rano zase naopak. spavala som cez obed s detmi. isla som upratovat byty. kedysi som povedala, ze svoje deti uzivim aj keby som isla hajzle cistit. a predstav si, isla som. cudzie ale dobre zaplatene.

podla mna nie chyba chybu urobit, ale je chyba v nej zotrvat a nic s tym nerobit. a to robis presne ty. len sa necuduj, ked coskoro prides o deti a potom uz nebudes mat nic.

maminuska
9. nov 2011

@maggie2 ano , presne máš pravdu a ešte musím dodať že nemusí prísť k tejto škode, stačí ak je konanie spôsobilé ujmu spôsobiť..

olifcek
9. nov 2011

@anjelicek26 ale vsimni si, ze dcerenka je tiez macatejsia.. asi po tatovi... a jak kukam, tak kukam, kruhy nevidim, ale to uz asi od unavy.. mala by som ist spat...

man len zamrzelo, ze tu baby nasli linky na volne prac. miesta... a mamicka sa tvarila, ze nic nie je...

i ja kojim... dokonca som takmer vsetky vikendy bola v oktobri v praci... nemuela som, ale chcela som... bola som sice v priemere len 16 hodin dokopy, ale pekne peniazky mi za to pridu. potrebovala som si oddychnut a v praci to slo 🙂

i moja mala je niekedy dost umamickovana, a aj sa nam to prejavilo asi 2x, ale mm si poradil a bola rada, ze je s nim, zazila, co s maminou nie x;o)

na mieste maminky, ktora tu ziada o pomoc, by som ozaj sla do prace aspon na tych par hodin denne, malej to neuskodi.. viem podla mojej.. ked je somnou, tak len mama mama mama, ale jakmile sme niekde, tak uz ma nepotrebuje 😀

martina2001
9. nov 2011

@maggie2 áno, ale v prípade že použiješ foto ktoré nie je zverejnené na verejnej stránke, čiže teraz konkrétne fóre, toto foto bolo verejne prístupné, nemá autorské právo uvedené, čiže sa tým daná mamina ničoho nedopustila

kaby
9. nov 2011

@maminuska ak zverejním fotografiu verejne s možnosťou verejných komentárov, tak s vedomím, že ktokoľvek môže akokoľvek komentovať, má na to právo (logicky) a ja s tým musím počítať...
Ak nebudem chcieť aby niekto niečo komentoval, nebudem to zverejňovať verejne, ale zvolím prístup len pre priateľov, najlepšie vôbec ....
Viac sa k tomu vyjadrovať nebudem, je zbytočné vyjadrovať sa k príspevkom ľudí, ktorí si mysli, že "zjedli všetku múdrosť sveta" len pre to, že boli úspešní v jednom súdnom spore....
Koniec koncov máme nový deň, najvyšší čas odísť.... 😉

anjelicek26
9. nov 2011

@maggie2 - takze az zajtra budem pisat mail na urad, mam vlozit link a nie fotku ;) Vdaka za upozornenie.

benne
9. nov 2011

@olifcek ale chápeš, načo mala reagovať na linky s pracovnými ponukami, ked v podstate má stále v ruke zmluvu z billy na neurčito 😉

zuzana_m
9. nov 2011

@anjelicek26 Ok,máš pekne fotografie,krasne deti,ale takemu hnusnemu zvrhlemu pedakovi by sa mohlo pačit aj polonahe dieta v plienke (taku tam máš) . Ja osobne by som vobec nespristupnila ani taku fotku. A maš pravdu, videla som tu už kadejake fotky,a su aj lepši kandidati,ale ja čo som čitala a videla pripady o pedakoch,aj taketo fotky ich zaujimaju 😠 😒 😕 Ale ok,každy urobime ako uzname za vhodne 😉 Len som chcela vediet nazor.

martina2001
9. nov 2011

@anjelicek26 alebo uzamknúť pre priateľov 😉

olifcek
9. nov 2011

@sisaha ano, zakonnik j e pisany super, ale ked chcu, zrusia jej prac. miesto, ponuknu adekvatne, ale tak, aby jej nevyhovoval cas a je stratena... ale vyhodu ma v tom, ze koji, musia jej vyhoviet..

nemusi zamestnavatelovi vopred oznamovat, ze chce nastupit.. to je na nej... a tiez, ked sa jej nebude pacit, moze este nastupit naspat.. ale len do 3 rokov veku dietatka.. ak teda na socialke si nevybavi dalsi a dalsi a dalsi rok..

ale zase.. ma doma muza, podla jej slov leniveho, tak moze do prace nastupit a zamestnavatel sa nemusi bat ani castych OCR, kedze s malou ma kto ostat..

anjelicek26
9. nov 2011

@martina2001 - tiez si myslim, "nick" na verejnom fore asi bude tazko zastupovat svoje autorske prava 🤐

anjelicek26
9. nov 2011

@martina2001 - mam aj zamknute pre priatelov ;) Mozno to ste rozsirim 🙂

olifcek
9. nov 2011

@lucia20 fiha, idem si ten zoznam precitat... ja som sa snazila verit tej mamicke.. uvidim, co sa docitam v tom zozname ☹

kaby
9. nov 2011

p.s. Dámy, ak vám vadí, že tu niekto zverejnil nevhodný príspevok, nahláste ho, admin zmaže.... zbytočné hádky...

sisaha
9. nov 2011

@olifcek ak ale zrusia prac. miesto, tak nemozu teraz neviem kolko nikoho prijat. A to sa da odsledovat..Ja by som preto pisala, aby mi bolo aj pisomne odpovedane. Lebo co je psano, to je dano..a kedze zakon hovori tak, oni nemozu hovorit inak...jedine, ze by ho naozaj zrusili, ale to pochybujem

maggie2
9. nov 2011

@martina2001 Nemáš pravdu, pretože rovnako na ulici sa verejne ukazuješ keď ideš po chodníku, vystavuješ svoju tvár verejne ale to automaticky neznamená, že sa svojho práva na ochranu osobnosti a súkromia zbavuješ. Podobnizeň JE totiž vecou súkromnej povahy. Nemusíš mať na tričku napísanú ceduľku zákaz fotografovania, jednoducho pokiaľ Ťa niekto bude chcieť fotiť mal by si od teba vypýtať súhlas. V prípade ak si Ťa niekto odfotí a Ty nenamietaš, vtedy sa už predpokladá, že si vyslovila súhlas (konkludentný súhlas). Ale keď namietaš, a napriek tomu Ťa niekto chce fotiť (existujú výnimky zo zákona, napríklad na spravodajské a ďalšie vymedzené účely nie je treba súhlasu) tak už je to zásah do Tvojej osobnosti, do tvojho súkromia.

martina2001
9. nov 2011

@maggie2 uviedla si to úplne neporovnateľný príklad