icon

Opis našej finančnej situácie a problémov

mataklinec
9. nov 2011

Až teraz som mala dost času aby som si prečítala celú diskusiu a nedá mi napísat pár vecí na ujasnenie. Vopred vravím nechcem od žiadnej z vás už žiadnu pomoc, len chcem aby sa veci dali na pravú mieru, nedovolím aby somna niekto robil klamárku, ktorá žije z dobra iných a využíva už niekolko rokov dobrých ludí. TO JE KLAMSTVO!!!!!
Na každú vašu otázku odpoviem a som rozhodnutá svoju pravdu obhájit.
Zatial na úvod tolko:
Za manžela som sa vydala v r. 1997, hned po mature a v tom istom roku sa nám narodila naša 1. dcéra Martinka. Bývali sme v sociálnom byte kde nám často vypínali kôli neplatičom elektrinu a vyše roka sme žili bez teplej vody.Tam sa v r. 1999 narodil aj náš syn Robko. Povedali sme si že s dvomi malými detmi sa nedá žit v takomto prostredí . Manželovi rodičia bývali v malom domčeku v Dúbravach a my sme sa rozhodli pristavit malý domček na ich dvore. Manľel sám postupne z ich garáže urobil obytnú miestnost a pristavil kuchynku a kupelnu s wc.žili sme velmi skromne. Ked v r. 2006 sa manžel aj ja konečne zamestnal, náš život sa zmenil. Mali sme dostatok všetkého. V r. 2007 sa nám narodil syn Dávidko. Kedľe nás už bolo 5 ludí v jednej izbe, zobrali sme si úver z VÚB na pristavenie daląej izby a v pohode sme ho splácali. BOLO nám treba aj auto, tak sme si zobrali daląí úver. Ani nás nenapadlo že sa ocitneme tam kde sme teraz. Snom naších starších detí bola spoločná detská izba a my sme potrebovali kotolnu na kúrenie, takľe sme si zobrali úver na bývanie v Poštovej banke v hod. 100.000 Sk, s tým ľe sme zaloľili dom. Doteraz detská izba nie je dokončená, sú to len holé múry z tehál.
Zlom nastal ked v r. 12/2008 manľel nie z vlastnej viny priąiel o prácu. Bolo to uľ horąie , nemali sme začo platit úvery, museli sme pod cenu predat auto aby sme si mohli kúpit pec a radiatory na kúrenie.
Začali rást úroky, banky predali naąe úvery vymáhacím spoločnostiam a vąetko to ąlo dolu vodou ako je to práve teraz. Platíme kaľdý mesiac pravidelne úvery, ale len pomenąích sumách, avąak Poątová banka sa nám vyhráľa, ľe ak splátky nezvýąime na min. 80 eur, prídeme o dom. V tom čase som opat otehotnela, kedľe sme s manľelom veriaci , potrat by nás nikdy nenapadol a tak sa nám v r. 12/2009 narodila naąa Emília.
Momentálne žijeme len z mojho rodičovského príspevku 190eur mesačne + prídavky na deti. Manľel nikde nepracuje a ked mu niečo vyčítam, je agresívny, ked si aj nájde prácu, pracuje max. 3-4 dni a príde spat že mu nevyhovuje ubytovna, práca, kolektív,, proste vždy si niečo nájde. Odmieta sa vąak zaevidovat na ÚP a ja a moje deti ho nijako nevieme k tomu donútit. Práve včera došlo z Dovery aj upomienka na 179 eur.
Ide zima nemáme ani drevo ani uhlie na kúrenie. Mám velký dlh aj u p. starostu tu v Dúbravach za vodu, a ked ho do konca roka nevyplatím, chcú nás od vody vypnút. Ale ja ho nemám naozaj z čoho vyplatit. Mesačne platím elektrinu, úvery a ked vyplatím ąeky ostáva mi nejakých 70 eur na celý mesiac. Z toho mám eąte náklady detom do ąkoly / dochádzajú do Detvy/, na stravu, hygienu a drogeriu.
Posielam vám aj číslo p. Cíbikovej na UP v Detve na sociálnom oddelení , a číslo mojej jasmamky Adinky, z OZ Mamimamam, ktoré mi pomohlo s oblečením pre deti, pani bola u mna osobne overit našu situaciu

olifcek
10. nov 2011

@maggie2 nemam problem, nech preda a kupi detom, co potrebuju, ale preco klame v tom, ze to tak nerobi, ze jej to svedomie nedovoli, ci co. Grr. Howgh uz na teraz 😵

sante81
10. nov 2011

skuste si prečítať jej príspevky tak spred 2 rokov tu na mk, píse že ma problémy s mužom už 10 rokov, ja beriem že su veriaci, a že potrat neprichádza do uvahy, ale tak nech sexuju aspon podla kalendára kedy nemá plodné dni, ked už musím zachádzať do takychto detailov. aj ked mi môj sedliacky rozum nedokáze pochopiť, ako manžel ktory verí v boha bije deti, nestará sa, a t d
mne takych ludí vôbec nieje luto, lutujem len tie deti. to sa ani slovami vyjadriť nedá taká nezodpovednost. je veľa riešení ako z danej sitácie vyjst,ale zdá sa že mamička o riešenie ani nemá zaujem. a už vonkoncom neverim tomu, že ziju zo 60e mesačne. to by 6 členna rodina musela jest korienky asi.
tak nech sa táto rodina nadalej modli a dufa že problém za ktoré si môžu sami im pomôže vyriesiť boh a zosli im na učet 33000tis eur

anniera
10. nov 2011

mne toto pripadá všetko ako jedno veľké klamstvo

martinas30
10. nov 2011

@mataklinec nechce sa mi to tu docitavat všetko Vcera som prečítala len jednu stranu zienky sa potom rozpisali...ja ti napíšem len toľko ze aj ja pochádzam z toho istého kraja ako ty a s prácou ked človek chce pracovať nieje problem aj ked tvoja dcérka je naviazaná na teba,musí si zvyknúť či bude naviazaná na teba do 10 rokov a ty budeš sedieť doma aby si bola po ruke stale? ,moja mama má 8 deti uz sice nie úplne malé,má skončenú len základnú,je na polovicnom invalidnom a pracovať musí a vždy si tu robotu nájde aj ked je operovana na chrbticu vždy sa snaží aby moji mladší súrodenci mali to co potrebuju a mohla by žiadať pomoc od mojich bratov samozrejme je že ked potrebuje finančne pomôcť tak jej pomôžu,ale nie pravidelne ale nie sa stale sťažovať a čakať .....s manželom to maß podobne ako s mojím otcom,ale to sú uz vaše hlúpe povahy (myslím tým aj moju mamu)že dokážete žiť s takým partnerom a urobiť toľko deti ,vyhýbať sa gynekologom a riešiť situáciu aspoň antikoncepciou a nie mysliet si že nemôže prist ďalšie babo,neviem co od neho ocakavas že sa zmení z jedného dňa na druhy??a bude ti domov nosiť stovky eur? Zabudni !!!a vaša situácia sa bude len zhoršovať ...vravím z vlastnej skusenosti,,,,tvoje deti lutujem z toho že za svojich rodičov trpia,možno pre financnu situáciu si nebudú moct ani poslať a zaplatiť prihlasku na školu aj ked budú vedomosti na to mať,ale druhej strane je to príklad pre nich ako nechcú žiť ked oni budú dospeli,tvoja dcera to uz chápe veď je veľká a ver mi že uz Teraz rozmýšľa že ked bude mať prvú príležitosť tak vas opustí a začne si žiť tak ako vždy túžila mať aspoň základné veci co pri vas nemá,aj ked bude žiť skromne bude určite šťastnejšia

trnka77
10. nov 2011

@trnka77
@annie13 ANO?JA som musela každý týždeň vypisovať inzeráty na doručovateľov najmä v dedinách okolo Košíc.Každý povedal,že je to málo...ja keď som roznášala mala som aspoň na škôlku pre prvého syna,chvalabohu tie zlé časy sú za mnou... 🙂

seminkads
10. nov 2011

@mataklinec takze: hned rano daj deti susedke alebo babke a ty si sprav turistiku po obchodoch, restikach,instituciach (rad radom kazdy jeden) a pytaj sa na robotu ked ti daju otazku co bude ked budu deti chore tak im povedz ze mas muza doma, ked si najdes robotu bez na urad a RP daj na muza-ja viem pise sa lahko,ale nic ine vam nepomoze, takto budete mat aspon nejake euro naviac a muz bude mat navyse aj odvody zaplatene, starsi dvaja mozu skusit dakde letaky roznasat,alebo sa skuste popytat na okoli starsich osamelych ludi-mozno obcas dakdo bude chciet pomoct upratat, navarit, nejaka babinka bude chciet pomoct doniest nakup z obchodu,alebo budu chciet len spolocnost-ja viem ze aj dochodci nemaju vela penazi,ale raz za mesiac ak by im niekto prisiel oprat,upratat mozno by nejakych 5-10e obetovali,pripadne cokoladku atd...alebo nech sa spytaju v skole kam chodia ci by nemohli raz za cas nejako vypomoct-poliat kvety...to su veci ktore 14 a 12 rocni urcite zvladnu... a este jedna vec,ktora viem ze bude pre vas kruta,ale ak chcete situaciu nejako riesit,budes musiet malu asi odstavit,pomaly postupne, neboj je dost velka na to aby to zvladla 🙂

annie13
10. nov 2011

@mataklinec mame na FB spolocneho priatela jej mamina robi tam u Vas na druzstve urcite sa tam najde nejaka praca aj pre teba za nocne dojenie je dobra mzda a nemusis nikam dochadzat no a co tak budes dojit ale deti budu mat co jest

zuzka1.
10. nov 2011

ja len tolko, ze pracovat naspat do prace ti musi zamestnavatel umoznit, ci uz si na rodicovskej alebo nastupujes po, to nie je na dobrovolnosti jeho a ocohte, to je povinne zo zakona. zakonnik prace hovori jasne, by som vam odporucila JuDr.Kurila - odbornika na pracovne pravo, veduceho katedry na Pravnickej fakulte, uzasny pedagog okrem ineho . on sa v takychto zamestnavateloch vyziva, mne neuveritelne pomohol , ked som sa riesila zo zametnavatelom po rodicaku.
a inak nie som si ista s tym kojenim , ale zas dokedy to bude vyhoda, ze koji? mne sa zda, ze je tam nejaka hranica, sak keby chce koji aj styri roky, tak to akoze bude mat ako kojaca matka ulavy? mne sa vidi, ze je tam nejaka idealna hranica urcena podla idelanej doby kojenia, nieco take. neviem isto.
a niektora tu pisala, ze aj chudoba moze mat na vyber, nech maju aj internet, vyznelo to z toho prispevku, ze to patri k dostojnosti, vlasnit internet patri k dostojnosti, k dostojnosti v prvom rade patri, pravda, charakter, a nie zneuzivanie inych a internet.
som zvedava kolke z vas co ste sa chystali dnes zavolate na tu socialku 😝
a mne nesedi tak vela veci na nej, ze az, ojeba len sa jej tak z huby prasi 🙄
nepisala, ze ju muz bije?
byvaju so svokrovcami, aj ti su na tom tak zle, ze sa divaju na to ako vnucence nemaju co jest poriadne? pochybujem

anjelicek26
10. nov 2011

Internet patri k dostojnosti az potom, co maju moje deti co jest a co si obliect a ziju v normalnom prostredi. Pokial nie je splnene to prve, internet nema absolutne prioritu.

zuzka1.
10. nov 2011

@seminkads nemaju sa jej co pytat, co bude ked budu deti chore! ani ci ma deti aj nic podobne.. jedna sa o porusenie zakona, na pohovore, spytali sa, slusne oznamit, ze nie som povinna odpovedat na otazky tohto typu a oni sa nemaju co dozadovat takyto informacii.
ked sa mi chcelo, slusne som oznamila, ze jedna sa sice z vasej strany o porusenie zakona, ked sa dozadujete tychto info, ale

seminkads
10. nov 2011

@mataklinec a este som zabudla dodat, ze ked budes pracovat,zajdi do banky a ked uvidia,ze pracujes,zu je snaha z tvojej strany mozno ti vidu v ustrety, a najlepsie by bolo,keby sa vam potom podarilo vsetky pozicky sklbit do jednej, ale najdolezitejsie je pravidelne splacanie poziciek a aj dlznych sum.

@zuzka1. ano, nemaju sa jej co pytat,ale uprimne,sucastou dokladou pri prijati do zamestnania byva zivotopis, no a tam to bude napisane,takze to je jedno, a navyse ked sa jej opatyju tak im urcite povie pravdu a nebude vyskakovat so zakonmi,pretoze bude rada ze ma aspon nejaku sancu a nebude ani klamat-teda aspon dufam 🙂

vejinka
10. nov 2011

@anjelicek26 inak nechapem to hole telicko ostatny surodenci maju pomaly rolak a tamto ..no coment

veve39
10. nov 2011

@martina2001 s knazmi som sa v zivote rozpravala vela, aj rozpravam, aj o tychto otazkach a poznam dobre ucenie cirkvy - rozumej vyklad zavazny pre veriacich, cize aj pre knazov, v tejto teme
napisala si nepravdu o sexualnom zivote katolikov, evidentne v domneni ze to pravda je, preto som reagovala
ti tvoji znami tak mozu zit pre svoje vlastne rozhodnutie, nema to nic spolocne s ucenim cirkvy...

zuzka1.
10. nov 2011

@seminkads v zivotopise nie si povinna udavat rodinny stav ani pocet deti 😉

froschka
10. nov 2011

Je nespocetne mnozstvo ludi, ktory su na tom podobne....chybu ste spravili ked ste isli do uveroveho kolotoca....nemali ste si brat uver na auto ked ste bez neho vydrzali predtym, stacilo by vam kupit si za hotove strasiu bednu na 4 kolesach...mnohy ludia sa mylia v tom ze ak si vezmu uver tak je to MOJE, to urcite nie...ale stop vycitkam, clovek sa musi poucit na vlastnych chybach....
ale kto mi odpovie na otazku...co je to za zodpovedneho manzela ked odmieta pracu koli tomu ze mu nevyhovuje ubyzko ci kolektiv???co ma na ruziach ustlane doma? ved ide o vase peniaze na kurenie, teplu vodu atd, a toto je akoze jeho argument? a co urad prace, hanbi sa tam ist alebo je taky posahany ze tam netrafi????
Vas problem je v om aby ste zmenili LOGIKU a zmyslanie.
Napriklad...kusok od nas byvaju bezdaci, v starej chatrci bez elektriny, vody atd...su tam asi 3-4 muzi....kazde rano ich vidim ked idem kupit rohliky ako stepuju pred obchodom a slopu pivo....
U vas je to o niecom podobnom....zesa neviete dostat zo zacarovaneho kruhu...
MUSITE si najst pracu....inak to nepojde...na satat sa spolahnut neda a ide o VASU buducnost a o buducnost vasich deti

a este vobec nechapem preco mnohy ludia riesia problemy tu... 😒

seminkads
10. nov 2011

@zuzka1. to sice nie si,ale udavas odkedy dokedy si kde robila, a ked tam mas trojrocnu medzeru tak to tomu zamestnavatelovi aj tak dojde a ked nie tak sa aj tak opyta co robila v tu dobu

olifcek
10. nov 2011

@zuzka1. Ked sa Ta cosi opytaju medzi 4 ocami, su nedotknutelni. Tvrdenie proti tvrdeniu. Ale bolo by jej vyhodou moct povedat, ze o deti sa v pripade potreby ma kto postarat.

zuzka1.
10. nov 2011

@seminkads moze sa spytat, je na tebe co povies, ale zas, ked si hlada miesto kvallifikovany clovek na kvalifikovanu pracu, ak teda taku vobec najde a firma je solidna, problem az taky to nie. nemal by byt, ale sak vieme ako to je 😠

olifcek
10. nov 2011

@seminkads nie je pravda, ze musi malu odstavit, ked chce pracovat. Moj otec ma zmamu, ktora kazde zo svojich deti kojila do 6!rokov. Ja Olivku mienim do 3, ak to bude dlhsie, bude, ak kratsie, co uz

seminkads
10. nov 2011

@zuzka1. vsak presne o to to je, odpovedat nemusi,ale ked neodpovie tak to je akoby nieco chcela skryvat a inak bolo to myslene presne ako napisala @olifcek ze by to bolo vyhodou,pretoze z vlastnej skusenosti viem ze -ta je mlada,isto pojde na matersku, potom na druhu-taku nechceme, alebo mate male dieta-same OCR....a potom pojdete aj tak urcite na druhu matersku aj ked teraz vravite ze nie-do oci ti to sice nikto nepovie ale vsetci vieme ze je to tak, budme realisti zijeme na SVK kde si ministri a poslanci zvysuju platy o cisla, ktore by beznym smrtelnikom stacili na prezitie bez problemov...

seminkads
10. nov 2011

@olifcek odstavit ju nemusi,ale pokial sa vyhovara len na to...zalezi od nej co si vyberie...a co si najde,pretoze nie kazdy zamestnavatel je ochotny prijat zenu, ktorej musi povolit taketo pauzy

olifcek
10. nov 2011

@seminkads mala je uz velka, mm pije rano a vecer, predpokladam. Dietatko uz moze dat do jasli, ci skolky, al.muz nech postrazi. Nespomenie si na mm cely den. Ale mas recht, ked sa na to ona vyhovara, co fakt robi, tak...

zuzka1.
10. nov 2011

@olifcek no ved to je to, ze sa to tazko dokazuje, vo vacsine pripadov vobec,

seminkads
10. nov 2011

@olifcek to mas pravdu-to mi nejako nedoslo ze v tomto veku to nie je kazde 3 hodiny 🙂 a myslim si ze v tejto teme ide o to, ako sa dotat z tejto situacie, a v oblasti s vysokou nezamestnanostou, 4 detmi na krku, lenivym muzov, ktory si ocividne vie najst pracu, nech ostane doma otec a matka ide robit...

irriss
10. nov 2011

@mataklinec...

Ja jsem zatim nemela sanci si precist vsechno, abych mohla adekvatne reagovat..jen matne si vzpominam na Tvoji predeslou temu pred casem..bohuzel nasledovaly dalsi temicky typu "Briana" a tak nemam prehled, 😒 ....a prave z tohoto duvodu, aby se stal TVUJ pribeh prehledny, jsem pred chvili pozadala amini, at tuto Tvoji temu nezaviraji a ani nemazou...
Je treba, aby se doslo k nejakemu zaveru, hlavne kvuli detem..protoze NENI MOZNE deti ponechat hladove a v zime...a s tatinkem, ktery je agresivni...a mamka, ktera podle vseho neni schopna je uchranit.... 😢
😢 😢

Momentalne nemam cas, ale zajimala by mne odpoved na toto:
1. Jakou pomoc od nas cekas
2. Tvuj pripad je znamy do detailu prislusnym organum? Myslim si, ze strach o deti Ti nedovoluje seznamit prislusne urady s podrobnostmi...ale pokud je milujes, mela bys to udelat co mozna nejdrive...Najit PRO DETI teple, suche mistecko a zarucit jim plne brisko...usmev a pohlazeni je take "lek" a tusim, ze v takove situaci je velmi podcenovan..deti stradaji...at uz materialne, tak podle meho i emotivne..Nechapu, jak se dokaze nekdo "milovat a plodit dalsi deti" v takovem prostredi, ...to neni milovani, to je uspokojeni lidskych pudu

😢 😢 😢 😢

Radeji skoncim, at to neprezenu, ale je nutne se zamerit na deti, postarat se o nahradni rodinu a to az do te doby, dokud si neuvedomite, ze jsou pro Vas deti dulezite a pro ne i zijete...Deti nejsou VASE, ale deti patri vsem!!! Na deti si nikdo nemuze delat narok...a zvlast v takove situaci...
Obrat se na socialni pracovnici, pozadej o docasne umisteni deti v nahradni rodine a vy rodice se postavte na nohy a bojujte o deti....dokud neni pozde...

zuzka1.
10. nov 2011

@seminkads no v dnesnej dobe je to uplne v prdeli, svagrina bola na pohovre do verejnej spravy, je absolventka, mlada nevzali, mamicku po materskej nevzali, pani cca 40rocnu s odrastenymi deckami nevzali. tak si vyber. boli uchadzacky len tri, a nevybrali ziadnu. hladaju stale 🙄

martina2001
10. nov 2011

@veve39 ešte raz ti píšem, nepísala som o živote bežných ľudí, to je jedno aké vyznanie, bolo písané len o úzkej skupine ľudí, ktorí si to zvolili. Je to fakt extrém, ale aj taký ľudia žijú v našom okolí

olifcek
10. nov 2011

@zuzka1. Hladaju niekoho, co ma paru o tej praci, zrejme, dovodov moze byt viac. Mozno je adept davno vybrany a jasny, ale aspon na oko musia pohovory robit. Bohuzial, dnes si moze zamestnavatel vyberat.

nibiru
10. nov 2011

@olifcek mala je stale kojena to asi preto je taka baculata 😀

froschka
10. nov 2011

@mataklinec ja ti pracu ponuknem, ale musis s atoho chytit, mam zaujem a ambicie!! nie sediet doma za netom a cakat ze ti niekto zaklope na dvere a pride si to kupit... je o tom chodit za ludmi, vtlacit im to do ruk a presviedcat ich nemusis lebo sa im to bude pacit...ale je to o tom ci si ty na to pripravena robit to???
detail v IP