Opis našej finančnej situácie a problémov
Až teraz som mala dost času aby som si prečítala celú diskusiu a nedá mi napísat pár vecí na ujasnenie. Vopred vravím nechcem od žiadnej z vás už žiadnu pomoc, len chcem aby sa veci dali na pravú mieru, nedovolím aby somna niekto robil klamárku, ktorá žije z dobra iných a využíva už niekolko rokov dobrých ludí. TO JE KLAMSTVO!!!!!
Na každú vašu otázku odpoviem a som rozhodnutá svoju pravdu obhájit.
Zatial na úvod tolko:
Za manžela som sa vydala v r. 1997, hned po mature a v tom istom roku sa nám narodila naša 1. dcéra Martinka. Bývali sme v sociálnom byte kde nám často vypínali kôli neplatičom elektrinu a vyše roka sme žili bez teplej vody.Tam sa v r. 1999 narodil aj náš syn Robko. Povedali sme si že s dvomi malými detmi sa nedá žit v takomto prostredí . Manželovi rodičia bývali v malom domčeku v Dúbravach a my sme sa rozhodli pristavit malý domček na ich dvore. Manľel sám postupne z ich garáže urobil obytnú miestnost a pristavil kuchynku a kupelnu s wc.žili sme velmi skromne. Ked v r. 2006 sa manžel aj ja konečne zamestnal, náš život sa zmenil. Mali sme dostatok všetkého. V r. 2007 sa nám narodil syn Dávidko. Kedľe nás už bolo 5 ludí v jednej izbe, zobrali sme si úver z VÚB na pristavenie daląej izby a v pohode sme ho splácali. BOLO nám treba aj auto, tak sme si zobrali daląí úver. Ani nás nenapadlo že sa ocitneme tam kde sme teraz. Snom naších starších detí bola spoločná detská izba a my sme potrebovali kotolnu na kúrenie, takľe sme si zobrali úver na bývanie v Poštovej banke v hod. 100.000 Sk, s tým ľe sme zaloľili dom. Doteraz detská izba nie je dokončená, sú to len holé múry z tehál.
Zlom nastal ked v r. 12/2008 manľel nie z vlastnej viny priąiel o prácu. Bolo to uľ horąie , nemali sme začo platit úvery, museli sme pod cenu predat auto aby sme si mohli kúpit pec a radiatory na kúrenie.
Začali rást úroky, banky predali naąe úvery vymáhacím spoločnostiam a vąetko to ąlo dolu vodou ako je to práve teraz. Platíme kaľdý mesiac pravidelne úvery, ale len pomenąích sumách, avąak Poątová banka sa nám vyhráľa, ľe ak splátky nezvýąime na min. 80 eur, prídeme o dom. V tom čase som opat otehotnela, kedľe sme s manľelom veriaci , potrat by nás nikdy nenapadol a tak sa nám v r. 12/2009 narodila naąa Emília.
Momentálne žijeme len z mojho rodičovského príspevku 190eur mesačne + prídavky na deti. Manľel nikde nepracuje a ked mu niečo vyčítam, je agresívny, ked si aj nájde prácu, pracuje max. 3-4 dni a príde spat že mu nevyhovuje ubytovna, práca, kolektív,, proste vždy si niečo nájde. Odmieta sa vąak zaevidovat na ÚP a ja a moje deti ho nijako nevieme k tomu donútit. Práve včera došlo z Dovery aj upomienka na 179 eur.
Ide zima nemáme ani drevo ani uhlie na kúrenie. Mám velký dlh aj u p. starostu tu v Dúbravach za vodu, a ked ho do konca roka nevyplatím, chcú nás od vody vypnút. Ale ja ho nemám naozaj z čoho vyplatit. Mesačne platím elektrinu, úvery a ked vyplatím ąeky ostáva mi nejakých 70 eur na celý mesiac. Z toho mám eąte náklady detom do ąkoly / dochádzajú do Detvy/, na stravu, hygienu a drogeriu.
Posielam vám aj číslo p. Cíbikovej na UP v Detve na sociálnom oddelení , a číslo mojej jasmamky Adinky, z OZ Mamimamam, ktoré mi pomohlo s oblečením pre deti, pani bola u mna osobne overit našu situaciu
@dazdovka ako nehnevaj sa, nezdieľam tvoj názor, keď si čítala tu minulú tému, som jej ponúkla právne rady, aj napísanie návrhov zadara, no len bez odozvy. Stačila jedna IP a poradila by som jej
@martina2001 ja som radila uz v predchadzajucej teme a aj v tejto, nesudim, len toto je uz fakt vrchol co si tu niektore prispievatelky dovoluju, kydaju a kydaju, ved poradili, napisali co ma urobit a co by robili oni a zbohom, nech uz dalej neriesia, ok?
mile damy, hm, ja by som povedala len jedno
@mataklinec tu prosi o pomoc tych, ktory pomoct chcu. Ona sama by sa chcela zamestnat - ja sa do jej koze ohladom prace viem vcitit. Mam doma dve deti vo veku 4 roky a rok a 10 mesiacov. Zacala som si hladat robotu a to v Bratislavskom okrese a verte mi, ze s dvomi detmi sa o mna nik nebije.... A tiez je to tazke, ak deti nemate komu zverit - nejaka tu napisala, ze ma ist robit predavacku - to je pekne, ale co s detmi? Ja keby som mala z coho, tak poslem fin. pomoc, zial nasa situacia mi to neumoznuje, tiez to vychadza z mesiaca do mesiaca a dakujem bohu, ze nemame hypoteku. Ale este som chcela zareagovat - Mata, skus si obvolat krizove centra tu v BA, mozno by pomohli s umiestnenim deti do skol, skolok a ty by si si mohla hladat pracu tu, predsa je tu viacej moznosti. Mozno by ste mali aj narok na nejaky soc. byt v tejto situacii, v ktorej ste. Mne je Vas luto. S manzelom evidentne nemozes ratat, ak poziadas o rozvod, mozes ziadat o nahradne vyzivne, kedze Ti urcite nebude prispievat. Tak aspon to by si mala nejaky prijem.
ja navrhujem poslat jedlo.to sa uz neda predat 😀 no ale teraz vazne. Oblecenie nemozem poslat lebo jeden nosi po druhom. Ale to jedlo by som teoreticky mohla.
Ozaj prave ma napadlo toto:postat na ucet nejakej doverihodnej a blizko byvajucej mamine financie ona by sa skontaktovala s martinou a sli by nakupit za tie prachy jedlo.
Ale zasa su tam pochybnosti ci to ma vobec zmysel. Toto je jednorazova pomoc chcelo by to nieco ine a to pracu pre nu aj pre jej muza.
@leeenka26 v tejto diskusii nie su len dva tabory - ti, co materialne pomozu a lutuju + ti, co nepomozu a svoj nesuhlas so sposobom zivota autorky jej davaju najavo... su tu napr. aj taki, co nepomozu, ale nenakladaju autorke este viac... ja tiez nesuhlasim s tym, ako zije, ale to ma predsa neopravnuje na to, aby som jej tu vypisovala, co mala a co ma urobit... pretoze podla mna tuto diskusiu zalozila s uplne inym cielom...
@leeenka26 ako dobre, ze mame demokraciu a mozeme si slobodne pisat co chceme a o com chceme, vsak? Netreba vsak zabudat, ze MOJA SLOBODA KONCI TAM, KDE ZACINA OBMEDZOVAT SLOBODU INEHO. A bohuzial v tejto diskusii uz hranice boli vela krat prekrocene. Teraz nenarazam na teba, ale vseobecne na prispievatelov. Treba vyjadrit svoj nazor, to ano, ale do takej miery, aby nesposoboval ujmu inym a je mi luto, ze si to diskutujuce neuvedomuju a je tu tolko osobnych utokov, nadavok. A boli tu uz aj porusene ludske prava. A toto uz nie je o slobode a demokracii.
@annie13 - o tie deti sa neboj, to, onedlho budu niekde uplne inde ;) O to sa uz postaraju urady, na tento pripad som ich upozornila, uvidime, ako rychlo melu slovenske mlyny.
@veve39 ano stupa mi para z takych, co kazia tuto spolocnost. Martine nepomoze, ak ju tu budete obhajovat a lutovat. Ja som ju nenapadala a ak si to niektora mysli, tak si precitala prispevky vsetkych a hodila do jedneho vreca, to je asi najjednoduchsie. Snazila som sa jej poradit, ale ona cakala ine. Klobuk sklanam takym, ktore to pochopili, lutost pred tymi, ktore to nepochopili. Hm. 😒
@anjelicek26 akože si volala úradom???
nebudem tu riesit uz napisane... no neda mi aspon tolko u nas uz aj tie male cigancatka vedia,ze ak je sezona,hajde do lesa,zberaju cucoriedky,brusnice,cernice,na jesen huby,ktore zvyknu po dedinach aj vykupovat,kazde eurko sa zide,zapojit sa do toho daju aj starsie deti,vyhodu vidim aj v tom ako @lumarque pisala,ked uz byvam v dome,mam dvor,tak to vyuzijem,rad uz odznelo naozaj viac nez dost,je to uz na@mataklinec,ako sa s tym vysporiada,hlavne ci bude chciet...
@anjelicek26 to vazne? 😕 idem docitat, kde som so sledovanim tohto "pripadu" prestala 😉
@daniela1974 no nedá mi nezareagovať na teba. Ja osobne by som so skoro debilom, ako si pomenovala muža, nežila. A v akcii som často, ale preto že to ten človek potrebuje. a nečakám zato vďaku, robím to pre svoj dobrý pocit. a áno super sa mi píše z tepla domova, lebo som si to tak zariadila a aj vďaka môjmu manželovi.
Ako fakt baby niektoré veci sú tu prehnané, ale niektoré odpisujete prenič zanič, za ich názor.
@anjelicek26 ako??? to si fakt informovala urady?
@leeenka26, Lenka, uprimne, necitala som vsetko, len velmi malo, nebol cas, mala nie je v pohode, a ja som nejaka nakapata, ale to je zbytocne sa vyhovarat, necitala som, netusila som a teraz uz ani nechcem citat. Ja sa ozaj nemienim kvoli nikomu rozculovat a keby som si toto cele precitala, co si urobila vycuc, asi aby by som bola vytocena az az a chvalabohu som taka unavena, ze to robit nebudem. Tu je ozaj zbytocne si nicit oci. A je mi to ozaj jedno. Kokso ja neviem ci som taka dobra dusa alebo chronicka naivka 😀 Ale stojim si za svojich, nech si kazdy spytuje svedomie, co je pravda a co loz, Bohu dakujem, ze sa ma to netyka ani mojich najblizsich. A vy sa tiez nevytacajte, to nestoji zato. Rady dostala a dobre, velmi dolezite, dobra rada nad zlato, nie?
@zuzana76 no názor ľudí neovplyvníš a ak to tu bude zakladateľka stále v novej téme vyťahovať, bude tu ten stred názorov stále
celkovo som si vsimla uz vo viacerych temach, ako sa niektore damy rady hraju na najlepsie matky, manzelky, superzeny co vsetko stihaju s noblesou, su proste uzasne , ich ego potrebuje stalu konzumaciu obdivnych pohladov, vyrokov a podobne a nezastavi sa pred nicim a nikym, ale ktovie ake by bolo precitnutie keby sme mohli nahliadnut do najtemnejsich zakuti ich zivota....
Isteze ano boze baby my si tu mozeme aj usta/klavesnice zodriet dolezite je pomoct tym detom, lebo sa nic nezmeni, budu zit v biede, nie v chudobe, ale totalnej biede ako ziju doteraz, v zime bez kurenia, vam to prijde normalne? Pripad budu presetrovat. Mozno sa Mata spamäta, mozno nie. Kazdopadne budu pod dohladom.
@anjelicek26 ak si dobrosrdecne informovala urady, urobila si naozaj konsku sluzbu... myslim, ze tito rodicia ti budu z vdaky ruky nohy bozkavat, ze si im tak "pomohla" z bahna. Ved co, ked uz niekto klaci na zemi a nevie vstat, este ho dorazme.... Zas raz plati stare zname - aktivny blbec je horsi ako triedny nepriatel.
Ahojte,
citala som celu diskusiu od zaciatku, nezvyknem sa zapajat do takychto tem, ale neda mi to..Je to uz druha tema v poslednych tyzdnoch, kde som sa vazne musela rozculit..
Naozaj nerozumiem tomu, co zakladatelka tejto temy vobec od tejto temy cakala..Na jednej strane neziada ziadnu pomoc, na druhej strane na inych strankach vyslovene zobre a este si aj pyta presne urcene druhy hraciek pre jednotlive deti..To je akoze o com? Co teda chce? Ano, odpoved poznam - peniaze..
Pisala, ze v roku 2006 sa obaja s muzom zamestnali a vtedy netrpeli ziadnym nedostatkom, ale uz o rok sa im narodilo dalsie dieta - preco to dopustili? Ja rozumiem tomu, ze su veriaci a neuznavaju mozno hormonalnu antikoncepciu, ale ved existuju vypocty plodnych a neplodnych dni, preco to nepouzili? Pripadne prerusovana suloz? Ano, moze sa aj vtedy zadarit, ale naco potom este aj stvrte dieta?
Ano dobre stalo sa, maju 4 deti, ako riesit vzniknutu situaciu? Muz nerobi - stale sa na nieco vyhovara, kolektiv, ubytovna, atd..Ano moj zlaty? Nenavarim ti, neoperiem - snad si bol pri plodeni tych deti, kto sa ma financne o ne postarat?? Takze v prvom rade prinutit muza ist robit a to hocijakymi prostriedkami..Oblecenie pani zakladatelka uz nepotrebuje a ked jej niekto poradil, aby teda nadbytocne oblecenie predala, tak ona povie, ze to v zivote neurobi a daruje ich dalej??? To kde sme???? Nie je predsa v situacii, ze si moze vyskakovat, ucta-neucta, vdacnost-nevdacnost, predam co sa da a duplovane to, co nepotrebujem!! Ved ked len jedno tricko predam za 3 eura, tak mam aspon tie 3 eura k dobru!! A nie, ze tie veci darujem dalej!! Komu?? Tym, co sa maju horsie? A to je kto?? Siesti ludia maju vyzit zo 190 eur mesacne, pricom maju 3 uvery? Nie je cim kurit, co dat do ust a ja budem darovat veci? To je vazne len zly sen..
Ano nepoviem, tema sa uz trochu zvrtla, ale dokazem plne pochopit rozhorcene mamicky..Pretoze zakladatelke neslo o nic ine len o to, aby jej ludia posielali peniaze..A to je pre mna ubohost..Narobit si deti dokaze kazdy..Postarat sa o ne ale nie a doplacaju na to bohuzial len tie nevinne deti, ktore nikoho neprosili, aby sa mohli narodit..
A aby som teda nieco poradila zakladatelke:
1. donutit muza ist robit
2. oblecenie, ktore nepotrebujem dalej predat a nie darovat, ked to vynesie aj len par eur, vzdy lepsie ako nic
3. zacat obehavat vsetko na okoli, skoly (upratovanie), obchody, restiky, cokolvek a brat hocijaku robotu, ktoru som schopna fyzicky robit!
P.S. dojal ma vyrok zakladatelky v jej fotoblogu: Vsetko co robim, robim v Kristu, lebo on ma posilnuje.. Ano to je mozne, ale bohuzial, hladne deti asi nakrmit nedokaze..
@anjelicek26, ja to beriem ako skrat, nevidi vychododisko, chyta sa slamky, to by ti lepsie vysvetlil psycholog a ako som uz pisala, naozaj som citala len velmi malo, nestiham....
@bridget - klaci na zemi, nevie vstat? OBAJA su schopni pracovat. Obaja mozu pracovat! Ona dokonca ma pracu ak by chcela okamzite! On nepracuje, lebo sa mu nechce! Ake kolena? Asi mame fakt rozdielne pohlady na tu istu vec 😔
A mne nejde o rodicov, tu si mi uplne niekde, za problemy si mozu sami, mne ide o deti, ktore konecne dostanu najest a a budu spat v teplucku a peknom prostredi.
ona je zamestnana v Bille ale nemas predstavu co je Billa v Detve to su len potraviny male nie tesco a lá Bratislava ze tam zamestnavaju 50-100 zien jej pracovne miesto je urcite obsadene to nieje zo dna na den nastupim
@anjelicek26 Ako si si dovolila volat na nejaké úrady? Kdo ti dal právo? Zato že som chudobná ? Ja sa o deti nestarám? O čo ti ide? Ak si to naozaj urobila, bud istá že Vás napadnem za zneuzitie mojich fotografíí, údajov .....

@leeenka26 jajajaj, evidentne nam stupla para 🙂
preco sa znizovat k invektivom ? ved to je najjednoduchsie...
tak ti mozem odpisat aj ja, avsak nebudem sa znizovat 😉
dovi-dopo