icon

Oplatí sa mať v dnešnej dobe druhé dieťa?

viktoria0303
23. apr 2012

mam 2,5rocnu dcerku a premyslam nad druhym tehotenstvom

sabiatko
23. apr 2012

tak na biznis to moc nebude, ale je super mat aj druhe 🙂

kralicica
23. apr 2012

neviem ako ostatné ženy, ale ja nemám deti, pretože sa to oplatí. kupujeme veci, ktoré sa oplatia, pretože chceme na nich získať, či už peniaze alebo nejakú inú službu 🙂 na deťoch nezískaš nič z toho (ani peniaze ani služby 😀 ). minimálne do nejakých teenagerských rokov, keď ti začnú pomáhať v domácnosti či chodiť po brigádach 😅 takže k otázke - deti sa neoplatí mať 🤐 ale je to jeden z najväčších zázrakov, ktorý hoci sa "neoplatí" budeš ich chcieť stále a stále a stále. hoci by ti za celý život nič nedali. pretože ty im chceš dávať stále viac a viac. 😉

jankako
23. apr 2012

nechapačky 😕

kvietocek7
Odpoveď bola odstránená
crapula
23. apr 2012

uz sa dost opakujete baby 😀 snad sa autorka len zle vyjadrila no..

grimaska4
23. apr 2012

ona to urcite nemyslela ze sa oplati mat dieta v takom zmysle,ci z neho bude tazit financne alebo nie..
V dnesnej dobe bohuzial treba viackrat porozmyslat ci druhe dieta alebo nie,a dakto tu pise ze tri a styri..akoze super,najme rodiny ktore na to nemaju a potom tie deti chudata pomaly zivoria.
A ja jej otazke necudujem,chce vediet nazory viacdetnych asi podla mna.
Ja mam tiez jedno dieta,a uprimne velmi by som druhe nechcela,lebo z financnej stranky uz by to bolo tazsie,nech hovori kto co chce ale viac deti =viac vydavkov.ja radsej svojmu jednemu doprajem vsetko

tetapetra
23. apr 2012

Stale vravim a myslim si, ze jedno dieta je malo. Lenze dve deti je v dnesnej dobe vela. My sme traja surodenci, nemenila by som za to, aby som bola sama. Kedysi som chcela tiez tri deti, teraz som to skresala na dve a cakam prve 😀

cecil36
23. apr 2012

Baby ved sa do nej neobuvajte a nechytajte za slovicka. Urcite autorka nemyslela, ze ci sa jej dieta oplati financne, ved taka hlupa snad nie je, aby nevedela, ze dieta stoji peniaze (ci je prve alebo stvrte financne je to zaberak) a nie naopak. Myslim, ze autorka sa chcela spytat ci sa da zvladnut vychova aj zabezpecenie dvoch deti. Samozrejme, dieta je dar a mali by sme ho mat pretoze ho chceme, ze po nom tuzime. U mna neobstoji ani argument, ze prve aby nebolo same spravime mu surodenca. Kde mate zaruku, ze ked rodicia odidu, tito dvaja si budu rozumiet, stretavat sa atd. Nikde! Takze jediny argument preco mat druhe, tretie a dalsie dieta je to, ze po nom tuzime a zaroven ho vieme zabezpecit (tym nemyslim dat kazdemu dietatu byt, auto atd.), ale zabezpecit mu slusne vzdelanie a primerany standard. Aby sa nemuselo hanbit ist do skoly v zaplatanych nohaviciach a podobne. A pre autorku: Ja osobne som stastna, ze mame dve deti. Dcera braceka miluje. Viac neplanujem lebo by som im nedokazala vsetkym rovnako zabezpecit co potrebuju.

michaelka5
23. apr 2012

my sme hned vedeli ze chceme dve deti. rozdiel mam 2 roky 2 mesiace...mozno som mohla trosku pockat, je dost roboty s malym a velky si vyzaduje tiez vela pozornosti...ale su obaja v kazdom veku velmi zlaty a uz teraz vidim ze su kazdy iny...nebolo mi dopriate dievcatko☹, aleuz nad tretim nerozmyslam. financne sme na tom nie moc dobre, siklo by sa keby idem aj ja zarobit peniazky...ale ked sa smikne a zadari sa tretie tak to prezijem a budem sa tesit aj toho🙂. ved nemusim mat konec koncov furt nieco nove ja, staci ze sa uzvivime vsetci tak normalne🙂. treba sa pripravit na ziarlivos toho starsieho, ale ked uz ma teraz 2,5 a kym vynosis druhe...bude este vacsi a rozumnejsi...tak sa neboj a chod do toho, uvidis, bude Vam v rodine velmi veselo, drzim palce a zelam vela spolocnych zazitkov...ved rodina je zaklad🙂

hajanka
23. apr 2012

@viktoria0303

co je toto za otazku???
ty si sa oplatila???

rejocka
23. apr 2012

oplatilo sa každé jedno naše
dieťa 🙂 🙂 je to dar,teraž čakáme tretie 🙂 ,finančne sa to vždy nejako dá-vyváži to láska ktorou ťa deti obdaria 😉

lucka1987
23. apr 2012

predpokladám že si sa nespráne vyjadrila. a chcela si sa spytat ako velmi je citit financny pokles u rodiny s jednym dietatom a po prichode druheho ....

Ak ma byt pre teba dalsie dieta len nadmernou financnou , fyzickou a psychickou zatazou tak nad nim ani nepremyslaj.

jankaroy
23. apr 2012

Druhe dieta, a dieta vseobecne sa oplati mat v kazdej dobe, byt matkou je to najkrajsie v zivote co moze zena zazit. My mame 1 a pol rocneho chlapceka a v novembri cakame druhe babo. Maly sa bude mat s kym hrat a doma bude veselsie. Ja mam jedneho brata a manzel brata a sestru, a nikdy sme neuvazovali len nad jednym dietatom. Takze mat len jedno dieta, ak nemas zdravotne problemy je podla mna vypocitavost. Nepremyslaj lebo nie je o com. Vela stastia pri snazilkovani 🙂

kohutovci
23. apr 2012

@viktoria0303 ahoj.. trosku blbo si sa opytala.. ale rozumiem ti ako si to myslela... zvaz sama ako ste na tom.. ak sa predierate z vyplaty do vyplaty.. tak to nieje ziadna sranda.. velmi lahko sa moze stat, ze sa budes musiet rozhodovat ci kupit jednemu oblecenie alebo druhemu plienky.. ☹ taktiez zalezi od toho ake su vase priority.. poznam totiz vela takych co nariekaju, ze nemaju peniaze a kazdy den si kupuju krabicku cigariet..

wewe22
23. apr 2012

nie je to med lizat ale oplati

nasta197
23. apr 2012

nesprávne si sa asi vyjadrila 🙂 ja mam jedno dieťatko finančne prežívame len tak tak z mesiaca na mesiac... ale druhé by som aj tak chcela toto jedno ma nejak finančne nestojí kojím stále má 14mes. na plienočky sa vždy nájde oblečenie a obuv podedí po straršom 🙂 ale tá radosť šťastie z druhého bude určite na nezaplatenie 🙂)

lenocka84
23. apr 2012

ako zarobkova cinnost urcite nie, ale ako zdroj lasky urcite ano. kazde dieta dava svojim JA rodicom ten najkrajsi dar, ktory nevyvazia ziadne peniaze.

digysa
23. apr 2012

😀 😀 😀 😀 Chytanie sa za slovicka....pobime sa tu ! 😎 😀

No nic...ako presna odpoved na otazku znie..... Nie, neoplati..... financne absolutne....ziadny profit, iba same straty. 😅 😝 Mozno dostanes nejake ulavy na daniach, ale to je banalita....

Teda ak chces robit nejaky biznis s detmi...tak odpoved si dostala.. 😀

Co ja viem? Pytat sa takuto otazku neznamych ludi na internete..........

Nepozname ziadne fakty o tebe:

Aku mas skolu?
PRacovala si niekedy?
Co robi tvoj muz?
KDe zijete?
Mate byt-dom-podnajom?
Mate auto?
Mate k dispozicii pomoc od obcho rodin?
Vychadzate si dobre so svokrovcami?
Ako ste na tom financne?
Tuzite po dalsom dietati?
Ake mate plany do buducna?
Uzivi vas manzel sam, ked este zostanes doma?

Teraz si pojdes urobit statistiku odpovedi a ked bude prevysovat ANO, tak si poriadite este jedno a ak bude prevysovat NIE, tak budete mat iba dcerku?

Alebo ako to mam chapat?

tkmama
23. apr 2012

Jednoznačne áno. My sme druhé dieťatko neplánovali, boli sme zaskočení, no dnes sme nekonečne šťastní, keď vidíme, ako sa spolu hrajú, resp. doťahujú🙂, (je medzi nimi 2,5-ročný rozdiel). Nikto ti nedá viac lásky a pocitu užitočnosti než dieťa. Už kvôli dcérke by bolo sebecké zostať len pri jednom. Lebo aj súrodenecká láska je jedinečná a nenahraditeľná.

gaby21
23. apr 2012

Otazky na tomto fore naberaju na stupidite, je to coraz absurdnejsie, neverim, ze niekto takto rozmysla. Teda okrem ciganov 😒

euka210
23. apr 2012

jasne ze hej 🙂 ved s kym sa mala bude hrat? My mame 7m drobca, este stale vela roboty akolo neho, ale ta radost ked sa tesi nasej pritomnosti 🙂 ...uz teraz vieme, ze chceme dalsie, hoci som rodila na cisarak. Ale ta tuzba musi byt vo vas dvoch, nie ako Ti povedia ludia na nete.

nanip
23. apr 2012

Ahoj. Presne viem, nad čím uvažuješ. 😉 My sme s manželom chceli dve detičky, no máme len jednu 6- ročnú. Netvrdím na 100%, že to takto aj zostane, ale skor asi ano. Už som tu v jednej diskusii písala, že aspoň pre mňa je prioritou nielen sa s dieťatkom nejako premotať životom, ale v budúcnosti sa mu pomocť postaviť aj na vlastné nohy - dobrá škola, pomoc s vlastným bývaním, nejaké finančné zabezpečenie na štart do nového života, potom pomoc s vnúčatkami (vnúčatkom 🙂 ) A napríklad toto viem, že dostatočne do budúcna dokážem poskytnúť len jednému dieťatku a to sa nemáme zle. S manželom sme začínali takpovediac od nuly, z ničoho a nebolo to jednoduché. No mali sme veľké šťastie, že sme našli jeden druhého. Mať viac detičiek je určite krásne, ale záleží to od každého, čo a do akej miery chce a hlavne može deťom poskytnúť aj dobudúcna. Vychovať vychováš aj 5 detí, zvážiť si treba, čo bude potom. Deti máme na to, aby sme sa o ne starli, tešili sa s nimi i smútili, keď ich dačo trápi. Sú náš život a sú ním stále. Vždy budú naše deti, teda nie len do 18-tich rokov. ja nechcem mojej dcére povedať, že viac jej nemám už čo dať, nech sa stará, že veď je dospelá. Preto sme sa s manželom zatiľ rozhodli tak, ako sme sa rozhodli. A poviem ti ešte jedno, tieź som jedináčik a keď sa moji rodičia pominú, nebudem tu sama. Mám úžasného manžela a dcérku. Mám svoju rodinu s ktorou som šťastná. 🙂

zazalienka
23. apr 2012

@nanip takto nejak to funguje u nás, aj keď bolestne túžim po druhom bábatku, asi zrejme to tak ľahko nebude.. malý pomaly pôjde do škôlky, mne roky utekajú, pomaly 40-tka na krku.. vyženila som na víkendy manželovu dcéru, nie, nie za trest, som šťastná že ju máme, že má s krpcom vzťah aký má, milujú jeden druhého a to je medzi nimi 9 rokov rozdiel.. lenže.. aj Nika stojí peniaze, výživné, Miško pôjde do škôlky.. ano, je to obrovské šťastie a radosť mať deti ( aj keď pôvodne som neplánovala mať deti veľmi rýchlo ma to prešlo):. lenže nie je to len vynosiť, porodiť a prežiť rodičák.. takisto nesúhlasím s tým že pri jednom sa zvezie aj druhé.. to akože čo, deliť jogurty, tretinu čokolády, cukrík len v nedeľu a keď pôjdeš do školy - zašijeme kolená po bratovi, čo na tom že sa TI budú smiať a budeš mať z toho psych.problém.. príde ďalšia škôlka, škola, výdavky, pomaly už na základnej treba počítač povinne.. skláňam sa a obdivujem všetkých čo majú 3 a viac detí, že im ešte dokážu našetriť na byt, dom, platiť poistky, sporenie, popritom nehladovať.. nám to vychádza každý mesiac na hrane a to nehýrime, nemíňame nejak extra...
takže ak to zhrniem ( ja som otázku pochopila správne len bola zle formulovaná) - u nás je to na zváženie, zvlášť preto že Nika čím ďalej tým viac žije tým že chce žiť s nami ( máme 2-izbový byt).. takže v podstate máme dve deti.. bolí to, ťažko sa to píše ale radšej zabezpečíme slušný štart do života Miškovi a Nike, ako živoriť 20 rokov a deti poslať do sveta nepripravené a nezabezpečené..
pokiaľ nám bude dopriate ešte bábo, ja sa zbláznim od radosti.. ale zároveň mám strach ako to utiahneme..
milujem môjho syna a som šťastná že mám nádherné zdravé dieťa..

salma22
23. apr 2012

@viktoria0303 musite vediet vy samy ci chcete s manzelom druhe babatko su v dnesnej dobe ludia ktory maju aj 4 deti a asi nerozmyslali ci sa oplati 😉 ale chceli 😵 ....musis to citit ze chces a si pripravena ....ja chcem este 3 a 4 dieta ale uvidime ako to bude dalej ....z financneho hladiska nie neoplati... ale mat to dietatko v naruci a polaskat si ho je na nezaplatenie 😎 😵

munu
23. apr 2012

jasne, ze sa oplati.. nemusite hned urazat.. ona to urcite myslela, ci to financne unesu s manzelom.. kopu siat, hraciek a kadecoho, ako veci na kupanie a podobne mas uz po prvom dietatku, tak naco cakat s druhym? cim skor, tym lepsie, cim mensi vekovy rozdiel, tym vacsia sanca, ze sa spolu vyhraju 🙂 my sme chceli druhe uz skor, ale chcela som najprv najst pracu, odpracovat aspon rok, aby mi firma mohla platit matersku a ked sa tak stalo, tak sme hned isli na druhe babatko 😉 tvoja dcerka by to urcite ocenila v starsom veku, bude tu mat este surodenca, s ktorym si budu aj pomahat a budu sa mat radi.. ak tuzite po druhom dietatku, tak proste skocte do toho a hotovo.. financne sa situacia vzdy nejako vyriesi.. zbytocne budete doma preratavat a preratavat financie.. ak to budete stale robit a cakat, ze bude lepsie niekedy, tak sa k druhemu dietatku nikdy nedostanete.. ak chcete rodinu, treba si ju zalozit a hotovo.. nemusis sa ani pytat neznamych ludi na konikovi.. 🙂

michaela18
23. apr 2012

preco musite mat hned take ustipacne poznamky baby.urcite to tak nemyslela ako ste to niektore pochopili.je naozaj zla doba a myslim ze je od nej rozumne premyslat o tom ci bude mat sancu uzivit dalsie dieta.lepsie ,nez si narobit kopec deti a potom zivorit a nemat im co dat jest,obliect atd.....nechcem sa nikoho dotknut.ak sa niekto citi na kopec deti a vie im zabezpecit stastne dectvo,nielen co sa tyka lasky ale aj materialnych hodnot.urcite nie je materialno u mna na prvom mieste ale nezniesla by som pocit,ze moje deti hladuju,trpia , lebo neviem co je antikoncepcia.

ivuska6
23. apr 2012

normalne si sa opytala neviem preco niektore tak hlupo odpovedaju je to normalne polozit si otazku ci sa oplati ,normalna zena nad tym uvazuje v dnesnej dobe ani sa necudujem ze si sa nieco take opytala jednoducho mas obavu ci to zvladnes vychovat po financnej stranke . deti sa robia lahko ale horsie je postarat sa one ked ich je uz viac a dat im to vsetko co potrebuje nieje vsetko mat 5 deti ked im nemozme dat to co by sme dali 1-2. ale zase rozmyslaj aj po tej stranke ze mas dceru a ta potrebuje myslim aspon jedneho surodenca a to najme vtedy ak uz ty s manzelom tu nebudete aby mala zakym ist aby mala este neaku tu rodinu blysku osobu . 🙂

liave
23. apr 2012

@viktoria0303 ak bude dalsie dietatko urcte to zvladnete...ked je clovek v danej situaciiproste musi a ide to 😉 a v tomto pirpade budes odmenena minimalne dvoma krasnimi ockami ,neznim pohladenim malej rucky ,vonov krasneho deckeho telicka a radostou z kazdeho noveho pokroku 😉
neboj sa oplati sa a zvladnut s ato da, v minulosti boli aj horsie casy a zvladlo sa 😉 hor sa do toho xxx

vsetky ostatne...nic v zlom ale chytat za slovo a obuvat s ado niekoho o kom viete prd???trosku malomyselneee...kolkokrat ste prislia pytali o radu???a ako ste sa citili ked s ado vas niekto zacal obuvat?ale asi aby ste nezaostavali za tymi tak ste s apridali?gratulujem!

jabadaba
23. apr 2012

Baby a co tak prskate? Co je na tejto otazke take zarazajuce? Svet je hnusny, doba otrasna, ludia este otrasnejsi. Kde sa clovek pozrie tam agresia, falos, podvody....svet je kruty, vzdy bol, vzdy zrejme bude, dnes obzvlast zijeme cudnu dobu, nie velmi priatelsku. No tak sa autorka zamyslela. Aj ja som si sem tam pomyslela kam som to prieviedla svoje deti a ci vobec bolo dobre mat ich do tohto sveta...ci vy nevnimate aky svet je a ako sa bude vasim detom vodit? Nikdy vas taketo pochybnosti nepochytili? Navyse, je kriza. Podla mna to autorka nemyslela vobec ci sa dieta oplati financne. Ale skor z tej filozofickej stranky, ako zamyslenie. Ja som to tak pochopila.

A odpoved pre autorku - asi sa oplati vsetko co nas urobi stastnymi. Aj napriek svetu v akom zijeme. Nikdy nebola idealna doba. Vzdy tu bolo nieco pre co by sme mohli pochybovat ci sa nam oplati privadzat na svet deti. A predsa ludia tie deti maju, su stastni, vytvoria si taky svoj maly kusok sveta v tom velkom, nepriatelskom. Navyse, ak uz dietatko jedno mas, mozno mu bude veselsie so surodencekom, ktory tu bude pre neho. 🙂 Ak teda mas zazemie a aj tuzbu mat druhe dietatko... 🙂 🙂

masinka
23. apr 2012

hm, mna napadol este jeden vyklad danej otazky - ci sa oplati mat dieta TERAZ ked hrozi, ze zrusia kocikovne, rodicak vsetkym mamickam, ktorych manzel poctivo maka a vsetky ostatne istoty, alebo ci ma radsej cakat kym sa opat zmeni vlada...