Oplatí sa svadba za tisíce eur v dnešnej dobe?
Myslíte si, že v dnešnej dobe keď je všetko extrémne drahé sa oplatí robiť svadby za tisíce €? Na jednej strane je to deň, ktorý by sa mal v najlepšom prípade uskutočniť len raz za život, na druhej strane mi príde úplne zbytočné vyhodiť 8-15tisíc za jeden deň života, hlavne keď na ten deň niektorí sporia roky alebo si rovno zoberú úver.
Mám skúsenosť, že čím honosnejšia svadba, tým rýchlejší rozvod. Ako to bolo u vás? Mali ste situáciu kedy jedna strana chcela len obrad na úrade/v kostole s obedom a druhá strana chcela poriadnú hostinu s Dj, čepčením a všetkým čo k tomu patrí? ako ste to vyriešili?
Závisí od toho, na čom vám záleží a aké máte preferencie- ja neznášam veľké spoločesnké udalosti, mažel je opak- vedel však, že mne to nevyhovuje, našli sme spolu riešenie čo áno a čo nie- taktiež som nechcela vyhadzovať tisíce, pre mňa to bolo o nás dvoch a nie o tom, koľko ľudí tam bude pozvaných - no a keď sa nedokážete zhodnúť, tak potom zvážte, či sa dokážete zhodnúť na iných veciach v manželstve 🙂
a kedy sa to oplatilo? 😒
ja som chcela malú svadbu - a môj muž našťastie tiež - tak sme mali malú svadbu a úplne že nezvyčajnú, bez hudby - a skončili sme mladí v svadobnom na diskotéke, ja som sa tam prezliekala o polnoci, dovtedy som bola v svadobných šatách ...
ale aby som odpovedala na otázku - ja by som sa do veľkej svadby nedala presvedčiť, aj keby muž z nejakého uleteného dôvodu chcel ...
@anonym_autor áno u nás je ten prípad kedy jedna strana chce len na úrade ( ja) a druhá strana poriadnu hostinu. Minule som o tom založila aj diskusiu. Je okolo toho cirkus zo snúbencovej strany a nepochopenie.
Závisí od toho, na čom vám záleží a aké máte preferencie- ja neznášam veľké spoločesnké udalosti, mažel je opak- vedel však, že mne to nevyhovuje, našli sme spolu riešenie čo áno a čo nie- taktiež som nechcela vyhadzovať tisíce, pre mňa to bolo o nás dvoch a nie o tom, koľko ľudí tam bude pozvaných - no a keď sa nedokážete zhodnúť, tak potom zvážte, či sa dokážete zhodnúť na iných veciach v manželstve 🙂
@anonym_487fd3 ešte sme to tak dôkladne neriešili, ja som spomenula, že mne by stačila svadba na úrade, on zas, že by chcel poriadnú svadbu so všetkým, je rád v spoločnosti ľudí. Ja som si samú seba totiž nikdy nepredstavovala ako nevestu a neznášam veľké akcie. Som ten typ, čo by aj na vlastnej svadbe o deviatej večer šiel domov spať keby som sa cítila nepríjemne, či bola unavená. Mňa strašne vyčerpáva spoločnosť viacerých ľudí. Svadobný deň by som samozrejme prežila, ale podľa mňa sú to vyhodené peniaze, veľa starostí okolo toho a strašne by ma stresovalo či pozvať niektorých rodinných príslušníkov - lebo máme komplikované vzťahy s otcom atď
neoplati sa jedine z dovodu vysokej rozvodovosti 😀 inak neviem, preco by som si taku svadbu nedopriala, ak by som na nu realne mala.
neoplati sa jedine z dovodu vysokej rozvodovosti 😀 inak neviem, preco by som si taku svadbu nedopriala, ak by som na nu realne mala.
@alica_matejka obaja zarobíme veľmi dobre, takže peniaze nie sú problém, len mi to príde šialené dať za jeden deň tisíce.. kamaráti robia teraz svadbu a už sú na 26tis a to v tom nie sú šaty ani nič.. ďalšia známa cez 35tis svadba. ďalšia 15-18tis po známosti.
Pre mňa to sú šialené sumy ktoré by som radšej investovala do bývania alebo svadobnej cesty a niečoho zmysluplnejšieho
@alica_matejka obaja zarobíme veľmi dobre, takže peniaze nie sú problém, len mi to príde šialené dať za jeden deň tisíce.. kamaráti robia teraz svadbu a už sú na 26tis a to v tom nie sú šaty ani nič.. ďalšia známa cez 35tis svadba. ďalšia 15-18tis po známosti.
Pre mňa to sú šialené sumy ktoré by som radšej investovala do bývania alebo svadobnej cesty a niečoho zmysluplnejšieho
@anonym_autor Kristepane, to sú aké sumy 😲 Čo sa má na tom akože oplatiť? 😀 Hlavne, keď sa s najväčšou pravdepodobnosťou i tak rozvedú.
@anonym_autor No ak tá druhá strana bola na svadbe celej širokej rodine a kamarátom cítil by sa asi blbo keby on ich nepozve... Zase časť sa ti vráti v obálkach a teda stojí to možno potom po odpočítaní darov ako nejaká lepšia dovolenka pre 2 osoby a to myslím že je prijateľný výdavok za najkrajší deň života...
Oplatilo sa vobec niekedy nieco take? Ved to su peniaze vyhodene von oknom. Svadbu mam predsa preto, ze chcem specatit svoju lasku s inym clovekom - to sa da bez vsetkych tych parad a kravin.
@anonym_autor Tak prečo nesplniť sen muža ak nepočítate každý cent, čo si nejaká držgroška alebo čo? Ak napríklad aj muž bude chcieť ísť na nejakú poznávačku dobrodružnú za 3 000 eur čo nie je tvoja šálka kávy a teda pôjde sám tiež budeš ľutovať peniaze že sa mohli použiť lepšie? Proste vzťah je o prispôsobovaní sa druhému a zase peniaze boli, budú, na čo odkladať a neužiť si život, nikto nevieme koľko tu budeme... A aby to vyšlo lacnejšie treba proste zvoliť termín v predstihu a nájsť proste dobrý pomer cena verzus kvalita priestor, DJ-a a kameramana čo nestojí majland a tak. A bude aj vlk sýty ak ovca celá, 25tisíc to je uletené za svadbu a dá sa aj lacnejšie určite.
@anonym_autor oplatí sa tým , ktorí nato majú a nejaké výdavky na svadbu im nespravia ani leto ani zimu v domácom rozpočte 😊👉👉👉
som finančne gramotná - ale pre iných to môže byť držgroštvo. Hore som napísala v komentároch aj ďalšie dôvody prečo by som veľkú svadbu nechcela - silny introvert, unavujú ma veľké akcie a spoločnosť ľudí, viem si predstaviť lepšie využitie peňazí.
Ja by som teda radšej išla na dobrodružnú cestu ako na svadbu 😂
@anonym_autor nie.
@anonym_autor nie.
Ja len ze ci partner aj vie kolko to realne stoji/bude stat..
Ako teoreticky da sa j kompromis, ze hosti bude cosi viac, nie zas vsectci uplne.. ale nebude cepcenie ak nechces alebo ine zvyky, kde introvert trpi proste.. a ludia budu ako na oslave ci plese, cize kecat, tancovat, jest, fotit sa..a este aj najdes miesto, co za najom nedas oblicku
Hlavne sa musite zhodnut, je to aj jeho aj tvoj den, nech si to uzijete
Ja len ze ci partner aj vie kolko to realne stoji/bude stat..
Ako teoreticky da sa j kompromis, ze hosti bude cosi viac, nie zas vsectci uplne.. ale nebude cepcenie ak nechces alebo ine zvyky, kde introvert trpi proste.. a ludia budu ako na oslave ci plese, cize kecat, tancovat, jest, fotit sa..a este aj najdes miesto, co za najom nedas oblicku
Hlavne sa musite zhodnut, je to aj jeho aj tvoj den, nech si to uzijete
@anonym_5f64dd zbyotcne vyhodene peniaze. Ale ak niekto ma rodinu, dobre vztahy a chcu spomienky, nech sa paci.
My sme nechceli klasickú svadbu tu na sk. Za tie peniaze sme išli na týždeň do Španielska a tam sme sa zobrali. Mala som normálne biele šaty ale nie také princeznovske, manžel nohavice a košeľu. Boli tam s nami najbližší (15ludi) a tam sme išli večer na zábavu. To bol môj najkrajší týždeň
som finančne gramotná - ale pre iných to môže byť držgroštvo. Hore som napísala v komentároch aj ďalšie dôvody prečo by som veľkú svadbu nechcela - silny introvert, unavujú ma veľké akcie a spoločnosť ľudí, viem si predstaviť lepšie využitie peňazí.
@anonym_autor Hospodárite už spolu? Ak áno predpokladám že on zarába viac a teda mi príde ok vyhovieť mu že s tým že ty vyberieš niečo v rozumnom pomere cena verzus kvalita lebo svadba nemusí byť len v ošarpanom kultúrnom dome alebo naopak 4 hviezdičkovom hoteli, sú aj pekné rozumné možnosti. Ak hospodárite každý sám fér by bolo že on ak bude mať oveľa viac hostí si platí svojich, ty svojich, tak sa to aj kedysi robili ked pred svadbou ešte ľudia spolu nežili ako teraz a nehospodárili, že rodina nevesty platila svojich hostí a rodina ženícha svojich a teda ak aj bolo 100 hostí a jeden mal 23 a druhý 77 podelilo sa to spravodlivo.
Tisíce vyhodiť za jeden deň je prehnané nech sa jedná o hocičo. Ty si musíš najprv vydiskutovať akú veľkú svadbu chcete, nemusí byť o dvoch svedkoch ani s tetami z tretieho kolena. Nemusíš mať šaty za tisícku ale krajšie z obyčajného obchodu, netreba ani kopce jedla a tri chody.
@anonym_autor Hospodárite už spolu? Ak áno predpokladám že on zarába viac a teda mi príde ok vyhovieť mu že s tým že ty vyberieš niečo v rozumnom pomere cena verzus kvalita lebo svadba nemusí byť len v ošarpanom kultúrnom dome alebo naopak 4 hviezdičkovom hoteli, sú aj pekné rozumné možnosti. Ak hospodárite každý sám fér by bolo že on ak bude mať oveľa viac hostí si platí svojich, ty svojich, tak sa to aj kedysi robili ked pred svadbou ešte ľudia spolu nežili ako teraz a nehospodárili, že rodina nevesty platila svojich hostí a rodina ženícha svojich a teda ak aj bolo 100 hostí a jeden mal 23 a druhý 77 podelilo sa to spravodlivo.
@marsmykkok Ja zarábam podstatne viac a Máme spoločný účet ale aj každý zvlášť osobny
Nemali sme dj ale len veľký reprák, žiadne tradície čepčenie a pod. Hostí dokopy asi 40. Tortu sme dostali ako svadobný dar od cukrárky, výzdobu som si urobila sama, v kvetinárstve som si objednala kyticu ale nepovedala som, že je svadobná a preto ma vyšla o 50€ lacnejšie… a predsa to bola svadba, na ktorú aj hostia spomínajú do dnes (7 rokov po) ako jedna z naj, na ktorých boli 🙂. Vyšlo nás to vtedy aj s ubytovaním pre 20 ľudí okolo 4500€.
pozri, je to od pripadu k pripadu, su taki, ktori na to maju, su ochotni si dopriat krasny svadobny den za x tisic € a potom maju uzasne manzelstvo, a potom su taki, ktori sa radsej ani nezoberu, lebo ved laska je viac ako papier a este dieta nie je ani na svete, a uz su prec od seba. Nech si kazdy robi tak, ako mu vyhovuje. Ty si napisala, ze si introvert, jasne, pre Teba je to mozno otrava,, niektore sa priam tesia, na tych ludi, na tu extremnu pozornost okolia okolo toho.... a je to pre nich mozno dolezitejsie, ako dovolenka pri mori,, na ktorej uz boli x krat.. my sme napr zopakovali si oslavu 10 vyrocia aj s DJ, fotografom.. zabavou a uzili sme si to rovnako ako svadbu, symbolicky presne na tom istom mieste ako sme mali svadbu a mam este krajsie umelecke foto ako zo svadby...🙂
Tak oplatit sa to neoplati...Z financneho hladiska vibec teda. Ale my sme radi, ze sme mali aj kameramana, babicka si nasu svadbu pozerala neskutocne velakrat, aj preto, ze to bola posledna akcia, ktoru este zazil dedko, zomrel cca pol roka po nasej svadbe. Nase prve dieta ma dokonca meno po nom. Z tohto pohladu sa oplati. Vsetci tak pekne obleceni, mama, otec (ano, pises, ze mate komplikovane vztahy), ale ja som rada za vsetkych, co tam boli, je to pamiatka a spomienka.
Financne sa to neoplatilo ani pre 14 rokmi, ako sme svadbu mali my.
ano
@anonym_autor moj muz je silny introvert, to mi ver, este aj tancoval so mnou poriadne, co som necakala, este planoval nacvicit aj salsu s mojou sesterkou, aby ma prekvapil, ze prvy tanec by sme mali salsu, ale nestihli to, velmi ma tym dojal aj tak. Ja som niekde medzi intro a extrovertom, ako kedy, podla toho, ake situacie, aki ludia, co sa odo mna caka, ci nejaky prejav, extra vykon alebo nie...Ale robili sme to jeden pre druheho a aj pre nasich blizkych, ako hovorime, babicka s dedkom si to uzili, rodicia tiez, na svadobnu cestu sme sli autom do Chorvatska a nic nam nechybalo, stacilo nam to.
A obaja s muzom sme "zgrlosi" inak, on este viac, co nie je prakticke, do toho nedava peniaze. Ale ked uz sa rozhodne, ze nejaky zmysel to ma, hoci aj emocionalny pre mna alebo deti, blizkych, tak uz nepocita kazdy cent. A takto mi kupil napriklad aj sijaci stroj za 2 tisic, hoci pre neho je to "jedno", nevidi v tom az raky zmysel.
Nedala som toľko za svadbu. Aj keby máme strašne veľa peňazí, nedám to. Je to jeden deň. Viac ma potešilo dať peniaze na bývanie alebo na cestovanie. Svadba bola pekný deň, ale že by to bol deň hodný neviem koľkých tisíc až desiatol tisíc tak to rozhodne nie. Pozvali sme najbližších, šaty som si kúpila aké sa mi páčili, kyticu tiež, jedlo bolo dobré, výzdoba jednoduchá ale pekná, presne podľa mojich predstáv, nič extravagantné. Sumu si už nepamätám presne ale do 4 tisíc eur.
nechapem tomu, co sa ma na svadbe akoze "oplatit", to nie je investicia ani nejaky produkt. kazdy nech si urobi ako chce a na co ma. korelaciu s dlzkou manzelstva to podla mna nema, to je hlupe generalizovanie.
ja som mala velku a mozno pre niekoho "honosnu" svadbu - sice ja som chcela malu ale do manzelstva sme isli dvaja a jeden musel urobit kompromis 🙂 napriek tomu som sa vobec na to nepozerala ako na vyhodene peniaze a ani by ma nenapadlo to riesit z pohladu, ze "tisice miniem za jeden den" - ved je to den, kedy oslavujeme vstup do manzelstva a pohostime ludi, na ktorych nam zalezi a ktory sa tam budu s nami tesit. ani s odstupom casu ma nenapadne, ze och radsej sme mali datu tu sumu do fondov alebo neviem co :D kazdopadne my sme si na nu sporit nemuseli ani brat uver, bol to proste len vydavok. ak by sme otacali kazde euro a nemali peniaze nazvys tak by som mala iny nazor. sporit a brat uver na svadbu je uplna hlupost - preto pisem nech ma kazdy taku na aku ma
Brať si na svadbu úver je ekonomický nezmysel, to radšej sobáš na úrade a malé posedenie pre úzky okruh v reštaurácii.

@anonym_autor tiez mi to tak pride,jeden kamos,2hy krat zenaty mal tento isty nazor,takze 2ha svadba bola skomnejsia.