Oplatí sa mať v dnešnej dobe druhé dieťa?
mam 2,5rocnu dcerku a premyslam nad druhym tehotenstvom
hovorí sa - jedno dieťa pre strach, dve pre radosť 😀 😀 😀 😀
Finančne sa to isto neoplatí, no dvojnásobná radosť, dvojnásobná láska od detí.... 😉 😉
Ak budem mať možnosť rada by som mala ešte jedno, len teraz to už vezmem pekne po poriadku - najskôr svadba, byt potom až dieťa, nie tak ako som mala malú ja 😎 😎
Mám dve sestry - jedna má dve - sú samostatnejšie, nie sú rozmaznané, robia teda až na to že neter trocha hádže puberta stále radosť...
No a na druhej strane mám druhú sestru, ktorá má len 12ročného syna - podľa mňa je rozmaznaný, nie až tak veľmi samostatný a má značný syndróm jedináčika - on jediný moju dcérku do našej rodiny fakt že neprijal a hroozne na ňu žiarli...
Takže ak sa na to s mužom cítite - určite ešte jedno a finančne sa to podľa mňa utiahnuť dá - ten mladší súrodenec sa v podstate zvezie pri tom staršom - sčasti sú to veci, postieľka, kočík.... 😉
A ak to nemyslíš len z finančnej stránky, ale aj na to aká je doba - je na nás rodičoch ako svoje deti vychováme a aký bude svet ďaľšej generácie - ak budeme všetci vychovávať svoje deti k úcte k ľuďom a láske celkovo k všetkému živému a nebudeme ich učiť posudzovať ľudí len podľa výšky konta v banke, zmeníme tak svet..
Čo ak sa Tvoje druhé dieťa zrovna stane lekárom a vynájde liek proti rakovine?
Vieš o tom že Beethoven mal 5súrodencov, z toho boli všetci postihnutý, jeden tuším hluchý? 😉 😉 😉 😉
Toľko k tejto téme, rozhodnutie je len a len na Vás dvoch 😎 😎 😎
Pane Boze, ako ste sa vacsina chytili len toho jedineho slova "oplati"..To skutocne Vas inetelkt nesiaha dalej, aby ste pochopili otazku z globalneho hladiska?! Uz mi to pripada, jak keby ste len cihali na nejaky chybny krok, aby ste mohli druheho zvozit a vyzdvihnut tak vlastnu dolezitost. Ona sa urcite nepyta na financnu stranku! Ach :-/ A Tebe, ktora si otazku polozila jednoducha odpoved: Ano.
a oplatí sa vôbec niečo na tomto svete?
nuž, kto žije len pre tento svet, tak má asi častejšie dôvod na mašľu 😅
kto žije pre večnosť-tak sa mu tu oplatí žiť
a aká je doba? nuž-aká?
počas 2. svetovej vojny sa rodilo dosť detí. a bola iná bieda.
skrátka- kto chce, bude mať.
kto nechce,výhovorky si nájde.
a toto nie je otázka do fóra. ja určite by som sa v takejto veci nerozhodovala podľa odpovedí na nejakom anonymnom fóre. o svojom živote musíš rozhodnúť sama. na čo máš a na čo sa cítiš.
chcieť dieťa ide od srdca. nie od materializmu.
a nik ti nezaručí, že super extra zabezpečíš do života len jedno dieťa /akože preto maj jedno/.
možno ani tomu jednomu nedáš VŠETKO. čo je to všetko?
niekedy je viac súrodenec /najviac/, ako obklopiť sa "zbytočným materializmom" 😉
To si musíš rozhodnúť sama či sa ti oplatí
@kinkinga prepáč musím reagovať. čo sú to zámožné rodiny??? 800 eur a viac???? Môj muž je na týždňovkách, aby nás uživil a má viac ako 800 eur v hrubom, ale z toho máme polovicu hypotéku + iné poplatky. Museli sme kúpiť bývanie ako kopa mladých rodín a za to, že muž maká bude na to doplácať, že sa snaží, nás trestať budú??? HANBA!!!! Prvá pôjdem do štrajku. ( ja viem, že je kopu rodín, ktorých príjem je oveľa menší, ale nech vrchnosť berie sama sebe - celá vláda na čele s Ficom!!!
ked sa mi narodila dcera, druhe som este neplanovala, az po par rokoch. ked ale mala 2-3 tyzdne, zaskocilo jej trochu mliecka a ona sa zacala dusit. normalne omodrela a ja som ju musela prevratit a poklepavanim po chrbatiku to z nej nejako dostat. trvalo to menej nez pol minuty, mne sa to zdalo ako nekonecne hodiny. prezila som hadam najhorsi strach v zivote (do toho panika, kedze som bola sama doma a este uplne hotova z tazkeho porodu,takze ani po psychickej stranke mi nebolo uplne super). a vtedy som sa rozhodla, ze jednoznacne este jedno dieta, lebo keby sa nieco stalo a ja som prisla o jedine dieta, tak uz nemam preco zit. tak sme sa s muzom dohodli, ze druhe co najskor. syn sa zadaril na prvy sup, takze mam medzi nimi rozdiel len 15 mesiacov a vobec to nelutujem. este planujeme aj tretie, ale pockam, kym maly nepojde do skolky aspon, kedze obidve tehu som mala hrozne. nevolnosti denne,zvracala som pri oboch az do 7.-8. mesiaca, takze v takomto stave by som dve male deti asi nezvladala uz. co sa tyka financii, nepotrpim si na nejake znackove minitopanocky, za ktore clovek vyvali nekrestanske peniaze a dieta ich ponosi sotva dva-tri mesiace. moj nazor je taky,ze dietatu je to jedno, akurat jeho matka sa potrebuje popysit pred ostatnymi matkami, ze na to proste ma...lebo na slovensku je zavist narodny sport. 😉 deckam kupujem toho vela, castokrat aj zbytocnosti, ale im je to aj tak jedno, ci to stalo 1e alebo 50e. pre nich je dolezitejsi cas, ktory so mnou stravili, nie peniaze, ktorymi ich zahrniem. no a co sa tyka este tych financii...kto ma zaruku, ako bude o 5, 10,20 rokov? ked sa nam podaril syn, akurat prisla kriza, muz prisiel o robotu a dlho si nijaku nevedel najst. prezili sme. teraz ma dobru pracu, ja navyse rozbieham firmu, takze sa dari. clovek nikde nema zaruku, ako to bude. mozno sa rozhodnete, ze z fin. dovodov druhe dieta nezvladnete, ale naozaj? mozno o 5-6 rokov zrazu dostane manzel ponuku na nove miesto , zvysi sa vam fin. standard a zrazu bude penazi dost. ale cas na druhe dieta uz mozete prepast. takze pokial nie ste ozaj na nejakom existencnom minime s peniazmi, nehladte na ne, ak sa rozhodujete, ci este jedno dieta...su stovky jedinacikov, ktori by obetovali vsetky svoje drahe hracky za surodenca
Sorry ale veľmi blbá otázka 🙂))
Zienky tu maju pravdu že dieťa je dar a nie či sa oplatí mat druhe..
Môžeš byt vôbec rada že uz jedno dieťa máš a môžeš aj mat ďalšie...
Sú tu ženy čo čakajú že otehotnia niekoľko rukou a meraju BT a sleduju či maju ovulku a nedarí sa... Aj keby čakali trojicky boli by šťastné a ty napíšeš či sa oplatí druhe...
Jasne že áno oplatí...
Ja mám doma troch fešakov a stále chceme ešte ďalšie 🙂))) hlavne chceme to dievčatko.
Aj si kúpime autobus na toľko deti 🙂))
Milujem ich aj ked neposluchaju a mám ich niekedy dost 🙂) aspon sa nenudime doma
he he a ja sa pytam, ci mam nervy na stvrte. ale nikdy ma nenapadlo, ci sa to oplati... jasne, ze sa to oplati. aj ked vecer padam do postele papulou dolu, ale kazdy den s mojimi detmi je najkrajsi. jasne, ze sa OPLATI.
@ajca123 my mame tri baby a ideme na chlapceka. 😀 😀 😀 😀 my uz sme miniautobus kupili. 7-miestne. preventivne. aby bolo uz aj na to stvrte miesto. 😀 😀 😀 😀
podla mna to nebolo vobec myslene, ci sa to financne oplati. skor tie, co ju najviac zatracujete kvoli peniazom, by ste sa mali zamysliet nad tym, co vas ako prve napadlo pri tejto otazke. lebo mna peniaze vobec.
ja som si to vylozila tak, ci sa oplati mat dalsie dieta kvoli celkovej pohode rodiny, ak matka plno vyzita materstvom a uspokojna z pohladu naplnenia reproducneho pudu nepocituje potrebu mat dalsie dieta, ale je tlacena spolocnostou do toho, ze stastna rodina znamena rodicia a dve deti, pretoze jedno dieta je malo. a mozno pre tu matku je to akurat. len ju hlodaju vnutri duse otazky, ci to jedno dieta nepotrebuje k stastiu aj toho surodenca, ci ho nejako neochudobni voci ostatnym detom, tym, ze doma bude samo. ma mat dalsie dieta aj napriek tomu, ze ona sama ho uz nepotrebuje? napisala som, ze nepotrebuje, aj ked sa to mozno bude zdat niekomu egoisticke, ale ktora matka nemala planovane prve dieta len z tej pohnutky, ze ho potrebovala?
zlá otázka ! Mala by si sa skôr opýtať chcem ďalšie dieťa?
Ak sa zamýšľaš nad svetovou finančnou krízou a znečistením prostredím , alebo nad niečim podobným tak určite ťa jednoznačne napadne , že NIE . Čo žiaľ znamená , že už prvé dieťa bol omyl. 😒
Ale ja som jednoznačne optimista. Ja keby som mohla , tak so opäť tehotná aspoň 5x a opäť celé noci nespím a opäť si nechávam naťahovať prsia od nejakého nenažranca : 😵
Myslíš ,že tomu malému dieťatku záleží na tom či ho vozíš v najmodernejšom , štýlovom kočíku?
Myslíš na to, že im nemôžeš dať najsuper hračky od výmyslu sveta a nemôžu chodiť do súkromnej školy a vysokú školu mu budeš spolufincovať s nejakým štipendiom, ale to nie je v živote najdôležitejšie!
Dôležité je , že ich všetkých budeš rovnako milovať a vychováš z nich slušných a rovných ľudí.
Takže otázka : Máš na to?
Pre autorku a rovnako zmyslajuce: NeoPLATI! Jediny spravny dovod mate dieta je, ze bude chcene a milovane. Nechcela by som byt na mieste toho dietata ☹ Nechcela by som byt clovekom, ktory sa niekomu oplatil, či neoplatil. ☹ Ty by si chcela? Bolo by Ti fajn, keby si zistila, ze Tvoji rodicia pravidelne rozmyslajú nad tým, či si sa im oplatila? Či je z Teba pre nich dáky úžitok? 😖
Jasné, že oplatí. Koľko by ťa stál celoživotný kurz sebaovládania, minimálne 20-ročný kurz finančného managmentu, intenzívny kurz komunikácie, kurz prvej pomoci, kurz poznania základných ochorení, kurz empatie, kurz časového plánovania, kurz vedenia domácnosti a mnohé ďalšie? Každé jedno dieťa je jedinečným lektorom týchto kurzov a robí to iba za strechu nad hlavou a jedlo 😀 a neskôr nejaké to vreckové, lebo v puberte je špeciálny príplatok za kurz sebaovládania a komunikácie. Dieťa zaškolí všetkých členov rodiny. To bolo tak polovážne, ale fakt je na tom dosť pravdy. Ja si veľmi vážim to, čomu ma moje deti naučili, a to má starší syn iba 3 roky a dcérka 1 rok. Deti sú k nezaplateniu aj preto, lebo mi dávajú pocit, že som skutočne milovaná a pocit dôležitosti. Z každého jedného môže vyrásť skvelý človek a je na nás rodičoch vštepiť im morálne hodnoty. A to je dôležitejšia úloha, než akákoľvek úloha v zamestnaní. Čím väčší počet detí, tým väčšia pravdepodobnosť, že sa to podarí🙂) Ja osobne napríklad neuznávam reguláciu počtu detí na 1-2 len preto, aby som im mohla do života dať finančný základ. Naopak, som presvedčená, že sa jednoducho musia dokázať postarať o seba samy. Ja viem, že je to veľmi ťažké. Ja som takisto žiadne financie či byt nedostala, manžel tiež nie. Ale núti nás to pracovať, hľadať alternatívy, dovzdelávať sa, prijímať výzvy (zvažujeme odchod za hranice). Myslím si, že istým spôsobom vďaka tomu rastieme. Obaja sme zo štyroch detí a štyri chceme aj my. Ja si väčšiu rodinu neviem vynachváliť, so súrodenciami máme veľmi dobré vzťahy a ak by niekto bol v ťažkostiach, som si istá, že ostatní by mu pomohli. Finančne sme veľmi natesno, ale deti majú všetko, čo potrebujú. Aj vďaka tomu, že máme takú veľkú rodinu...
Baby naozaj ste sa do nej nemuseli tak pustiť! Bolo to blbé, tá otázka, kto chcel ju pochopil, kto si chcel rýpnuť, tak si rýpol. Asi fakt keď máte takéto nálady, tak zrejme nie každému MD robí na psychiku dobre....smutné
určite oplatí. ja by som veľmi-veľmi chcela druhé dieťatko (a tiež aj tretie). ja aj manžel sme z viacerých súrodencov, a máme medzi sebou dobré vzťahy, pomáhame si, stretávame sa, je veselo, keď sa stretneme aj s našimi drobcami 🙂 🙂 🙂
a môj drobec sa už sám vypytuje, že prečo nemá bračeka/sestričku??? vidím, aké je to to super (u rodiny, kamošiek, keď majú detičiek viac - zahrajú sa spolu, sú to také malé tímy).
Urcite sa oplati. Mam tri deti a pri poslednom sa uplne zmenil smer. Zacala som podnikat a pracujem svojim tempom. Chalani rastu, mozem sa im venovat, kedykolvek to porebuju. Radost na nich pozerat, ked hraju spolu, alebo ked starsi uci mladsieho anglistinu 🙂
Samozrejme, ze financne je to narocne, ale treba urcit priority a podla toho sa spravat. Nehovorim, ze jedinacik sa ma zle. Moj manzel je jedinacik. Ma dobrych kamaratov, ktory su mu ako bratia. Tak ze je to na kazdom, ci jeden alebo dva a viac.
niektore mamicky tusim cakaju na taketo otazky kde sa mozu chytit za slovicko tak napisala oplati no boooooze ale vieme asi kazda ako to myslela :D
ja by som odpovedala takto : ano 😀 nie 😝 ano 😠 nie 😎 ano 😨 nie 😎 a podla toho kolko maš prstov zistiš,či sa t
o oplati 😒 ,len škoda,že na deti nieje akcia,či?
😝
alebo teraz seriozne: jedno je malo,dve veľa,ale .....zmesti sa a oplati sa... 😎
ja mam 10 ročneho syna a teraz 5 mesačnu dcerku...tiež som stale uvažovala mať nemať...predsa už ta pohoda..., ale ked som pozerala na svojho syna aky je sám sama mám brata a viem ake je to pekne mať sa komu zdôveriť,koho navštiviť...takže som sa rozhodla, že chcem..a som nesmierne šťastna ..a syn ani nehovorím v jednom kuse ju bozkava a vidno mu v očiach aký je šťastny ..a mala sa tak krasne na neho usmieva...takže neváhaj fakt nie.......
oplatí neviem ? ale ak bude rovnakoeho pohlavia z finančenho hladiska maš dosť ušetrene 🙂)) lebo ja mam chlapca..a potom dievča a každemu niečo ine kupovať je dosť , jar leto jesen zima. hračky. nič rovnake..... kdezto ked ma človek dvoch chlapcov. či dve baby, čo jeden nepoderie druhy ponossí. v dnešnej dobe je to ale zložité vychublať aj to jedno..... ale jedno sa poproi nom ešte zvezei..už ked si to chcela brať tak oplati noplati. ani to prve si nemala skusať 🙂)))
podla mna hlupa otazka tu nejde o to ci sa odplatí alebo neodplatí tak racionalne keby sme vsetci rozmyslali tak ludstvo by uz davno vymrelo a to myslím uplne vazne
Som veriaca osoba ale chápem tvojej otázke doslovne 🙂 Dieťa je Boží dar... Áno, je . Najkrajší na svete ešte keď je zdravé, super 🙂 Ale mať deti za tú cenu že mamka ocko vystresovaní z hypotéky či máme na plienky Sunár neskôr zošity do školy školské výlety... Je to každého osobná vec ako sa rozhodne. Milujeme svoju dcéru a môj názor je že súrodenec bude pre ňu nádherný darček preto do budúcnosti plánujeme ďalšie dieťatko. Ale keď sa niekto pre peniaze na to necíti, to nemám právo odsudzovať a jednoznačná odpoveď na túto otázku neexistuje 🙂
Asi som veľmi nepomohla ale rob ako cítite a ako si vypočítate 🙂
Oplati sa zmenit pracu, ak bude vyhodnejsia, oplati sa kupit niektore veci v akcii, oplati sa prestahovat do lepsieho, oplati sa investovat do nehnutelnosti, oplati sa vela veci. Veci!!! Ja dost nerozumiem otazke, ci sa oplati mat dieta. Myslis to z financneho hladiska? Neoplati 🙂 Dost si budes musiet odtrhat od huby.
Myslis z hladiska vztahu s prvym dietatkom? Mozno si to myslela takto. Tak v tomto duchu ti aj budem odpovedat. Ja som z viacerych surodencov a tento model planujem mat aj vo svojej rodine. Kde je viac deti, tam je vacsia zabava. Spolu sa prehraju, pomozu a ak im to zostane az do dospelosti (u nas je to tak), tak to je to najlepsie, co si pre svoje deti mohla urobit. Takze z tohto hladiska nie je lepsia investicia ako tato 🙂
@viktoria0303 urcite ano,chod do toho!Uz len preto,z takeho socialneho dovodu,je strasne dolezite mat surodenca,som niekde citala,aj vela o tom pocula,ze jedinacikovia su menej stastni ludia,maju vetsie problemy v spolocnosti.Surodenci sa uz od malicka ucia ako vychadzat s druhym,napr aj ked sa hadaju ich uci ako riesit konflikty a tak.Pre svoju dcerku to musite spravit!Surodenec je to najkrajsie co jej do zivota mozete dat,ver mi ! 😀
jasne ze oplati, ja mam tri a aj ked to neni vzdy ruzove som stastna ako blcha lebo moje deti maju jeden druheho a druhy tretieho a nedaju sa za svet🙂. doba je zla a bude este horsia ale vzdy nejako bolo a nejako bude, mozno moje deti nemaju vsetko ale vedia si vazit aj malo a hlavne jeden druheho 🙂
OPLATI?
to je slovicko pro "nakup/prodej! 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠
ahoj
napisem ti jeden zivotny pribeh ,ktory zazila moja sestricka z gynekologicky. jej manzel chcel vzdy tri a viac deti ona len jedno ze to uplne staci.tak mali len jedneho syna. manzel zomrel a aj syn a ona ostala sama vo velkom dome. a je stastna, ze moze este pracovat aj ked je uz na dochodku, ze je medzi ludmi a nie je sama vo velkom dome.
my mame dve deti a na 100% viem, ze tretie uz nebudeme mat chceme detom dat vsetko co je v nasich silach, dobre studium, vylety , veselych rodicov 😉
p.s.ta otazka je zle napisana a preto ta tu pomaly idu zienky ukamenovat 😉 😀
myslim, ze ste zakladatelke otazky nalozili dost 😨 je nacase prestat 🙂
Presne viem ako sa cítiš. Ja mám dve detičky a bola som si istá že viac nebude... Ekonomická situácia nie je najlepšia a to obaja pracujeme ale platiť byt hypotéku škôlku školu ja sama študujem na vysokej škole čo berie nemálo finančných prostreidkov... Proste mi to nijak nevychadzalo aby som premyšlala nad dalším dieťaťom. Navyše deti treba aj zabezpečiť do budúcnosti, nikto nevie čo mu život prinesie a preto potrebuje mať aj nejakú finančnú zabezpeku že keby niečo. Navyše im bude treba pomôcť aj so stávaním na vlastné nohy keď sa raz budú chcieť osamostatniť a mať svoje vlastné bývanie, keď budú študovať na vysokej škole... No stalo sa že som otehotnela ani sama netuším ako keďže zlyhala HAK. Nie som zástancom umelého prerušenia tehotenstva keďže to dieťa za nič nemôže, stalo sa - tak to dáko zvládneme... Takže rozmýšlanie nad tým či sa oplatí mať babo alebo nie mi akosi bolo nanič. Jednoducho sa musim prispôsobiť situácii v ktorej som sa ocitla a mám veľké šťastie že môj mm to zobral úplne skvelo a podržal ma v tej chvíli keď som to najviac potrebovala. A nie je ani pravda to že čím viac detí tak ma to stojí menej lebo ja som bola už zmierená stým že dalšie dieťa si dovoliť nemožem tak som všetky tie babatkovske veci rozdala a predala a teraz ked sa hlasi nový človiečik tak si musim všetko nanovo kupovať ako nejaka prvorodička... a lacná zaležitosť to určite nie je... No teším sa na to čo ma čaká kedže je to určite už posledné tehotenstvo tak si to užívam.

Tady se proste kazdy vecer najde nejaka perla 😀
ci se oplati mit druhe...ja taky myslim, ze jsi to nemyslela tak jak jsi napsala, ale neda mi...
Takze neoplati. Druhe ne. Musis jich mit aspon 6, ale cim vic, tim lip. Kup pole, nebo nakou malou fabriku a at makaji...Takto jedno, dve....to se moc neoplati 😀