icon

Oplatí sa vrátiť na Slovensko? Skúsenosti a rady

28. júl 2024

Ahojte dievcata. Skuste mi,prosim,vytlct tuto myslienku z hlavy. Zijeme s manzelom roky rokuce v zahranici,vyborna praca obaja, super kamarati, zdravotnictvo a celkovo system fici vyborne. No odkedy sa nam narodilo dieta(uz par mesiacov) nedokazem vytlacit myslienku na navrat z hlavy. Velmi mi chyba rodina z oboch stran, take tie spontanne stretnutia s rodicmi a surodencami v nedelu na kave(ktore sa tam bezne deju bez nas), na grilovackach atd. Racio jasne hovori ! nevracat sa ! a srdce pisti po domceku a blizkosti rodine. Financii mame dost, takze kludne byt ci dom by sme na Svk kupili, pracu by sme si s nasim vzdelanim nasli. Vyhladovo by sa aj tak jednalo o navrat do cca 4 rokov,kedze si dorabame s manzelom rozne kurzy a certifikaty,ktore su na dlhsiu trat. Naozaj Slovensko nema buducnost? Myslela som,ze su to len myslienky ovplyvnene hormonmi,ale porod prebehol uz davno a stale to mam v hlave. Dakujem za kazdy realny pohlad na vec.

zeldia
28. júl 2024

@edurko77 a kam utiecť?

portret7
28. júl 2024

Šikovným ľudom je dobre aj na SVK. Návrat na SVK neľutujem. Žije sa nám tu dobre. V mojom okoli sa veľa ľudí po založení rodiny vrátilo na SVK, všetci si žijú velmi dobre. Úprimne, nerozumiem tomu neustálemu “hejtu” voči Slovensku. Mám pracu, pri ktorej cestujem takmer po celom svete a nikde to ružové nie je. Čas s rodinou ti nemôže nic vybahradit. Žiadny životný štandard. U vas to iné nebude, zvlášť, keď sa teraz už pragmaticky na návrat viete pripraviť. Btw do zahraničia sa môžete vrátiť vždy, pokial zistite, že na SVK to nedávate.

petronelag
28. júl 2024

Záleží aj od toho do ktorej lokality sa chcete vrátiť, ale napr. v našom meste by ľudia s praxou v zdravotníctve našli prácu a keď si viete zohnať bývanie, tak by to išlo celkom dobre. Aj školy sa dajú nájsť, vzťahy s rodinou sú tiež dôležité, ak fungujú dobre.
Podľa mňa ľudia len hovoria, že je to tak len na Slovensku a keď sa pozrie hocikde inde vo svete, čo si volia, aké "osobnosti", tak je to všade rovnaké.

januska12323
28. júl 2024

Z Prahy môžeš predsa každú druhú nedeľu prísť a nemusíš sa len kvôli takej "blbosti" komplet sťahovať.

klementinka58
28. júl 2024

Ja ze aka krajina a citam ze Praha😃🫣. Pre mna to nie je ani zahranicie, ved to si za rohom otazka par hodin cesty

tundra
28. júl 2024

Chapem tvoje pocity...Syn studoval v Brne a povedal,ze su daleko, pred Slovenskom a to koncil pred,par rokmi.Mas vytvorene zazemie,ktore sa ti na Slovensku,nemusi podarit vytvorit,podla tvojej predstavy.My zijeme, uz 11 rokov vo Švajciarsku.
Na Slovensku, mame novy rodinny dom,deti sa odmietli vratit.Nemame take pracovne pozicie, ako ty,ale nad navratom neuvazujeme.Vela ludi,co sa vratili domov,potom o par rokov zase vycestovalo.
Kazdopadne,ak ta to taha domov,treba to naplanovat.Daj pozor,aby ste si to nevycitali,ked to nebude, spravne rozhodnutie.14 rokov je dost na to,aby ste si zvykli na veci,ktore funguju a doma to tak,nemusi byt.Drzim palce😉

bessie12
28. júl 2024

A inak .. ak prejde to zdaňovanie v podstate vsetkeho ( tie prevody, výbery, platby atď.. ), tak už duplom sa sem nevrátim žiť. Zdanene peniaze zdaniť ešte raz. Hnus 🤮🤮

candii
28. júl 2024

@bessie12 bol to len návrh, ale ako náhle sa toho chytili médiá a ľudia to začali vo veľkom kritizovať, tak sa vyjadrili že to nebude že to bola len myšlienka

deti95060810
28. júl 2024

návrh ktorý unikol...😉

bessie12
28. júl 2024

@candii to bude len dobre, keď to neprejde. Ale pravdupovediac zľakla som sa toho. Len u nich nikdy nevieš.

candii
28. júl 2024

@bessie12 zoberú niekde inde 🤷🏼‍♀️ oni si nájdu

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
bessie12
28. júl 2024

@candii novsak a o to vlastne ide 🙄

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
h2
28. júl 2024

Neblázni, nevracaj sa! V Prahe? Veď odtiaľ môžeš byť na Slovensku, kedy len chceš! Tu skapal pes a bude len horšie!

lienka.7
28. júl 2024

@autorka prepáč, ale ty nemáš vlastný mozog? Vlastný názor? To tu podľa "ankety" sa rozhodneš ci áno či nie? Nikde na svete to nie je med lizat...
Osobne tipujem, že 95% príspevkov tu negatívnych, ako je tu na hovno, ako nič nefunguje a pod. Bud to píšu ti, ktorí tu nie sú a nemajú šajnu (najmä zdravotníctvo je na hovno, ale s každým problémom lozia sem, lebo v zahraničí to neuplatia), alebo všeobecne frflosi, ktorým sa ani nikdy nič páčiť nebude.

tiezjedna
28. júl 2024

Z CZ sa vracať na SK je úplná hovadina... Veď je to ozaj za rohom, môžeš tam byť autom/vlakom/lietadlom kedykoľvek. Tiež sme zakotvili v CZ a na SK chodíme pravidelne. Ale návrat tam už nikdy.

bessie12
28. júl 2024

@esterr_ka 😂😂😂😂😂 prepáč nedá mi nesmiat sa z toho. Bohužiaľ je to smutna realita.

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
haley7897
28. júl 2024

@esterr_ka novodobý Štefánik 😫

lauriik
28. júl 2024

Tiez zijem v ČR roky. Ked sa nam narodilo prve dieta tak sme mali sen, ze sa vratime spat. Hlavne za rodinou, aby pomohli s dietstom a neboli sme stale na to stale sami. Sme obaja slovaci. Aj sme hladali pozemky uz. Nakonec sa to cele skomplikovalo - druhe dieta, covid, zmena prace,... Zostali sme v ČR. Dcera uz ide do druhej triedy takze sa na 99% uz nevratime. A chvalabohu. Aj ked predstava blizkosti rodiny a pomoci od nich je lakava za ten navrat mi to uz nestoji. 😔

bessie12
28. júl 2024

@esterr_ka vivat ficolandia 🤮😂 nikdy som bola jeho volič a ani nebudem. Nepresvedčil ma natoľko, aby som sa nim stala.

laurita285
28. júl 2024

Nevracaj sa, dieťa by ti to nikdy neodpustilo, že si ho natiahla do takej habaďúry.

darijja
28. júl 2024

@lienka.7 tu sa pytaju na nazor len ludia co nemaju vlastny mozog? Akasi si ofenzivna v kazdej diskusii kde ta zazriem :(

lienka.7
28. júl 2024

@darijja lebo sú to vymyslene diskusie len na vyvolanie vasne, pohadanie sa, resp.nakydanie na SK. Ako narod sme mentálni chudáci, nepoznám snad horší... nepáči sa ti tu? Nech sa paci, nikto ta ti nedrží predsa, môžeš ísť kam dá ti zachce.

haley7897
28. júl 2024

@lienka.7 rovnako to platí o diskusiách. Nepáči sa ti téma diskusie? Nech sa páči, nikto ťa nenúti čítať a reagovať...

smajliica
28. júl 2024

@autorka akurát som čítala tento článok, tak mi pri tejto téme napadol 😅
Úprimne, návrat na Slovensko si neviem predstaviť. A potvrdí sa mi to vždy keď chcem čokoľvek vybaviť na slovenských úradoch.

https://dennikn.sk/4112607/kardiolog-sa-vratil-...

retatka
28. júl 2024

Nie nevracaj sa .Ľudia odchádzajú preč a vy sa chcete vrátiť ?!Raz by ti to deti vyčítali ,že si im zničila šancu na lepší život .Celá situácia na SK je jedna veľká katastrofa .Len neurob tú chybu lebo budeš veľmi ľutovať .

bessie12
28. júl 2024

@lienka.7 ja tu sem nelozim. Ani ked som chora. Vsetko si riešim v krajine kde zijem 🤦‍♀️ nemám potrebu sem lozit. Jedine ak mamina by potrebovala, keďže ona tu žije a ma slovenské poistenie 🙄 jeden z dôvodov prečo som odišla je aj ta slovenská mentalita, porovnávanie sa s inými a zavidenie si aj nevyliečiteľne choroby .. 👎
Česť výnimkám samozrejme.

lakebabe
28. júl 2024

Kamarátka sa vrátila po 15 rokoch, každý ju odhovaral a neľutuje. Vďaka dobrej znalosti jazykov si nasla okamžite perfektný job, zarába veľmi pekne peniaze, kúpila byt a žije normálny život.
Sestra ostala zahraničí a po vyse 15 rokoch tiež zvažuje návrat, kúpu bytu a nový začiatok, ťahá ju to domov .
Niekomu je vzácnejšia rodina ako ostat v zahraničí. Rozhodnutie je na tebe. Zas ak máš deti a sú tam zvyknuté musíš brat do úvahy aj ich
Tak ale teraz čítam ze si v Prahe to som si nevšimla, však to si tu za humnami vlakom si za chvíľu doma, to je iné ako zit 2000 km odtiaľto