icon

Oplatí sa vrátiť na Slovensko? Skúsenosti a rady

28. júl 2024

Ahojte dievcata. Skuste mi,prosim,vytlct tuto myslienku z hlavy. Zijeme s manzelom roky rokuce v zahranici,vyborna praca obaja, super kamarati, zdravotnictvo a celkovo system fici vyborne. No odkedy sa nam narodilo dieta(uz par mesiacov) nedokazem vytlacit myslienku na navrat z hlavy. Velmi mi chyba rodina z oboch stran, take tie spontanne stretnutia s rodicmi a surodencami v nedelu na kave(ktore sa tam bezne deju bez nas), na grilovackach atd. Racio jasne hovori ! nevracat sa ! a srdce pisti po domceku a blizkosti rodine. Financii mame dost, takze kludne byt ci dom by sme na Svk kupili, pracu by sme si s nasim vzdelanim nasli. Vyhladovo by sa aj tak jednalo o navrat do cca 4 rokov,kedze si dorabame s manzelom rozne kurzy a certifikaty,ktore su na dlhsiu trat. Naozaj Slovensko nema buducnost? Myslela som,ze su to len myslienky ovplyvnene hormonmi,ale porod prebehol uz davno a stale to mam v hlave. Dakujem za kazdy realny pohlad na vec.

darijja
28. júl 2024

@lienka.7 ja si nemyslim , ze sme mentalni chudaci.ale co davas, to dostavas 🙂 a nemyslim si, ze toto je vymyslela diskusia. Akoze preco? Lebo pani je uspesna v zahranici a este ma aj dobre vztahy s rodinou, tak to je hned blud?😀 asi v tvojom svete hej. Pa pa

kristinka92
28. júl 2024

ak ste už takto zabehnutí, viete rec krajiny kde žijete a máte dobrú prácu, ja by som sa nevrátila. už len kvôli to u dietatu nie… lepšia budúcnosť ho čaká tam kde ste

3vita
28. júl 2024

Manžel čo na to? To je niečo čo by ste si mali vyriešiť vy dvaja apolu. Nikto váš život žiť nebude takže všetky rady sú zbytočné za mňa

sante81
28. júl 2024

Ja teda žijem celý život na SVK. Mám prácu, byt, zdravé deti, muža nemám.
Mne ku šťastiu toto všetko stačí , kam odísť? Kde ma bude čakať natiahnutý červený koberec a lepši život??

stanulienkat
28. júl 2024

@darijja tá pani ráči byť smeračka.😄Jej sa tu páči, pretože vláde jej strana. Jej práve nastali lepšie zajtrajšky -práve teraz kupuje lacnejšie potraviny, ma lacnejšie energie, znizili jej dane a jazdí na lacnom benzíne. Neber jej prosim ilúzie.

bessie12
28. júl 2024

@stanulienkat lacné potraviny? Kde? V ktorom obchode ? 🙈

darijja
28. júl 2024

@bessie12 sarkazmus ;)

darijja
28. júl 2024

@sante81 ja mam tiez dom, podnikanie a mam sa dobre v SR a mala by som sa dobre v hoci akom inom state, lebo ako si usteliem, tak spim. Ale to, ako s nami zameta nasa vlada, mi nechava len oci pre plac. A to , ze ved ja sa mam dobre, neznamena, ze teraz to budem ignorovat. Je to tu katastrofa, co sa deje v tomto state. A musime kricat aj my, inteligentnejsi, lebo ked tu budu stale zjapat len smeraci, pojde to tu vsetko do este vacsej psej matere. S prepacenim 😀

lienka.7
28. júl 2024

@bessie12 mimochodom, daň z transakcie navrhoval už Dzurinda, ale to vám erudovanym odborníčkam asi ušlo... ale nedbam 😉

bessie12
28. júl 2024

@darijja z jej strany ? Môže byť, ale aj tak .. tu ide o princíp. Nielen Slováci žijúci v zahraničí chodia domov k lekárom. Aj iné národnosti to robia. Napríklad Poliaci. S tým sa stretávam veľmi často. Takže kydanie na Slovákov žijúcich v zahraničí je trochu nemiestne ...

bessie12
28. júl 2024

@lienka.7 Dzurinda.. ďalší somár 🤮

darijja
28. júl 2024

@bessie12 neviem o com teraz pises. Ja som napisala ze sarkazmus bol mysleny na lacne potraviny.asi sme sa nepochopili

bessie12
28. júl 2024

@darijja asi sme sa fakt nepochopili 🙈 prepáč. Narazala som tu lienka.7 a jej koment o Slovákoch využívajúcich služby na Slovensku, ktorí žijú za hranicami.

lienka.7
28. júl 2024

@bessie12 ja len ze tu kydate len na Fica...
@stanulienkat a predstav si nie, nie som smeracka, ale mam rada keď niekto povie A, tak potom nech povie aj to B a C. To na rozdiel od teba a tebe tu podobné zmýšľajúcich 😉
A mimo to, také PS chcelo napr.dan z dedičstva, to je podla teba Ok? Ale samozrejme, že áno. 👌

bessie12
28. júl 2024

@lienka.7 nie je to len vina jeho vlády. To si plne uvedomujem 🙂 Dzurinda je číslo sám o sebe 🙄 a ostatní vlastne tiež. Bola na Slovensku vláda, ktorá chcela dobre aj občanom SR a nielen sebe ?

stanulienkat
28. júl 2024

@lienka.7 rozdiel medzi pravicovým voličom a ľavicovým je to, že pravicový nezabúda a ani nesúhlasí s každým krokom svojej preferenčnej strany tak nekriticky, ako ľavico rozmýšľajúci ľudia. Tam keď im naserú na hlavu, ešte sa budú z toho tešiť. Vyťahuješ daň z dedičstva- na to by museli byť schválené viaceré kroky a nie nesúhlasím s tým. Ale vytiahneš daň z dedičstva a zabúdáš na 50 zlých krokov tvojej vládnucej chunty. To je také typické poukazovať na jednu vec a prehliadať ďalších 50 zlých.

stanulienkat
28. júl 2024

@bessie12 Áno Dzurinda mal veľa zlých krokov, ale z jeho úspechov a dobrých krokov žijeme doteraz. Keby nebolo jeho a jeho vlády, tak sme tu na úrovni Ruska, zahrabaní v psej riti. Vďaka Dzurindovi sme práve tam kde sme, bohužiaľ za súčasnej vlády ideme robiť spiatočný chod.

nina004
28. júl 2024

My sme sa po 10r vrátili pred pol rokom späť na Sk. Dve malé deti do 3r, chýbali nám babičky atď.... Boli sme na tom podobne ako vy. Kúpili sme si tu bývanie. Deti sú tu spokojnejšie. Je na nich vidieť obrovský rozdiel v správaní a socializácii. Síce sme sa tam stretávali s kamarátmi atď,ale nie je to to isté ako, keď sa tešia k babičke ,ktorá im je veľmi blízka. Ale čo sa týka školstva, zdravotníctva atď atď určite je cítiť veľký rozdiel. Mne to zahraničie celkom chýba a veľakrát si poviem či sme dobre urobili ,ale keď vidím deti,tak viem ,že pre ne to bolo momentálne najlepšie ,čo sme mohli urobiť. Do zahraničia keď budú chcieť môžu odísť ,keď budú starší. Ale domov je domov. V cudzine si vždy cudzinec aj po x rokoch

luccija
28. júl 2024

Vrátila by som sa.Ani v ČR to nie je ružové a čím budeš staršia, tým viac ta to bude ťahať domov.
Máte dobré zamestnanie s prácou nebude problém a doma je doma.Ano, je to tu divočina, ale blízko rodina... vráť sa pokým je dieťa malé potom to už bude horšie.

maca1984
28. júl 2024

Keďže Slovensko nenapreduje, ale cúva..
Zostaňte tam kde ste.

bessie12
28. júl 2024

@stanulienkat môže byť. Nehadam sa. Za jeho vlády som bola ešte len dieťa. Od 4 do 8 rokov som mala. Ale inak ja sa politike vôbec nevenujem. Pretože si myslím, že to čo predvádzajú v TV je len obyčajné divadlo pre ľudí.

betulinka1
28. júl 2024

To si len v Prahe? Tak to by som sa vobec nevracala. Naopak ak deti budu chciet ist studovat na VS, tak chcem aby isli minimalne do CZ studovat a my mozeme ist za nimi, kde sa usadia. My by sme isli hned, mame vzdelanie a prax, ovládame jazyky, Cize pracu si najdeme kdekoľvek ale muz ma syna v striedavke a bio matka by to nedovolila a my bez neho nepojdeme prec. Takze pockame ako to bude na VS.

autor
28. júl 2024

Odpovedam hromadne. Diskusia naozaj vymyslena nie je. Nikdy som si nemyslela,ze vobec budem o navrate premyslat,ako pisem vyssie,zmenilo sa to po narodeni dietata. Manzel je tiez Slovak, ten sa v sucastnej situacii vratit nechce,ale do buducna to uplne nevylucuje. A nie,naozaj ked mi Janka z Kosic napise,ze sa mam vratit,tak sa nevratim kvoli jej nazoru. Chcela som len vidiet,ako zivot na Svk vnimaju ini...Po dalsie-tak isto riesit situaciu nedelnou kavou u rodicov co druhy vikend nie je realne. Sme lekari,pracujeme aj vikendy a sviatky.

romanovic
28. júl 2024

@autorka nevracaj sa! Tato mafia, ktora je pri moci, sa snazi urobit z krajiny dalsiu russku koloniu. Neurob to sebe, ani svojim detom.

stannkal
28. júl 2024

@autorka: pytas sa na zlom fore, tuto to nazorovo ide takmer vylucne len jednym smerom. Clovek co sam nezil dlho v zahranici nema dost skusenosti na to aby sa mohol vyjadrit k tomu ci je lepsie sa vratit alebo nie (a to teda cesko nepovazujem za zahranicie). My sme sa vratili zo zahranicia po 10r tiez po narodeni dietata a nelutujem to ani 1 den. Mala ma super vztah so starymi rodicmi z oboch stran a odkedy sme tu, doslova rozkvitla. Nemyslim ze spickove skolstvo a zdravotnictvo v Nemecku by jej dalo viac do zivota nez prave taketo zazitky s rodinou. My mame ovela menej stresu lebo vieme ze ak by bolo treba, ma nam kto pomoct, v zahranici sme nemali nikoho takeho blizkeho, kto by napr postrazil dieta a pod. Poznam este niekolko dalsich parov, ktori sa tiez takto vratili po tom co mali deti. Ked je clovek vzdelany a pracuje na sebe tak sa bude mat dobre hocikde. Ano politicka situacia by mohla by lepsia ale zas kde vo svete je idealna - treba sa od toho trochu odosobnit a menej zit politikou a news-mi. Proste vela ludi na SK ma taky mindset ze vsetko je zle ale to je len na tebe, akymi ludmi sa obklopis a s akymi sa budes stretavat, nie vsetci su taki.

amelia89
28. júl 2024

My byvame v Prahe. Po narodeni prveho dietata som mala strasnu tuzbu ist domov,byt s rodinou,aby dieta rastlo na Slovensku, presne ako ty. Vobec som sa nejako nevedela usadiť. Teraz, dakujem panu bohu ze sme tu ostali, uz som tu naozaj doma a som fakt stastna ze tu mame svoj byt. Vy ste lekari - zdravotnictvo je tisic rokov pred slovenskom a to vieš, skolky, skoly, vsetko.
Uplne ta viem pochopit ale ver mi ze to je len teraz taka nostalgicka chvilka, budete mat priatelov aj v prahe, s detmi, potom ked budu vacsie uvidis ze to bude uplne iny zivot. A na Slovensko sa da chodit casto a rovnako tak aj rodina za vami…
Samozrejme citom nerozkazes takze urobte tak aby ste boli stastni ale moja skusenost je takato…

0kristina0
28. júl 2024

Ja mam znamu, ktora zila v Prahe roky, narodilo sa jej dieta a kvoli tomu sa vratili na slovensko aby dieta vyrastalo s babkami, dedkami a aby mali aj pomoc od rodiny. Uz su tu asi rok a znama si stale nevie zvyknut. Podla mna spravili chybu. Keby som sa uz raz prestahovala, urobila si zazemie, nevracala by som sa spat. Praha nie je tak daleko aby sa clocek musel vracat.

miadi
28. júl 2024

Wow z Prahy by som hocikedy skocila na vlak a som s rodinku hociktory vikend . Ja chodim na Svk raz za rok dva Lebo len za letenky dam 5k a ta cesta je unavna cez ocean . Mne nevadi byt bez muza mesiac nie sme taki ze nevieme bez seba dychat. Verime si . A vztahu pomaha aj chybat si a byt si vzacni. Tebe nechyba Svk ale rodina . Koli tomu sa nemusis stahovat . Staci sa viac navstevovat. Si na materskej a to kazda vypadne zo svojho socialneho kruhu a citi sa osamelo Aj ked mà mamu hnet vedla . Ved si najdes kamosky co maju deti a nebudes osamela. Tvoji rodicia pracuju takze by ti aj tak chybali cez tyzden . Mne sa Svk paci na dovolenky ale zit by som tam nechcela. Ale to je len moj nazor podstatne je co chce tvoj muz mali by ste byt za jedno .

autor
28. júl 2024

Dakujem za reslne skusenosti niektorych prispievateliek 🙏
@miadi Ja bez muza aj on bezo mna vieme normalne fungovat. Ale tym,ze mame mame babo,tak manzel nechce bez neho dlho byt(dlho rozumej tyzdne). Dalsia vec,ja tu mam naozaj dobre kamaratky,ktore maju tiez podobne male deti. Pisala som v uvode,ze priatelstva mame,ale chyba rodina. Ja nepotrebujem sediet pri maminej sukni denno denne, ale ide o take oraobycajne veci ako vyzdvihnut malu zo skolky ci zastavit sa po praci na rychlu kavu. A nie, videocall ani navsteva na predlzeny vikend raz za 2 mesiace nie je to iste.

zuz0110
28. júl 2024

Suhlasim s nazorom, ze sikovnim ludom sa aj na SK moze dobre zit. Ja mam napriklad na Bratislave rada, ze tu nie su masy arabskych pristahovalcov, ako su takmer vo vsetkych velkych europskych mestach. Alebo obrovske dane na auta. My mame “prijem” z blizkej Viedne na freelance, ale zijeme v dobrej casti BA, k rodine blizko, dobra spadova skolka aj skola. Lekari, mimo urgentu, sa vzdy daju priplatit v sukromnych klinikach, ak mas dobry prijem. Neviem si ale predstavit odist nastalo prec a obrat deti o starych rodicov. 🤷‍♀️ Samozrejme ta politicka kultura je ciste peklo, ale to sa zvrhava teraz vsade mam pocit.