Oplatí sa vrátiť na Slovensko? Skúsenosti a rady
Ahojte dievcata. Skuste mi,prosim,vytlct tuto myslienku z hlavy. Zijeme s manzelom roky rokuce v zahranici,vyborna praca obaja, super kamarati, zdravotnictvo a celkovo system fici vyborne. No odkedy sa nam narodilo dieta(uz par mesiacov) nedokazem vytlacit myslienku na navrat z hlavy. Velmi mi chyba rodina z oboch stran, take tie spontanne stretnutia s rodicmi a surodencami v nedelu na kave(ktore sa tam bezne deju bez nas), na grilovackach atd. Racio jasne hovori ! nevracat sa ! a srdce pisti po domceku a blizkosti rodine. Financii mame dost, takze kludne byt ci dom by sme na Svk kupili, pracu by sme si s nasim vzdelanim nasli. Vyhladovo by sa aj tak jednalo o navrat do cca 4 rokov,kedze si dorabame s manzelom rozne kurzy a certifikaty,ktore su na dlhsiu trat. Naozaj Slovensko nema buducnost? Myslela som,ze su to len myslienky ovplyvnene hormonmi,ale porod prebehol uz davno a stale to mam v hlave. Dakujem za kazdy realny pohlad na vec.
predstavujes si to jednoducho ak su neni tvoji rodicia na dochodku a aj potom neni nic iste tak zoadne vyzdvihovanie zo skolky a strazenie dietata so soplikom sa konat nemusi
to vobec nie je bezne ze to stari rodicia robia (z roznych pricin) je to skor neobvykle
My žijeme na Slovensku, máme sa super, máme dobré práce, zarábame, pohoda. Napriek tomu, absolútne nedávame, čo sa deje na politickej scéne, nedávame slovenské školstvo ani zdravotníctvo. Máme výhodu, že všetko, čo potrebujeme, to si zaplatíme, tak nie som odkázaná na termín na MRko o polroka. Kamoši lekári, ktorí sa vrátili z Česka, USA a Nemecka po nástupe novej vlády zvažujú návrat späť. Ja mám tri deti (škôlka, škola, gympel) a to je jedna katastrofa. My máme rodinu v Prahe, keď mi rozprávajú ako fungujú ich deti v školách ako funguje ich zdravotníctvo, mám dosť. Vráť sa, ale priprav sa na to, že tu sme tak 30 rokov za Českom, v hocičom, na čo si pomyslíš. To mi potvrdilo kopec ľudí z rôznych odborov a vidím to aj ja vo svojom. My sa o rok sťahujeme do ČR 🤞
Podla uvodneho prispevku som tipovala, ze autorka zije v Nemecku, Francuzsku, Skandinavii alebo USA. Praha za mna nie je ziadne velke zahranicie, je to par hodin autom.
Ja by som sa určite nevracala kebyže už mám rozbehnutý život niekde inde. K rodine môžete chodiť na dovolenky…a tu sa budete mat len horšie.
@haley7897
Mám syna na gymnáziu. Chýbajú im učitelia, všetci trochu lepší a šikovnejší odchádzajú preč. Od septembra im odchádza super nemčinárka. V Rakúsku dostala ponuku oveľa lepšieho platu a o vybavení školy sa vôbec nemusíme ani baviť. Okrem asi troch výnimiek, kedy sa učitelia plus mínus snažia ísť s dobou a vnímajú, že deti treba učiť iné veci a inak sa syn učí presne tak isto ako ja pres 30 rokmi. Milión zbytočných somarín naspamäť, nabifliť, zabudnúť. Môj muž, ktorý teda nemá absolútne nič s nejakou pedagogikou mu vysvetlil učivo z geografie v priebehu 45 minút zaujímavým rozprávaním, použitím príbehu knihy, ktorú akurát čítal a použitím videa z youtubu. Inak to mal iba ako prezentáciu, ktorú si mal odpísať 🤦♀️. Tento gympel ma štve najviac, lebo by som čakala, že je to úplne inde ako základka, nuž … sklamanie. Dcéra chodí do súkromnej školy, ale tá je totálne bez konceptu a normálneho vedenia. V Česku bársajaká škola v malom meste funguje normálnejšie ako to, za čo tu dávame kopec peňazí. Už nás to nebaví. Ja pracujem na vysokej škole. Keď si porovnám podmienky a priestory našej školy a trebárs Univerzity Masarykovej v Brne, tak to je porovnanie 70. rokov minulého storočia u nás a roku 2024 v Brne. Ja som nikdy nechcela ísť zo Slovenska preč. Keby to bolo na mojom mužovi, sme preč už roky. Ale po ostatných voľbách som definitívne zlomila palicu … už odmietam cikať proti vetru. Väčšina chce toto, ok, ja to rešpektujem, ale žiť tu nebudem, zariadim sa inak.
@yoxinka oh vidíš a ja som si myslela, ze sa to muselo za tie roky niekam posunúť. Predsa z mladými učiteľmi musí prísť aspoň nejaká zmena, aspoň v prístupe. Aj keď chápem, ze v mnohých smeroch majú ruky zviazané... Myslela som si, ze keď rozprávam deťom ako to bolo na slovenskej škole kedysi (memorizovanie, skúšanie pred tabuľou, nosenie kníh, kopy úloh) rozpravam im nejaké prežitky a už to je dnes inak. Aj keď teda viem, ze tie domáce úlohy mate na Slovensku stále radi.
A Š tým curanim proti vetru súhlasím, tiež som s tým prestala roky dozadu. Nikam to človeka neposunie, možnosti je oveľa viac. Nevidím dôvod prečo sa limitovať...
@haley7897
Nemôže sa to nikam posunúť, lebo pokiaľ ide o školstvo, nezreformovalo sa tu NIČ. Keď je niečo nikde lepšie, funguje to napriek systému, nie vďaka systému. Vysoké školy produkujú učiteľov, ktorí nevedia ako učiť inak, nehovoriac o tom, že do školstva sa dostávajú najslabší študenti, nie je tam nejaký mega výber, byť učiteľom nie je žiadna prestíž, práve naopak. Poznám zopár výborných učiteľov, ktorí to po pár rokoch v slovenskom školstve vzdali väčšinou kvôli nezmyselným tlakom a podmienkam. Odišli do súkromnej sféry alebo do zahraničia, kde si ich talent vážia, tu boli len tŕňom v oku, ktorý stále chcel niečo meniť.
Praha? Ved to ani zahranicie nie je…rodina, kamosky, ziju pracuju v Cr…to nie je akoby si bola daleko…v Cr lepsie ceny, platy, prilezitosti…v takom pripade sa zbytocne vracat za mna
@esterr_ka ja som niekde citala , ze on je taky rusky Janosik , chudobnym Bral a bohatym rozdaval
@3petka Keď sú takí dobrí odborníci v zdravotníctve, tak by sa mali aj na Slovensku dobre, poznám rodiny, kde je len jeden z nich lekár a manželka bola admin.pracovníčka a majú sa dobre.
Zamysli sa prečo maturanti odchádzajú študovať do Čiech.preco sa nevracajú naspäť.Kolko absolventov medicíny príde pracovať do slovenských nemocníc, prečo mladí lekári odchádzajú pracovať do Čiech? Nemyslím platy,ale práca, vybavenosť nemocníc....
A nieje za tou túžbou len “nuda” na materskej ?
Vieš zrazu vypadnes z pracovného kolotoča, nevieš co s časom a chyba aj socializácia, rada by si si poklabosila s mamkou na kávičke. Tak nastúpi spomienkový optimizmus a prikrášľovanie ake by to bolo.
Lenze v realite by to rýchlo bolo ine, teraz ste si vzácny tak sú návštevy také intenzívne, no keby bývate v susedstve zovšednelo by to. Možno sú tie sny a predstavy optimistickejšie než by to bolo v skutočnosti
S príchodom dietata si človek začne spomínať na veľa veci zo svojho detstva, isto začneš vnímať svoju mamu inak, lebo už aj ty si mama a toto je veľká udalosť ktorá v určitej rovine dospelú dceru a matku spojí. Zrazu ju v živote potrebuješ akosi viac než predtým. Občas mas pocit ze by si chcela svoje dieťa vziat tam kde si to mala ako dieťa rada ty, obľúbené ihrisko, jazero, ohnisko v lese kde ste chodievali opekať.
Skratka človek zrazu cíti potrebu spojiť sa so svojimi koreňmi a odovzdať to svojmu dieťaťu… Ale to sa stále všetko dá sj z Prahy, zas to nieje druhý koniec sveta.
Nechaj to ešte plynúť, počkaj kým sa vrátiš do prace, možno to pominie. A možno nie. Vtedy sa sťahujte, ked si naozaj budete istý ze vas to ťahá domov, ze to nieje len také chvíľkové obdobie
sem sa určite nevracaj
príď za rodinou za kamarátmi
daj si tu spraviť zuby a vráť sa späť
vermi za chvíľu by ste ľutovali
✌️
Za mňa si tu kúp chatku a pokojne môžeš chodiť 1vikend za mesiac.
Určite neodchádzaj z Prahy
Túto tému ma rozpracovaná aj kamoska z UK, v piatok sme sa stretli, manžel je z Izraela, ale vie výborne slovenský, vyštudoval tu veterinu. Oni veľmi chcú zit tu na SK, ale neviem no, teraz maju najnovšiu verziu, že keď odídu deti z domu, že vtedy ich tam definitívne nič nebude držať, ale tak roky im bežia, nevidím to veľmi reálne…
Podľa nej zdravotníctvo v UK katastrofa, aj školstvo, extrémne vysoké dane a poplatky za krúžky atd. Blbe počasie a do seba zavretí ľudia, chyba im socializácia. Nie je im tam dobre. Obaja sú okolo 50tky.
Myslím, zw ich tu neťahá rodina, skôr pocit, že tam nie sú doma.
Urcite by som sa vratila. Rodina je najviac. A vies ze aj tu sa maju niektori ludia dobre? Kto je sikovny je mu dobre kdekolvek. Starych rodicov, sesternice, bratrancov detom nic nenahradi.
Môžem sa opýtať, v akej si krajine? A nevracaj sa sem. Ja som žila 2 roky v Anglicku a každú minútu svojho života ľutujem, že som sa vrátila.
Ak by ste si prácu našli či by vás na Slovensku dokázali aj finančne ohodnotiť. Píšeš,že si robíte kurzy. Len aby ste neboli pre zamestnávateľa prekvalifikovaní
@walentina7 ty brdo, ze niet nad to ked rodina a znami neotravuju... Ja teda dufam ze ma rodina a kamarati budu "otravovat" co najcastejsie.
Stále platí pravidlo "každý túži po tom čo nemá"
my sme sa vrátili z Rakúska po 25 rokoch späť na Slovensko a cítime že sem patríme,ten pocit že si doma je nádherný.Zažili sme veľa ťažkých chvíľ,kedy sme oľutovali naše rozhodnutie odísť, veľa krát sme sa chceli vrátiť, naši rodičia, kamaráti nás od toho odhovárali, že tu je katastrofa, ťažko sa žije, ostaňte tam kde ste veď dobre zarobíte,deti majú dobrú školu a perspektívu atď, atď.To všetko bola pravda ale náš život to bola len práca,deti a nič viac. Chýbali nám naši priatelia s ktorými si môžeš len tak pokecať,chýbali nám naši rodičia a chýbala nám normalita domova.Deťom chýbali ich milovaní starí rodičia, kamaráti zo školy lebo v cudzine si nájsť priateľov je ťažké lebo rozdiely v mentalite sú obrovské.
V Prahe to asi také zlé nie je lebo Česi majú podobnú mentalitu ako Slováci ale človek sa tam musí cítiť že je tam doma a vtedy je to ok.
Och, to nech ťa ani nenapadne. Možno tak v starobe, vrátiť sa čítať knihy a relaxovať. Vzdelanie pre deti tam máš určite lepšie. Zdravotníctvo tiež. Bola som na plucnom, sestrička vzala lístok a keď vyšla vonku, povedala mi, že má doktorka neosetri a to som sa dusila kašľom. Len ostan a užívaj si to.
To si ozaj kúsok. Navyše lepšie riešená rodičovská ako na SR. Nič ti nebráni sa na materskej na týždeň dva zobrať k rodičom a byť tam 🙂
Aj kamarátka je v Prahe, majú teraz malé a tiež to tak robí.
@bzduchova
Váš prípad je podľa mňa dosť iný. "Chýbali nám priatelia a deťom kamaráti zo školy " - oni tam majú aj priateľov a dieťa tam bude vyrastať = kamaráti zo školy budú práve tam. Máme rodinu v Rakúsku a teda tí sa rozhodne nemajú v pláne vracať. Zato si začali stavať malý víkendový domček na SR a chodia sem občas na víkend. Ale vrátiť sa sem žiť by isto nešli
... ja by som sa vrátila, rodina, je rodina...starí rodičia nenahraditelní pre vnúčatá a naopak....a kto sa bude starať o rodičov a o vás keď zostarnete, či ochoriete?Peniaze nie sú všetko... v cudzej krajine nikdy nie ste doma... a vždy tie isté výhovorky ... vláda...veď ste mladí, šikovní, draví, tak dokážte svojou múdrosťou a šikovnosťou, že aj v tejto krásnej krajine sa dá žiť, nielen na ňu nadávať.
Oni môžu robiť aj ako súkromní lekári, tam sa skúsenosti a kurzy hodia.

Vyzdvihnut malu zo skolky starymi rodicmi nie su praobycajne veci . To je nadstandard to nema kazdy . Tvoji rodicia pracuju nemusia mat cas chut ti takto pomahat. Potom budes sklamana ? Z toho co pises Akoby si chcela len extra pomoc s dietatom. Pisala si ze pracujete vikendy sviatky .. tak kedy budete chodit na tie grilovacky? Mam pocit ze chces nieco co aj tak nebudes zarucene mat ked sa prestahujes .