Osamelý svokor a moje výčitky svedomia
Ahojte, obraciam sa na vas, lebo by som fakt potrebovala vediet nazor uplne nestrannych ludi. S manželom mame skvely vzťah, velmi sa lubime. Mame dvojročneho vytuzeneho synceka. Je vsak záležitost, ktoru riesime kazdy jeden den, a to je situacia s jeho otcom, teda mojim svokrom. Obaja svokrovci sa rozviedli ked bol moj manzel ešte maly, svokor si nasiel inu. Postupom casu sa znovu vydala aj svokra, ktora je vdaka tomu v spokojnom manželstve a vidame sa tak, ako to kazdemu vyhovuje. Svokor sa vsak rozisiel aj so svojou druhou partnerkou, je teda uz asi 10 rokov sam. Mam svokra velmi rada, do nicoho sa nemiesa, je vzdy k vsetkym mily a pozorny. Je ale zaroven velmi specificky človek. Cely život sa sprava v podstate ako nezrely tinedzer, dovolim si tvrdit. Stahuje sa tak 2x za polroka, nikde dlho nevydrzi, v podstate sa mu vsetko velmi rychlo zunuje. Vo svojom zivote potrebuje akoby stale nejake vzrusenie, nieco "veľké" (najspokojnejsi je ked si ide kupovat niečo nove alebo rozbiehat dalsie nove podnikanie). Problém je ale, ze ako som spominala, vsetko ho prestane bavit tak priblizne po par týždnoch, kvoli comu sa dostava do takmer depresivnych stavov. Manzel s nim býval uz dlhšiu dobu predtym, ako sme sa my dvaja dali dokopy a vzali. So svokrom nebyvame, svoje byvanie (kedze ho strieda velmi casto) si vsak vzdy vybera blízko nas. Mam pocit, ze sa na nas a nasho syna velmi naviazal. Nestretava sa uz velmi ani s kamaratmi, ktorych mal, nema ziadne zaujmy (ani pozitívne a nastastie ani negativne ako alkohol a podobne). Bolo obdobie, ze bol u nas doslova takmer kazdy jeden den, pricom vzdy vravel, ze mu je to samemu neprijemne, ze vie, ze potrebujeme mat sukromie ale ze on sa citi dobre len ked je s nami a ze nech to vydrzime, kym zas nenájde zmysel vo svojom zivote (co unho znamena opat sa stahovat alebo ist niekam na tyzden na dovolenku). Nejaky pripadny vztah po sklamaniach a aj kvoli pokročilému veku takmer uplne odmieta. S manzelom sme sa obaja zhodli, ze toho casu s nim je privela a rozhodli sme sa, ze si proste budeme robit svoj program a napríklad kazdu sobotu budeme so svokrom. No kazdu tu sobotu, ked sme s nim hovori, ako je osamoteny atd. Ma celkom fajn rozbehnute podnikanie, ktore mu vynasa peniaze bez toho, aby musel pracovať, cize cele dni travi v podstate premyslanim. Ja uz neviem, co mam robit a dlhsiu dobu som uz z toho zufala. Ked ideme s manzelom a synom na vylet, uz počujem, ako s nim manzel telefonuje a ako je svokor smutny, lebo nemoze byt v ten den ci vikend s nami. A ja mam potom hrozne vycitky svedomia. Zo svokrovych reci mam neustale pocit, akoby ocakaval, ze ho zavolame k nam byvat, nech nie je sam. Ale to v žiadnom prípade nechceme ani manzel ani ja. Svokor nie je este ani v dôchodcovskom veku, je to v podstate este uplne zdravy mlady clovek. Je mi velmi luto, ze je osamoteny, ale zaroven si uvedomujem, ze jeho situacia je dosledkom jeho životných rozhodnuti. Myslim si, ze sam musi najst zmysel svojho života a nerobit si ten zmysel života z manzela, mna a nasho syna. Momentálne len caka, kedy bude zasa s nami, ked sa jeden vikend nevidime lebo mame svoj program je najbližšie stretnutie odmerany a urazeny. Manzel tiež nechce byt s nim tak casto, nechce s nim bývať, no obom nam ho je zároveň luto. Co by ste robili na nasom mieste? Dakujem za kazdu radu
@nika301 vymedzte si napr 2x mesacne s nim byt, plus sviatky ked mate, to staci uplne a ked je urazeny, tak do hodiny odist. Na vsetko ste vlastne s manzelom dosli, no nie ste jeho psychoterapeuticky couch.
@nika301 mna napadlo dobrovolnictvo. Teraz sa to dost rozbehlo, skus sa popytat ako prve u vas na meste, ci v obci, alebo vygoogli nejaky zoznam. Mozno keby sa muvto podalo, ze niekde potrebuju jeho vedomosti, zrucnosti. A moze chvilu dobrovolnicit v tom, potom zas v inom. Mesiac robit budky pre vtaky, potom pomoct s malovanim plota v skolke v podstate hocico v com je dobry.
@nika301 Ahoj Nika 🙂 píšeš, že je ti ho ľúto, ale myslím si, že to nie je ten správny pilier, na ktorom stavať vaše vzťahy. Svokor je dospelý muž a on je sám zodpovedný za to, ako si svoj život zariadi a ako sa cíti. Vy môžete urobiť len veci odtiaľ-potiaľ, lebo hlavne vy ste samostatná jednotka a rodina, a od svokra je veľmi sebecké, že to nedokáže prijať a akceptovať a rieši najmä svoj pocit samoty. Potom mu je ťažko alebo sa urazí, keď sa vy, celá rodina, neprispôsobujete, lebo si chcete žiť VY SVOJ ŽIVOT. Nie, nieee, nie je to správne, nedaj si takto (nenápadne a citovým vydieraním) kázať. Je to od vás, od teba veľmi milé, že udržiavate dobré vzťahy, prijímate ho na návštevy, ty sa tým trápiš, snažís sa výjsť mu v ústrety, je to smutné a nepríjemné, chápem, ale pamätaj, len ty, tvoj muž a vaše dieťatko ste na prvom mieste, aby ste mohli vytvoriť spokojný domov. A svokor starne, nedajbože pochoreje alebo sa bude cítiť čím ďalej, tým viac osamelejší, a na vás budú kladené ešte väčšie nároky na starostlivosť a vypĺňanie jeho času a samoty. Lepšie určiť pevné hranice, muž sa za vaše rozhodnutie postaví, a či už je svokor dostatočne zrelý alebo nie, on sa s tým musí vysporiadať a rešpektovať po svojom. 🙂 Držím palčeky
@nika301 ved pes sa dá ľahko presťahovať, akože jemu je jedno, kde býva, skor je svokor lenivý sa onho starať si myslím
@janickacrazy Osobne si myslím, že by mu pes veľmi pomohol. Ale nechce v ziadnom prípade
Jeho bývalá manželka, dobre vedela prečo sa s ním rozviedla, pánovi svokrovi nevyšlo ani druhé spoluzitie so ženou, je už dospelý, tak prestrihnite s nim pupocnu šnúru.
@nika301 A vedel by sa svokor sam postarat o vase dieta, dokazali by ste mu ho zverit? Ze by ste mali trochu prilezitost zamestnat ho, a vyuzit to na cas spolu s manzelom - ist do kina, na veceru a on by si uzil vnuca... Viem, ze je to iba naplast a neriesi to uplne vas problem, no mozno by pomohlo. Mozno by sa nasytil lasky vnucika a bolo by lepsie... Je strasne vela rodin, kde ten spolocny cas manzela a manzelky ako muza a zeny je velmi velkym luxusom, casto si ho nemozu dovolit. Viem, ze vase dietatko je este malicke, ale zas na druhej strane ak je dedko casto u vas, nemuselo by to vypalit zle, moze byt na neho zvyknute.
presne toto riesim teraz ja doma s mojim otcom..hroznee
@nika301 mozno len pottebije aj od vas pocut, ze aj cy ho mate radi radi s nim travite cas. Aby sa citil este "potrebny".
uprimne znies ako super osoba s fajn manzelom a manzelstvom. skoc k psychologovi. napr kukni institut virginie satirovej. poradi ti akocreagovat ked je svokor urazeny odmerany ked vam nieco vycita ked meni plany chce u vas prespat. ako lepsie a asertivnejsie nastavovat hranice a komunikovat vase pocity. postav sa za seba stoj si za svojim! moja mama zije sama. vidavam sa s nou ra tyzdenne a volam si snou kazdy den. ale este nikdy mi nevesala na nos ze sa jej nevenujem dostatocne. uvidime ako to zme ni vnuca a nastup do dochodku. ak by mal rad starsie hudbu a zahradu ponukam 🤣🤣🤣
@gelifil praveze malo tiez este ani 60 nema. Len ma stve,nema ziadne zdravotne problemy okrem beznych bolesti chrbta a noh,ale nechodi po doktoroch,operaciach. Co jej rovesnicky uz maju zdravotne problemy a ona si neuvedomuje,ake ma stastie,ze moze prezit zivot v zdravi a hlavne uzivat si zivot. Ved ja keby som si splnila sen a isla cestovat po zahranici,umrela by od zialu. Brat zil v zahranici,ta sa skoro pominula. Cele dni sedela so zapnutym pocitacom,ze co ak pride na skype a ona tam nebude. Prisla z roboty a do vecera sedela za pc. Ved to musi aj vnutorne cloveka zozierat. Hroznu ostaru s nou mame. Brat sa vratil,teraz je trochu klud. Stale na nu berieme ohlad a uz aj oca nakazila. Ten je na nas tiez naviazany,ale on to nedava najavo. Nikdy nic nepovie,ale vidime na nom,ze je nesvoj. A to si neviem predstavit,co bude,ked mama pojde do dochodku. Inak ona uz v 30tke,co si ako decko pamatam ako snivala o dochodku.
Vy nie ste animátori Vášho svokra, je dospelý, sebestacny, čímskor si zvykne že máte aj svoje súkromie, tým lepšie, inak sa to bude zhoršovať, určite nemať výčitky, aj raz za týždeň by stačilo byt s nim a nie ešte aby sa fucal že cez víkend idete bez neho
@marca12 Skôr nechce ako nevie. A k tvojej mame - asi potrebuje psychológa. Alebo niekoho (napríklad staršiu sestru), kto by jej povedal, nech radšej robí niečo užitočné a nekazí deťom život. V tomto veku by si mali s otcom opäť užívať svoj život, pestovať svoj vzťah, koníčky a nechať vás ísť. Moja svokra vždy lamentovala, ťahala nás k nim. Moja mama sa spýtala - kedy prídete? S dodatkom - ale len keď sa vám bude dať, viem, že toho máte veľa. Hádaj, ku ktorej šiel môj muž radšej? Tak som sa poučila. Aj mne je smutno za deťmi, ani jedna nie je "na skok", jedna v zahraničí. Ale môj smútok je môj problém, nie ich.
Tak je to blbá situácia, svokor možno aj nevedomky ale citovo vydiera. Skôr myslím, že až veľmi mu pomáhas, si trpezliva, ponúkaš program, ak on všetko odmieta, a len s vami chce byť, ja by som bud už rázne požiadala, nech zakroči manžel a rovno povie, že vy nie ste jeho "ostrov spásy", nie je nemohuci, a keď by ani to nepomohlo, bohužiaľ, vyhradiť kontakt, komu niet rady, tomu niet pomoci. Nenastahujem si zdravú plnospobilu dospelú osobu do bytu, lebo ona sa nudí a nevie si sám zariadiť denný program. Asi som v tom krutá, ale ja by som výčitky nemala
@little_honeybee To mu vravievame vzdy. Ale nechceme to nechat zajst do extremu, proste musi mat svoj zivot
@macekovam To absolutne nikto netusi. On v podstate vsade, kde doteraz zil, sa necitil dobre. Doslova zovsadial po nejakom case musel ist prec. On je ako keby spokojny len vtedy, ked si zas riesi nejake nove byvanie, potom je tam 2 tyzdne nadseny a potom uz riesi, ze musi ist inde uz, ze tam uz nevydrzi. Ja viem, je to zvlastne, ale naozaj je to unho tak.

@nika301 a zvieratko by mu nedalo zmysel do života?? Nejaký chudáčik utulkacik?