icon

Oslava narodenín u svokrovcov

marco157
21. júl 2016

Ahojte, chcem sa podeliť s Vami s jednou problematikou ohľadne oslavy narodenín u svokrovcov.

Je to problém, pretože sa tam vôbec neteším, lebo znovu a znovu to isté, milión ľudí zo strany manželky, od nás nepríde nikto, pretože situácia medzi mojimi rodičmi a mojimi svokrovcami je nahnutá od krstu našej dcérky, ktorá bude mať teraz rok.

Všetko sa začalo na krste pred cca 11-timi mesiacmi. Tiež oslava bola u mojich svokrovcov. Tam ma zosmiešňovala svokra, že som pokazil oslavu pretože som nezabezpečil hudbu a pokazil som ryžu na oslavu a odsťahovali sa príliž skoro s malým dieťaťom, ani sa somnou nebavila. (čiže sa úplné blbosti)
My sme bývali mesiac po nerodení dcérky u mojej svokry a potom sme sa odsťahovali do bytu do vedľajšieho mesta a to bolo hlavnou príčinou toho, že začala byť svokra ku mne odmeraná, pretože som jej tzv. ukradol dcéru (najstaršiu dcéru), moju manželku, že načo sa sťahujeme preč a podobne...proste jej to vadilo, že ideme preč a začalo to aj tým, že som raz povedal manželke, že už chcem odísť a svokra to započula a bolo z toho veľké "boom" tak som si povedal rázne, že odchádzame, pretože nám do všetkého rýpala, malého brala stále, že ona ho bude pestovať a podobne, kŕmiť a tak, kočíkovať a všetko možné, dokonca ja som sa k malej len sotva dostal a to som otec. Mne sa to nepáčilo, dieťa má byť u matky od narodenia, aspoň to je môj názor. Manželka stále ešte kojí a malá má rok.
Dokonca keď manželka ochorela na zápal prsníkov po narodení, tak chcela jej zobrať pomaly 3-mesačné dieťa z nemocnice, že ona sa bude o ňu starať, kým bude moja menželka (matka) v nemocnici a kým sa tam nevylieči. To bol už vrchol. Vtedy som sa dosť rozčúlil.

To je tak na začiatok. Ubehol rok, nejako sa stretávame, ale ja stále myslím na tieto začiatky, pretože ma to trápi, svokra pokazila oslavu krstu mojej dcéry. Mojich rodičov to veľmi trápi, hlavne matku a odvtedy sa nestretli, pretože mojej mamy sa to dotklo veľmi ako ma zosmiešnila na oslave krstu a aká bola ku mne odmeraná keď sme sa odsťahovali.

Blíži sa oslava narodenín našej dcérky, manželka trvá na tom, aby sme urobili oslavu u nich, a už to je tu ... mne sa tam vôbec nechce ísť, proste nemám chuť, lebo vidím tú nepodarenú oslavu krstu aj tu, že sa to nebodaj zopakuje. Z mojej strany tam nejde nikto, moja matka chce urobiť oslavu zase druhú u nás niekedy o mesiac, keď bude mať voľno z práce.

Celé to je o tom že proste mám neskutočnú nechuť tam ísť, pretrpieť ten deň, chcel som robiť oslavu niekde na dovolenke ale nevyšlo to, manželka chce silou mocou u nich spraviť, ale vidí to že mne sa tam nechce a je z toho smutná že to takto je.
Mne sa to nepáči, ale urobím to pretože ju ľúbim a kvôli svojej dcérke.
Má niekto z Vás takýto podobný problém ? ☹

prosím nejakú radu, alebo niečo podobné prosím....ďakujem

jakyra
21. júl 2016

@marco157 toto ako keby písal mm..presne viem ako ti je,môj toto tiež zažíval u našich..moja mama je tiež hrozná,všade sa montuje,všetko vie najlepšie...kto to nemá doma nikdy nepochopí..tiež sa až moc zapájala do výchovy staršej dcéry a mm to už nezvládal a vlastne ani ja...u nás hádky boli na dennom poriadku..tiež ho zo všetkého vytláčala,lebo neviem čo si potrebovala dokazovať...to už bolo choré..takto sme sa žrali dva roky,už to bolo neúnosné a môj muž povedal dosť a našli sme radšej podnájom...určite by sme sa rozišli keby sme tam zostali...moja mama to tiež brala ako zradu a naše vzťahy boli úbohé..už sme sami 3 roky a je to neporovnateľné...mama sa časom nejako ukľudnila ale mm jej veľa vecí nevie odpustiť a asi nikdy nezabudne...nie je to také jednoduché..ale stojím pri svojom mužovi,tak ako by mala aj tvoja žena stáť pri tebe a nenútiť ťa do vecí ktoré nechceš...vždy sa dá nájsť iné riešenie..aj mňa napadlo že krstiny druhej dcéry spravíme u našich lebo dom je dom a my máme sice 3izbový byt ale to sa nedá porovnať s domom a záhradou...ale mm bol z toho maximálne znechutený,že svokra to určite niekedy použije a ešte aj to nám bude vykrikovať celý život že tam boli krstiny a takú radosť jej neurobí...nenútila som ho,práveže som ho chápala prečo má taký odpor to osláviť u našich..nakoniec sme to urobili u nás a všetko bolo ok...ja som tiež nie happy za také vzťahy aké máme,ale my sme rodina a urobíme si tak aby sme boli my spokojný...aj keby sme mali garsónku tak to urobíme v nej..a dobrých ľudí sa všade veľa zmestí..držím ti palce,aby ste našli také riešenie aby bol každý spokojný 🙂

marco157
autor
21. júl 2016

@jakyra Ahoj, ďakujem ti za to že si sa podelila so mnou s týmto problémom. Je to komplikované, presne vieš ako sa cítim, a si ma úplne pochopila. Oslava je túto Sobotu, a sám neviem ako to dopadne, hlavne nech je malá šťastná. Vieš mňa trápi hlavne aj to že tam vlastne budem ja sám a z mojej strany rodiny tam nikto nebude :(

hettinka
21. júl 2016

@marco157 a pre tvoju rodinu sa oslava konať nebude? Nie je to nefér?

maminkasisa
21. júl 2016

@marco157 nesuhlasila by som, poriadne by som podebatila s manzelkou, vie, ze nesuhlasis, a ako citam, oslava je uz vlastne zariadena u svokrovcov.... kolko ma mala rokov?

unicornlady
21. júl 2016

A s nikým z manželkinej strany si nerozumieš? Nejakí švagrovia (tiež asi poznajú túto "svokričku"), s chlapmi by si hádam lepšie pokecal? Prípadne sa venuj malej a deťom a nebudeš musieť komunikovať s inými.

jakyra
21. júl 2016

@marco157 není zač,viem aké to je...ale s týmto asi nič nespravíš,aj mm je na našich oslavách sám,tiež mu je z toho aj smutno aj je nahnevaný..jeho sestra s rodinou bývajú dosť ďaleko a asi im nestojíme za to aby prišli a taktiež aj jeho mama je od nás ďaleko..čiže väčšinou každá oslava je len s rodinou z mojej strany...neviem tomu pomôcť..neteší ho to,ale snaží sa s tým nejak vyrovnať...robí všetko aby hlavne deti boli šťastné a mali radosť na ostatnom nezáleží.

kvetinka75
21. júl 2016

ja by som robila oslavu doma a kto má záujem nech príde. Aj moja svokra sa zo začiatku snažila menežovať čo sa dalo, a povedala som stop. Žiadne krstiny, oslavy u nej - čo sa týka našej rodiny a detí. Robíme u nás. Prídu naši , svokrovci a komu sa nepáči, to je jeho problém. Takto sme sa s manželom na tom dohodli, nám to tak vyhovuje a nemienili sme sa sa pred ostatnými obhajovať. Ono by to dopadlo tak, že jedna oslava by bola u nej a druhá u našich. A toto čo? Už mi to pripadalo ako pritiahnuté za vlasy.

kvetinka75
21. júl 2016

mimochodom , my sme niekoľko rokov bývali v jednoizbáku a v pohode sa to dalo. Nechystali sme žiadne veľké menu, bol studený bufet, torta, káva a hotovo. Keď sme boli my deti, nerobili sa takéto oslavy, len sme posedeli, pokecali, jedna torta a každý bol spokojní. Teraz chce každý všetko robiť vo veľkom a sú z toho len zbytočné problémy. Toľko len moja skúsenosť

jakyra
21. júl 2016

@kvetinka75 úplne s tebou súhlasím 🙂

marco157
autor
21. júl 2016

@kvetinka75 túto oslavu už nechám tak a najbližšie už urobíme ako ty vravíš. Ďakujem

kvetinka75
21. júl 2016

@marco157 nie ako ja ale ako sa vy dohodnete, vy ste partneri a mali by ste sa spolu dohodnúť a vyriešiť aj budúcnosť, kto sa do čoho bude a nebude miešať, vypočuť si názor to áno ale vy sa musíte rozhodnúť

marco157
autor
21. júl 2016

@unicornlady nerozuniem si so svokrou a aj s jej rodinou si veľmi nesedim, proste nemáme sa o čom baviť. So svokrou je to v pohode.

marco157
autor
21. júl 2016

@marco157 mal som na mysli so svokrom je to v pohode

domibeyoutiful
21. júl 2016

Neprečítala som síce všetky príspevky, ale z toho čo som čítala, aj z tvojich reakcií nemám pocit, že chceš poradiť, lebo na každú radu máš odpoveď, prečo to tak nejde, skôr mi príde že si sa chcel vyrozprávať. Láska je jedna vec, ale tá pre vzťah nestačí, ďalšou dôležitou vecou je úcta a mne príde, že tú snáď voči tebe tvoja žena nemá, pretože u mňa neexistuje, aby moja rodina bez dôvodu ponižovala môjho muža a ja to nechám tak a ešte sa tam budem hrnúť. Mala by pochopiť, že už je v prvom rade manželka a matka a nie dcéra a podľa toho sa začať správať. Ty rovnako dať najavo, že si jej manžel a rovnocenný partner a vôbec ani nerozmýšľať o tom, robiť oslavu u svokry, pokiaľ vás nemieni rešpektovať. Viem, rodičia s tým občas majú problém pochopiť, že ich 30 ročné "deti" už deťmi nie sú a chcú im do všetkého hovoriť, ale preto sme ľudia, že to treba jasne vyriešiť.

mata1001
21. júl 2016

Tvoja manzelka vobec neberie ohlad na to co chces ty.ked ste sa nepohodli pred 11mesiacmi tak nechapem ze preco si dovolil aby zase bola oslava u svokry.kurnik sopa ved si chlap...buchni po stole a povedz manzelke co ti vadi.spravte oslavu doma...a to ze sa tam nezmestite si len vyhovorky.je milion inych moznosti...a to ze sa vasi a svojrovci nepohodli....no...su dospeli a mali by sa aspon ako tak znasat kvoli vnucke...

dana1000
21. júl 2016

V sobotu pooslavujte z tvojej strany a v nedelu pozvite svokru a spol. 🙂 ked je maly byt, mali by si vazit, ze ich pozyvate k vam a na druhej strane, mozno rychlo navstevy odidu 🙂

erickatt
21. júl 2016

Urobte oslavu na dva krat . A hotovo...

hanuska148
21. júl 2016

@marco157 Je mi ťa lúto ☹ viem si predstaviť čo prežívaš...teraz s touto oslavou už asi nenarobíš nič, už je neskoro, budú ti vyčítať že si to pokazil. Predpokladám že už je "všetko" nachystané. Nechaj to tak, nejak prežiješ 😉 osobne by som sa zamerala skôr na manželku ako na svokru samotnú. Ty sám s ňou nič neurobiš. So svojou ženou musíte ťahať za jeden povraz! O tom to celé je. Na svoju matku by mala byť prísnejšia a mala by sa ťa zastať. Neprichádza do úvahy, aby moja matka vôbec niekedy takéto reči dávala na môjho muža (ako ty popisuješ, že si nevybavil hudbu, zlá ryža a pod), akonáhle by sa čo i len pokúsila, zbalím sa a odchádzam, mame by som neskutočne vynadala, to čo je toto za drzosť a móresy!!!! 🙄 Je to predovšetkým chyba tvojej ženy, lebo si nevie upratať vlastnú matku tam kde má byť 🙄 Takéto chovanie k mužovi jej dcéry je totálne nemiestne, kde vôbec berie tú drzosť???? Je evidentné, že teta nevie kde je jej miesto, nikto jej neurčil hranice, tak si robí čo chce... 😅

misel0806
21. júl 2016

Ja by som spravila oslavu doma.. Lenze ty chces jedno,manzelka druhe a oboje mat nemozes. Zatni zuby a nejako to pretrp a nabuduce nech je oslava podla teba... A ak je ten priestor taky dostatocne velky,,mozes sa svokre vyhybat😀

141993
21. júl 2016

ako napisala
@hanuska148 s touto oslavou uz nic neurobis ved je v podstate uz zajtra. Ale do buducnosti sa zariadte podla seba nie len podla manzelky. Urobte osavu na neutralnej pode aj s ludmi s tvojej strany. A ako tu pisal niekto , mozno by bolo vhodne aby sa tvoji rodicia zacali rozpravat so svokrovcami. Bude to prvy krok. A ked to nevyjde aspon budu mat ten pocit, ze sa o to pokusili. Ano aj moj je taky ze sa snazi mi vyhoviet vo vela veciach, ale zasa treba aby si aj manzelka uvedomila , ze musi mysliet aj na teba. Vy ste rodina -otec a matka.
Ak si so svokrom rozumies drz sa prevazne jeho alebo manzelky. Hraj sa s detmi. 🙂
Drzim palce 🙂

marylinmary
21. júl 2016

Teraz toho uz naozaj moc nevyriesis. Ale mal by si si to dat ako taky dlhodobejsi ciel ze do dalsej taketo oslavy je potrebne to vyriesit. Takto oslavovat a fungovat sa popravde neda. Aby sa jedny rodicia rozpravali s druhymi je velmi potrebne. Pokuste sa nejako naplanovat ich stretnutie. Budu sokovani, ale mozno aj vy budete ked vsetko predebatuju a bude dobre. Komunikacia je klucom k rieseniu nezhod 😉

silaviat
21. júl 2016

v sobotu ku svokrovcom a v nedelu k vasim na obed... aby ani tvoja strana neprisla o vnuca... a nabuduce zvolit neutralnu podu ,, ty to neako pretrpis zahrizni si do jazyka ..robis to kvoli dietatu a zene i ked od nej to bolo sebecke,ze nezvazila i tvoj nazor predtym ako zacala planovat oslavu ..no stalo sa .. nabuduce zas moze byt podla teba... ale ako rodina mate rozhodovat podla mna spolocne zvazit pre a proti a atk sa rozhodnut a nie ze jeden bude ustupovat druhemu

miriam11
Odpoveď bola odstránená
adkoalauri
22. júl 2016

@marco157 nehnevaj sa, ale mne pripadá, že tvojej žene je absolútne jedno, čo ty cítiš, je dobre vychcaná (možno i lenivá) a dobre ťa vie zmanipulovať. Ide jej len o jej dobro a ostatné nerieši. Akože z tvojej strany tam nemať nikoho a tváriť sa, že je všetko ok... no ja neviem... To že máte 2izbový byt, to neznamená, že sa tam nedá spraviť oslava. Tortu objednáš, kávu uvaríte a max. chlebíčky a máš to vybavené. Alebo ak to financujete vy, tak sa pôjde do reštaurácie, pozvete hostí a kto príde, príde, kto nie, nie. Ani dopredu nemusíte nič objednávať, každý si vyberie jedlo po príchode. A tu sa ukáže, kto si vás ako váži.. Drž sa chlapče, a hlavne mysli aj na svojich rodičov!

carrot_apple
22. júl 2016

@marco157 vy ste už v prvom rade rodina, takže sa porozprávaj s manželkou, je to jej matka. Ona to nevidí? Aký má postoj k tomu? Je tvoja manželka mala by si takúto situáciu vedieť obhájiť a aj teba. A prečo musí byť oslava s tvojimi či jej rodičmi? Ste im za niečo nesmierne vďační tak a od vás očakáva, že budete k nim chodiť? Tak si urobte oslavu so svojimi priateľmi, kolegami, sesternicami či kamošmi a potom s rodinou...je to hlavne o komunikácii.

sasa1310
22. júl 2016

@marco157 vykašli sa na svokru. oslava bude tvojej dcéry. Bude to jej oslava. Venuj sa len svojim., manželke, dcérke poprípade známym.
treba sa trošku aj obetovať. Či sa ti to páči, alebo nie, aj svokra je len babka tvojej malej a vždy ňou bude. A to, že sa chová ako sa chová, by som neriešila. To bolo. Tiež si musí aj ona zvyknúť, že jej dcéra má už svoju rodinu.
Časom to prejde a ty zistíš, že zbytočne si si robil vrásky.
Vo vašom vzťahu je zbytočné riešiť, čo urobili alebo ako sa zachovali rodičia toho alebo toho. Viem z vlastnej skúsenosti, že je to tak hádzanie hrachu o stenu. dieťa toho rodiča, ktorý sa zle zachoval za to nemôže (v tomto prípade tvoja manželka) a ju zbytočne dávaš do situácie medzi dva mlyny.
Po niekoľkých rokoch zistíš, že to nemá význam a určitý ľudia sa nezmenia. A ver, že ak to nebudeš trebárs dávať manželke pred oči, tak aj ona si otvorí oči neskôr. Ja si myslím, že to aj vie a vidí, ale jednoducho nechce, byť za zlé aj s tebou aj s mamou

sasa1310
22. júl 2016

@marco157 v každej rodine si niekto nesadne. Nie si sám. Ja svokra vidím 2x do roka a to býva 10 minút pešo. Neriešim, nemá záujem, kašlať na neho. Žijeme si svoj život.
A po rokoch už manželovi ani nič nevyčítam, že mal by byť taký a taký a nezaujíma sa a to a to..
A nerobí to dobro ani vo vzťahu.

cacianka
22. júl 2016

bože dobrý, ved je to oslava malého dievčatka, ktoré ani nevie o čo ide, len vie že je tam veľa ľudí a veľa malých detí. možno si na pár dní zapamätá, že fúkala sviečky, papala tortu a zostanú len fotky na pamiatku.
ak chce svokra zorganizovať stretnutie rodiny, nemusí to byť z dôvodu narodenín vnučky,a to si už nech napozýva aj susedovho koňa brata a sesternicu susedinej kozy... ale robiť akože vnučke parádu, to mi s toľkými ľudmi hlava neberie, to je skôr tyáter.
však každý si urobí ako chce, ale to ty nechceš, má to byť oslava tvojej dcéry, dcéry tvojej ženy a nie svokrino divallo. to akoby si ju tam doviedol na javisko, kde režíruje svokra a tvoju malú má ako pimprlu, šak tak sa to patrí.
nie, nepatrí, patrí sa o tak ako chcú rodičia dieťaťa, jej zákonní zástupcovia, ľudia zodpovední za jej život, zdravie, psychiku, vývoj. ak by si bol s tým stotožnený, že je to fajn nápad, dobré prostredie, milí ľudia tak OK, ale za takýchto podmienok by som tam nešla ani na pohár studenej vody, nie sa tám stresovať na poli negatívnej energie. už je asi neskoro meniť miesto a čas, ale ak tam budeš veľmi trpieť, zbaľ sa a odíď. ja som to tak raz urobila ,a doteraz neľutujem,skús teraz vydržať a uvidíš čo so vykľuje ...

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
zlatkapaps
22. júl 2016

@nikolka1986 som na tom podobne. Radsej sa tlacit alebo urobit to niekde vonku ale nie u svokrovcov. pride mi to potom ako take uprednostnovanie jednej strany pred druhou a to nie je dobre ☹