Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    141993
    3. jan 2017    Čítané 618x

    Chcem schudnúť, ale ktorú diétu si vybrať?

    ,,Táto diéta je zaručená a pomôže ti." Toto počúvam stále. Áno, aj ja mám ten problém schudnúť. Ako to? Veď som mladá, mám dieťa a tým pádom aj veľa pohybu. Toto všetko je pravda, ale nastupuje tu dedičnosť a metabolizmus.  A povedzme si narovinu, že popôrodné bruško ide zriedkakedy ľahko dolu.

    V súčasnosti máme na výber veľké množstvo diét, avšak veľa z nich nemusí fungovať, alebo sú príliš drastické. Čo s tým ale robiť? Najprv si treba urobiť prieskum. 

    Prieskum je podľa mňa najdôležitejší. Prečo? Pretože potom nebudem mať ,,nervy", koľko času som zasa premárnila!

    Dievčatá do 18 rokov by podľa mňa nemali držať žiadne diéty. Len si zničia zdravie a "pocuchajú" nervy. Potom sa dostávajú do chorôb ako sú anorexia (odmietanie prijímať potravu) a bulímia (stav, kedy osoba potravu prijíma a nasledne vyvráti alebo použije preháňadlá). Ako si takéto niečo môžem dovoliť tvrdiť?

    Predstavte si situáciu

    Mladé dievča pozerá TV. Povedzme, že pozerá reláciu o modelkách. Vidí aké sú krásne, vysoké a štíhle. Samozrejme je v puberte a má pár kíl navyše. V tomto veku to nemusí byť nič nezvyčajné. Nemusí mať dokonca ani predispozíciu. Pozrie sa do zrkadla a povie si, že by mohla aspon pár kíl schudnúť. Ide na internet a hľadá. Nájde diéty, ktoré tvrdia, že ak nebude jesť NIČ, potom NIČ a ešte raz jedno veľké NIČ tak má výsledok zaručený. Pridá sa k tomu neúspech, stres a nervozita. Bingo! K anorexii či bulímií je to už len krôčik. Samozrejme, žienky, neberte ma doslovne. Takýto hororvý scenár sa vôbec nemusí stať. Ale uznajte, že nie je ani nereálny. Takže dávajte si pozor. 

    Ale dosť teoretizovania! Poďme si tie diéty rozobrať zo všetkých strán.

    Diéta podľa krvnej skupiny

    V postate táto diéta nemá presne vymedzený jedálniček, nemá presné inštrukcie a čo je najpodstatnejšie - nezmieňuje sa o stave ketózy, ktorá je v podstate pre telo bežná a zažívame ju napríklad pri hladovaní alebo ťažkej fyzickej práci. Ale je tu jedno veľké ALE! Pri nedodržaní inštrukcií, môze viesť k  zdravotným problémom. Takže za mňa 0 bodov.

    Dukanova diéta

    Táto diéta, známa po celom svete, ktorá bola preložená do 14 jazykov a bolo predaných viac ako 15 miliónov výtlačkov, by bola riadna výzva. Je rozdelená do štyroch fáz. Útočná, výletná, konsolidačná a stabilizačná fáza. Pointa je, že striedate bielkovinový a zeleninovo - bielkovinovy deň. Postupne si môžete pridať aj pšeničné otruby, ktoré celkom pekne zasýtia. No len 2 lyžičky! Túto diétu údajne držala Williamova žena Kate po pôrode prvého synčeka.  Vyzerala užasne. Jo-jo efekt by sa nemal dostaviť pri dodržaní všekých pravidiel. Ale žienky, priznajte sa! Kto by mal odvahu a silu? Ja teda nie. 

    Uhľohydrátová diéta

    Keď som si čítala viac o tejto diéte, prišla mi akási komplikovaná. Musíte počítať uhľohydráty alebo si merať glukózu v krvi. Ja osobne by som pristúpila na to, aby mi každý deň zobrali pol litra krvi, než aby som sa pichala do prsta 🙂 Povolené potraviny sú mäso, zelenina či orechy. Podmienené sú ovocie, obilniny alebo strukoviny. 

    Hrozí tu komplikácia ako je zápcha. 

    Rozlišovacia diéta

    Zakladá sa na štyroch sa opakujúcich dňoch. Bielkoviny, škroby, uhlohydráty a vitamíny. Každý 29. deň je vodový. Diéta trvá 90 dní a potom ďaľších 90 dní, ale tam sa už nemusí presne dodržiavať postupnosť dní. Ja som zástankyňa tejto diéty. Nie je to nič rapídne a v strave su zaradené všetky potraviny v logickom poradí. Ja som videla výsledky už po dvoch týždňoch.

    Ketogenická diéta

    Ketogenická diéta je založená na tom, aby sa telo dostalo do keto-adaptovaného stavu. Trvanie diéty je 6 týždňov. Po skončení tohto obdobia môžete jesť v podstate čokoľvek, avšak nemôžu narušiť stav ketózy. Musím spomenúť, že sa používa na liečbu detskej epilepsie už asi 100 rokov. Poruke musíte mať glukomer, ketomer alebo ketostix. 

    Ketóza 

    V tomto procese ide to, že z potravy sa musia vylúčiť uhľohydráty. To má za následok to, že telo začne spaľovať tuky. Na to, aby sa mohli ketolátky tvoriť, je potrebná hypoglykémia (nízka hladina cukru v krvi, jednoducho povedané), ktorá musí trvať niekoľko hodín. 

    A z môjho hľadiska je ketóza pre dnešného človeka nebezpečná. Prečo? Žijeme v konzumnej spoločnosti a sme zvyknutí, že stále máme po ruke jedlo, hocaké. Čo viem, tak naši predkovia a eskimáci prežívajú v stave ketózy, no pre nich je to prirodzené.

    V dnešnej dobe väčšina ľudí prežíva patologický hlad. Poviete si, že nie? Ja vám to ale vyvrátim.

    Uvediem tento príklad:

    Najete sa a za polhodinku ste zasa hladní alebo máte chuť na sladké? Zamyslite sa nad tým. Veď ste vášmu telu dodali dosť energie! A tento stav sa volá patologický hlad.

    Baby, nebuďte smutné. Ja to zažívam skoro stále. Najem sa a za hodku - dve som hladná. A keď nevykonávate žiadnu športovú aktivitu, tak priberáte. No ja som našla alternatívu. Dajte si pár orieškov alebo si pripravte chutný šalát. Žalúdok bude plný a vy spokojné. 🙂 

    Proti stresu

    Ide v podstate o to, že potravinami zmiernime stres, resp. vylepšíme naše duševné zdravie. Do nášho jedálnička zaradíme napr. listovú zeleninu, ktorá obsahuje dopamín. Dopamín nás udržuje v kľude. Morčacie prsia obsahujú serotonín a ten nám navodzuje pocit šťastia. Jogurt/probiotiká, ktoré sú tiež zodpovedné za pokoj či nepokoj. Ak s črevami nie je niečo v poriadku, prejaví sa to na nás nervozitou. Bobuľové ovocie takisto dopomáha bielym krvinkám k budovaniu imunity. Ide o to, že ked sme v strese, naša imunita ide prudko dolu. Takže tu by som sa zamyslela nad našimi životmi a ako rýchlo ich žijeme. Možno aj toto je dôvod mnohých chorôb! Keď sa na to tak pozerám, toto ani diéta nie je. Je to skôr zdravší spôsob života.

    Protiplesňová diéta

    Táto diéta by sa mala držať hlavne vtedy, ak sme na to pripravení. V období keď prechádzame nejakým ochorením ako je napr. Candida, príde celkom vhod. Najväčším lákačom plesne je múka a cukor. Hlavnou súčasťou vášho jedálnička by mala byť hlavne sezónna zelenina. Úhlavnými nepriateľmi kvasinkového ochorenia sú cesnak. chren, cibuľa či dokonca silná horčica. Ten, kto trpí často kvasinkovými ochoreniami má spôsob, ako si vylepšiť zdravie. 

    Ale v ponuke máme aj iné diéty ako sú paleo diéta, atkinsova diéta, clean eating, protirakovinová budwingovej diéta, uhorková diéta, melónová diéta, delená strava, mliečna diéta, nulová diéta, ...

    Milé žienky, áno strava je dôležitá, ale takisto k tomu patrí zdravý pohyb. Nemusíte denno-denne chodiť do fitka a makať ako o život. Myslím, že to sa ani pri deťoch nedá. Stačí 2 - 3 krát do týždňa nejaká pravidelná fyzická aktivita. Pod fyzickou aktivitou si predstavte chôdzu, beh, jumping, brušáky, jóga, core tréning (ten sa dá cvičiť aj doma a nielen core tréning), powerjóga, tancovanie. Takisto na internete sa objavujú videá, kde vidíme, ako ženy cvičia s deťmi. A cvičenie je hneď zaujímavejšie. Priznám sa, že som to skúšala a nie je to také ľahké, ako sa zdá. Je to jednoducho "makačka".

    Niesom ukážkový typ chudnutia a aj keď držím rozlišovaciu diétu, mám veľa prehreškov. Dôležité je, aspoň pre mňa, keď vidím vysledky. A nemusia byť ani na váhe. Veď keď schudnem 2 kilá tuku a 2 kilá svalov naberiem tak ani nemôžem zaznamenať zmenu váhy. No môžete mi veriť, že sa zlepší váš zdravotný stav a kilá pôjdu ľahšie dolu. To je moja osobná skúsenosť. A aby som sa udržala v dobrej psychickej forme, doprajem si aj pohár vínka či čokoládku.

    Všetkým žienkam držím palce a z menších prehreškov si nič nerobte, to je jednoducho život. Majte sa radi a pamätajte si, že ste úžasné a snaha sa cení. 

    Zdroje:

    http://rady-tipy-chudnutie.webnode.sk

    http://www.paleo.sk

    https://www.tabletky-na-chudnutie.sk/protiplesnova-dieta/

    Želám všetkým len to najlepšie a najkrajšie v Novom roku 2017 🎉🎉🎉😘😘😘🎆🎆🎆

    Pozdravujeme zo Strbskeho plesa😘😘😘😘

    V Trenčíne je úžasné. Oddychujeme, wellesujeme, mali sme prechádzku na hrad, výborné jedlo a relax. Odporúčam hotel Elisabeth

    (3 fotky)
    141993
    9. nov 2016    Čítané 2317x

    Kurkuma: Korenie, ktoré nesmie chýbať v našom živote

    Zdroj: pixabay.com

    Vonia, chutí a lieči. Týmito tromi slovami by som charakterizovala kurkumu - elixír života. Táto stovky rokov stará korenina má široké uplatnenie vo východnej medicíne. Tu platí: ,,Kurkuma nie je len korenie, ale i liek."

    Charakteristika kurkumy

    Kurkuma svojím vzhľadom pripomína zázvor. Keď ju rozrežeme, vo vnútri nájdeme jasne žlté až oranžové jadro. V prvom rade je treba povedať, že kurkuma je trvalka. Prášok sa získava z rastliny menom Kurkumovník dlhý, latinsky Curcuma Longa. O kurkume sa píše, že má korenistú chuť, no mne príde skôr horká. 

    Počiatky sa datujú okolo 2000 rokov p. n. l. Hlavnými výrobcami sú India, Čína, Haiti, Indonézia, Malajzia, Pakistán, Peru a mnohé ďaľšie.

    Zdroj: pixabay.com

    Zloženie kurkumy

    Určite vás neprekvapí ak poviem, že obsahuje množstvo telu prospešných látok. Poďme sa na ne pozrieť:

    - Vitamíny B, C a E

    - Piperín – podporuje metabolizmu

    - Kapsaicín – štipľavá látka, utlmuje bolesť

    - Železo

    - Živica

    - Bielkoviny

    - Tuk 

    - Vláknina

    - Kurkumín, ktorý je ten najdôležitejší

    Pýtate sa prečo práve kurkumín je tá najdôležitešia zložka? Pretože práve on ,,zapríčiňuje" všetky tie pozitívne účinky. Ale predtým, než začnem ospevovať vštky pozitíva, urobme si jasno v niektorých pojmoch.

    Viete aký je rozdiel medzi kurkumou, kurkuminoidmi a kurkumínom?

    Kurkuma je prášok vyrobený z koreňa, používný takmer všade

    Kurkuminoidy sú v podstate oranžové pigmenty. Nachádzajú sa v koreni kurkumy a je ich niekoľko druhov, no najpodstatnejší z nich je práve kurkumín.

    Kurkumín je kurkuminoid, ktorý je totiž hlavnou, farmakologicky účinnou látkou kurkumy, ktorú je vhodné užívať pri mnohých ochoreniach. Avšak aj t sa dostávame k menšiemu zádrhelu, o ktorom ľudia nemajú ani potuchy. Vstrebateľnosť!

    Na to , aby sa nám kurkumín lepšie vstrebal, potrebujeme ho užívať spolu s inými látkami. A takými sú

    - piperín - ktorý je obsiahnutý v čiernom korení a tak isto zabezpečí, že sa nepoškodený dostane do krvného obehu

    - lecitín - predáva sa v bio potravinách alebo lekárniach

    - tuk - kokosový olej, slnecnicový olej, olivový olej a mnohé ďaľšie

    Ale i tu existuje varovanie pre tehotné ženy, ľudí so žlčovými kameňmi a žltačkou. Ľudia s týmito problémami by mali kurkumu obmedziť!

    Silne pozitívne účinky

    Keď už máte uložené v hlave základné fakty o kurkume, možem rozpísať jej pozitívne účinky:

    - Prevencia pred Alzheimerovou chorobou

    - Má antikoagulačné účinky (znižuje zrážanlivosť krvi) - vďaka jej schopnosti tlmiť tvorbu zrážanlivého faktora fibrinogénu, ktorý zohráva kľúčovú rolu pri vytváraní krvných zrazením.

    -znižuje vysokú hladinu cholesterolu

    - podporuje vylučovanie žlče

    - pomocník krásy - dokáže pomôcť pri lupinách, rozšírených póroch na tvári a vybieli zuby

    - dokáže zastaviť pôsobenie enzýmu COX-2. Tento je známy produkciou negatívnych, zápal spôsobujúcich enzýmov. Výsledkom ich zápalovej činnosti je vznik nádoru.

    - apoptóza - ničí rakovinové bunky bez toho, aby sa ničili zdravé bunky

    - spaľuje podkožný tuk - spolu so športom a vyváženou stravou

    - kurkuminoidy majú mať až 5x lepší účinok ako vitamíny C a E v boji s rakovinou

    - pozitívne ovplyvňuje procesy pri zápalových poškodeniach kĺbov (reumatoidná artritída)

    - podporuje hojenie rán a popálenín

    - zlepšuje kožné ochorenia (ekzémy, akné, psoriáza) 

    Buďme krásne s kurkumou

    Ako som už vyššie spomínala, kurkuma sa využíva aj pre krásu. Hoci má žltú farbu, bieli zuby. Používa sa do pleťových masiek - veľmi dobre tiež čistí póry v koži.

    Recepty

    Belšie zuby:

    -1 lyžička kokosového oleja

    - 1 lyžička kurkumy

    Zuby si umývame 2 x denne. Po týždni by sa mal dostaviť výsledok. Zdá sa vám to až priveľa? Skúste si pastu posypať trochou kurkumy.

    Krásne vlasy:

    - 2 - 3 lyžice kokosového oleja (alebo iného)

    - 1 lyžica kurkumy

    Zmiešajte a naneste zmes na vlasy. Nechajte 10 - 15 min posobiť. Umyte šampónom a upravte ako zvyčajne.

    Dokonalá tvár:

    - 1 lyžica medu

    - 1 lyžica kurkumy

    - 1 lyžica jogurtu

    Zmiešajte a naneste na opláchnutú tvár. Nechajte pôsobiť 15 minút. Máte obavy či vaša pokožka nezostane nažltlá? Aby ste nevyzerali ako postavička z lega, s umývaním budete musieť mať viac trpezlivosti než pri bežne používaných produktoch, no výsledok bude stáť za to.

    141993
    3. nov 2016    Čítané 43x

    Burbu - naše nájdené šťastie

        Vždy som chcela mať  domáceho miláčika ale nikdy nie mať mačku. A ako sa vraví, že čo človek najviac nechce, to dostane, tak u nás to platilo na 100 %.

        Jedného krásneho večera môj drahý manžel sedel u nás v pivničke s kamarátom. Nebol to žiaden výnimočný večer. Prišiel neskoro a tak sme sa ani moc nebavili.

    Ráno mi vraví: ,,Prišla k nám mačka." Neverila som vlastným ušiam. A priznám sa,ani ma to nejako nedojalo. Zlom prišiel, keď mi ju ukázal na fotke. Uvidela som krásnu miniatúrnu mačičku čierno-bielej farby. Vpredu mala ofinku a vyzerala ako Anička.

    Zmestila sa mi akurát do ruky. A keďže som bola tehotná, tak sme ju držali v karanténe v pivnici. 

        Asi 2 dni na to sme šli k veterinárovi. Naše zlatko bolo veľmi choré. Malo zapálené očká, slabú imunitu, prskala, v uškách mala svrab. Museli sme ju dať odčerviť, chodili sme na antibiotické injekcie. Pri prvej návšteve mala 400g a 6 týždňov.

        Kamarát si ju mal zobrať, ale ja som si povedala, že ked sme sa s ňou toľko natrapili, už si ju nedám. A tak aj bolo. Už zostala u nás.

        Potom sa začal náš život s mačkou. Zo začiatku bolo všetko ok. Mačičku sme sa naučili zatvárať do kúpeľne na noc, každý deň čistiť mačací záchod, dávať jej  jesť a nakoniec sa s ňou aj hrať. Burbu nám rástla pred očami a stávala sa z nej krásna mačacia slečna. 

        Pri výchove sme sa snažili:

    - naučiť ju na obojok a vodítko

    - neškriabať nábytok 

    - nechodiť do tanierov

    - neskákať na stôl či sušiak

    - počúvať na meno

    - počúvať na slovo papať

    - nekúsať

    - a veľa ďalších zásad "slušného mačacieho správania"

        Pri väčšine sme zlyhali. Neustálé opakovanie nás  prestalo baviť. No keď sa paničke chce, tak počuje na meno a takmer na 100% reaguje na slovo "papať."

        Kúpili sme jej aj škrabadlo. S nádejou som ho stavala, že bude plne využívané. Čo myslíte, ako to dopadlo? Lepšie ako škrabadlo poslúži naša pohovka. Zadovážili sme aj rôzne hračky: loptičky, myšky, rukavice, laser ... a ani v tomto prípade to nebolo inak.

    Na hranie jej poslúžia lepšie naše prsty na nohách, naše ruky, zavesené ozdoby na konároch vo váze, zavesené vínové poháre, lebo veď štrngajú. Takto by som mohla pokračovať donekonečna.

        Neznáša kúpanie, ako každá mačka, ale keď sa kúpeme my, tak tam musí byť.

        Ale milujem pohľad na tú našu nezbednicu keď spinká, keď sa ku mne pritúli a začne priasť. Dokonca aj ten jej pohľad, keď ju vyhodím z postele alebo z miesta, kde chcem uložiť malého.

        Robí veľkú neplechu, ale i tak ju veľmi ľúbime. Zároveň mám aj dobrý pocit z toho, že sme zachránili nevinné zvieratko z ulice. Má sa u nás dobre a verím, že aj ona nás má rada. 

        Raz,  keď budeme mať dom, snáď sa náš zverinec rozšíri ešte o nejakého toho psíka. Samozrejme z útulku.

    141993
    28. okt 2016    Čítané 239x

    Môj svadobný deň

    Keď si na to spomeniem, rada by som si to zopakovala. Toľko príprav, radosti, ale i starosti a to všetko pre jeden jediný deň v mojom živote! A aj ked je to už vyše pol roka, veľmi živo si pamätám, ako to bolo.

    Všetky prípravy sa začali v novembri. Nákup papiera na pozvánky, kupovanie čipiek, stúh, lepidiel, vybavovanie kostola a hladanie sály na hostinu. Joj! Tak som sa tešila.

    Začala som dávať dohromady zoznam hostí. No to vám bolo roboty. Všetkých obvolať, napísať mail o všetkých informáciách - kde bude hostina,kedy a ubytovanie.

    No a potom začali tie nervy. Hovorila som si: ,,Ešte neodpísali! Ešte nedali vedieť!,, To som pekne nervačila. Dátum svadby sa pomaly blížil a ja som sa tešila stále viac a viac.

    V utorok, 4 dni pred svadbou, sme prišli do Kežmarku. Ešte nás čakal kopec roboty.

    Dovybavovanie sály, kostola, zákuskov, výzdoby, torty, začepčenia, ...

    Deň pred našim úžasným dňom nás prišiel kamarát fotiť. Vzišli z toho nádherné fotky. Fotili sme sa asi 2 hodiny. Nesmiem zabudnúť dodať, že vtedy som už bola v 6 mesiaci tehotenstva, no bruško veľké až tak nebolo.

    Hurá! Nastal ten veľký deň!

    Človek ráno vstane, lebo musi všetko stihnúť, takže budík na 6:45. Pekne sa musim čo najviac natlačit jedlom. Káva nesmie chybať... aspoň za kýbel. Umyť zuby, obliecť niečo, čo nepoškodi účes a makeup a ide sa na to. S náhradnou tvárou na tvári sa ponáhľam ku kaderníčke na ten neprekonateľne krásny účes, čo som si vymyslela. Cítim sa ako  hviezda, lebo okolo mňa lietajú kameraman a fotograf.
    Mobil sa mi vybíja a kopec ľudí mi vyvoláva... Nemám čas nabiť telefón a tak kašlem na to. 
    Idem sa obliecť. Šaty som hned na začiatok zašpinila od makeupu. No nič, aj tak to nie je vidieť. Opakujeme niektoré časti pre kameru ako opice, ale ked chceme krásne videjko, tomuto sa nevyhneme.
    Konečne sa ideme do kaštieľa fotiť. Kašťieľ nás ohúril krásnymi priestomi.Budúci manžel ma mal prehnúť dozadu. V krkolomnej pozícii som myslela, že už porodím. A ešte som sa pri tom musela aj usmievať!

    Fotenie skončilo, ideme naspät domov a za chvíľku nás čaká obrad. Ešte využijem príležitosť a natlačím  sa suchou bagetou a kávou, tá musí byť!
    Na obrad sme samozrejme meškali.  Piati ľudia naraz od vás niečo chcú a vy sa snažíte koncentrovať. Ale všetko v poho zvládate. 

    So slzami v očiach vchádzam do kostola, ako keby to bola moja smrť, ale zároveň  sa teším. Všade zmätok, ale ľudia to napriek tomu vnímaju ako dokonalú harmóniu. Šialenosť.
    Vonku úžasné ,, krásne,, počasie. Prší akoby počasie malo za to zaplatené. Tak sa čo najskôr ponáhľame do sály. Tam gratulácie zorganizuje ženćhova matka a ja jej to dovolím, aby sa cítila aspon trošku užitočne 😀... Orechovica sa našťastie vypila. Ľuďom nebolo aspoň zima.

    Ideme si pripiť a rozbiť tanier, aby sme ho mohli upratať. Samozrejme prvým rozkopnutím ma prekvapili, ale tie daľšie dve som zastavila tak 2:1 pre mňa.

    Je po gratuláciách a všetci hladní ako vlci idu tlačiť predjedlo, následne polievku a hlavné jedlo. Ako inak všetkým chutilo. Mali sme nalepšieho šéfkuchára v Kežmarku. 
    Prichádza chvíľka, keď  ideme tancovať svadobný novomanželský tanec. Žalúdok až v krku, ale povieme si - nech už to máme za sebou. Ideme nastúpiť samozrejme chyby nám kamoška opravavovala deň pred svadbou. Všetko dokonalé! Ovácie a potlesk. Svadobná choreografia sa podarila!


    Nasleduje rodičovský tanec a voľná  zábava.Všetci sa nejako ostýchajú, ale teta ma schmatne a ideme to rozprúdiť. Ani neviem ako, ale tancujú všetci - jednoducho všetko super.
    Nastáva chvíľka pre začepčenie.  Nastáva chvíľka pre začepčenie a tu sa natrafí na kameň úrazu - ja nemám podprsenku! Hodinu sme ju hľadali, no nakoniec všetko dobre dopadlo.  Začepčenie prebehlo so slzami v očiach a krásne ma všetci povykrúcali
    Ženích nečakane podľahol emóciám keď ma uvidel v kroji.


    Väčšina hostí odišla skôr kvôli tomu, že ich čakala cesta na druhý deň cez celé Slovensko čo ma trošku mrzelo. 

    Nakoniec som dospela k záveru, že i tak to bol najkrajší deň v mojom živote a prípravy ma bavili a to neskutočne. Želám všetkým ženám, aby si tento deň vychutnávali ako ja. 

    Bolo to úžasné!!!

    P. S.
    V auguste sa narodil môj krásny synček Matúško 🙂

    141993
    25. okt 2016    Čítané 152x

    Kniha Sokyne

    Ukážka z knihy:

    Michael je dobrá partia. Skvele vyzerá, značkovo sa oblieka a je príjemný spoločník. Má iba jednu chybu, teda presnejšie dve: ženu a dvojročného syna. No čo už, nikto nie je dokonalý. Ona vlastne ani nie je jeho žena, nestihli sa zosobášiť, pretože najskôr bola tehotná, potom rodila a potom dojčila. Vlastne dojčí stále. Ich syn sa volá rovnako ako otec, Michael. Pravdepodobne bude dojčený, až kým nepôjde na základnú školu.

    Izabela – tak sa volá jeho skoro žena – je veľmi svedomitá matka. O tom, aká je manželka, nikto nevie, Michael totiž o nej zásadne rozpráva jedine v súvislosti so synom. Ja ju tajne volám Jezabel. Táto prezývka vznikla kombináciou dvoch slov: jej krstného mena a hlavnej postavy z rozprávky O perníkovej chalúpke.

    Chcem Michaela získať pre seba. Možno by ma za to viacerí odsúdili, ale on je vlastne stále slobodný. Má síce syna, ale v dnešnej dobe je bežné mať deti z predošlých vzťahov. Ja sa s deťmi veľmi neponáhľam, som mladá, mám iba dvadsať. Keď budeme...

    Recenzia:

    Nová, ambiciózna autorka, píšuca pod pseudonymom Lena Lemonová, v knihe Sokyne, predostiera svieži a zaujímavý príbeh s témou milostného trojuholníka. Kniha s počtom 244 strán, si rýchlo vtiahne čitateľa do príbehu, pretože text sa ľahko číta, dobre „odsýpa“, má spád a štylisticky je taktiež slušne spracovaný, aj keď popracovať na tejto veci je vždy behom na dlhú trať. Myšlienka, postaviť knihu do dvoch polôh, respektíve rozdeliť ju na dva diely, je skvelá. Prvý diel z pohľadu mladej atraktívnej Kataríny, je z pohľadu recepčnej, ktorá pochádza zo slabších sociálnych pomerov, v hlavnom meste študuje informatiku a súčasne pracuje v istej IT firme. Ako to tak občas býva, a v tomto príbehu to nie je inak, zaľúbi sa do riaditeľa marketingu v rovnakej firme a snaží sa ho očariť všemožnými ženskými zbraňami. Katarína vôbec nepôsobí placho a utiahnuto, rozhodne nie naivne, skôr sa vrhá do vecí po hlave, čo jej však v konečnej fáze málokedy vyjde. Druhá časť opisuje pocity jej náprotivnej strany – Izabely, skoro manželky riaditeľa, ktorá „avantúru“ svojho budúceho manžela (minimálne ona si to tak predsavzala), vidí v úplne inom svetle. Je to svedomitá žena a najmä svedomitá a milujúca matka syna muža, o ktorého zvádza boj s mladou sokyňou.
    Kniha Sokyne je v prvom rade oddychové a príjemné čítanie, zaujme totálnou autentickosťou rozprávania, svojráznym humorom, sebairóniou a najmä svojim nadhľadom a milovníčkam krásnych ženských románov by iste nemala chýbať v zbierke. Treba brať na zreteľ, že toto je debutový román autorky a ďaľšou tvorbou sa jej tvorivosť a štýl v písaní bude posúvať dopredu a som presvedčený, že onedlho sa zaradí medzi renomované spisovateľky romantických románov. Pravdou je, že niekoľko mladých dievčat by sa v knihe mohlo spoznať, pretože tak to už vo svete chodí. A nikdy to nebude inak.

    🙂 🙂 🙂

    Dievcata pozrite co som nasla v casaku 🙂
    http://casprezeny.azet.sk/tvarnatitulke/

    141993
    21. okt 2016    Čítané 86x

    Špalda - znovuobjavený zázrak

    Prednedávnom som bola v jednej nemenovanej bio reštike. Chcela som kávu ale povedala som si, že si dám niečo zaujímavé. Tak prečo to neskĺbiť a nedať si špaldovú kávu? Keď mi ju priniesli, nevyzerala nejako výnimočne. Dala som si do nej mlieko, zamiešala a ochutnala. Na jazyku som pocítila orieškovú chuť. Bolo to iné ako obyčaná  káva. Milo ma prekvapila.

    Bola som ohromená, keď som si neskôr prečítala o jej pozitívnych účinkoch. Jednoducho sa s nimi musím s vami podeliť.

    Poďme sa pozrieť na jej históriu

    Špalda je stará už tisícročia. Jej latinský názov je Triticum spelta. Poznali ju Gréci, Rimania, keltské i germánske kmene. 
    Hoci bola špalda postupne vytlačená, svoju obľúbenosť si zachovala zvlášť v strenej Európe. Je totiž nenáročná na pestovanie a vďaka svojmu dvojitému obalu zrna je veľmi odolna voči škodcom. 

    Pestovateľov špaldy v Nemecku zrazil v tridsiatych rokoch minulého storočia na kolená zákaz jej pestovania z dielne Adolfa Hitlera. Ten sa totiž rozhodol, že zvýši produkciu nemeckého poľnohospodárstva a na to mu úplne postačila beźná šlachtená pšenica.

    Foto: Bio-predaj.sk

    A čo na ňu hovorí sv. Hildegarda?

    A aké zdravotné problémy rieši špalda?

    - Neodostatočné prekrvenie

    - nevová výmena látok

    - dodanie sily svalom, väzivám a pletivám

    Sv. Hildegarda povedala o špalde: ,,je to najlepšia obilnina". 

    Podľa Hildegardinej zdravovedy by sme mali jesť najmä celozrnný pšeničný, alebo biely špaldový chlieb a pečivo. Avšak špalda v akejkoľvek forme - či ako zrno, otruby, krupica, či múka - vždy si zachová svoj ozdravný účinok. Čo však o špalde možno ani len netušíte je to, že je to dokonca psychofarmakotikum. To znamená, že upokojuje a posilňuje psychiku. Špalda má pozitívny účinok pre všetky vekové skupiny a pre sa jej hovorí

    ,, predĺžené materské mlieko,,. Špaldová látka  je spomedzi všetkých rastlinných látok najpríbuznejšou ľudskej krvnej plazme. Dokonca celiatici špaldový lepok dobre zvládajú( LEN PO KONZULTÁCII S LEKÁROM!)

    Čo obsahuje špalda?

    Poďme zanalyzovať 1 zrnko:

    - 17 % bielkovín, ktoré majú významnú nutričnú hodnotu

    - tuk 2,5 %

    - priaznivé zloženie mastných kyselín, najmä kvôli vysokému podielu nenasýtených mastných kyselín

    - Vitamíny  A, E a vitamíny skupiny B

    - minerálne látky (fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok)

    - vlaknina 8,8 %

    - Betakarotén a thiokyanát - pomáhajú pri regenerácii a stimulujú imunitu organizmu.

    Produkty zo špaldy

    Zo špaldy vieme vyrobiť:

    - cestoviny

    - kávu

    - kašu

    - zo šupiek máme náplň do vankúšov

    - otruby

    - vločky - vhodné napr do jogurtov

    - na zahustenie omáčok a prívarkov

    - atď...

    Foto: Lekar.sk

    Špalda si získala moje srdiečko. Milujem ju. Milujem ranné vstávanie a vôňu špaldovej kávy. Musím sa však priznať, že bez mlieka to nejde.

    Predtým som vypila doslova litre kávy. Nežiadúcich účinkov bolo až-až, ako napríklad:

    - nespavosť

    - kyslosť v ústach

    Teraz také nežiadúce účinky nepozorujem. 

    Vyskušajte ju a neoľutujete.

    Špaldu sa snažím čo najviac zaradiť do môjho života. 

    Napríklad zoberme si také cestoviny. S lososovou omáčkou sú výborné.

    Recept:

    Postačí pre 4 osoby

    2 plátky lososa

    čierne korenie - mleté

    olej

    soľ

    sladká a kyslá smotana (1 ks z každej)

    špaldové cestoviny (je to na vás aký druh - vrtuľky, kolienka)

    Postup:

    Lososa opražíme na oleji až sa nám pekne rozpadne na malé kúsky. Pridáme soľ a čierne korenie. Pražíme pokiaľ nevidíme, že je losos hotový. Netrvá to veľa, asi 15 - 20 min.

    Pridáme sladkú a kyslú smotanu. Keď nám omáčka začne bublať, vypneme šporák.

    Už len uvaríme cestoviny. Môžeme servírovať.

    Tip: Omáčka bude mať o niečo inú chuť ak pridáte čierne korenie rozdrvené prípadne rozomleté v mlynčeku.

    Ak vám zostane aj na druhý deň, stači pridať mlieko.

    Verím, že som vás aspoň trošku inšpirovala.

    Želám krásny deň 🙂 

    Zdroje:

    https://www.biotrend.eu/inpage/biotrend-eu/
    https://www.biomila.sk/co-je-spalda

    http://www.bezmlieka.sk/spalda.php