Oslava - reakcie
Dobrý večer chcem sa opýtať, akoby ste reagovali, keď Váš 6 ročný syn si donesie maličkú postavenú stavbu z lega na oslavu, aby sa tam mohol hrať. Oslava je robená u brata, ktorého syn oslavuje 1 rok a jeho hračky už môjho nezaujímajú. Na oslave je aj starší chlapec, bratov krstný syn 2,5 ročný, pri ňom je jeho mama a hrá sa s ním. Moj syn sa hrá s legom tiež pri nich, lenže ten 2,5 ročný chlapec berie stále kocky lega môjmu a chce sa s tým hrať, moj sa samozrejne jeduje, že mu to kazí, jeho mama to vidí a reaguje na môjho syna: KEĎ NECHCEŠ ABY SA S TÝM HRAL, ODNES SI TO NIEKDE, VIEŠ ON JE EŠTE MALÝ, ON TI TO BUDE STÁLE BRAŤ, no nevedela som ako zareagovať, veď ona mala povedať svojmu synovi, neber to chlapcovi, to je jeho hračka, ty tu máš svoje hračky ,hraj sa s nimi ..?! Nie???
@diky mám 10 mesačného a 3 ročného. 3 ročný vie že s malými hračkami sa môže hrať vtedy, keď mladší spí, alebo v inej izbe. Keď sa hrajú v jednej izbe veľmi nezasahujem, mladší ešte nie je dosť rýchly aby bral staršiemu hračky. Občas sa to ale podarí, a normálne vysvetľujem aj jednému aj druhému. Aj 10 mesačny rozumie.
Bola som aj v takej situácii ako ty, akurát môj syn bol mladší a bral kocky z Lega staršiemu bratrancovi. Ja som pekne poprosila staršieho, aby bol taký dobrý a išiel sa hrať trochu ďalej, lebo sa bojím aby si môj syn neublížil s drobnými kockami a rovnako že chápem že jemu je nepríjemné keď mu môj syn berie kocky. A môjmu synovi som povedala že sa bojím aby si neublížil, tak si radšej pôjdeme pohľadať autíčka a budeme sa s nimi hrať. Obaja boli spokojní.
@kleopatra114 a 6rocna uz nie je dieta?
ja tomuto zmyslaniu nechapem,nevravim,ze robit napriek a je jasne,ze malicke dieta vela veci nepochopi,ale ucit sa predsa mozu (a aj ma uz od mala),to neznamena,ze ten 6rocny chlapcek nemal ist dalej ale nie s vetou,ktoru mu povedala matka toho maleho,pretoze je rozdiel,ked dieta citi krivdu (moj je maly tak ty ustup aky mas problem) a rozdiel ked ju neciti (malemu poviem,ze hracky su chlapcove a nesmie mu ich brat a vezmem ho od starsieho dalej alebo poprosim tarsieho,ci by nesiel dalej,lebo ten moj tomu este celkom nerozumie a stale mu to bude brat)
a som si ista,ze starsi bez problemov odide a este sa bude citit super
narozdiel od popisanej situacie
Pozri veľmi jednoducho by som nabudúce žiadne hračky nebrala. Alebo maximálne tú loptu. Ak by bolo dieťa veľmi znudené, tak by som mu dovolila aj ten mobil. (Nie som zástancom, ale vo výnimočných situáciách by som dovolila.) Mamička reagovala podľa mňa tak unavene. Možno sa snažila a zistila, že ten jej malý nereaguje, no hold vyriešila to tak ako si počula. Nepovedala nič zlé, mne to znie ako povzdych rezignovanej mamy. A môjmu by som povedala, vidíš, hovorila som ti. Netreba tie deti tak ofukovať. Žiadna krivda sa mu nestala. Iba okúsil následky svojho rozhodnutia - priniesť si hračku.
@diky my máme doma 2.5rocneho a v rodine
6r a 10r dievčatá. K svokrovcom si nosievame hračky a stane sa, že náš sa chce hrať s ich legom, hračkami ale neniči. Rozumie, že keď povieme, že nesmie tak nespraví zle. Rovnako tak dievčence neničia a neberú hračky jemu.
Ale ak nastane situácia, že sa hašteria, tak upozornim najprv nášho a potom slušne poviem dievčatám, že ak chcú mať pokoj od neho, nech sa idú hrať inde. Nevidím na tom nič zlé. Rovnako matka neteriek nemá problém napomenut nášho. V rámci slušnosti, bez kriku...
Môj starší tiež keď ma hračky a mala mu ich vezme on sa potom zlosti tak mu poviem nech si tu hracku odloží aby mu ju nebrala tak ja by som povedala prv synovi nono to nesmieš je to jeho hračka a aj tvojmu v zapeti to isté čo povedala ona proste 6rocny viac pochopí aj keď chápem ze aj on má právo hrať sa no zvažila by som nabudúce hracku lebo lego samo o sebe sa každým pohybom rozpadne
@nykkushka Som rada ze konecne niekto napisal ze 2.5 rocny chape, rozumie a posluchne ked mu je povedane aby nebral hracku niekoho ineho. Vacsina tu totiz vravi ze to nepochopi alebo neposluchne.
@andreatytler jasne, že rozumejú. Netreba konanie deti (aj malých) ospravedlňovať tým, že su malé a nerozumejú. A rovnako ako rozumie 2.5r,mal pochopiť 6r,že mu môže menší ničiť a brať lego, tak nevidím dôvod sa urážať na to, že ho druhá matka poslala hrať inde.... 🤷♀️
mne to príde také....ješ pred 2 ročným cukríky, ktoré on nemôže a potom sa čuduješ, že ich chce, a nechápeš prečo ich nemôžeš jesť pred ním.
@andreatytler no lenže 2-ročné deti nie sú cez kopirák, napr. sú deti s oneskoreným vývinom, ktoré v tomto veku niečomu takému by vobec nepochopili, takže nemožeš všetky hádzať do jedného vreca
@andreatytler tak ako sú 2,5 ročné deti, ktoré poslúchnu, sú aj také čo neposlúchnu a nedajú si vysvetliť v tej chvíli. Je to úplne normálne správanie a normálny vývin.
@diky ja takéto banality neriešim, ani tam na mieste ani potom...
Ked neide o život... pekne povedala ze ma odniest, tak neriesim dalej, ste rodina a povedat 2 vety snad moze aj tvojmu synovi...
@sidicek
Súhlasím. Chalan ma 6 rokov, riešiť za neho každú banalitu, žasnem. Dobre to nampisala viestta - matka napíše MY sme si pýtali hračky. Akoby bol chlapec nesamostatny, ze stále potrebuje matku za zadkom. Tak ho poslali hrať sa inde a? Žiaden koniec sveta nenastal, iba pre matku.
Čoooo ???? Mám 4 deti, keby som riešila každú s prepáčením chujovinu (maličkosť), tak by som skončila na psychiatrii :D
Ja to napíšem tak blbo, ale vôbec sa ťa tým nechcem dotknúť - tvoj syn je typický jedináčik. Ja som vyrastala tiež ako jedináčik. Preto sa mi ťažko riešili veci s ostatnými deťmi. Ale keby si mala doma dvoch, tak podobný konflikt by si jednak predvidala a jednak absolútne neriešila. A on by to tiež bral úplne inak. Súhlasím s tebou ale v tom, že aj dvojročnému dieťaťu sa oplatí aspoň skúsiť niečo vysvetliť, a nemám rada, ak to ženy ani neskúsia, lebo "veď je malý". Áno, je, ale ja som tam od toho, aby som veci vysvetľovala. Je však dosť možné, že by to aj tak nestačilo 🙂
@diky v prvom rade si mala mať rozum ty a nebrať drobné lego medzi malinké deti...v prvom rade hľadaj chybu v sebe..ešte pochopim nejakého mojkacikA ale lego?
@diky počuj keď píšeš že si do situácie prišla AŽ keď tá druhá mamička hovorila na Tvojho syna ako vieš čo sa dialo predtým? Videla/počula si len záver ale hodnotíš to, ako keby si videla všetko.
A súhlasím s názorom, že do domácnosti kde majú menšie deti si nemala dovoliť nosiť lego. Na svojho syna si nedozerala, Tvoj syn tam mal "malé kúsky" ktoré vhadzoval do väčšej časti .... Tebe bolo úplne jedno, že je to pre tie menšie deti nebezpečné?
Mne sa na takýchto diskusiách páči, že každá druhá diskuterka sa rozčuľuje že aku blbosť autorka rieši a nakoniec je z toho diskusia na 4ri strany, kde každá rieši čo kto mal a nemal robiť..
Ja mám deti viac, tak ako staršiemu, AJ mladším som vysvetľovala veci spravodlivo.. čiže som sa snažila aby obe strany boli spokojné a nie jedno bolo utlacene, LEBO je staršie/mladšie atd.. a prečo by si preboha nemal brat svoju hračku na oslavu ako tu bolo mnoho krát spomenute? Ja žasnem čo už ženám všetko vadí..
@diky Ako sama vidíš, mnohé mamy ti tu dali zaručené návody, ako jednoznačne treba vychovávať dieťa, už si z tých dokonalostí len vybrať 😂
Ale seriózne, nabudúce urob podľa seba. Nevravím, že máš robiť scény, ale ani nechápem celkom tie názory, že tvoj je veľký, má sa vedieť podeliť a podobne. Je to tvoje dieťa, nie je nič zlé na tom, ak sa chce hrať sám, nie je povinný robiť animátora menším deťom a ty nie si povinná strážiť, aby iné malé dieťa nevdýchlo Lego tvojho syna. Pochybujem, že celý dom bol deťuvzdorný a tvoj syn tam privliekol jediné hrozitánske nebezpečenstvo v podobe Lega. Čo je zlé na prinesení si vlastnej hračky, pokiaľ dieťa oboznámim s možnými následkami, tiež nechápem.
Ty si tú situáciu videla z diaľky, a tak sa už nedalo reagovať priamo. Zostáva ti len prísť za synčekom a povedať mu približne - teta ti povedala, aby si sa šiel hrať inde. Pre tetu je najdôležitejší jej synček, tak ako si ty najdôležitejší pre mňa. Hral si sa pri ňom, to je v poriadku, no teta sa bála, že si jej synček ublíži legom, že ho zje. Je ešte malý, ani ty si sa nemohol hrať s legom, keď si bol tak malý. Kde by si sa chcel ísť hrať teraz?
Keď si videla, že sa ho správanie tety dotklo, že cimciti možno krivdu, môžeš to so synom doma prebrať ešte raz. Prehraj celú tú situáciu s bábikami/plyšákmi, možno tvoj syn bude chcieť byť agresívny voči plyšákovi -dieťatu alebo plyšákovi-tete, nechaj ho prejsť si tou emóciou.
Je mi jasné, že mamy 4 deti na toto asi nemajú možnosti a keď áno, asi už nezostáva energia, ale ty máš svoje dieťa, tak rob tak, ako ty cítiš, že je správne.
@zuzliq Pri mojom dvojročnom sa bežne vyskytujú a hrajú aj 6ročné deti, a nikdy by mi nenapadlo ich cepovať za to, že sú deťmi a hrajú sa napr s Legom. Veď je to moje dieťa, nie tých miniškolákov, prečo by oni mali dávať pozor na moje dieťa mi je záhadou. Jedine, žeby ma otravovalo starať sa o vlastné dieťa, čo našťastie nie je môj prípad. Možno ako dvojmama to budem už vidieť inak.
@jana_eyre_2 To si vystihla 😂 Niektoré diskutérky by boli asi veľmi prekvapené, že v detskej psychológii existuje aj teória, podľa ktorej je dobré a správne uprednostňovať deti podľa hierarchického princípu kto je starší, ten má väčší nárok. Mimochodom takto fungovala aj naša spoločnosť ešte donedávna. Netvrdím, že je to nejaká dokonalá teória a všetci sa ňou riaďme, ale vidím v nej aj pozitíva.
@zuzanalila20 keď mal môj najmladší 2r, najstarší mal 5r a vždy som bola pri nich keď sa starsi hrali s legom.. snazila som sa vždy o to aby som ich nedelila, aby vedeli že žijú spolu.. lego sa u nás úplne bežné vyskytovalo a vyskytuje, podľa diskuterok, keď sa im narodí mladšie dieťa asi lego vyhodia alebo staršieho zamknu v izbe nech sa hrá sám.. 😅
Veď takto hrou sa vytvárajú vzťahy medzi deťmi.. aj tu v tomto príbehu ide o dve deti z rodiny, určite každá strana by si priala aby raz mali dobrý vzťah, tak o to viac by som sa snažila byť spravodlivá na obe strany.. tu v diskusii skoro každý príspevok len o tom že starší sa mal prispôsobiť, najlepšie len sedieť a nič nerobiť..
@jana_eyre_2 Doslova som si tu prečítala, že má 6 rokov, to už nie je taký vek, žeby neobsedel na zadku. Žasnem. Respektíve zo mňa by asi žasli 😂 Moje deti sa nemusia ani deliť, ja by som sa totiž o auto alebo kabelku len tak s mamičkou z ihriska tiež hneď nepodelila, ale od detí to vyžadujeme.
Teraz aby som rozmýšľala, čo s našim prvorodeným o rok aj pol, keď druhorodené začne loziť. Vysťahovať aj s legom a všetkými jeho puzzle len do samostatnej izby, alebo rovno zháňať náhradné bývanie...
Mimochodom pekné meno 🙂
@jana_eyre_2 no tak vieš existujú aj lenivé mamy ako ja, ktorým sa nedá a nechce byť 24/7 pri deťoch, keď sa hrajú s legom, preto môj starší sa hral s malinkými kockami Lega buď v inej izbe alebo keď malý spal, výtvory potom vyložil hore na policu, kde malý nedočiahol, podľa mňa úplne v pohode, lepšie ako neustále stresovať, či malý nezje kúsok lega
@janickacrazy myslím, že nikde nenaznacujem že ja by som bola nejaká neleniva, dokonala mama 😏moje deti sa nehrali s legom 24/7 takže som nemusela byť pri nich Non stop.. tak ani tu na oslave nešlo o celodennú hru ale nejakú chvíľu.. vôbec som nestresovala len striehla a snažila sa o spravodlivosť.. každý nech si robí ako uzna za vhodné, len mi príde dosť zvláštne ako každý hľadí len na mladšie dieťa a staršie musí byť to, čo všetko pochopí a musí akceptovať, mladšie nemusí nič.. (píšem o príspevkoch v diskusii, nie o jednej reakcií v príbehu)
@jana_eyre_2 ved hej, chápem, no ja mám staršieho lego maniaka, takže u nás veru by som nič iné nerobila, len pri nich sedela, ale zase ja to beriem tak, že ked som na návšteve so starším dieťaťom, tak to staršie skor pochopí niečo ako mladšie, ktoré je pre mna "cudzie", iné je to doma so súrodencami

Hmm podľa mňa to preháňaš. V podstate jej reakcia bola úplne v poriadku a rovnako by bolo v poriadku keby povedala svojmu synovi aby tvojmu nebral lego. Tvoj by mal situáciu pochopiť, no 2,5 ročný by tomu najskôr nerozumel. Preto išla jednoduchšou cestou a prihovorila sa tvojmu synovi. 💁