Oslava - reakcie
Dobrý večer chcem sa opýtať, akoby ste reagovali, keď Váš 6 ročný syn si donesie maličkú postavenú stavbu z lega na oslavu, aby sa tam mohol hrať. Oslava je robená u brata, ktorého syn oslavuje 1 rok a jeho hračky už môjho nezaujímajú. Na oslave je aj starší chlapec, bratov krstný syn 2,5 ročný, pri ňom je jeho mama a hrá sa s ním. Moj syn sa hrá s legom tiež pri nich, lenže ten 2,5 ročný chlapec berie stále kocky lega môjmu a chce sa s tým hrať, moj sa samozrejne jeduje, že mu to kazí, jeho mama to vidí a reaguje na môjho syna: KEĎ NECHCEŠ ABY SA S TÝM HRAL, ODNES SI TO NIEKDE, VIEŠ ON JE EŠTE MALÝ, ON TI TO BUDE STÁLE BRAŤ, no nevedela som ako zareagovať, veď ona mala povedať svojmu synovi, neber to chlapcovi, to je jeho hračka, ty tu máš svoje hračky ,hraj sa s nimi ..?! Nie???
@diky takže oslavu mal 1 ročný synovec a ty si tam chcela robiť škandál za deti? Nuž, aj preto sú niektorí synovia (aj dcéry) ešte nacucnutí na materách aj v tridsiatke. Lebo im nedajú dýchať a majú pocit, že sa nudia alebo cítia ublížení, lebo im dvojročné decko berie lego.. mám dosť.
@andreatytler uz nieco po roku tomu dieta rozumie,mam dve a ani s jednym som nemala problem,ze by taku vec nechapali,lebo mali pravidla od mala a nemusela som vrieskat a ani ich bit aby tomu rozumeli
Tak sa pozrite co sa tie dve deti pri tejto prilezitosti naucili:
6 rocny: Musim ustupit len preto ze som starsi. Aj ked som nerobil nic zle, moje spravanie bolo korigovane a bol som to ja co bol upozorneny ze sa mam hrat inde (inac)... totalne nespravodlive.
2.5 rocny: Brat hracky inym detom je dovolene aj ked tie deti protestuju. Ak tu hracku dociahnem, mozem si ju zobrat.
Ak sa upozorni starsi, len preto ze on skor pochopi, je to riesenie lenivej mamicky a nie je spravne. Nevravim ze ja sama robim vzdy len spravne rozhodnutia. Tiez som velakrat leniva. Je to pochopitelne co urobila ta ina mamicka, ale uvaha autorky ci to bolo spravne riesenie je na mieste.
@pipistrel13 Aj ja mam presne taku skusenost. Ze ak sa deti vedu od najutlejsieho veku (rok) k pravidlam ze hracky inych deti sa neberu, tak s tym nemaju problemy. Ono je to velmi ferove pravidlo, lebo tie deti sa tak naucia ze ani im nikto nebude brat hracky.
@pipistrel13
Mám 14 mesačne dvojičky a akosi to vôbec nechápu, ze hračky sa vzájomne brať nemajú 😀 skôr naopak, je tu denno-denná bitka. 😀 asi založím diskusiu o tom 🤷🏻♀️
@katkami123 to je jasne,ze si to nezapamataju a brat si ich budu,ale da sa vychovavat smerom,ze robit to nie je spravne a v tom momente to urcite pochopia aj ked sa budu zlostit,samozrejme,ze o minutu uz zabudnu,ale neustalym opakovanim a ucenim sa,to uz urcita ako 2,5rocne budu vediet😉co ale neznamena,ze to robit prestanu,lebo vychovavat znamena donekonecna opakovat a riesit a vysvetlovat a dodrziavat pravidla...
a nie zacat vychovavat az ked je dieta "vacsie"
Toto je situacia, ktoru by ina matka (napr. ja :D) vobec neriesila a v sekunde na nu zabudla. Nic vazne sa tam nestalo, tvojmu dietatu nebolo nikajo ulbizene, matka toho maleho mu normalne vysvetlila, preco sa nema hrat v ich blizkosti. Asi ratala s tym, ze 6-rocny to pochopi. Tam bolo treba tvojmu synovi vysvetlit rozdiel medzi chapanim 2,5 rocneho a 6-rocneho dietata. Zda sa mi, ze porovnavas neporovnatelne. 2,5 a 6 rokov je sakra rozdiel, asi si zabudla, ako bol na tom tvoj syn v tom veku s porozumenim a respektovanim nejakych prikazov. Mozno ovela lepsie ako tento maly 2,5-rocny, ale deti su individualne, niektorym veci docvakuju neskor. V 2,5 roku ocakavat automaticky od dietata, ze pochopi a vykona instrukciu v situacii, ked nieco velmi chce, je dost nerealne. Viem, o com hovorim - mam 2 deti a kazde z nich bolo na uuuuplne na inej urovni vo veku 2,5 roka. Dalsia nepochopitelna vec pre mna je lego na oslave - hlavne ak su tam male deti, je trochu sebecke a nezodpovedne brat take male predmety so sebou. Lahko sa to straca a zabuda kade-tade a take male deti vsetko davaju pusy. Mozno matky tych malych deti teraz riesia teba, ze ako si sa zachovala 😃
@katkami123 Ty si v 14 mesiacoch iba na zaciatku. To je jasne ze mas dojem ze nechapu.
Zacni ich ucit ze o hracky sa nemusia delit ak nechcu, ale ze musia cakat kym pride na nich rada. V tom veku su deti maximalne egocentricke a tak to ma byt a je nerealne od nich ocakavat ze sa podelia s hrackou. Preto ovela lepsie funguje ked ma kazde z deti zaruceny svoj vlastny moment z hrackou.
Mne to tak vysvetlili ucitelky v jasliach kam syn nastupil ked mal 15 mesiacov.
Doma maju deti urcite hracky super oblubene. Na tie by im nemal nikto a nikdy siahat bez ich dovolenia. O ostatne hracky a erarne hracky sa deti podelia tak ze kto prvy pride, prvy sa hra. Vysvetli Jarke ze:
"Zuzka sa teraz hra s autickom. Opytame sa jej ci ti auticko da. Neda? Dobre, je rada na nej. Ked sa dohra, bude rada na tebe a ty sa budes hrat."
Kludne nech Jarka vedla Zuzky sedi a pozera na nu a ty opakuj dokola ako je teraz rada na Zuzke ale cochvila bude rada na Jarke.
V tak rannom veku bavia hracky deti max. par minut a tak nebude pre nich problem si na tu hracku pockat.
Deti na toto reaguju velmi dobre, lebo vedia ze tu hracku urcite dostanu. Musia si na nu iba pockat. Je to super jednoduche a velmi ferove pravidlo a deti miluju pravidla vo svojom zivote. A tym ze ich ucis aby sa opytali ci sa o hracku podelia, im davas moznost byt ustretovy a stedry.
@pipistrel13
Narážala som na viacero veci- z diskusie až kričí, ze chlapec je jedináčik. Milujem svoje deti nadovšetko, ale nikdy nedovolím, aby boli nesamostatne. Môj ex mal presne takúto matku aká je autorka. Ten chlap ma dnes už asi 35 rokov a je to jedno nepriebojne nemehlo za ktorého vždy všetko riešila a vybavovala matka. Nikdy nikde poriadne nerobil, je totálne neflexibilný, nedokáže sa postaviť sám za seba a aj si niečo vybojovať. Toto je čistá tragédia. V živote sa deju aj negatívne veci, minule som čítala úžasný článok od jedného psychológa ako sa rodicia snažia vychovávať deti v akejsi ružovej bubline, chrániť ich pred všetkým negatívnym. A výsledok býva u tychto deti presne opačný ako chcú docieliť. Dieťa sa musí naučiť spracovať aj negatívne javy ADEKVÁTNE JEHO VEKU a neofukovat mu zadok v style - budú tam malé deti, ale vezmem lego, aj keď ostatne ho môžu prehltnúť, ale moje dieťa CHCE. Urážať sa, keď ho potom zavolajú hrať sa bokom. Jednu vec nemám rada, keď sa infantilizuju už pomaly aj pubertaci, ze sú to deti, pritom nevedia ani ako sa pracka zapína, pred 100 a viac rokmi už 17-roční sa vydávali, zenili, tahali celé gazdovky. Ľudstvo osprostieva a poniektori rodicia by už najradšej za svoje deti aj dýchali, keby mohli.
@pipistrel13
Pozývam ta ku nám domov a mozes mi pri 3 deťoch zatiaľ kszdy deň opakovať a ja si aspoň s úsmevom na tvári upracem, ozehlim, umyjem, navarím 😀 sama som zvedavá koľko ta to bude baviť. Ja nebeham ku dieťati s každým konfliktom. 😉 a ver mi, ze tie moje budú priebojnejsie
@katkami123 z diskusie kričí ešte jedna vec, že 2,5r dieťa by sa podľa väčšiny malo viesť k tomu že z neho raz bude ofukovane dietko čo môže všetko 😅
Proste a jednoducho deti sa majú viesť spravodlivo od útleho veku.. a to mám tiež tri deti s malým rozdielom 😉
@andreatytler
Ja mám vyštudovanú pedagogiku 😀😀 ale ďakujem za lekciu. Svoje deti vychovávam hlavne tak, aby si potom nemuseli nájsť takých partnerov ako bol môj ex alebo syn autorky. Ver mi, ze ešte v rámci samoštúdia mám načítaných kopu knih. Mne príde tento autorkin problém veľmi žalostný. Veľmi.
@jana_eyre_2
To vysvetli, keď by sa ti decko začalo dusiť legom. Empatia, kde 1-rocne dieťa ma oslavu a ja beriem lego, 0 bodov. Ale hlavne, ze chce, tak nesplniť mu to? Mne ešte 3-ročná dávala všetko do úst.
@katkami123 tak predpokladám, že si dávala pozor na svoju dcéru keď si vedela že dáva všetko do úst.. tak isto keď ti dvojičky dávajú veci do ust, asi to neriesis tak, že riešiš len to čo má robiť staršia a dvojičkám nič nepovieš, alebo nie? Staršia nemôže nič a mladšie môžu čokoľvek? O tom točím dookola..
@katkami123 okrem toho, 6r chlapec sa nehral vedľa 1r ale vedľa 2,5r.. v domácnosti, kde 1r dieťa býva sa určite nachádzajú predmety ktoré by mohlo prehltnúť, ALE nie sú mu dostupné.. tak mu nebolo (resp. Nemuselo byť, nebola som tam) dostupné lego s ktorým sa hral 6r chlapec..
@jana_eyre_2
……..
Okrem toho teraz má ešte napadla jedna situácia, ale opačná (aby som to neporovnavala len so súrodencami, keďže vraj je to iné).. u nás naposledy bola oslava keď mal môj najmladší 5te narodeniny.. bola u nás doma, v dome plnom hračiek 3ch deti vtedy 9, 7 a 5r, čiže AJ kopa maličkosti.. pozvali sme celú rodinu a keďže mám s mužom viac súrodencov čo majú malé deti, vyskytovali sa tu aj deti čo mali 1 až 3r.. všetky si doniesli aj vlastné hračky, nikto im to nevyčítal a tak isto sa hrali aj s hračkami mojich detí.. nikto ich nedelil a neposielal preč, ak bol konflikt vysvetľovalo sa všetkým aj starším, aj mladším.. dodnes sa tak stretávame, vysvetľuje sa malým deťom AJ veľkým deťom v rodine a vedia spolu vychádzať.. starší sa učia byť empaticki k menšim deťom, ALE mladší sa učia že nemozu všetko lebo sú mladsi.. pokiaľ viem nikto voči druhému necíti nevraživosť (hoci jasne možno niekto áno, neviem nečítala som ešte diskusiu o sebe)..
@zuzanockamt Súhlasím. Mám 2, 5 ročného a už si viem predstaviť tú scénu, keby som mu to lego vzala. Polka oslavy by mala vlasy dupkom.
Ja ozaj nechápem, ako sa dá porovnávať 2,5 ročné batoľa a 6 ročné rozumné dieťa. Jedine tak, že podaktorým matkám vyslovene vyhráva.
Inak to len ja som nejako mimo, ale ja si pamätám seba, keď som šla do školy, ergo mala som 6. Veď vtedy moja mamka absolútne neriešila, s čím sa hrám, nehrám a podobne.
Veď to je školák, preboha. Brať na oslavu maličkého ročného decka lego? S ktorým sa dá zadusiť za dve a pol sekundy, lebo 6 (!!!) ročné dieťatko ho chcelo? A dup.
Som úprimne šokovaná, a potom absolútne chápem ženy, čo sem píšu že ich "priateľ" má 20-30 r a nejako príliš je naviazaný na matku. Lebo brať 6 ročné dieťa, ktoré ide do školy, ako novorodenca, za ktorého je nutné hasiť toto a tamto, nie je normálne.
@katkami123 kludne nech su,ja ti to zo srdca prajem😏
Ja zasnem ako sa tu ofukuju 2.5 rocne deti. To kedy potom im zacnete vysvetlovat pravidla ako sa podelit o hracky ked este v 2.5 rokoch o tom nemaju ani sajnu?
Ved to dieta ide cochvila do skolky to uz mal mat velmi dobre zaklady spravania voci inym detom.
@andreatytler ono je hrozne vtipné, ako sa tu na rovnaké situácie len v rozličných diskusiách hľadí úplne rozdielne, dokonca aj rovnaké diskuterky v inej téme označia 2,5r dieťa za dostatočne veľké aby napríklad vedelo samé vyhodnotiť že ublíži niekomu inému ak ho kusne, tu ho označia za veľmi male na to aby sa mu vôbec aspoň povedalo, že sa niečo nemá.. a samozrejme 6r chlapec už nemá nárok byť dieťaťom, lebo v porovnaní s 2r už musi uvažovať pomaly ako dospelý a nikdy nemať nervy a vedieť všetko 🤔 a aha ešte som zabudla, má sa hrať s loptou namiesto lega.. to by zase bolo že by náhodou hodil niekomu do hlavy..
Ono je naozaj pravda, že v diskusiách sa príspevky ladia podľa prvých názorov.. ak je prvých pár príspevkoch negatívnych voči autorke bude taká väčšinová diskusia.. ak sú pozitívne, tak bude väčšina pozitívnych.. aj diskusie sú ovplyvňované ostatnými názormi..
@drahomirrra prepáč, ale to 6r dieťa je stále len dieťa a je logické, že v domácnosti , kde majú ročne batoľa sa nebude mať s čím hrať. Či je lepšie ak by tam vymýšľalo, hralo sa s tým co nemá, bral hračky tomu ročnému alebo by celú dobu sedelo pred telkou /s telefónom v ruke? Preboha, veď na to sú tam rodičia všetkých detí, aby dali pozor na to čo ktoré dieťa robí 🤷♀️.
Vždy je to o rodičoch, ako dokážu komunikovať so svojimi deťmi a je jedno koľko majú rokov. Nevidím absolútne nič zlé, že si 6r vzal niekam lego, netuším čo to tu ženy irituje 😳🤦🏼♀️
Baby, už kašlite na to 😉
@jana_eyre_2 Ano, aj ja som si to vsimla ze diskusie su ladene podla prvych prispevkov. Akoby sa ludia bali povedat svoj nazor ak je iny od vacsiny.

Nepovedala Tvojmu dietatu nic zle, iba pravdu. Nie je tu co riesit.