Oslovenie kolegyne v prítomnosti manželky
Ahojte dievčatá,
čo si myslíte o tejto situácii - manžel telefonoval s kolegyňou-pracovný rozhovor v mojej prítomnosti a v závere rozhovoru ju oslovil "srdiečko"-moja reakcia - vraždiaci pohľad 🙂 . po rozhovore sa manžel pýta prečo som sa tak na neho pozrela - len som mu povedala, nech sa nerobí že nevie - samozrejme vedel ... len povedal, že to za to oslovenie ??? že myslel že takéto blbosti máme v našom manželstve už dávno za sebou (ťaháme k 12 roku) a že je to jediná normálna kolegyňa s ktorou sa dá vychádzať. A keby s ňou chcel hovoriť aby som to nepočula, tak by odišiel do inej izby.
Na vysvetlenie môj postoj - manžel pracuje v zmiešanom kolektíve, stretáva sa v rámci pracovných povinností s mladými atraktívnymi manežérkami a pod. , často cestuje na viac dní služobne preč - takže žiadne ilúzie, že sa na žiadnu nepozrie, neusmeje, nezaflirtuje si nerobím ... Ale osloviť takto kolegyňu v manželkinej prítomnosti mi príde ako prejav absolútnej neúcty, naopak on tvrdí, že je to prejav absolútnej dôvery vo vzťahu.
Niečo iné by bolo a to by som ako prejav dôvery a tolerancie aj brala, keby takto oslovil v mojej prítomnosti niekoho z okruhu našich známych, v podstate ako rodinní známi, ale kolegyňu ?! To mi príde fakt " cez čiaru" . Za čo ma má ???
Najskôr som myslela, že to nechám tak, že si možno počkám na situáciu, kedy ja budem môcť niekoho tiež takto osloviť z mojich známych, kolegov, ale potom som si povedala, že snáď mám právo povedať si svoj názor a nebyť ako ješitná baba, keď ty, tak aj ja ...
Tak čo si myslíte ? Ako by ste sa k tomu postavili vy? Bola moja reakcia neprimeraná a mal muž pravdu ? Viem, naše videnie sveta a ich videnie sveta je iné.
@rainee V niečom máš pravdu, prílišné kámošenie v práci je občas na škodu, sama som na to doplatila keď som sa veľmi kamarátila so šéfkou a nakoniec prišla iná kamarátka a dopadla som zle. Inak ja v práci bežne oslovujem mojich kolegov chlapov "moj zlatý", a "láska moja pracovná" a berieme to obe strany vtipne, ale to samozrejme pracujeme spolu už dlho, keby sme pracovali krátko tak si to nedovolím.
@dakta moj partner ma tiez velmi dobre vztahy s niektorymi kolegynami, neviem ci su atraktivne alebo nie, a obcas ich oslovi "moja". ja som tiez niektorym mladsim kolegom obcas povedala "zlatinko" ked som od nich nieco potrebovala, a to skor zo zartu. otazka je ci mas nejake podozrenie, ze ich pracovny vztah nie je az tak pracovny. ak mas ale v muza doveru, tak to zbytocne rozmazavas. a nejak mu to vracat je uz trochu detinske, nie?
@loxa hej, viem, že to nič neznamená - ide len o to ako som spomínala, že mi to bolo nepríjemné. ja mu také niečo nerobím ani úsmevom, pohľadom a už vôbec nie slovne ... viem, že mu je to nepríjemné, hoci tiež vie, že by to z mojej strany nič neznamenalo - priateľské kamarátske gesto - ale načo to robiť ?! a dráždiť a raniť partnera ...
@rainee a inak ako ktora banka - robila som pre holandsku banku 7 rokov - pobocku v BA - uplne take iste ako tato firma - neformalne a sucasne vysoko profesionalne, potom som presla do slovenskej banky a mala som pocit, ze som niekde v 80-tych rokoch...vsetko strasne skostnatelene, ale uz som sa odklonila od temy
neformalna atmosfera moze byt zaroven maximalne profesionalna
@margarita
kolegyňu neriešim či jej to je príjemné alebo nepríjemné, ale určite príjemné 😒 - ďalej nerozeberám
ide o to, že ma to tak zaskočilo, že som prestala krájať zeleninu k večeri, lebo mne tak v živote nepovedal - v živote !!!! ani keď sme spolu chodili - nie je to jeho "štýl" - teda myslela som si, že nie je ...
Ja z osobnej skúsenosti môžem povedať, že neformálne vzťahy na pracovisku vytvárajú veľmi príjemnú atmosferu a samozrejme aj profesionalnu zároveň. Ja pracujem v čisto mužskom kolektíve, kde mna kolegovia oslovú veľmi pekne, dokonca ani môj priateľ mi koľko krát tak nepovie.
Ťaháme za jeden povraz. Pracujeme spolu dvanásťhodinovky a dokonca je to práca s ľudmi. Poviem Vám, že keby smenemali vybudované také vzťahy ako máme, tak by nás porazilo. Ked je dobrá atmosféra, tak sa aj dobre pracuje, sme spokojní a aj zákazníci to z nás cítia 🙂 🙂 🙂
A čo sa týka autorky príspevku...... No zbytočne by som sa pozastavovala nad jej reakciou. Príde mi to tak, že žiarli na solovenie, ktoré podaroval jej manžel kolegyni. Príde mi to úplne hlúpe a detské.
@evkakorcek uplne s tebou suhlasim, presne ako u nas, mne by bolo neprijemne tam mat smrtelne vaznu atmosferu.
@tana85
ále samozrejme že vracať nič nebudem 🙂 - to je fakt pod moju úroveň - veď som to napísala v niektorom komentte. nie, ani nemyslím že ide o niečo viac ako profesionálny vzťah , len si myslím, že osolovenie tohto typu nie je pred manželkou namieste - teda v našom vzťahu /u niekoho iného ako vidno z komentárov je to ale normálne/
@dakta ani mne by sa to nepacilo.a na druhej strane vsetkych chlapov v praci oslovujem zlato,moje,drahy,atd obcas lebo su napomocni a mili a neni za tym nic len su to take zlate decka.chapem ta.tiez neviem nastavit rovnaky meter.moj priatel oslovuje svoju kolegynu aj moju kamosku moja draha.nepicujem lebo viem ze to u neho nic neznamena ale zakaxdym mi to bije do usi
@maly_konik - vysvetlila som v komntoch - a keďže si nečítala, tak len v krátkosti
áno, človek by čakal, že po 12ročnom manželstve toto nebudem "riešiť" - zamýšľať sa nad tým, ale keď ti manžel za 12 rokov nijako okrem mena nepovie /to je ok, máme to tak - neoslovujeme sa nejakými zdrobneninami zvierat alebo niečo podobné infantilné - oslovuje sa zdrobneninou mena/ tak ťa potom takéto niečo zaskočí ... - nevidím ani nehľadám za tým nijakú fyzickú ani psychickú náklonosť či dokonca neveru, len ak je muž absolútne pragmatický a " technický" typ človeka bez zbytočných prejavov emócií a citov / aj takí sú a pritom vás majú radi/ - tak to potom človeku - mne príde aj ľúto ...
SUPER DIEVčATá, ROZBEHLA SA TU ĎALšIA DISKUSIA NA TéMU PRACOVNýCH VZťAHOV - TAKžE PRISPEJEM 🙂 - MYSLíM SI žE TYKANIE NA PRACOVISKU VYTVáRA PRíJEMNEJšIU ATMOSFéRU - ASPOň S NIEKTORýMI KOLEGAMI - NEMUSíME SI PREDSA AUTOMATICKY TYKAť VšETCI - U NáS TO TAK JE - A S NIEKýM BY SOM SI ANI TYKAť NECHCELA ...
TO AK SI TYKáME NEZNAMENá, žE AUTOMATICKY PREBERáME SúKROMIE - BAVíME SA V RáMCI PRACOVNýCH ZáLEžITOSTí A TO JE VšETKO, OBčAS NEJAKá NEšKODNá INFO čO DETI, DOVOLENKA A POD. ....
NA TYKANIE S NADRIADENýM MáM TIEž TAKý NáZOR AKO NIEKTORé Z VáS - NADRIADENý JE NADRIADENý A čI MU TYKáM ALEBO VYKáM NEMôžE HRAť ROLU V TOM, žE IDE O PROFESNý VZťAH A NIE KAMARáTSKY ....
@dakta my v práci tykáme aj nadriadenému, aj regionálnemu manažerovi, aj toho kto je nad ním. Nerišime formality. Veľa krát príde za mnou RMA a rozoberáme súkromie, deti, partnerov, vzťahy, prerábanie domu....... Aj s molegami preberáme uplne všetko. Chodíme spolu aj na školenia za odmenu - teambuilding, kde si aj popijeme. Stretávame sa v súkromí, pomáhame si, ked je treba. Vzťah zamestnanec - nadriadený môže byť profesionálny aj ked mu tykáš, nič to na jeho alebo mojej pozícii nemení. Robím si svoju prácu rovnaku, aj keby som mu vykala, ale tykanie tento vzťah posunulo viac menej na kamarátsky vzťah, ale ako veduceho ho rešpektujem 🙂
@mircalla
a ako to vyzerá v nadnárodných firmách - nepracujem v takej spoločnosti ani som nikdy nepracovala a si ani nikdy nebudem - som v úplne inej sfére - takže ako funguje v takýchto spoločnostiach firemná kultúra ? aspoň uvidím a čo prichádzam, keď pracujem v "mojej" sfére alebo budem rada, že v nej pracujem 😉
@dakta ludia si tykaju a to v ramci celej firmy, aj so sefom su to vsetko mladi ludia. je snaha stmelovat kolektiv a pracovat ako team. vacsinou dost vela cudzincov. u nas mame 5 z 20 ludi (francuz, dva brazilcania, estonka, rumunka)
nieco ako zenske debatne kruzky nehrozia vzhladom na strukturu ludi. ludia sa k sebe spravaju kamaratsky (vyslovene len kamaratsky), ale nikdy nic take ako sexualne obtazovanie, flirty ci nejake narazky sme tam nemali. ani v inom teame, ani kde som robila predtym. ked niekto vypadne, taha sa bez reptania za neho. jasne, ze sa obcas daco vyskytne, ale skratka celkovo velka pohoda.
pre mna by bolo chodit do prace utrpenie, keby tam bola smrtelna vazna atmosfera. uzijeme si tam kopec srandy
podobne ako pise @evakorcek
@mircalla kokšo...to kde pracuješ? 😎 Teda ja z Sk nemám veľké skúsenosti, lebo rok po škole v zahraničnej firme a potom už len mimo SR, som pracovala, ale takú idylku, akú popisuješ, som nikdy nemala, všade brutál tlak na nás, žraloci, vterky, mrdky, staré závistlivé nemrdky, boje, povýšenie znamenalo automaticky desné ohováračky a to som si to zaslúžila nie tým, že som bola "nádherne milučká" 😀 , ale tým, že som makala a že ovládam 4 svetové jazyky a išli ma zožrať za živa... 😀 Som veľmi rada, že som z toho preč.
ja pracujem uz vyse 12 rokov v zahranici a teda este som sa nestretla s tym, zeby mi osoba opacneho pohlavia hovorila - honey, sweetheart, darling .... a to mam a aj som vzdy mala super vztahy, so zenami aj muzmi, stretavame sa aj mimo prace ako kolektiv, oslovujeme sa krstnymi menami, vratane managementu. Podla mna su taketo oslovenia v praci nevhodne a nejake dvojzmyselne narazky, reci so sexualnym podtextom su absolutne nepripustne.
Osobne by mi vadilo, keby muz volal kolegynu srdiecko, ale kedze na Slovensku stale ficia infantilne zdrobneniny aj medzi dospelymi, ktori papkaju salatiky, varia maska, piju cajiky a kavicky a praju si pekny dnicek, tak sa ani necudujem, ze sa aj dospeli ludia na pracoviskach oslovuju Janickovia, Petrickovia, Anicky, Zuzicky ... a teda ocividne aj srdiecka, zlaticka .... pre mna prisladke a absolutne nevhodne do pracovneho kolektivu ...

@maminuska absolutne suhlasim. tiez si nemyslim ze prilisne kamosenie na pracovisku je dobre (vselico sukromne sa da zneuzit a to nehovorim ani o ohovarani) a mam rovnaky nazor na tykanie. potom si ludia ovela viac dovolia a zneuzivaju to 😉 tiez to ma lepsiu uroven ako keby mi niekto povedal hej pod sem ty cukricek, srdiecko, trdlo makove 😀 ved takto ma ani manzel neoslovuje. ale ako hovorim, pre niekoho to je uplne v poriadku, kolko ludi tolko nazorov.
@mircalla ale ved nikde nie je napsiane ze je clovek v zlom prac.prostredi pokial ma formalnejsie vztahy a "netutka" sa v robote 😉 v niektorych firmach (banky a pod.) to ani velmi nejde, to uz je samo o sebe formalne prostredie.