icon

Oslovenie svokra

rna
12. jan 2023

Ahojte. Som s manželom už 7 rokov a bývali sme.u jeho rodičov.. s jeho maminou sme si potykali ale s.jeho otcom nie. Na Silvestra som mu navrhla tykanie a.povedal.ze.uvidime.ze.edte so to premysli. Mňa to urazilo a ranilo lebo spolu super vychadze.a.skazdym.si týka.len so mnou nie. Tak potom som si aj poplakala brala.som to.ako.neprijstie do rodiny. No a potom som to začala riešiť aj do svokrou. Tu to tiež trápilo. Tak som si svokra zavolala a.pobedala.ze.ma.to trápi. Nakoniec povedal.ze.dobreoxme.so týkať ale že nevie ešte ako ho budem oslovovať. Nakoniec sme sa.horko ťažko dohodli na osloveni ocino ale mne sa.to moc.nepaci lebo to neje môj oco. Chcela by som pre.to.od vás radu ako.oslovujete svojich svokrov..

zuzki1
12. jan 2023

Mne navrhli tykanie svokrovci , ešte v začiatkoch vzťahu a bolo to prirodzene, a oslovujem ich menami . Aj švagriná .

avanka
12. jan 2023

@rna my máme vzťahy výborné, pred svadbou sme si potykali, oslovujem ich mami a tati, pre mňa sú to nielen rodičia môjho manžela, ale aj moji druhí rodičia. Ale...navrhli mi to sami, spontánne. Ak by to nenavrhol, čakala by som.
Moji rodičia tak isto môjho manžela po svadbe poprosili o tykanie a rovnako ich volá mamina a tatino. My to tak máme všetci, mám 2 bratov a obe nevesty mojim rodičom vravia mami a tati. Rovnako aj manželovej sestry manžel. Vzťahy sú tak otvorenejšie, spontannejsie. Ja za seba si napr neviem predstaviť manzelovym rodičom vykať.
U teba je problém ten, že svokor pravdepodobne nad tykanim nerozmýšľal..je to vynútené, ale..keď už si začala bojovať, bojuj.

nejdemaprihlasit
12. jan 2023

@rna ja to mám zase opačne ,môj skoro svokor chce aby som mu tykala ale mne to ani za ten svet nepasuje , vždy ma upozorňuje ale vysvetlila som mu že skúsim ale beriem to ako úctu, môj priateľ tiež vyka mojim rodičom lebo aj my sme tak boli vychovaný vykať a nikto to v našej rodine nerieši . Myslím že na vzťahoch to nič nerieši

solange7
12. jan 2023

@rna wow, tak toto je dokaz, ze na SK su rodiny a tradicie naozaj velmi rôznorodé.
Po 7 rokoch so svokrom preberat ci si budete alebo nebudete tykat, pripadne ako ho oslovovat je fakt zvlastne. A to riesenie oslovovania a jeho reakcia, ze si to rozmysli, je az priam take patriarchalne. No fakt si sa na to mala radsej vykaslat. Velmi zvlastne vztahy.

Inak neviem preco sa ludia boja oslovovat krstnym menom, ved to je predsa realne nemo tej osoby. Potom sa zbytocne staviate to takychto podradenych situacii. Aj v praci napriklad... S par starsimi ludmi si vykam, ale oslovím ich krstnym menom pretoze sa pozname kopec rokov.

marci77
12. jan 2023

neviem, ci uz mate deti
....ale ja teraz, ked musim pouzit oslovenie, hovorim Starky, povedal
Starka, povedala

netykame si, aj ked vztahy mame dobre
ale nebyvame s nimi, vidavame sa parkrat do roka

casillas28
12. jan 2023

@rna ja svokrovcom vykam a oni mne tykaju..menit by som to nechcela...trosku ucty tym prejavujem ...oslovujem ich oci a mami...ale my im mame byt za co vdacni, neustale nam.pomahaju a preto ich aj beriem ako svojich rodicov 🙂

petamich
12. jan 2023

je absolutne nevhodne, aby si starsej osobe navrhovala tykanie 😵‍💫 a potom sa pre to zduvala a revala, trosku nedospele

ja svokre tykam a volame ju Nana, svokrovi vykam, v zivote by mi nenapadlo navrhnut mu tykanie a viem, ze by sa necitil komfortne a ani ja nie, oslovujeme ho Dedo alebo menom a nemyslim si, ze ma ma menej rad alebo neprijal do rodiny, ked si vykame 🤷‍♀️ pred dietatom som ich oboch oslovovala menom

danielahamar
12. jan 2023

Nechce si s tebou týkať, tak sa vráť k vykaniu, nebude také dusno potom

srferreira
12. jan 2023

Svokra volam menom, a svokru pani v ich jazyku. A manzel vola nasich menom.

lenka.25
12. jan 2023

úplne si to celé prehnala . Ako si vôbec môžeš ty dovoliť navrhnúť tykanie svokrovi ? To je za mňa úplne za čiarou !
A svokrovcom tykám - oni mi to navrhli a oslovujem ich menom

blah24
12. jan 2023

@rna ja oslovuju dedo. My uz mame deti. Ale taky mu netykam

0silvia0
12. jan 2023

@solange7 veľa žien tu píše, že vykaním prejavujú úctu. Podľa mňa sa úcta k človeku dá prejavovať aj pri tykaní. Asi je to skôr o zvyku ako o prejavoch úcty.

oli18
12. jan 2023

Coze je to za tykanie, ak oslovujete mama, tata? V tomto pripade mozte kludne vykat. Tykanie je Anca, Fero, ako bezne kamaratom.
.

luliu
12. jan 2023

@rna ty si mu predovšetkým nemala navrhovať tykanie, je to maximálne neslušné z tvojej strany, vlastne si si to vynútila. To je základ výchovy vedieť komu sa patrí navrhovať tykanie.

ema83
12. jan 2023

nikdy by som svokrovcov neodlovila mama ani oco!!!!! nikdy!!!! rodicov mam len svojich vlastnych - teda uz iba mamu, ale natolko si ju vazim, ze inu zenu by som mama neoslovovala. so svokrou si tykame, ona mi to navrhla, ked sme sa s muzom zasnubili. sama by som si to nedovolila navrhnut. oslovujem ju jej krstnym menom. svokor mne tyka, ja jemu vykam. nikdy mi nenavrhol aby som mu tykala, hoci tyka si so vsetkymi svagrininymi kamoskami (mladsimi odo mna o 6-7 rokov, byvaju spolu vo velkom viacgeneracnom dome, takze u svagrinej su jej kamosky casto) aj s muzovymi kamaratmi. neviem preco mne to nikdy nenavrhol, ale mne to takto maximalne vyhovuje..mame krasny “vlazny” vztah a nechcem ho tykanim pokazit🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣chyba bola navrhnut mu tykanie, ved aj podla bontonu starsi navrhuje tykanie mladsiemu🤦‍♀️ostal zaskoceny a preto ta odbil.isto by za tebou neskor prisiel a dohodli by ste sa.no ale uz ked si si to vynutila placom, tak co uz mal robit.oslovenie ocino sa ani jemu evidentne nepaci, ked ste sa horko tazko dohodli.oslovuj ho zdrobneninou krstneho mena (napr. milanko) alebo ak mate deti tak dedko.ja by som ale v pripade ak by mi moj svokor navrhol tykanie nepouzivala nic a oslovala ho “prosim ta” 😁vlastne by som mu ani netykala.rovnako by som bola v soku ako tvoj svokor a povedala by som mu, ze mi to vyhovuje tak, ako to je.

solange7
12. jan 2023

@0silvia0 suhlasim. Vela krat som tu aj citala take dotazy, ako svokrovcov oslovovat. Akoby ludia mali naozaj problem oslovit cloveka krstnym menom. Lepsie povedat menom, nez sa roky trapne vyhybat osloveniu a potit sa pri kazdej druhej situacii.

mmoonna
12. jan 2023

Tykanie mal navrhnúť svokor, určite nie ty.....

mischelin999
12. jan 2023

@mmoonna asi tak nejak. ja napriklad svojmu svokrovi netykam ale vykam a vobec mi to teda nepride cudne. slo to tak nejak plynule. aj moj muz mojim rodicom vyka a to musim povedat, ze ti maju fakt medzi sebou skvely vztah

tiezjedna
12. jan 2023

@rna so svokrou si tykám, so svokrom si vykám, ale máme super vzťah aj zmysel pre rovnaký humor. Môžem mu povedať čokoľvek, kľudne ho pošlem zo srandy do riti 😀 Hovorím mu "tato". Svokre buď "mama", alebo ju oslovujem krstným menom. Ja by som si tykanie teda takto nevyžobrala, príde mi to uhodené. Dôležitejšie je predsa mať dobré vzťahy, to je pre mňa základ 🙂

jana_eyre_2
12. jan 2023

Mne sa stalo cosi podobne ale opacne - s mojím mužom som bola už nejakých 10r podľa mňa som mala so svokrovcami vzdy dobrý vzťah, ale vždy som im vykala a oni mne tykali.. ako za starých času nejakej jeho kamoške zo zakladky 😅 (veď sme predtým aj boli kamoši) švagor od dcéry im tykal a pritom ho opodstatnene nemali radi..

No a keď sme sa vzali mali už jedneho syna a druhú dcéru čakali, zavolal má svokor bokom že bolo by dobré keby som im teda tykala.. svokra zhrozene na neho pozrie a povie že ale na tom sa teda vôbec nedohodli.. veľmi trápna situácia, cítila som sa ako taký debil a oni sa tam hádali predomnou či im môžem tykať alebo nie.. dopadlo to.tak že svokrovi som mala tykat a nikdy som si na to nezvykla a svokre stále vykam..

svokor už zomrel, neoslovala som ho nikdy nijak..maximalne dedko.. menom mi to bolo zvláštne, otcom by som ho nikdy nenazvala tak ani svokru mamou.. moji rodičia zomreli, nikdy by som neoslovala týmito blízkymi oslovovaniami niekoho iného ako mojich rodičov..

Keď svokre niečo chcem povedať vravím to bez oslovenia menom, ak potrebujem upozorniť koho oslovujem asi raz som povedala teta, ale inak vravím babka, lebo vďaka deťom je to tak ľahšie..

jana_eyre_2
12. jan 2023

A teda čítam ešte diskusiu vysvetlím prečo neoslovujem svokru menom.. volá sa rovnako ako švagriná, zväčša je prítomná aj ona a mne sa nikdy nechce vysvetľovať ktorú z nich dvoch myslím.. tak mi je ľahšie menom vravieť švagrinej.. no a ak mám byť naozaj úprimná, veľmi veľa krát sa vyhýbam oslovovaniu menom, naozaj netuším prečo to vlastne tak mám, lebo mená ako také má fascinujú a zaoberám sa nimi rada..

zorkahorka
12. jan 2023

Ja som zacala tykat svokre az na druhy navrh,lebo po prvom jej nezacala tykat ani svagrina, ktora ju pozna o niekolko rokov dlhsie. Po case jej ale zacala tykat, takze napokon mi to navrhla svokra znova. Volam ju starka, lebo uz mame deti, inak tiez by som nevedela,ako ju oslovit 😀 svokor si netyka ani so svagrinou, ani so mnou, neviem,ci so svagrom... a oslovujem ho starky

zorkahorka
12. jan 2023

@oli18 ty svojej mame a tatovi vykas? 🤔

kristella
12. jan 2023

Mne toto tykanie/vykanie príde také celé zložité. Zbytočne to ľudí privádza do rôznych nekomfortných situácií a tak nejak často dáva pocit, že len keď vykám, vyjadrujem úctu, odstup, prípadne nadradenosť. A takisto pocit, že keď si s niekým tykám, padajú zábrany a už mu môžem čokoľvek akokoľvek povedať. Možno ste sa stretli aj s tým, že keď človeku v hádke dochádzajú argumenty, začne druhému tykať - akože takým dehonestujúcim štýlom… Závidím v tomto anglicky hovoriacim krajinám popravde. Čo sa týka autorkinej otázky - tiež si myslím, že nebolo vhodné svokrovi navrhovať tykanie a potom to ešte ďalej riešiť, keď odmietol. Svokor to má asi tak nastavené, že vy/tykanie má pre neho určitý význam a necítil to tak, že by to chcel zmeniť( - pritom to vôbec nemusí znamenať nič osobné voči tebe.)V tomto mám zas názor, že toto by malo prísť spontánne a primerane situácii, ideálne aspoň približne podľa pravidel bontónu, keď už v slovenčine tento koncept máme. U mňa sa to so svokrovcami pomerne rýchlo a nekomplikovane vyriešilo - svokra si so mnou potykala na svadbe, svokor o niečo neskôr na jednej oslave. Dovtedy som im vykala a oslovovala pán/pani xy. A vôbec mi to neprišlo čudné (myslím tykanie) ale tak mi máme super vzťah a ja tieto vykacie/tykacie záležitosti nejako neprežívam a nikdy som neprežívala - niekto mi navrhne tykanie, tak mu automaticky tykám a oslovujem ho krstným menom (teda možno okrem nášho šéfa, tomu viac menej všetci hovoríme “šéfe, jeho funkciou alebo zo žartu ujo xy a tykáme ale to je taký náš kolektívny folklór). Takisto svokrovcov. Toto je napríklad vec, ktorej vôbec nerozumiem a vidím a počujem to pomerne často, že ľudia riešia, ako majú svokrovcov oslovovať. Ak teda sami nenavrhnú rovno nejaké oslovenie, tak normálne slušne menom, nie je na tom nič urážlivé ani drzé. Chápem autorku, že oslovenie ocino jej nejde do úst ale teraz už asi nie je veľmi cesty späť, keď je to celé také vynútené. Tu by som už asi neodporúčala rozhovor, že by sa ti viac páčilo volať ho menom, lebo to prinesie len ďalšie nepochopenie a zbytočné napätie.

zorkahorka
12. jan 2023

@solange7 mozno preto,ze su to rodicia tvojho muza, tak ma clovek problem oslovit menom. Nie su to kamarati, kolegovia... je to iny, speci vztah. A ta tradicia oslovovat svokrovcov mama a otec tu bola predtym dlho zauzivana. Tak mozno aj preto

solange7
12. jan 2023

@zorkahorka my sa volame so svokrovcami krstnym menom, moj muz s mojimi rodicmi detto. Mame sa radi, vazime si jeden druheho. Nastastie taketo napäté situacie nemusime riesit, ale ako som uz vyssie spominala, zrejme zalezi od regionu, veku, zvykov. A vsetko je aj o komunikacii. Ak mi niekto povie, ze oslovuj ma mama a mne sa to nepaci, tak treba reagovat hned.
Tu autorka riesi nestastny krok, ze v zapale silvestrovskej noci navrhla tykanie sama. Keby mi svokor povie, ze o tom porozmysla, tak by som rovno povedala ok, zabudnite na to pardon asi vam to nieje prijemne. Nerieste to. Spravila vela chybnych krokov naraz. Teraz sa jej nepaci oslovenie, ktore si vybral a bude ju to prenasledovat.

0silvia0
12. jan 2023

@zorkahorka môj muž oslovuje mojich rodičov Beatka a Vladi. Mojich starých rodičov už sa nepamätám ako oslovoval, už sú mrtvi, ale vždy trvali na tykaní. A to boli ročníky narodenia 1930 a 1921, čiže to asi záleží od tradícií konkrétnej rodiny, nie od tradície celého národa.

vmiri
12. jan 2023

@rna nečítala som komentáre, ak sa bude opakovať tak prepáč. Ja by som nikdy nenavrhla skvokrovi tykanie, z úcty a slušnosti, mám zafixované že tykanie navrhujú starší. Mne môj navrhol tykanie asi 2 roky po našej svadbe a oslovujem ho menom. Nevedela by som mu hovoriť ocino a pod. tak isto ako nai svokre mami...my sme sa nedohadovali ako ho budem oslovovať (normálne ho volám po mene), ale na tvojom mieste by som mu navrhla či ho nemôžeš volať normálne menom.
A osobne, s takýmto potykaním by som nebola spojná, neviem či by som si zvykla tykať mu keď som si vlastne o to požiadala ja a ešte aj prvotné odmietol...

babulkomale
12. jan 2023

@rna mala si vypite na Silvestra ked si mu to navrhla? Lebo navrhnut tykanie je vzdy v kompetencii starsieho cloveka. Vynutila si si to cez svokru a teraz sa ti nepaci zas oslovenie 🤦
Niekedy neverim ze mozu byt takito ludia uplne bez chochmesu a nevychovani.
Moji svokrovci su stara skola, vykam im. Moje deti im tykaju. Ja som este svojim babickam vykala.

ukulela
12. jan 2023

so svokrou si tykam od zaciatku, ona mi navrhla a sme OK. Svokor je stara skola, s nim si vykame, ale vyka aj on mne 🙂 svokra mi to aj vysvetlila, tak ospravedlnujuco, ze oni starym rodicom vykali, neviem, ci nie dokonca onikali a ma to v sebe - ja s tym nemam ziadny problem, tykam si s jeho bratmi, s nim si vykam a je to fajn.
a ty? vynutis si netaktne a placom tykanie a ani nevies, ako ho chces volat .... ocino ti nesedi, krstnym je to v takomto nastaveni uplne nevhodne, no tak sa trap ... aleboi sa opytaj, ako svokrovcov oslovovala tvoja mama / otec/pribuzni. hladaj priklad v rodine ....