icon

Oslovenie svokra

rna
12. jan 2023

Ahojte. Som s manželom už 7 rokov a bývali sme.u jeho rodičov.. s jeho maminou sme si potykali ale s.jeho otcom nie. Na Silvestra som mu navrhla tykanie a.povedal.ze.uvidime.ze.edte so to premysli. Mňa to urazilo a ranilo lebo spolu super vychadze.a.skazdym.si týka.len so mnou nie. Tak potom som si aj poplakala brala.som to.ako.neprijstie do rodiny. No a potom som to začala riešiť aj do svokrou. Tu to tiež trápilo. Tak som si svokra zavolala a.pobedala.ze.ma.to trápi. Nakoniec povedal.ze.dobreoxme.so týkať ale že nevie ešte ako ho budem oslovovať. Nakoniec sme sa.horko ťažko dohodli na osloveni ocino ale mne sa.to moc.nepaci lebo to neje môj oco. Chcela by som pre.to.od vás radu ako.oslovujete svojich svokrov..

trema
12. jan 2023

A ako oslovujes svokru?

rna
autor
12. jan 2023

@trema svokru oslovujem.menom už dlho navrhla mi to sama a preto.mi už bolo trap e jej túlať a svokrovci vykať ako keby sme neboli jedna rodina
Takže všetky tie chytré.komentare si môže každý nechať keďže.vuchovana som slušne a.zena.a.starsk.mozu navrhnúť tykanie takže.nic sa.nedeke predsa. Ale keď vsetci.mi týkajú a ja iba bykam.je to trápne

rna
autor
12. jan 2023

@ukulela určite.to trápne nieje keďže ženy môžu navrhnúť tykanie po správnosti a že.som.neslusna a nevychovana ako tu píšete toa.dost uráža.som.zo.sliznej rodiny slušne vychovaná neviete o mne nič tak nekritizuje . Vyprosim si takéto.blbe.lomentare na moju osobu ja vás tiež.neiraz.chytrolini

vmiri
12. jan 2023

@rna trápne je vynútiť si tykanie a ešte sa sťažovať že ho nechceš oslovovať tak ako ti to navrhol, nie že by si bola rada 🤦

solange7
12. jan 2023

@rna ja si nemyslim, ze je to z tvojej strany trapne, ze si mu doteraz vykala. Proste ti to nenavrhol. Zial, sama si si to teraz pokaslala tvojim navrhom a dostala si sa tak do trapnej situacie.
Mna sa muzova babicka viac krat pytala, preco si s dedkom tz. s jej manzelom netykam. No skratka preto, lebo to nenavrhol a mne to nevadi. Vykat niekomu mi problem nerobi.

babulkomale
12. jan 2023

@rna a oslovujem ich maminka Xmeno a tatino Ymeno. Mam este oboch svojich rodicov ale nejde ma roztrhat kvoli osloveniu svokrovcov, nakolko to beriem tak ze ich nevolam ze su moji mama a otec ale manzelovi, ze maju tie funkcie mama a otec. Ked sme s detmi, poviem babicka a dedko. A je pravda ze mam perfektnu svokru, ktora ma berie ako dceru a ja ju ako druhu mamu.

ninusa221
12. jan 2023

@rna ja síce nemám ešte svokrovcov ( niesom vydatá ale mám priateľa s ktorým žijem už dlho) a teda moj oco si s mojim potykal na chate, mamu to sralo lebo bola dnu že aj ona si už chcela ( bola to taká situácia) ( aj tak ocovi aj týka aj vyká hociako 😂)
No ja keď idem ku ním výkam im.
A môji rodičia sú spolu už 25 rokov ale obaja vykaju svojim svokrovcom🤷🏽‍♀️

jj298
Odpoveď bola odstránená
louise
12. jan 2023

U mňa s tykaním prišli svokrovci, ja by som to nenavrhla sama. Oslovujem ho od začiatku menom a rovnako menom oslovuje aj manžel moju mamu.

pribinak
12. jan 2023

@rna zbytočne sa hneváš.
Evidentne neovladas etiketu. Hierarchia je, že staršia osoba navrhuje tykanie mladšej osobe a až potom sa rieši, či je to muž, alebo žena.

Neviem čo si vlastne touto hysterickou scénku a manipulatívny plačom docielila, ale ja byt tebou tak radšej pokračujem vo vykani

trema
12. jan 2023

A nemôžeš aj svokra menom? Ocino by som ho nevolala

vero96
12. jan 2023

Svokor je otec, mama je svokra. manžel mojich rodičov oslavuje rovnako mamina a tatino. potykali sme si na svadbe- v oboch prípadoch to navrhli rodičia

martul
12. jan 2023

@rna aha takže keď sme ti tu všetky napísali, že to nie je ok a vykanie navrhuje svokor a nespravila si dobre, tak namiesto toho, aby si sa nad tým zamyslela, tak sa urazíš.......to len potvrdzuje to, čo sme napísali. Ako malé dieťa - ty chceš, ty si navrhla a ty a ty a ty, svokor už zrejme nevedel ako z toho vykľučkovať tak pritakal......nasilu.
Aj si si prečítala po sebe tú hatlaninu?

h2
12. jan 2023

@rna Fúha, ja síce svokra nemám, ale nikdy by som mu ja prvá nenavrhovala tykanie. A už vôbec nie, že keď si mu ho navrhla a on odmietol, tak si do toho ešte išla aj so svokrou rýpať a vlastne si ho k tomu donútila.
Ja si so svokrou netykám, ona mi tyká, ja jej vykám. Snažím sa vyhnúť situáciám, kedy by som ju vyslovene musela osloviť. Keď sa nedá, oslovím ju buď "pani + priezvisko", alebo "babka + krstné meno", to vtedy, keď s ňou hovorím pred synom.

nikdenikto
12. jan 2023

@rna Môžu ženy navrhnúť tykanie ale rovesnikovi. Inak podľa mňa by mala staršia osoba navrhovať tykanie.
Inak ja by som s oslovením ocino/mamina určite nesúhlasila. Mám svojich rodičov. Buď krstným menom, teta/ujo, prípadne babka/dedko.

Inak toto je taká ťažká situácia. U nás je to tak, že mamina ma mala keď mala 17r, je mladá. Máme aj kamarátov v jej veku. Navrhla mužovi tykanie ale nesúhlasil. No a svokra mala môjho muža keď mala 45r, je pomaly vo veku mojej babky.

Všetko záleží od vzťahov a zvykov danej rodiny. Ale teraz naozaj, urobila si chybu s tým návrhom a ešte väčšiu s tým naliehaním. Ja osobne by som ostala pri vymaní. Keby sa svokor pýtal prečo teda netykam, poviem že mi to nejako nejde do úst a na to vykanie som predsa len zvyknutá, nech sa nehneva

lintu
12. jan 2023

Chcela by som vidieť svokrovu reakciu, keď túto tému začneš pred ním ďalej rozoberať alebo ho priamo oslovíš menom, i keď on je za úplne iné oslovenie 😀 Ak si doteraz nebola považovaná za nepríjemného člena rodiny, už len na základe takýchto problémov sa ním ľahko môžeš stať.

svokrinjazykmonika
12. jan 2023

@rna to by ma teda ani nenapadlo PRVÁ navrhnúť svokrovi tykanie. Etiketu si kde nechala? Navyše sa mu to očividne nepáčilo, tak nie aby si to nechala tak, ale ty JUST budeš ešte plakať a trvať si na svojom a riešiť to... 🙈 Celé zle

elalala
12. jan 2023

Mne svokrovci tykajú, čo je ale jasné, keďže ma poznajú od mojich 18tich. Ja im vykám, aj keď máme krásny vzťah, beriem ich ako vlastnú rodinu, čokoľvek by som pre nich spravila, ale s tykaním by som ani nesúhlasila, sú odo mňa o 30 rokov starší, rodičia môjho muža, príde mi to neúctivé im tykať, ale nehovorím, že je to zlé, samozrejme kto chce, nech tyká, ale ja som bola tak vychovaná, že starším sa vyká z úcty a rešpektu, nech máme aký pekný vzťah...ani kolegyni, ktorá už bude mať 60, neviem tykať... zase ani nechápem, prečo si si to sama vynútila, keď aj tak sa ti oslovenie nepáči... na čo to bolo dobré?

elalala
12. jan 2023

@svokrinjazykmonika toto som inak tiež ešte nikde nevidela, že mladšia navrhne tykanie staršiemu... 👀 na mieste jej svokra by mi to prišlo asi neslušné...a už vôbec by som tak nedorážala, keď mi prvýkrát povedal nie

rachel36a
12. jan 2023

@rna tykame si... hovorim mu rozne... Kym sme nemli dieta tak menom, teraz vacsinou starky, niekedy mi ujde oco.. kym sme si vykali ( vzajomne) tak sme si hovorili krstnym menom

queeninthenorth
12. jan 2023

Svojich svokrovcov poznám už skoro 9 rokov, so svokrou si vykám už dlhšie, so svokrom necelé dva roky a obaja navrhli tykanie…neviem bola som vychovaná tak, že je neslušné navrhnúť tykanie starším odo mňa, prepáč ale príde mi to ako vynútenie tykanie z tvojej strany a keď ho už máš potom sa ti zas nepáči oslovenie…dosť si protirečíš…a oslovujem ich oboch menom

heidy222
12. jan 2023

Wow to som nevedela, že sa na Slovensku toľko vyka ešte. A naozaj z nejakého dôvodu v slovenčine nejde krsne meno na jazyk. Trvalo mi pár rokov kým som sa v zahraničí naučila ľudí správne oslovovať, lebo hej ty a podobne bolo brane ako urážka.

klea1993
12. jan 2023

@rna s priateľom sme boli spolu rok keď mi jeho rodičia navrhli tykanie si 🙂oslovujem ich normálne menami(mám s nimi dobrý vzťah)

marryen
12. jan 2023

Tak ja som asi stará škola, ale nikdy by som svokrovcom netykala, aj keby mi to navrhli. Sú to starší ľudia, ktorí vychovali mojho muža a nie žiadny moji kamaráti. Zdá sa mi to neúctivé voči nim.
Autorka zbytočne sa teraz odúvaš. Vyrobila si riadne faux pas a ešte si madam urazená. Keby svokor chcel, tak Ti to tykanie navrhne už dávno. Takto to vyzerá, že privolil len aby bol pokoj v rodine. A ešte keď povedal, že si to musí premyslieť, tak viac mi počuť netreba. 😀 Ty musíš byť nevestička number one. 😀
Áno, žena môže navrhnúť tykanie mužovi, to je OK. Ale nie svokrovi. Šľapla si trochu vedľa.

rachel36a
12. jan 2023

@rna a svokor ti tykal doteraz, ci tiez vykal? Lebo mne zas pride neuctive ak svokrovci automaticky neveste tykaju..mne ked niekto zacne tykať, automaticky tykam aj ja.. muzova krstna na mna kukala ako puk, ked som jej zacala tykat..slušne som jej vtsvetlila ze tykanie bude vzajomne alebo vobec...

bayuska
12. jan 2023

Ja svokra nemam ale manzel si s mojim ocom tyka (myslim, ze od svadby, aj to len preto az tak neskor, lebo oco chcel, aby si to “zasluzil”, aj ked s mojimi kamosmi si zvykne hned potykat 🙄) ale teda manzel ho oslovuje menom a ked sa rozpravame len my o nom, tak ho oslovuje “oco”. Ja si so svokrou tiez tykam (ale az od svagrovej svadby, nie nasej 😄) a oslovujem ju “mama”, tiez mi je to trochu neprijemne, cize vacsinou sa snazim vyhnut osloveniu, ale ani neviem preco, lebo nie je to preto, ze “mama je len jedna”. Asi som si len nezvykla hovorit jej tak priamo, lebo inak tiez, ked hovorim o nej, tak nemam problem hovorit ako o “mame”.

Ale chapem, ze ta to mrzi. Ja to tak mam v rodine z ocovej strany (sorry, viem ze sa to pise s t, ale nechce sa mi to vsade opravovat 😄) ze vsetci surodenci, bratranci a sesternice vsetkym ujom a tetam tykaju len ja ako najmladsia z tej strany rodiny vsetkym vykam. Doteraz neviem preco, ale druhy najmladsi clen rodiny ma o 8 rokov viac a potom uz su vsetci starsi a mam pocit, ze aj maju vztahy medzi sebou lepsie, aj sa stretavaju a my vobec nie, tak asi to bude tym. Este ked babka zila a mali sme zahradu, tak sme sa stretavali aspon par krat do roka tam alebo u nej, ale potom uz nie. Ja sa stretavam len s 1 sestrou z tejto strany. Aj ked je pravda, ze sme viaceri rozlezeni po okolitych statoch.

oli18
12. jan 2023

@zorkahorka ano, mama ty, oco ty. Svokrovcom mama vy, otec vy. Ak by som si mala so svojimi zatmi tykat, tak doslova, ako s kamosmi, oslovovat krstnym menom. To je skutocne tykanie.

1mina
12. jan 2023

Ani ja si so svokrovcami.netykam , ale ani nie som ten typ aby som mala odvahu in to vobec navrhnut 😂 aj ked v podatate dalo by sa povedat ze asi mi to viac vyhovuje takto, ako sa poznam tazko by sa mi aj ucilo ich inak oslovit. Nehovorim ze mozno ma to tak malilinko zamrzelo vnutri ked aj po svadbe, mame 2 deti, a na rodinych oslavach deti si vsetci krizom krazom tykaju aj moj muz s mojimi rodicia, rodicia navzajom atd vlastne ja som jedina ktora vyka. Ale skor ma zamrzela mozno myslienka ze ich to nidky ani nenapadlo ako to zeby som im aj realne chcela tykat 😂 a oslovujem ich tak neutralne, alebo skrz deti ze babka dedko.

tropkica
12. jan 2023

Teta a ujo, to je podla mna take normalne alebo no vykanie. Ja osobne si neviem predstavit, ze by som mala svokrovcom tykat. To mi ide tak nejak proti srsti cele

miriam11
Odpoveď bola odstránená