icon

Oslovenie svokra

rna
12. jan 2023

Ahojte. Som s manželom už 7 rokov a bývali sme.u jeho rodičov.. s jeho maminou sme si potykali ale s.jeho otcom nie. Na Silvestra som mu navrhla tykanie a.povedal.ze.uvidime.ze.edte so to premysli. Mňa to urazilo a ranilo lebo spolu super vychadze.a.skazdym.si týka.len so mnou nie. Tak potom som si aj poplakala brala.som to.ako.neprijstie do rodiny. No a potom som to začala riešiť aj do svokrou. Tu to tiež trápilo. Tak som si svokra zavolala a.pobedala.ze.ma.to trápi. Nakoniec povedal.ze.dobreoxme.so týkať ale že nevie ešte ako ho budem oslovovať. Nakoniec sme sa.horko ťažko dohodli na osloveni ocino ale mne sa.to moc.nepaci lebo to neje môj oco. Chcela by som pre.to.od vás radu ako.oslovujete svojich svokrov..

Strana
z4
avanka
12. jan 2023

@oli18 mne dali na výber..buď mami, tati alebo Anička a Pali..mne to nešlo na jazyk menami, mám ich rada a nemyslím si, že keď ich volám mami,tati, znevazujem mojich rodičov. Tým to nevadí, asi by inak to isté nenavrhli môjmu manželovi a mojím 2 švagrinám . Veľakrát bola situácia, že oslava, ja poviem mami a obe sa otočia s úsmevom, že ktorá?
Ja by som nedokázala mať otvorený vzťah s človekom, ktorému vravím teta...asi nie..
Budú tu tábory ľudí, ktorí svokrovcov berú tak, že vykanie a čo najmenej oslovovať a ľudia, ktorí majú s partnerovymi rodičmi vzťahy dobre, oni majú radi svoju nevestu, zaťa a nemajú problém s oslovenie ty.
Ja napr ani moju nenazvem, že svokra,za mňa to je veľmi hanlivé pomenovanie, vždy poviem Rasťova mamina

blondtana
12. jan 2023

@rna ja si so svokrom tykam a hovorím mu otec, lebo môj otec už nežije a svokor sa tomu veľmi teší, lebo si to tak želal

lienka9
12. jan 2023

@rna ja hovorim ocino a mamina,tak ako ich volaju ich deti (moj muz a svagrina) ale vykam im..moj muz oslovuje babka a dedko mojich rodicov,tiez im vyka.vztahy v rodine mame velmi dobre.

alazala
12. jan 2023

@rna ja som si s exsvokrovcami aj súčasnými tykala a oslavovala ich krstným menom, podobne aj môj manžel aj ex oslovoval mojich rodičov. Ja toto vykanie a mamina/ocino vôbec nechápem , čo sú to trapošiny, však ste rodina

ukulela
12. jan 2023

@rna tykanie navrhuje starsia osoba mladsej, resp. osoba na spolocenskom rebricku vyssie. V pripade svokor/svokra nevesta/zat navrhuju tykanie o generaciu starsi svokrovci. Zo slusnej rodiny mozes byt, to ti neberiem. Ale etikety si nepobrala vela ... vyplakavat si tykanie a este nebyt spokojna... wtf?

marca12
12. jan 2023

@rna placom si si vydobila tykanie? Nechapem,co ti na tom tak zalezi. Navyse nutit niekoho do niecoho,co sam nechce.

prunee
12. jan 2023

Svokrovi tykam a oslovujem ho normalne jeho menom Andrej, svokru tak isto oslovujem menom a tykam jej.

evamarek77
Autor odpoveď zmazal
rachel36a
12. jan 2023

@evamarek77 ja ta neurazam, tak to prosim nerob ani ty... A nikde nepisem, ze tykam kazdemu...pisem, ze ak mi niekto zacne tykať, tak mu tykam aj ja.,som dospely clovek, tak nevidim dovod, preco by mi mal niekto tykat a ja jemu vykat...
slusne spravanie ocividne neovladas ty podla tvojho vyjadrovania...
Ano moji svokrovci mi nikdy netykali, az ked sme si potykali navzajom..to je normalna slusnost...

evamarek77
Autor odpoveď zmazal
mariska1989
12. jan 2023

Popravde svokrovcov by som nehovorila mama či tata . Mám svojich rodičov ktorých tak volám ,volala som . Popravde ani neviem ako som volala pred tým ako sa narodila prvá dcéra ale oslovujeme ich babka a dedko 😁

lulu1812
12. jan 2023

@rna ja svokrovcom vykam. u nas napriklad mi priatelov tato navrhol tykanie nepovedal, ze ho mam nejako oslovovat proste mi povedal svoje meno. Mam ho oslovovat menom. Stale mu vykam nemozem si zvyknut. Svokra zas nic nenavrhla lebo nato chcela nejaku speci prilezitost. Popravde od nej som to cakala skor aj ma to zamrzelo,za ten cas co som s jej synom, mame spolu syna atd..k tomu neprislo. Priatel bol prekvapeny z otca, ze to navrhol cakal to skor od mami, ale neriesim...niekedy je lepsie sa nad tym co nevies zmenit nezamyslat aj ked to zamrzi. 😉

pink_lady
12. jan 2023

Vykanie z úcty? To čo? To potom vykate z úcty aj manželovi, mame, otcovi? A ucta k sebe čo?
Ja toto nepochopím... Ak niekto dovlece domov frajerku v 15, je ok ak rodič toho druhého začne tykat a to dieťa frajerovmu rodičovi vyka. Ale, ak sú to 2 dospelí ľudia , je nemiestne aby svokra, svokor (potencialni alebo už ozajstni) tykali bez opytania, ci požiadania nevesty/zaťa a sami od nevesty/zaťa vyžadovali vykanie. Rovnako ako je nemiestne navrhnúť tykanie svokrovi. 🙈 Ale stalo sa, nejak to už musíš prežiť, časom sa to utrasie... horsie věci sa stavaju.. Zatiaľ by som sa vyhýbala osloveniu aj konverzácii

kristella
13. jan 2023

@pink_lady Presne tomuto vykaniu z úcty nerozumiem ani ja. To, že niekomu tykám, predsa neznamená, že si ho nevážim a neprechovávam k nemu úctu.

klodyka76
13. jan 2023

Nič v zlom, ale tykanie má navrhnúť ten starší......takže to bolo maximálne nevychované. Nie každému je tykanie po chuti a tlačiť na neho, lebo to chcem je podľa mňa úplne cez čiaru. Asi toľko z môjho pohľadu.....

rachel36a
13. jan 2023

@evamarek77 na rozdiel od teba ano...možno tebe vyhovuje ked ti ludia tykaju, mne nie...nemam 10 rokov aby my tykali...ani ja netykam kamaratom môjho syna...vsetkym ktorych mi predstavil ked uz bol starsi, nie dieta,tak vykam.. aj nevestam budem vykat, kym si nepotykame...normalna slusnost...
Žiaľ podla tvojho vyjadrovania ti zaklady slušnosti chybaju..
Prajem ti pekný den...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
ankare
13. jan 2023

@rna mňa by tiež mrzelo, že jedine so mnou si netyka svokor, ale isto by som si to nevynucovala. Keď nechce, tak nechce, rešpektujem. A teraz máš problém s tým volať ho ocino. 🤦 Ak máš deti, volaj ho starký.

rachel36a
13. jan 2023

@evamarek77 aaa...stále nechápeš...ja nikomu svojvoľne netykam. .tykame si navzajom po dohode...alebo si navzajom vykame...to ze to v inych rodinach robia inak, je ich vec...
Ja zo slusnosti ľudom vykam, a je mi to jedno ci je mladý, stary , nevesta, zat, student atd...ale ak mi svojvolne niekto zacne tykat, tak samozrejme tykam aj ja..

nykkushka
13. jan 2023

@evamarek77 prepáč ale o čo viac ty ovládaš bonton a slušne správanie, keď niekoho iného len tak bezdôvodne nazveš sedlaňou? Nepreháňaš to už trošku?
A keď už sme pri tom, ty tu dupeš nôžkami, že rachel je sedlaňa, lebo niekomu tyka a ty jej prečo tykas, dohodli ste sa na vzájomnom tykani či internet znesie? 🤷‍♀️ Nekakaš si tak trošku do úst? 🤔🤷‍♀️

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
nykkushka
13. jan 2023

@evamarek77 to je úplne jedno, keď sa niekto oháňa slušným vychovanim a nie je sedliak, netyka každému.. Aj keď je také pravidlo na MK 😉
Každopádne nazvať niekoho sedlaňou len kvôli tomu, že nezdiela rovnaký názor ako ty, je už moc 🤷‍♀️

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Strana
z4