Osobné finančné problémy a rozvodové napätie
Príbeh bude dlhy a komplikovaný, prosím o pozorne prečítanie a váš názor. Som na materskej, 2 deti, 3roky a 5mesiacov. Muž je podnikateľ, s podnikaním začal davno pred manželstvom. Ma firmu, kde je úplne sám zameranú na IT. Muž výborne zarába, gro jeho penazi má na firemnom účte. Máme ešte jeden jeho súkromný účet, tam chodia všetky moje príjmy (najskôr výplata, potom materské, rodičak, prenájom bytu) a on tam tiež posiela čiastku každý mesiac. Z toho sme si slušne žili a aj ušetrili peniaze, ktoré si muž presunul na šetriaci účet.
Ja som si ako slobodná zobrala hypotéku na byt a momentálne mi končí fixácia, treba ešte 35000€ doplatiť. V Tom byte je teraz nájomník, my žijeme v manzelovom byte. Zmenou fixácie sa výdavky na byt výrazne zvýšia a prerobíme na tom.
Do budúcna ideme stavať rodinný dom, teraz riešime projekt, ešte reálne nič nie je v dohľade. Dom chce muž postaviť na firmu. A tu je problém. Mohli by sme teraz splatiť buď úplne alebo aspoň čiastkovo moju hypo, čo by nám ušetrilo do budúcna extra poplatky. Avšak muž to podmieňuje tým, že dobre, ale do budúcna ten môj byt predáme a peniaze z neho 'poziciame'ako úver jeho firme a pôjde to na stavbu domu. Mne sa na tom nepáči, že nedaj boh ak by sme sa raz rozviedli, nebudem mať žiaden nárok na dom (patrí firme) a môžem ísť s igelitkou prec. Síce peniaze nám ako manželom firma raz vráti, ale tie sú už potom súčasťou bsm. Taká atmosféra je práve u nás, že pomaly rozvod je na stole. Z tých spoločných peňazí mi muž je ochotný dať časť, ale že v Tom prípade si mám začať svoj byt platiť sama a vlastne všetko, že si ostatné veci rozdelíme kto bude čo platiť (deti, strava, bývanie..).Mne to príde ako vydieranie. Povedal mi, že on mi nič nedá, ak nesúhlasím s predajom bytu do budúcna, lebo že on si vyratal, že tých 35000€ sa nám z môjho bytu vráti až o sedem rokov a to sa nám neoplatí. Ďakujem za prečítanie a vaše názory na konflikt
@anonym_autor Ešte doplním, že som mu dala návrhy, Predajme môj byt, ale: 1.chcem potom mať podiel na dome, či už mi dá účasť vo firme, alebo na mňa časť domu napíše, proste nejako to právne poriešiť. 2. Nech ma dopíše do LV svojho bytu. Oba návrhy odmieta.
@anonym_autor Dobre rozmýšľaš, on špekuluje, ako ťa obrať a vyšachovať.
Byt si nechaj, zvys najomne, plat ho nadalej. Ako sa da kupit sukromny dom na firmu by ma tiez zaujimalo, to tiez ciste velmi nebude 🙄 Hlavne riziko, ked tvoju strechu nad hlavou vlastni firma, ktora moze krachnut a vas majetok prevezme nejaky veritel je tiez skvela...staci ked muz bude mat nejaky uraz a nebude schopny dlhodobo alebo uz vobec pracovat...
@anonym_autor Ešte doplním, že som mu dala návrhy, Predajme môj byt, ale: 1.chcem potom mať podiel na dome, či už mi dá účasť vo firme, alebo na mňa časť domu napíše, proste nejako to právne poriešiť. 2. Nech ma dopíše do LV svojho bytu. Oba návrhy odmieta.
@anonym_autor Prvú chybu si urobila, že celý tvoj príjem si mu dala k dispozícii tým, že si to všetko nechala posielať na ten jeho účet. Tak si sa vlastne stala jeho vazalom. Mala si mať svoj účet a na spoločný prispievať tak, ako on, či už rovnakou alebo menšou čiastkou, keďže si bola na MD a RD. Príjmy sú spoločné, nie jeho a tvoje. Ste manželia, nie obchodní partneri. On si zvykol, že má kontrolu nad tvojimi financiami, bude ťažké to zmeniť.
@anonym_autor A prečo obidva tvoje návrhy odmieta? Veď sú viac ako férové... a prečo chce dať dom na firmu? Aby si vrátil DPH?
Rozvod
@anonym_autor no a jemu toto pride v poriadku, akoze uplne? 🫣.
Ja tiež vidím najmä problém v Tom, že on má viac účtov a vlastne ty ani nevieš, čo on má a on ti vidí úplne do peňaženky. Tak buď obaja máme vlastné účty alebo ani jeden. Nie je to fér. Mne tvoj manžel príde dosť vychcany a isto by som sa nedala zlákať na túto jeho ponuku. Potom bude tebou manipulovať už úplne a ty nebudeš mať možnosti.
Nepredavaj byt a nech ti peniaze prevedie na teba
Ja tiež vidím najmä problém v Tom, že on má viac účtov a vlastne ty ani nevieš, čo on má a on ti vidí úplne do peňaženky. Tak buď obaja máme vlastné účty alebo ani jeden. Nie je to fér. Mne tvoj manžel príde dosť vychcany a isto by som sa nedala zlákať na túto jeho ponuku. Potom bude tebou manipulovať už úplne a ty nebudeš mať možnosti.
@7miriam77 presne tak.
Prečo nie si ùčastná v jeho firme? Napr.ako konateĺ v s.r.o.? V tom ja vidim problem.
povedz mu, nech si sam seba predstaví na tvojom mieste, čo by robil, či by sa rád vzdal jediného majetku, ktorý máš a či by ho tak rád hodil do placu do firmy.
@anonym_autor
o kolko sa ti navysi splatka hypoteky na tvoj byt ?
ja by som ho urcite nepredavala - najom ti nepokryje hypoteku ?
dalsia vec- preco nie si konatel v jeho s.r.o. ?
vykašľala by som sa na jeho dom, odsťahovala by som sa do svojho bytu a on nech platí na deti.
tento človek je obyčajný hajzlík ktorý chce sa nabaliť a je mu jedno že aj na svojej manželke. By ma rýchlo prešla láska aj akýkoľvek vzťah.
Myslím že rozvod bude tak či tak. ak nie teraz tak o pár rokov určite.
Momentalne by som to nechala tak a ziaden dom nesla stavat, kym si neujasni pojem rodina... a on to ujasnene nema, stale mu v hlave svieti moje a tvoje...
@anonym_autor A prečo obidva tvoje návrhy odmieta? Veď sú viac ako férové... a prečo chce dať dom na firmu? Aby si vrátil DPH?
@morpheuss áno, aby postavil lacnejšie
Ved tebe sa zvysia poplatky,tak zvys aj ty najom a hotovo,co riesis.A nedaj na muza,ty si nechaj svoj byt ako zabezpeku,ze sa ozaj rozvediete.
Prečo nie si ùčastná v jeho firme? Napr.ako konateĺ v s.r.o.? V tom ja vidim problem.
@janinah no lebo ja reálne nič s tou firmou nemám.
@anonym_autor prosim ta nic nepredavaj. Kazda zena musi mat zadne vratka obzlast ked mate deti.moze sa ti stat ze budes roky nestatna v manzelstve kvoli tomu ze nemas kam ist. Je tu tisic pribehov takych.
@morpheuss áno, aby postavil lacnejšie
@anonym_autor mozno....,ale skôr je moznost vysachovat manzela/ku,z investicie do domu.
Jedna znama to spravila,presne,tak isto.
Nezila s muzom dobre,mala firmu a stavbu prehnala cez firmu,muz nedostal ani cent,ani podiel na dome.Hovori sa,ze dobra vyhovorka,stoji gros...Smutne,ze otec tvojich deti,takto rozmysla...
Radu nemam,len rozmyslam,naco si zakladal rodinu....
Ked chce muz takto stavat, nech teda preda svoj byt, docasne mozete byvat v tvojom, kym dostavate a potom pojdete do noveho domu a tvoj byt sa nanovo prenajme... ostane ti ako "zadne vratka" alebo "rodinny prijem navyse" podla toho, ako vas vztah bude do buducna fungovat...mne sa uprimne ale ani tato alternativa nepaci, ako keby ste si bolii cudzi...
Ked chce muz takto stavat, nech teda preda svoj byt, docasne mozete byvat v tvojom, kym dostavate a potom pojdete do noveho domu a tvoj byt sa nanovo prenajme... ostane ti ako "zadne vratka" alebo "rodinny prijem navyse" podla toho, ako vas vztah bude do buducna fungovat...mne sa uprimne ale ani tato alternativa nepaci, ako keby ste si bolii cudzi...
@anjelicek26 svoj byt odmieta predať, to som mu tiež navrhla a nech si to vrazí do svojho domu.
@anjelicek26 svoj byt odmieta predať, to som mu tiež navrhla a nech si to vrazí do svojho domu.
@anonym_autor lebo vraj jeho byt je väčší, bez hypotéky, teda generuje viac peňazí ako môj.
@anonym_autor lebo vraj jeho byt je väčší, bez hypotéky, teda generuje viac peňazí ako môj.
@anonym_autor asi by som radšej chcela rozvod ako žiť s týmto "vygenerovaným" trúbom.
Ved tebe sa zvysia poplatky,tak zvys aj ty najom a hotovo,co riesis.A nedaj na muza,ty si nechaj svoj byt ako zabezpeku,ze sa ozaj rozvediete.
@anonym_6040ba áno, toto je možnosť, že si poviem, že kašlem na to, budeme z tých spoločných platiť viac a byt bude stále môj, zaťažený hypo aj naďalej.
@anonym_autor no tak proste ziaden dom nebude za takychto podmienok. On neustupi ani krok a ty mas prijst o vsetko, co mas a ten dom aj tak nebude ani s casti tvoj. Ze toto on moze vobec mysliet vazne 😵