icon

Ostanem v dome bývať, alebo skončím na ulici?

26. nov 2022

Som už po päťdesiatke. Mám skoro dospelé dieťa z prvého manželstva. Ovdovela som veľmi mladá. Neskôr som sa vydala za môjho terajšieho manžela. On mal dom a už aj dve deti. Deti sú už skoro dospelé. S terajším manželom máme jedno dieťa, pubertiaka. Manžel je žiaľ chorý. Nevyzerá to dobre. Ja ku všetkým starostiam som postavená pred veľký problem. Manželove deti sa mi už párkrát vyhrážali, že keď ich otec umrie oni ma z domu vyhodia a keď nepôjdem aj tak predaju svoju časť z domu. Bojím sa čo so mnou bude. Môj syn ma uisťuje, že aj ja aj jeho brat máme právo na časť dedičstva a že ma nikto nemôže vyhodiť. No ja mám aj tak strach. Mám niečo našetrené, ale nie dosť na kúpu domu.

nelca84
27. nov 2022

Ja vas nechapem ani jednu, ktore jej radite ako deti obabrat. To vazne? By som chcela vidiet, ci by ste boli take velkoryse aj keby slo o vase deti a dali dom druhej zene vasho exa. Je mi na grc z takych rad.

panelacikova
27. nov 2022

@nelca84 nie obabrať. ja jej píšem skutočnosti, ktoré zákon povoľuje. manžel sa musí rozhodnúť sám. ja som napríklad taký človek, že keby som bola v jeho situácii a chodia za mnou starší synovia s požiadavkou, aby som urobila niečo, aby mali dom iba oni pre seba a prakticky "matku" (píše, že ich vychovali spolu) s nevlastným bratom by chceli vyhodiť na ulicu, tak byť na jeho mieste, okamžite darujem nehnuteľnosť manželke v celom rozsahu. ak je to tak, že autorka uvádza naozaj pravdu, tak sú tieto podarené kvietky pekne vychcané....

preto som jej napísala zákonné možnosti, ako môže manželke pomôcť, aby deti dokázala vyplatiť, pretože ľahšie sa jej bude vyplácať dokopy 50 000, než 100 000. a takéto nevďačné deti si ani nezaslúžia. a tu sa predsa nerieši pocit matky tých chlapcov, neviem, prečo tu motáš nejakú druhú ženu ex-a? veď o ex-ke manžela nie je ani reči. jednoducho autorka tvrdí, že deti vychovali spoločne a tie dve staršie, čiže jej nevlastné, sa jej chcú teraz takto "odvďačiť". manžel má zákonné možnosti, môže sa rozhodnúť, či vôbec a čo urobí. môže sa stať pre autorku úplná katastrofa a to, že dom závetom napíše naozaj iba prvým dvom synom... je to len a len jeho vec. ale ak si tú ženu váži (veď vychovala aj jeho prvé deti), tak bude premýšľať, aby neostala na ulici a aby nemala po jeho smrti ťažkú situáciu. chalani sú mladí, zamestnajú sa, majú život pred sebou. ale ona strávila s ich otcom veľkú časť života a nemá "na staré kolená" možností až tak veľa, aby ak ostane na ulici, sa postarala o seba a ešte ďalšieho syna. navyše, celý život sa podieľala aj na výchove a financovaní tých prvých chlapcov.... takže aj z morálneho hľadiska nemajú chlapci právo chcieť ju vyhodiť z domu.

nelca84
27. nov 2022

@panelacikova pozname len jej verziu a tie deti su jeho rovnako ako najmladsi syn.
Zakon umoznuje vselico, aj to, aby jej vsetko daroval. To podla teba nie je obabranie deti? Tak ci tak dostane so synom pekne peniaze, tak nech je ferova aj voci jeho starsim detom. By som sa hanbila takto sa zachovat.

heleninamama
27. nov 2022

@nelca84 Tu nehľadaj a nečakaj spravodlivosť. Väčšina žien, ktoré tu píšu sú nemajetné a žijú v kadejakých vzťahoch. Jediný spôsob na zabezpečenie pre nich je a bol chlap a jeho zárobok/majetok, takže logicky radia podľa seba. A deti z predošlých vzťahov sú tu vždy tie zlé. Už len kvôli tomu, že žijú.😀
Tu je pritom hlavným problémom neschopnosť tejto konkrétnej ženy niečo si našetriť a zabezpečiť sa sama. Deti porodila bez rozmyslu a nepoučila sa. Ona do domu neinvestovala, prišla už na hotové, roky tam bývala bez starostí. Teraz jej hrozí, že musí vyplatiť nevlastné deti a tak hľadá spôsob, ako sa tomu vyhnúť.
A keď už ide o to, že sa starala o jeho deti a že tam chodili a preto sa majú vzdať svojho podielu? Veď v tom dome býval celé roky aj jej prvý syn a ten tam naozaj nemal žiadne právo byť na rozdiel od troch synov majiteľa. A zrejme sa chlap podieľal aj na výchove a financovaní tohoto cudzieho chlapca. Takže, v tomto prípade žena na vzťahu len získala. Keby zostala s prvým synom sama, musela by riešiť svojej bývanie už dávno. A sotva by niečo dostala zadarmo. Alebo by už bola na tej ulici.

panelacikova
27. nov 2022

@heleninamama och, bože, ty zase o čom točíš? autorka sa pýtala na možnosti, ja jej odpovedám. opakujem sa v tom, že je to len a len manželova vec, ako sa rozhodne. opakujem sa v tom, že zákon o dedení nepustí a aké teda má možnosti ako ona, tak i všetky deti. je to dané zákonom a neviem, prečo do toho motáš nejaké nemajetné ženy. ak si narážala na mňa, tak si na tvrdom omyle. mám majetku viac, než môj súčasný muž, ktorý má, mimochodom, tiež 2 deti z predchádzajúceho manželstva. a je mi šumafuk, čo on urobí s majetkom, ktorý nadobudol pred manželstvom. je to len a len jeho rozhodnutie. rovnako ako aj autorkinho manžela. a nevieš, či do domu investovala alebo nie. chodila predsa tiež do práce, živila spolu s mužom 4 deti, žila tam predpokladám cca 15 rokov, to nie je malá doba a všetky tieto okolnosti by svedčali o tom, že nebola zlá žena a teraz má obavy o budúcnosť. to je celé. prišla sa poradiť. niektorí sme jej dali rady, ktoré proste zákon umožňuje a nepustí. a niektoré si tu vylievate zlosť na druhé manželky a ďalšie deti v ďalších vzťahoch. opakujem, autorka musí diskutovať s mužom, jemu povedať svoje obavy a on sa rozhodne, ako bude/nebude konať.
ideálne by bolo, keby teraz vyplatila tých dvoch (bez ohľadu na to, či muž umrie alebo neumrie) a dom by sa prepísal na ňu. to je ideálna situácia, pretože ako bude plynúť čas, hodnota domu bude stúpať tiež a o 5 alebo 10 rokov sa môže stať, že autorka nebude vyplácať 100 000, ale 200 000. ale na toto mali myslieť skôr a nie vtedy, kedy je s mužom zle a leží v nemocnici. rozhodne, sú tu rôzne možnosti, ktoré oficiálne povoľuje zákon, autorka dostala poradené, prípadne sa môže poradiť s notárom či právnikom či už ona s mužom alebo muž sám....

a súhlasím s tebou
@heleninamama v jednej veci z tvojho príspevku. autorka mala sakra smolu alebo bola hlúpa, že sa dala dokopy s mužom so záväzkami bez toho, aby si pred sobášom vybudovala aj niečo svoje. nepredpokladala v danom čase, že o 15-20 rokov bude toto riešiť. žila normálnym životom, starala sa o rodinu, zrejme brala všetko ako "naše": moje, tvoje a našich detí. a teraz sa jej vyhrážajú, pričom otec ešte ani neumrel. a možno ani neumrie, bodaj by prežil a stihol poriešiť tieto nepríjemnosti...
keby bola ostala sama, dnes by bola mala svoje bývanie, svojho syna už dospelého, zrejme vyleteného z hniezda a mohla si mädliť ruky, aký spokojný má život. no čo už, človek mieni...... atď.

lamar11
27. nov 2022

@heleninamama Ty musíš byť riadne zatrpknuta žena.

cacianka
27. nov 2022

@heleninamama ty aj čítaš alebo píšeš len tak do bludu ?
Prvotná a zásadná otázka bola položená hneď v úvode, my tu nie sme od toho aby sme splietali čo bolo, keby bolo, súdili aktérov,
Správne odpovede dostala, teda aspoň od poniektorych prispievateliek, že ju nikto vyhodiť nemôže len tak.

Potom doplnila, keď už tu ženy nechutne útočili, aj druhú stranu , tu osobnú a to dosť mení situáciu.
Matka jeho prvých detí odišla, deti opustila, autorka po čase pomáhala manželovi vychovávať a starať sa o 2 nevlastné deti, doviedla si svoje 1 a ešte maju aj 1 spoločné.
On je teraz ťažko chorý, veľmi ťažko, a tak jeho straší,dospelí chodia za ním aby dom prepísal na nich, ich nevlastnú matku vyšachoval.
V tomto prípade by som veľmi uvažovala, tie nevdacne deti eliminovať z majetku, znížiť prípadne zrušiť ich nároky na dedičstvo akýmkoľvek legálnym spôsobom. Lebo kto sa správa ako hyena, zaslúži si výchovný ťah

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
cacianka
27. nov 2022

@elizabet173 darovať môže aj manželke, za opateru a podporu celý čas čo boli spolu. Veď mu vychovala 2+1 deti, budovala aj ona ich domácnosť.
Darovaciu zmluvu môžu poistiť aj pohovorom so psychológom/ psychiatrom , ošetrujúcim lekárom, že pacient/ darca bol orientovaný v čase a priestore, pricetny a právne spôsobilý.
PS.ja je helene neprepacim , obrazne🤗

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
cacianka
27. nov 2022

@elizabet173 môže im kompenzovať úsporami

katka700
27. nov 2022

@heleninamama Väčšinou píšeš rozumne ale teraz mám pocit že asi žiješ v nejakej paralelnej realite. 50-ročná žena má mať uliatych viac ako 100 000 tisíc eur? Kde ich má nabrať? Celé roky financovala spoločnú domácnosť kde boli 4 deti.

liljana
27. nov 2022

@katka700 Odkial potom beru byvanie vsetci ini ludia? Co kazdemu padaju byty a domy same z neba? Pracuju na tom a splacaju cely zivot. Alebo sa mocu cely zivot v cudzom a dufaju, ze rodicia mali viac snahy a rozumu, maju vlastne byvanie a zanechaju im ho.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
katka700
27. nov 2022

@liljana Nepísala som nič o bývaní, zaujímalo ma odkiaľ má mať 50-tnicka disponibilnych 100 000 plus.

heleninamama
27. nov 2022

@katka700 Tá žena by mala mať odpracovaných 30 rokov. Z toho mohla šetriť, investovať, mohla si kúpiť sama niečo menšie , keď bola ešte sama/sama s dieťaťom - pred rokmi boli byty oveľa lacnejšie, dnes mohla byť za vodou. Určite aj sama niečo podedila po svojich rodičoch.
Vo veku 50 rokov je skôr zvláštne, keď človek nič nemá, ako sa čudovať, odkiaľ má vziať 100 000 eur. Keď tak premýšľam, nepoznám ženu v jej veku (sama sa k tomu veku ešte len blíížim) čo nič nemá.

liljana
27. nov 2022

@katka700 Ze pomaly odklada, alebo splaca hypo od 20tky. Treba hladat sposoby, nie dovody. Odkial beru svoje byvanie muzi? Tak ze sedia doma a pozeraju do steny?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
nelca84
27. nov 2022

@zoro9836 aku podpasovku? Ved vsetci budu dedit rovnakym dielom. Podpasovka by bola, keby zmanipulovala muza, aby jej dal viac, prip. vsetko.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
nelca84
27. nov 2022

@zoro9836 podla jej slov... a ked jej tu radia, aby to ziadala ona ona od neho... to nie je to iste? Jedine ferove riesenie je to, ktore je podla zakona. Preto ma tu ide rozhodit z toho, ake rady jej davate. Chapeme sa?

liljana
27. nov 2022

Idealne by bolo najst riesenie, aby sa na dom dalo vecne bremeno dozivotneho uzivania manzelky a zaroven, aby nebol z dedenia vynechany nikto.
Pre taketo veci niet nic lepsie, ako vlastnit nieco sam/a a vsetky vlastne aj cudzie deti ti do smrti mozu akurat fukat.

nelca84
27. nov 2022

@zoro9836 nemas triezvy usudok, nadhlad a zjavne ani zmysel pre spravodlivost. Keby tu pisalo jedno z tych deti, tiez by si poznal iba jednu stranu pribehu, pravdepodobne by si bol na strane tych deti. Ale takto to nefunguje. Nikto nema co otca nahovarat otca, aby prepisoval majetky len na jednu stranu. Kazdemu rovnako, to je spravodlive.

bodka70
27. nov 2022

@nelca84 , áno, chápem autorkinu situácii ale popravde, najspravodlivejšie bude nechať všetko tak a dedenie nech ide podľa zákona rovným dielom každému. Všetko ine iba zbytočne narobí zlú krv v rodine. Možno muzovi synovia i tak nebudú spokojní, ale aspoň nebudú reči, že otec dal niekomu viac či menej a prečo. A odpadnu aj možné súdy s napadnutím zavetu či darovacej zmluvy, ak by niečo také bolo.

nelca84
27. nov 2022

@bodka70 no vsak ja to hovorim cely cas

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
nelca84
27. nov 2022

@zoro9836 a co je spravodlivejsie ako kazdemu rovnako? Verim, ze otec nebude robit rozdiely.