icon

Otcove zdravotné problémy

tamtamka26
15. jan 2016

Prosim vas o radu. Mozno mate skusenost s niekym v rodine. Moj otec (63) zacal opuchat. Na jar mal mensi uraz, narazil si brusnu dutinu a mal bolesti, dr.mu pirobili vysetrenia, sono. Ziadny nalez len silno narazene dostal silne lieky od ktorych zacal opuchat. Opucha tak, ze nevladze dychat, chodit, tvar opuchnuta. Doteraz vitalny clovek je KO. V lete mu "prefukovali" cievy do srdca ale asi nepomohlo. Uziva kvantum liekov.dr ho vzdy odbije, ze uz mu nema co dat a v nemocnici necakaju len na neho! Co si budeme klamat-rad si vypije. Cely zivot dost pil a teraz sa mu to vracia. Snazi sa nepit odkedy ma tieto problemy ale... Obcas ho to riadne zmohne. Je proste zavisly. Chcem radu, kam s nim ist,akeho dr.navstivit? Co robit? Nemozem sa na to pozerat, nech je aky je...

Strana
z2
sardinka335
16. jan 2016

@tamtamka26 si z NItry...prečo mu nevybavite nejake nove kompletne vyšetrenie v BA??? Ved to nie je daleko...ved ma papiere s diagnozami nie? Je tu kardio centrum atd....
Alkohol okamzite preč! Snad ked je teraz tak ako je tak by sa sam mohol spamätať...lebo leži hrobarovi na lopate! Treba ho liečiť aj na alkoholizmus a vysvetliť mu ze toto je cesta do pekla - do hrobu...uziva kvanta liekov a na to sa ,,ožere jak doga,,??? Vieš čo to v jeho tele napacha??
Lekar neurobí ziaden zazrak pokial bude piť...

janinah
16. jan 2016

@tamtamka26 moja mama má nohy tmavomodrofialové...aotec spuchnuté,že nič obuť ľ nevie,len 100ročné papuče rozčaptané.ale nie o tom chcem.....tých chorých a starých ľudí je veľmi veľa,nemocnice hasia len tie najakútnejšie prípady,ktoré preliečia,nie vyliečia a pošlú domov,lebo aj oni majú nejaké pokyny apravidlá....niet u nás dostatok zariadení pre dlhodobo chorých,kd eby sa o nich postarali na úrovni a za takú sumu,aby príbuzní nemuseli doplácať zo svojho / a to ten človek väčšinou celý život poctivo robil/...ale toto my nevyriešime tu na koňovi....treba tlačiť na kompetentné miesta.....
...a čo s tým otcom teraz mienite robiť?prelieči sa za 10-14 dní a potom čo? čo znamená -niet možnosť ho zobrať k sebe? vždy je cesta,ak sa chce....ale ok,tvoja vec,iac nereagujem,už nemám čo dodať.
....je to začarovaný kruh,pacienti nadávajú na personál,personál na príbuzných /čo veľakrát len sa chcú starého človeka zbaviť do nemocnice/,mnohí si za svoju chorobu a jej zhoršenie môžu sami /napr alkohol/,nemá sao nch doma kto starať /zaujímevé,že pred 50-100rokmi vždy ktosi doma dochoval starého človeka/ a riešenia účinného niet....a starý chorý človek trpí 😒

santafe
16. jan 2016

@tamtamka26 on berie lieky a popritom pije aj alkohol, ci momentalne lieky neberie? ale ak berie a pije, tak preboha sa ani necudujem, ze mu je tak, ako je... k tym noham, ci chcel ci nechcel, mala si tu sanitku volat. ked dostane sepsu bude uz asi neskoro. na ples by som asi nedokazala ist ☹

sardinka335
16. jan 2016

@janinah ja budem hnusná, ale niektorí si to tak predstavuju - nehovorim o nikom konretnom tu tak, ze ho daju do LDCH a tym to hasne...stretla som sa s tým ze uz aj ledva navštivit takých ludi niekto pride....zial. Moj svokor dal mamu po porazke do sukr. zariadenia lebo v LDCH uz nemohla byť tam je len na isty čas kazdy a doma sa o nevladnu osobu starať nemohol - prenašať, krmiť, prebalovať. Ale ta suma!! 1000 eur mesačne!!!! Mimo BA to bolo ,,len,, 600 eur...starostlivost na urovni. Na to išiel cely babkin dochodk plus dvaja bratia na polovicu sa skladali....
Takze je to tak..ten systém ,,dozitia,, je na rodine. Zial je to tak.

sardinka335
16. jan 2016

@santafe tym ze bude doma sedieť mu aj tak nijako nepomoze momentálne...len sa bude trapiť, potrebuje sa rozptýlit prist na ine myšlienky a s ,,vyvetranou,, hlavou dat dokopy čo bude robiť dalej..
Od pondelka pekne obvolat lekarov...

terezka1947
16. jan 2016

@janinah hej....teraz ma kazdy " vlastny zivot" a podmienovat svoje sukromie,svoj sen,svoju rodinu,svoje,svoje....

sardinka335
16. jan 2016

@terezka1947 moja svokra sa stara o svoju 85 ročnu mamu čo ma demenciu a poviem ti je to rehola...na druhej strane to tým rodičom kazdy istym sposobom dlžíme. Svokra mi je velkou inšpiraciou ako to zvlada a stara sa...kiez by som to aj ja raz dokazala.

terezka1947
16. jan 2016

@sardinka335 mne bola inspiraciou moja mama...preto som nemohla inak ani ja....je lahsie zbavit sa zodpovednosti a !zit svoj zivot!...lebo ten !nas! zivot je mozno prave ta starostlivost o niekoho...

....bohuzial som doplatila na svoju dobrotu v inych veciach,pri inych ludoch,ale nevadi....clovek musi ostat clovekom...nie prasiatkom 😉 ...

slavicita
16. jan 2016

@tamtamka26 ja sa nehádam...v podstate som len pridala svoj príspevok preto, aby si vedela aký to malo priebeh u nás a aby si dohliadla na oca a na jeho návštevy lekára, aby ste nič nezanedbali, len niektoré dámy mali potrebu vyjadriť sa k môjmu otcovi,( doteraz nechápem prečo riešili mňa ) z jedného príspevku mu vypracovali chorobopis a dosť necitlivo sa vyjadrili na jeho adresu, hoci som o ich názor vôbec nestála...to, že som si vyjadrila svoj názor na zdravotníctvo na základe mojich skúseností, ktoré bohužiaľ neboli pozitívne ich očividne naštartovalo a hupsa rovno sa do mňa pustili...pre mňa je to stále bolestivé, keďže mi veľmi chýba a viac sa už k tomuto nejdem vyjadrovať...pekný večer prajem...

samsamsam
30. mar 2017

@janinah Dobrý deň,keďže ste od fachu môžem sa spýtať? Otec ma cirhozu pečené 3.stupen,prítomný ascites,varixy a meld skóre 27. Zaradili ho na čakaciu na transplantáciu. Mám však pocit,že to bude zázrak ak to dovtedy vydrží. Akú máte skúsenosť z praxe? Ďakujem pekne.

babatkoo
31. mar 2017

@samsamsam ahoj moja maminka 22.3.2017 na tuto diagnozu umrela :( pila roky ale nikdy nebola ,,ozrata" vzdy potajomky aby sme nevideli a nevedeli. Minuly rok jej bola diagnostikovana cirhoza pecene, bola naliata vodou. Za 3 tyzdne jej vybrali z brucha 46 litrov vody, krvacanie zo zil vzdy dakajo dali lekari dokoky +choroba obliciek. Hepatorany syndrom na ten umrela. Po 5 dnoch v kome :( Prajem aby sa tatino dockal. Moja sa nedockala a aj jej stav bol taky vazny ze by transplantaciu nezvladla.

samsamsam
31. mar 2017

@babatkoo úprimnú sústrasť -je mi to ľúto. Aj otca strašne zalieva voda. Už mu vytiahli nejakých deväť litrov.

tamtamka26
autor
31. mar 2017

@babatkoo
@samsamsam to je hrozné, čo dokáže napáchať alkohol a čo si ľudia dokážu spôsobiť! môj otec bol pred rokom v nemocnici, kedy ho zalievala voda a vypustili z neho 10 l! diagnostikovali mu cirhózu pečene, srdce mu funguje na 30%.... od pobytu v nemocnici sa zlumpačil ešte viac, je už z neho totálny trasúci sa notorik, ktorý potrebuje svoju dennú dávku. lieky neužíva - vraj mu bolo z nich zle. už ho ani voda nezalieva, srdce neviem, u dr. nebol... ja ale myslím, že toto bude krátka pesnička....

babatkoo
31. mar 2017

@tamtamka26 moja mamina nepila rok, isla aj k psychiatricke a lieky poctivo jedla. Do komu upadla kvoli slabemu srdiecku, nevladala ani dychat sama. Najsmutnejsie je ze mamina bola anjelik. Kazdemu pomahala, rozdat sa isla. Vzdy usmiata. Zial bola slabej povahy, nezvladla pracovny stres a ohovaranie kolegyn, popri tom aj tvrdu otcovu povahu. Neprajem to nikomu zazit. Ked nas volal lekar na ARO - rozlucte sa s maminou do rana umrie. 😢

babatkoo
31. mar 2017

@tamtamka26 ten stav sa hrozne rychlo zhorsoval. Neviem ci ma tvoj tato chytene aj oblicky. Ale aj neprestal pit tak uz k tomu nema daleko. Je mi to luto ☹

tamtamka26
autor
31. mar 2017

@babatkoo ten uz ma všetko, čo moze mať... Ved asi aj kvoli tomu to zadrziavanie vody. Hoci teraz ho nezalieva. Ale ide doluvodou. Opustil sa, nezaujima sa o nic...

janinah
31. mar 2017

@samsamsam neviem adekvátne odpovedať, s tými pacientami už dlho nepracujem,neviem ako je to v súčasnosti s transpantáciami....ale netreba strácať nádej a pacienta podporovať všemožne,hlavne psychicky

babatkoo
31. mar 2017

@janinah my sme sa pytali na tranplantaciu pecene pre nasu maminu. Zial nam bolo povedane ze sa za rok robi cca 25 tychto zakrokov a vzdy su uprednostneny nealkoholici a hlavne mlady ludia. Napr. taki co prezili otravu hubami... Tak nam tymto sancu vobec rozmyslat nad tym zlikvidoval v sekunde :( aj nam povedal ze u takychto ludi to nie je iba poskodenie pecene ale vzdy aj ine organy, krv, srdiecko... nezvladli by casto tento zakrok. Svinsky alkohol 😢 Drzim palce lebo nadej umiera posledna. Cirozici sa mozu pokojne s touto diagnozou dozit aj 10 rokov.

tiper24
31. mar 2017

@tamtamka26 to moze byt pecen, nechcem ta strasit ale bud pripravena na vsetko, ak ma nafuknute aj brucho tak nador na zaludku, ale pecen to bude urcite, vacsinou sa to prejavuje slabostou, nechut do jedla, lezanie na posteli, svrbenie pokozky

tamtamka26
autor
31. mar 2017

@tiper24 ja viem, povedali mi to v nemocnici... Sme pripravení na všetko.

standhal
29. sep 2017

@tamtamka26 ahoj, prečítala som si tvoj príspevok, ako dopadol tvoj otec? my prežívame niečo podobné, otec pije alkohol odkedy si pamätám, teraz (má 64) je v nemocnici na jis-ke, diagnóza cirhoza pečene, tekutina v bruchu, zlyhavajúce obličky, opuchy dolných končatín, problémy s dýchaním, lekári nevedia povedať nejakú prognózu, stav sa mu nezhoršuje, reaguje na liečbu, je to v rukách božích.

tamtamka26
autor
29. sep 2017

@standhal no otca vtedy zalievala voda. Tiez mu diagnostikovali cirhozu, slabe srdce (na 30% funkčné).urobili mu priefuky tepien, aby ta krv lepšie prudila. Este potom mu zistili pruh, ktorý vlastne vyvolal celú peripetiu s liekmi a zalievanim. Ten mu nemohli operovat kvoli srdcu, len mu to napravili. Odvtedy je akoby zazrakom uplne fit! Ziadna voda, ziadne bolesti, nic. Veselo pije ďalej, robi hanbu rodine, za minuly týždeň asi 3x spal niekde v dedine... Som zvedava, dokedy takto vydrží, dlho ale asi nie. Neviem, co ti mam zazelat. Mne pred 3 mesiacmi zonrela mamina a ver, ci nie, radšej tam mal byt on... 😒

standhal
29. sep 2017

@tamtamka26 uprimnu sustrast, uplne ta chapem, hanby sme si tiez uzili. Odpustila som mu, nech to skonci akokolvek, sudit ho budu tam hore.

tamtamka26
autor
29. sep 2017

@standhal ďakujem. Na jednej strane mi ho je aj luto. Najmä ked je triezvy. Zostal uplne sám, všetci sa mu za toto spravanie otocili chrbtom. Lebo samozrejme sproste reci ho neobchadzaju, ked je opity. Potrebuje nad sebou pevnu ruku, cely zivot ho viedla mamina. On nevie gazdovat ani s peniazmi, ani viest domácnosť. Kto je ale na vine, ze takto dopadol? Ach jaj... Drzim palce.

tamtamka26
autor
29. sep 2017

@babatkoo aj moja nedavno zomrela. A bola presne taka ako ta tvoja... 😢. Dobra, obetava, cely svoj osud a choroby prijala s pokorou a bez staznosti. Uz presne viem, ako sa cítiš. Stale tomu neviem uverit. Ked som tu v marci pisala, nic som netusila. Strasne mi jej je luto. Cely zivot sa len trápila a utrapila sa... 😢

bobricek1979
29. sep 2017

@tamtamka26 je mi to ľúto moc😔úprimnú sústrasť

livka_
29. sep 2017

@tamtamka26 ahojte..pridavam sa..vo februari mi na cirhozu odisiel otec..nalieval sa alkoholom a nohy mal ako slon..opuchy vlastne vsade na tele..tyzden pred smrtou som sa ho pytala ci sa citi na nemocnicu..povedal -odfajcil ma doslova... ze sa mam starat o seba. Nasla som ho na zemi po 14hodinach od umrtia. Vykrvacal zo vsetkych otvorov.boha taky sok viete si predstavit co som videla..a ja som bola cerstvo tehotna..cele zle. Mohol si za to sam ze sa odstavil od vnucatka. Im je prednejsia palenka. Alkoholikov nenavidim.

tamtamka26
autor
30. sep 2017

@livka_ boooze! To fakt nechcem vediet, co si videla. Ja som alergická na alkohol a prejavy s nim spojené. Akonáhle ubadam na mužovi inu mimiku, ci nesuvislu reč, uz som nervozna. Darmo, alkoholizmus nepoznaci len konzumenta, ale aj jeho rodinu...😞

standhal
2. okt 2017

@tamtamka26 máš pravdu, celú rodinu to poznačí, my oslavujeme bez alkoholu a vôbec nám to nepríde čudné

1cita
10. apr 2021

zdravim tieš si neviem radi môj otec pred 3 týžnami spadol buchol si hlavu o stolik mal slabé krvácanie do mozgu po týžni ho prepustili domov a ani nie týžden zase spadol že nevie chodit a je na lôžku ked som mu zavolala sanitku prišiel domov na revers.. neviem čo s nim mam robyt úplne sa upustil nechce nič jest len vodu a pálenku a čo som si aj všimla aj zabúda nevie rozpoznat kto je pri nom ani na záchod aj ked mu dali pomôcku wc stoličku odmieta...... čo mam robyt ....😢

Strana
z2