icon

Otec je na týždňovke, dlhší čas mimo domu. Funguje to?

babatkoling
9. apr 2014

Dievcata,
ak mate polovicky, ktore pracuju mimo domu a vidate ich len cez vikendy / kazdy druhy vikend, pripadne este menej - ako to zvladate?
Riesim do buducna mozny problem - ja a maly doma a ocinko by bol s nami len kazde dva-tri tyzdne na predlzeny vikend.
Funguje Vas vztah? Odcudzili ste sa? Alebo dokonca je to lepsie a jednoduchsie?
Ako to zvladaju deti, ze nevidia otecka tak casto?
Dakujem za akekolvek nazory a rady.

maja22
10. apr 2014

@babatkoling my tak fungujeme od začiatku vzťahu - chodili sme spolu 5 rokov, videli sme sa len cez víkendy, vzali sme sa a nič sa nezmenilo, možno len to, že niekedy je z domu aj dlhšie ako týždeň. Deti sú zvyknuté, ja tiež, ale niekedy mi je poriadne smutno, mávam také chvíľky občas, najmä, ak je to dlhšie ako týždeň. Neviem ti povedať, ako to budem prežívať, až budem bývať s deťmi úplne sama, teraz totiž bývam u svokry a nikdy som nebola s deťmi sama. Máme síce dvojdom, každá máme svoje súkromie a po večeroch sme už každá vo svojom, ale počas dňa to bola a stále je výborná pomoc. Taktiež mám okolo seba celú širokú rodinu, mám sa o koho oprieť, ak to potrebujem. Zvažovali sme, čo ďalej, keď sme riešili vlastné bývanie. Bola alternatíva odísť za mm do BA, ale po zvážení za a proti sme túto možnosť zavrhli. Jeho práca je náročná na čas, od rána do noci, často aj celé noci, nepravidelná, nielen v BA, ale kade-tade po Slovensku. Vyšlo nám, že by sme s deťmi boli celé dni a noci bez neho, víkendy by sme zrejme často precestovali za rodinou, čo by bolo únavné, proste viac mínusov ako plusov. Možno keby mal prácu s pevným pracovným časom a videli by sme sa aj počas týždňa, uvažovali by sme inak. Ak dostaviame dom, moja situácia sa zmení a neviem, ako budem odlúčenie a "samotu" zvládať potom. Deťom ocino chýba, ale máme zažitý kolobeh, proste od pondelka do piatku sme bez ocina, cez víkendy s ocinom, berú to prirodzene, žijú s tým od narodenia. Tešíme sa na spoločne prežité dni, prázdniny, je to také pekné obdobie. Toto je však moja skúsenosť a ty môžeš mať úplne inú, máš iné podmienky, neviem, aký máš vzťah s blízkymi, treba prehodnotiť všetky za a proti. Držím palce 😉

michaela1711
9. máj 2015

Ahojte baby nečítala som to tu všetko ale ja sa chcem len opýtať že ako to funguje v domácnosti keď máte trebars dve deti a muž je odcestovaný na týždňovkách? Ako to všetko zvládate samé keď napríklad moja rodina nám až tak nepomáha skoro vôbec trebars z merkovaním a tak. Bývajú v inej dedine a my v meste ale len sa navštevujeme a pomôžu len keď ideme niekde nanákup alebo je to ozaj nutné. To hádam merkovali moje dieťa tak dva krát od kedy sa malý narodil. A ako zvládať keby muž odcestuje za prácou sama tie dve deti? Vodiť ich do škôlky, nakupovať, chodiť k lekárovi a tak. No neviem si to predstaviť. Lebo moj muž by chcel časom ísť pracovať mimo SR síce to ešte nieje isté ale tak mi spomínal že by išiel. Ďakujem.

libka1
9. máj 2015

Mna napadla otazka tykajuca sa tejto veci z ineho pohladu. Ked je muz absolutny zivitel rodiny a zena sa stara o deti je velmi lahke sa dostat do bezvychodiskovej situacie pre zenu. Zivot je vselijaky, stane sa uraz, muz zdrhne za inou, atd. a co potom? Zrovna tieto vztahy s tyzdnovkami a pod. su tomuto problemu vystavene najviac, lebo zena vacsinou nema sancu normalne robit ked otec nema ako s detmi pomoct a dalsia rodina (babky, dedkovia) tuto funkciu neprevezme....

mk22
9. máj 2015

stacilo mi si precitat hlasky ako..odlucenim je rodina postihnuta na cely zivot...a to nie je rodinny zivot..to co ste z doby kamennej<< ved v dnesnej dobe je normalne ze muzi pracuju mimo, ked sa da a chce, funguje vsetko..a veta ze ja by som do takehoto vztahu dieta nepriniesla..a preco<< ved snad ten muz nebude do smrti mimo..a dietatko vyciti lasku z otca/matky aj ked ho vidi cez vikend..nemusi ho cmukat tri x denne predsa..ktosi sa tu drzi zastaralych pravidiel, ze ukazkovy par ma pit po 15h spolu kavu, chlap ma vynasat smeti zena kupe deti 3x v tyzdni maju sex a ak je to trochu ine uz to nie je vztah<<< dieta ma 10r matka si najde noveho partnera a do roka je ten muz uzasnym priatelom, nahr otcom kamaratom tomu dietatku, napriek tomu ze ho necmukal do narodenia..niektore komenty su k smiechu..ochkat nad niecim ze muz pracuje v zahranici a uz je po rodine, prave taka rodina je silnejsia ako ta co spolu robia sobotny nakup a maminka si mysli ze vsetko je tak ako jej hustili cele detstvo do hlavy..a prave taky ukazkovy muz moze byt pravy opak..ale..ako vzdy sto ludi sto chuti.. 😉

michaela1711
9. máj 2015

@mk22
@libka1 áno sak to je tiež rodina možno ešte lepšie fungujúca ako keď sú spolu stále doma, ja to tak beriem ako sa má proste je veľa rodín v dnešnej dobe ktorých jeden z rodičov pracuje mimo a zvládajú to. Keď to tak bude aj u nás tak volako to budem musieť zvládnuť aspoň zosilniem a budem vedieť sa viac postarať o tie deti. Ale hádam to bude až keď budú deti väčšie predsa len sa nám má narodiť malé bábo tak ešte hádam to rok dva počká kým sa to trošku ustály lebo príchod nového člena je ďalšie zvykanie si. Aj ono na nás aj mi na neho aj privyknutie si a vytvorenie režimu. No môj muž možno aj za rok alebo za dva pôjde ale na tri štyri roky povedal tak si privyrobiť a niečo si zarobiť a našetriť. Ja len zisťujem ako sa vedia tie mami postarať keď sú muži preč aby som bola v obraze keď aj náš odíde možno.

evittam
9. máj 2015

@michaela1711 Ahoj,neboj zvladnes to😉. Ja som sa tiez obavala... A to nehovorim len o tyzdnovke,ale 5 tyzdov je v zshranici a tyzden je doma-po rokoch je teraz prvykrat tak dlho prec. Rodina mi nepomaha skoro vôbec. Ano je to tazke aj ked som zatial s malou na RD,aj si poplaces,je ti smutno,ale da sa to.😉 A dristy tipu "najde si inu" a podobne,tak to keby chcel a si najde aj keby ti pri zadku sedel😀. Skôr mam trosku starosti aby bol v poriadku,nic sa mu nestalo....

vulka
9. máj 2015

@babatkoling Neviem či ťa to poteší ale u nás kopec rodín funguje tak, že ocko je na 3-4 MESIACE na robotách a rodiny fungujú.

evita266
9. máj 2015

aj ja pridam prispevok,,moj otec po otvoreni hranic v r.1990 odisiel do zahranicia,boli sme este deti pracoval tam 20 rokov,chodil na tyzdnovky, o internete a skype sa nechyrovalo ani mobily neboli, vzdy isiel v nedelu na obed a vecer v piatok sa vracal, chybal nam velmi,ale o to viac sme sa vzdy na neho tesili.Si pamatam ako vzd este kazdy pondelok vzdy sme cakali na telefonat od neho z telefonnej budky,ci prisiel v poriadku.
Nemozem povedat,ze by sme boli nejako ukrateni alebo co, skratka sme to brali tak,ze to tak ma byt.
Teraz uz je na dochodku a uziva si dochodok aj vnucatka, v nasej rodine sa nic nezmenilo,len sa rozrastla, takze mamicky co vam muzi chodia na tyzdnovky , nezufajte, drzim vam palce, ak sa ludia maju radi tak sa vsetko da

michaela1711
9. máj 2015

@evittam ano dakujem to si chce možno len najsť vhodny harmonogram a pôjde to ved uvidím. A kto ti merkovával deti keby náhodov ideš so sebov k doktorke alebo niečo sa nutné pritrafí. Ja mám síce ešte sesternicu ale ona už pracuje a neviem tiež či by mala čas asi nie.

evittam
9. máj 2015

@michaela1711 No tak ak sa da,tak aj s malou al.nejaka kamoska....Starsi uz chodi do skoly. No alebo s oboma.😀

michaela1711
9. máj 2015

@evittam ďakujem veľmi pekne za radu. 😀 Už som ináč bola raz z malým u doktorky keď sa nedalo a čo ten tam robil má akurát vzdorové obdobie a to mu už pomaličky ustupuje takže tak a volako to hádam zvládnem. 🙂 Hádam sa dovtedy znormalizuje celkom. No ináč aj to ma napadlo veď uvidíme ako sa budú správať budú sa musieť aj oni naučiť. Lebo ten starší Dominik to je niekedy riadne číslo.

libka1
9. máj 2015

@mk22 nepaci sa ti ked niekto povie ze odlucenie moze uskodit rodine ale hlavne ze kludne napises ze rodina co robi spolu sobotny nakup je slabsia. Take typicke, to co robim ja je najspravnejsie a vy vsetci to robite na figu... kazdej rodine vyhovuje iny model. My sme dalsi extrem s mojim muzom. Robime obaja z domu a sme spolu doslova 24 hodin az na obcasne jeho sluzobky. Tebe sa to moze zdat sialene, ale nam to max. vyhovuje. Dlho sme za to bojovali aby sme to takto mali. Takze netreba odsudzovat nazory druhych, kazdy to ma inak 😉

evittam
9. máj 2015

@michaela1711 Všetko sa dá keď sa chce 😉 , a ja chodím s malou všade-nemám ju kde a komu nechať....Iba fakt v nutných prípadoch a keby som ju nemohla niekam zobrať so sebou a taký ešte nenastal. 😉

mk22
9. máj 2015

@libka1 v zavere som napisala sto ludi sto chuti..a nenapisala som ze rodina co spolu nakupuje je slabsia..ze je mozne ze prave odluceni partneri mozu byt na tom lepsie ako par co si dychaju na chrbat sedem dni v tyzdni..su aj take vynimky..mam ich tu okolo po celom sidlisku..a kazdy si robi ako mu vyhovuje ake ma moznosti a ak nema na vyber tak sa voli praca v zahranici ale to vbc neznamena ze rodina tym trpi..uz to tu padlo je to o zvyku a niekedy aj o tom ze naozaj nie je na vyber. A ani som nenapisala ze co robim ja je najspravnejsie..chytas ma za slova ktore som nenapisala..ja mam tiez extrem a dve deti a som tu a neplacem fungujem pracujem staram sa a dokonca to zvladam.

michaela1711
9. máj 2015

@evittam Som rada ďakujem že som si môhla takto pokecať mám už takú lepšiu predstavu ako to zvládnem. 🙂

evittam
9. máj 2015

@michaela1711 Kedykoľvek. 😉

zabudnuta
9. máj 2015

@babatkoling ahoj mi tak fungujeme tiež a niekedyje to tazke a na hlavu,,,hlavne prvy rok bol strasne namahavy a psychyka tiez,,, neznasame to lahko a da sa to 🙂 a podla mna nas to spojuje, Taktiez si myslim ze zalezi od povahy. Vela sil 🙂

libka1
9. máj 2015

@mk22 😉 nechytam za slovka, napisala si silnejsia na rodinu s odlucenim a nazor druhych si nazvala hlaskami...

mk22
9. máj 2015

@libka1 niektore su nazory niektore zial hlasky ktore boli svate pred niekolkymi rokmi a ktosi sa toho drzi..akonahle muz ide za pracou..je po rodine, rodina pada...to potom polovica rodin na slovensku je v rozpade len preto lebo muz sa obetoval a isiel pracovat aby rodine bolo lepsie..napisala som ze niekedy tato rodina je na tom lepsie ako ten par kde su spolu denne..NIEKEDY..a teraz kedze je volno a krasne a mojim detom som mamou a otcom..ideme si spravit vylet aby nahodou nepocitili ze sa rodina rozpada 😉 krasny vikend 😉

erika1016
11. máj 2015

moj teraz vynimočne chodí na tyždnovky,len na 2 mesiace,potom bude fungovat normalne,denne domov...ale chcem len povedat,že som tehu a mam ešte 6.ročneho,celkom to zvladam,pre syna chodiť aj ho vodiť..ale čo mi vadí na mužovi,že mu to asi tak vyhovuje,príde po týždni,synovi sa povenuje cca 20min,a potom cely vikend sa vála a hraje hry na xboxe alebo čumí Tv,aokrem dreva nepohne doma prstom..takže takto to mám ja...

evittam
12. máj 2015

@erika1016 A to ti takto vyhovuje?!

irusa
13. máj 2015

tak ak môžem sa vyjadriť..70 percent rodín na východnom Slovensku funguje tak, že chlap je v zahraničí a chodí z domu na 3-5 týždňov a žijeme...dnešná situácia na Slovensku, ak chceš niečo mať a nežiť len v podnájme a z pôžičiek a nemáš manžela zo zazobanej rodiny prípadne nie si dcérou Billa Gatesa...nič ti iné neostáva len sa obetovať a vydržať to...čiže prispôsobiť sa takémuto životu...v opačnom prípade môžeš žiť , že každý mesiac si môžeš skladať kôpky šekov a čakať na exekútora...a myslím, že toto je celoslovenský problém, že chlap je od rodiny preč a žena sa stará o domácnosť a detí

minutka
13. máj 2015

pocas nasho chodenia,bol mm (vtedy este frajer) 1,5r.v zahranici.Videli sme sa na par dni raz za 2mesiace a boli to super casy. Boli sme si max vzacni 🙂 Vedeli sme vsak,ze je to iba docasny stav a veru nevedela by som si to velmi predstavit keby sme mali dieta

erika1016
13. máj 2015

evittam@,tak inak by som tu nepisala keby mi to vyhovovalo,ale čo narobim,musim to len trpieť...!uvidim čo sa zmení po pôrode...

6969eva
13. máj 2015

@babatkoling Dočasne a veľmi krátkodobo to môže fungovať. Dlhodobo to znamená rozpad rodiny. Fakt.

zuzulik27
13. máj 2015

ja mam 4 male deti 7 5 3 1, mm pride z anglicka domov 3 -4x do roka na 2 tyzdne. bude tomu rok co takto fungujeme. alebo lepsie povedane nefungujeme?? zijem s rodicmi a so sestrou, kebyze mam ostat sama s detmi tak to by si nemohol dovolit len tak sa zbalit a ist. ale to nie je zivot. je to obrovska zataz na moju psychiku. fyzicky sa to da. ano niekedy je lepsie niekedy je horsie. a ked su vsetky 4 naraz chore tak to uz je na skok z mosta! keby zarabal "miliony" tak fajn vydrzim rok ci dva a postavime si domcek. jasne ze je to ovela lepsie platovo ako tu na SR ale ci to vsetko za to stoji..... a ako pisali zeny davnejsie - clovek si zvykne a ked potom muz pride domov tak po par dnoch sa nevieme vystat lebo on ma svoj sposob zivota a ja tiez....

celasapremenim
13. máj 2015

@zuzulik27 a ked je to takto, tak preco styri deti?

applede
13. máj 2015

@zuzulik27 ako dlho takto uz fungujete ??

libka1
14. máj 2015

@zuzulik27 si na tom presne ako moja kamaratka. Ona ma sice len 2 deti ale funguju takto uz vyse 10 rokov. Tiez maju po par dnoch problem lebo ona uz ma svoj system a vadi jej ked pride a ruca jej ho a rozmaznava decka. Teraz lutuje ze neodisla za nim hned na zaciatku. Postavili tu dom v dvore jej rodicov, platia hypo a ona nie je ten typ co sa zdvihne a necha vsetko tak. Ako ona hovori, stary strom uz nepresadis 😅 Navyse ma zdravotne problemy a je to sakra tazke niekedy pre nu... robota sa ziadna necrta kedze je v oblasti kde nic moc, aj ked to nie je vychod... najhorsie je, ze je velmi pesimisticka a nic dobre pred sebou nevidi...

evittam
14. máj 2015

@erika1016 Musis trpiet?! Nie,nemusis! Ale mu pekne treba povedat svoje a porozpravat sa. A co sa zmeni po pôrode? Nic ak si sa rozhodla trpiet a drzat hubu-prepac za vyraz. 😉