icon

Otec mi zakázal kúpiť si iphone

25. apr 2022

K svojim 18.narodeninam som si chcela kúpiť iPhone. Chcela som si ho kúpiť za svoje peniaze, ktoré som si sama našetrila (z brigád a tak). Lenže keď som to povedala môjmu otcovi tak ten o tom nechcel ani počuť,že či som normálna kupovať si telefón za 600€.A že nepoznám hodnotu peňazí a aké je to odpracovať si niečo. Práveže keby neviem aké je to, tak tie peniaze teraz v ruke asi nemám. Že nech si kúpim užitočnejšie veci napríklad topánky. Hovorím mu, že kúpim si aj tie. A zarobím si na ne sama. Aj tak si oblečenie a pod. kupujem z vlastných nasetrenych peňazí a nechodím si pýtať od rodičov nič. Dokonca nedostavam ani vreckové.
A potom mi povedal, že pokiaľ žijem s nimi, tak si budem kupovat to, co povie. Že keď budem dospelá sama zarábať tak potom môžem. Plus mi ešte povedal že mi vykruti krk ak niečo také urobím.
Akože ostala som z toho smutná veľmi. Nechcem znieť ako urevane decko kvôli tomu ale neviem či je to správny prístup 🙁 normálne sa bojím si ten telefón aj kúpiť.

nadazdi
25. apr 2022

@lienka.7 máš niečo proti iphonom? To ti akože tak strašne ležia v žalúdku? Slečna ma 18, môže voliť, tak si hádam môže kúpiť aj telefón za 600.. v jej veku som ten mobil používala 20 hodín denne, teraz tak 12.. a to si kupujem každé dva roky nový iPhone za liter, liter dvesto.. lebo s ničím iným nepracujem dlhšie a viac ako s telefónom.. už nie je doba kamenná, že si pôjdem vytesať hieroglyfy do jaskyne, ten mobil je základ a pre mňa je aj malo dávať 500-600€ ročne za nový telefón.. keď si spočítam koľko reálne ho používam

lejusinka
25. apr 2022

Ked citam niektore reakcie je mi vazne luto tych deti 🤦🏻‍♀️

sonia_wiener
25. apr 2022

Tak si ho kúp o mesiac, ze niekto predával nový v záruke za 250€ lebo nepotreboval... A ukážeš otcovi, ze mas ešte peniaze, ktoré ti ostali

lienka.7
25. apr 2022

@nadazdi akoze ty co riešiš? Už nemôžem napísať ani svoj názor?????
Kup si aj 30 iphonov, na každý deň iny, ked to potrebuješ, ok? Moj príspevok je úplne o niečom inom!

didi2102
25. apr 2022

@lienka.7 je jedno kto čo chváli, ale príde vám noalne že sa jej otec vyhráža za kúpu mobilu na ktorý si šetrila z vlastnej brigády ? Tu ide len o to , ani nie tam o mobil samotný,keby nemám peniaze snažím sa argumentovať,kúp si lacnejší,ostane ti viac na oblečenie,ide leto,budeš chcieť ísť na plaváreň,koncert atď mne to zaváňa že otec možno aj mierny tyran neviem asi to preháňam
Proste decko pracuje, kupuje si všetko si sama,šetrí a ja miesto toho aby som bola rada sa.jej povyhrazam, otec roka

luccija
25. apr 2022

@nadazdi myslím, že si minule písala, že Ti mobil kupuje na narodeniny otec🙂v téme čo rodičia platia deťom...

anesim
25. apr 2022

Moja chcela iphone ,ked bola v 9.rocniku, lebo mali aj spoluziaci. Som povedala,ze nie, ze tolko € jej za tel nedam. Potom ked bola v 1.roc na sš tak vyhrala iphone xr, prve bolo ze jeeeej super, a do dnesneho dna , uz 2 roky, tan tel lezi v sufliku a ani ho nezapala, lebo je maximalne spokojna so samsungom a nechce ho vymenit. Vtedy ho predat nechcela, ze si ho vymeni, a teraz aj za znizenu sumu je nepredajny. Tak ma nahradny, ak by sa jej pokazil samsung.

luccija
25. apr 2022

@oli18 áno, je to vysoká suma určite ...ale chápem, že si šetrila naňho mala nejaký cieľ.Podla mňa by sa mala sama rozhodnúť čo za to kúpiť.Niekto by išiel na dovolenku, druhý rozflakal po diskotékach.Kazdy rodič, keď vidí tú sumu hneď vie čo potrebné by za to kúpil.
Ja som si tak v 22r kúpila kožený kabát z prvých vyplat bol veľmi veľmi dráhy, ale nosila som ho ruky.Teraz by som si ho už za tie peniaze nekupila.Najprv som tam bola 3x si ho vyskúšať🙂

sissy27
25. apr 2022

Nechápem tie reakcie, že chápete jej otca. Jasné, 600€ nie je málo peňazí, ale čo vás žerie?? Že mladá si zarobila, našetrila a chce si splniť sen? Čo by ste chceli, aby zarobené odovzdala do rodinného rozpočtu, nech má pán otec na cigy a borovičku s pivom? Nie každý je spokojný so “šunkou” za 150€, čo ledva ledva prežije záručnú dobu.
Autorka: ťažko radiť, ale raz sa otcovi budeš musieť vzoprieť. Lebo toto neskončí ani tvojim odchodom z domu, stále ťa bude chcieť ovládať a kontrolovať. A tipujem, že mama sa ťa nezastane, lebo sa bojí otca…

lalala94
25. apr 2022

@nadazdi no mne keď niekto povie, že mu stačí samsung, resp. android, tak viem, že ten človek určite nevyskúšal iPhone, tiež som taká bola. 😀 Roky som používala android, potom som z práce dostala iPhone a vtedy som si povedala, že "späť" už nepôjdem. iPhone = stabilný OS, nemrzne, po rokoch ide stále rovnako rýchlo ako na začiatku. Mierna nevýhoda je to, že sa tam za všetko možné aj nemožné platí, ale za tie benefity to stojí. A ako to vyzerá/ nevyzerá pred kamošmi neriešim, už nie som v tom veku, žeby sme toto riešili.

A k téme - kúpila by som si ho aj napriek názoru otca. Sú to tvoje peniaze, ktoré si si sama zarobila, nechceš od nich nič, čiže do tejto voľby sa ti nemajú prečo starať. Máš 18, je prirodzené, že si chceš nejako urobiť radosť a dopriať si. Keď budeš o pár rokov žiť sama a platiť účty, tak si potom 2x rozmyslíš, kde dáš peniaze, ale takto? Choď do toho. Sama potom zhodnotíš, či ti to za to stálo. 🙂

autor
25. apr 2022

@sissy27 no, občas hej, občas sa ma zastane, ale radšej nic nepovie lebo ešte aj ona by bola zlá. Ona teraz len prišla za mnou a povedala mi,že ona by za to toľko peňazí tiež nedala ale nevadilo by jej to keby si ho kúpim,że to chape a keď tak ci si neviem kúpiť niečo lacnejšie.

cimage
25. apr 2022

Ja som si sama zarobila na brigade este ako studentka a dala si urobit tetovanie. Asi by mi to otec neschvalil, ale ukazala som mu ho az potom 😁.
Su to tvoje peniaze a tvoje rozhodnutie. Otec to vidi inak. Ked ma 600€, tak si rozmysli co je potrebne pre neho, alebo rodinu a veci ako novy telefon su na poslednych miestach.
Ja by som tiez vo svojom veku uz nedala 600€ za telefon, pride mi to zbytocne. Ale ako mlada v pohode.

didi2102
25. apr 2022

Tak si to premysli ešte a uvidíš , ak sa rozhodnes pre ten mobil vieš čo máš povedať 🤭

lejusinka
25. apr 2022

@oli18 doeta nenaucita financnej gramotnosti ak mu budete tymto stylom vsetko zakazovat. Je pokrytecke rozhodovat o peniazoch druhych ludi, este k tomu dospelych. Ja som si v 18tke tiez chcela kupit iphone otec nedovolil, podobne krical tak som si ho kupila v 20tke. V 25tke som k tomu pridala pocitac za 1500€ lebo som ho chcela, zaplatila si vacsinu svadby, prerobila byt. A hadajte co? Nikto nehladuje. To ze vasa dcera sa rozhodla inak investovst jej peniaze je pekne ale kazdy sme iny a kazdy ma pravo na vlastne rozhodnutia.

oli18
25. apr 2022

@didi2102 Chcela som poukázať na efektívne míňanie, aj keď vlastných, peňazí. Na jej vek je to trocha vysoká pálka za telefón. Za tie peniaze by mohla mať lacnejší telefón, aj niečo iné.

nadazdi
25. apr 2022

@luccija áno a? Žiadny rozdiel v tom nie je, každé dva roky mám nový telefón 😅 hádam nemusím v každom komentári písať celkovú genealogiu keď podstata môjho komentáru je v tom, že žiadnu vec v 21. storočí nepoužívajú ľudia viac ako mobil..

lienka.7
25. apr 2022

@oli18 presne, uplne s tebou súhlasím. Hlavne keď sa mobily menia u mladých ako ponožky...
Autorka tu ani nenapisala viac info, a uz tu ostatne robia z otcami tyrana 🙈🙉👌

didi2102
25. apr 2022

@oli18 samozrejme že mohla , ale poučí sa na svojej chybe,ja som raz jednu výplatu minula na flitrovane tenisky,hrozne módny hit, kupila som ich u batu,boli sme 4surodenci , peňazí sme nemali nazvys,bola to prvá dráha / značková vec pre mňa a bola som hrdá že som si nato zarobila , tak som sa o tie tenisky bála že som ich nosila malo,len výnimočne a prešiel rok dva tri a zrazu boli hrozné gýčové a ja som ich mala minimálne obuté , chyba no potom som rozmýšľala viac 😄 ale bola to moja chýba moje poučenie a mama ma zato nešla priskrtit

janka_266
25. apr 2022

Nejak sa nám to tu zvrhlo na iPhone vs. Vsetky telefóny 🤣 pokial ho chceš, tak si ho kúp. Máš 18, zarobila si si naň sama. Možno skús otcovi vysvetlit, že iPhone za 600€ nemusí byt menený každý rok a 1/2 ako iny telefón za 150€, čiže pokial ho nerozbiješ, tak na ňom ušetríš. Mala som prvý iPhone 5, pred skoro 10 rokmi a stále funguje už u 3. Majiteľa, takze nie je telefón ako telefón.

thoughtfulweirdo
25. apr 2022

Myslím, že otcovi ide o to, že ťa chce naučiť, že minúť toľko peňazí za niečo, čo síce chceš, ale nepotrebuješ, nie je rozumné hospodárenie. ALE ide na to zle, toto sú veci, ktoré sa mladý človek naučí sám na svojich rozhodnutiach. Ale možno ti zostane ešte raz toľko na iné výdavky, v takom prípade beriem späť 🙂 na tvojom mieste by som si telefón kúpila tak o mesiac a otcovi ho neukazovala, nehovorila mu o tom. Alebo si ho kúp hneď a otcovi jasne s kľudom povedz, že ďakuješ za jeho rady, chápeš jeho postoj, ale rozhoduješ o svojich peniazoch podľa seba a veríš, že ťa bude rešpektovať. Inak, celkový otcov slovník pri komunikácii s tebou je smutný. Aj s deťmi sa dá rozprávať slušne.

lejusinka
25. apr 2022

Este pre autorku: najdi si sposob ako sa voci tomu obrnit lebo mne to vazne pripomina mojho otca. Momentalne som tehotna, vydata a odstahovana uz niekolko rokov a naposledy sme sa neskutocne pohadali lebo ma zase problem s cenou kocika co chceme kupit 🤦🏻‍♀️

monka105
25. apr 2022

Preboooooha, zarobila si peniaze, tak si chce kúpiť telefón za 600 EUR. A? Čo sa tu nad tým zas pozastavujete? Iphone/samsung a podobné rozbory? Viete koľko predražených harabúrd máte samé doma, za ktoré by iná nedala ani cent? Podľa mňa je obdivuhodné, že si mala celý čas svoj cieľ, odmakala si to na brigádach a zarobila na to, po čom si túžila. A to je pointa. Že si vieš šetriť. Ja by som sa na otca z vysoka, ako sa poznám. Keď by si pýtala na ten telefón peniaze od neho, nepoviem ani slovo, takto sú to tvoje peniaze a len ty sama rozhoduješ, na čo ich minieš. Neboj sa, otec má tiež doma určite haraburdy za veľa peňazí.

opica_skorica
25. apr 2022

@monka105 presne.👌👌👌👌👌
Ostatnym, co ho chvalia ako otca roka;
Veď si nejde kupit kokain. Preboha. Ženy. To chcete mi povedať, že najprv porodite deti a potom im vykrutite krky?!
Čo su to kurence?!
Kvoli mobilu, na ktory si sama nasetrila?!

lucik194
25. apr 2022

za mna kup si ho, zarobila si si na neho, su to tvoje peniaze

mnohe zeny su tu na materskej, zarabaju minimalku, maju 500 eur na mesiac pre celu rodinu na stravu..... vidia v tom nieco nemoralne.

je to uplne normalne kedze si si ich zarobila aj ich minut, ked budes starsia a platit si najom a vydavky zistis ze Ti staci aj lacnejsi telefon. sama mam iphone SE ale len kvoli velkosti, je proste malicky a strcim ho do vrecka nohavic a netrci odtial 😅

kandelabra
25. apr 2022

tak ja neviem, ale myslím si, že ak sa rodičia rozhodnú mať dieťa, tak sú povinní zabezpečiť mu isté základné potreby - ako jedlo, základné oblečenie a podobné veci. Neprídu mi teda celkom férové komenty, že rodina asi potrebuje prispieť do rozpočtu. Tu dievča ešte nemá 18 a už si sama kupuje oblečenie a má nasporených 600e, takže asi nesedí doma na zadku a nedranká na somariny od rodičov, naopak myslím, že už to je pomoc, že sa "ošatí" za vlastné. Áno, tie peniaze by sa dali použiť aj inak, ale to by sa dalo povedať o veľa veciach. Tu dievča má svoj sen a zarobila si naň, a príde mi nefér, že si ho teraz kvôli otcovmu rozhodnutiu nemôže splniť - a ešte jej to povie podobným slovníkom.
Autorka, tebe síce v terajšej situácii poradiť neviem, ale jedna rada do budúcna - nehovor o svojich financiách. Čoskoro si dospelá, môžeš sa napr. s rodičmi skúsiť dohodnúť, že im budeš každý mesiac pravidelne prispievať istú sumu pokiaľ u nich žiješ, a čo urobíš zo zvyškom je tvoja vec. Nerozprávaj čo si chceš kúpiť a za koľko, proste si kúp, nemusia ani vedieť. Keď sa jedného dňa odsťahuješ tak už vôbec nie. Ja som to tak robila a za mňa najlepšie rozhodnutie - keď si predstavím, koľko zbytočných blbých rečí som si ušetrila, tak si v duchu gratulujem. A to som mala v blízkej rodine človeka, ktorý si predstavoval, že ja budem všetky svoje financie riešiť cez jeho bankový účet. Mala som 22 a dostala som vynadané, že som sprostá, lebo som si dovolila založiť vlastný účet v banke. Tipujem, že pri tvojom otcovi a jeho prístupe to asi nebude všetko ok, tak skús popracovať na tom, aby si sa čo najskôr osamostatnila a nemusela počúvať podobné vyhrážky.

autor
25. apr 2022

@kandelabra to s tým účtom v banke bude u mňa určite rovnako už vidím :D ale ďakujem za slová 😊

izabela181
25. apr 2022

Je to hrozný prístup otca, ja keď som začala zarábať od 15 rokov na brigádach tak rodičia mi nikdy do toho nekecali na čo míňam peniaze. Keď si chceš kúpiť nový iPhone tak si ho kup 😊 aj ja mám už roky iPhone a iný by som si nekúpila…zarobila som si na každý jeden sama a neľutujem to

20erika07
25. apr 2022

Moj syn si pred rokom tiez kupil iphone za necelych 700e a dnes to lutuje, ze tie peniaze mohol ovela lepsie vyuzit, ale nekecala som mu do toho, musel na to prist sam a do buducna bude vediet lepsie zhodnotit co je pre neho zbytocnost. A to ma 14r nie ako ty 18r. Ak by som mu to zakazala (aj ked kúpu za jeho peniaze by som mu nezakazala ,max vyjadrila svoj nazor) tak by na to sam neprišiel, bral by to len tak , ze to nema preto lebo mal zákaz, teraz bude vediet, ze platit za nejaku lepsiu ?znacku sa neoplati alebo by sa iné oplatilo viac

autor
25. apr 2022

@izabela181 ja inak počítám aj s takou možnosťou, že ak by som si ten mobil kúpila, otec by sa naštval a išiel by ho vrátiť :(

ketrint
25. apr 2022

@autorka
A nebol by kompromis swappie.sk? Sú tam repasovane iPhony, aj kategória “ako nové”, rok záruka a super ceny, že za skúšku by to myslím stalo. Poznám viac ľudí, čo ma cez nich telefón a aj ja sama 😉 tiež som mala len samsungy cely život, potom som zo swappie vzala tel, že ako mi sadne iPhone… (áno, už viem, že pri nich ostanem po zvyšok života 🙈😅).
Tak Ti len posuvam tuto alternatívu. 😉