Otec mi zakázal kúpiť si iphone

25. apr 2022

K svojim 18.narodeninam som si chcela kúpiť iPhone. Chcela som si ho kúpiť za svoje peniaze, ktoré som si sama našetrila (z brigád a tak). Lenže keď som to povedala môjmu otcovi tak ten o tom nechcel ani počuť,že či som normálna kupovať si telefón za 600€.A že nepoznám hodnotu peňazí a aké je to odpracovať si niečo. Práveže keby neviem aké je to, tak tie peniaze teraz v ruke asi nemám. Že nech si kúpim užitočnejšie veci napríklad topánky. Hovorím mu, že kúpim si aj tie. A zarobím si na ne sama. Aj tak si oblečenie a pod. kupujem z vlastných nasetrenych peňazí a nechodím si pýtať od rodičov nič. Dokonca nedostavam ani vreckové.
A potom mi povedal, že pokiaľ žijem s nimi, tak si budem kupovat to, co povie. Že keď budem dospelá sama zarábať tak potom môžem. Plus mi ešte povedal že mi vykruti krk ak niečo také urobím.
Akože ostala som z toho smutná veľmi. Nechcem znieť ako urevane decko kvôli tomu ale neviem či je to správny prístup 🙁 normálne sa bojím si ten telefón aj kúpiť.

bibina32
25. apr 2022

Úprimne ti poviem, že ja by som toľko za mobil nedala a chápem aj tvojho otca. Myslím si ale, že jeho reakcia bola prehnaná. Keďže máš 18, zarobila si si naň sama, tak by som to rešpektovala.

kitycat
25. apr 2022

Si dospela a musis sa rozhodnut. My ti tu mozeme povedat, ze kup si, ved su to tvoje penaize, ale rozhodnutie je na tebe.

Skus sa s otcom este raz porozpravat, ze cenu penazi chapes, ze su vsetky tvoje zarobene, a ze je to dlhodoba investicia. Uvidis ako na to zareaguje na druhy pokus a potom sa aj tak rozhodnes sama.

janulik2008
25. apr 2022

Ja keď som začala zarábať kúpila som si prvý telefón za svoje teda no na splátky ale aj tak. Splatila som ho a aj tak sa pokazil, super bol len neviem čo sa mu nepáčilo 😒😒😒 druhý tak isto splatila som a hop znova sa pokazil hoc musím uznať dobrý telefón to bol tiež. A prišla som na to že sa mi neplatí taký drahý kupovať tak mám XIAOMI 😀 ale čo sa týka Teba ak si si zarobila naň sama tak by som kúpila ale skús s otcom hodiť ešte reč;)

lejusinka
25. apr 2022

Juj toto presne som zazivala s otcom aj ja. Nechcem ti radit lebo neviem coho vsetkeho je tvoj otec schopny ale ked sa pozeram spatne na tie roky ja by som sa svojmu vysrala na hlavu a urobila si po svojom. Podla mna je to financne tyranie a dalo mi to jedine to ze viem ze sa takto spravat voci svojim detom nebudem. Ano je to drahsi telefon ale kedy ak nie teraz ked nemas zavazky si to mozes dovolit? Hoci, cim viac zavazkou tym drahsie veci kupujeme 😂

lienka.7
25. apr 2022

Ako sama si si zarobila, to je pekne. Ale uprimne, tiez to nechapem, ze dat tolko za mobil. Btw, aj ja som chcela novy iPhone, ale keď som si preratala co všetko za to môžem mat, ostala som pri Samsungu. Ale zase chapem, ze asi sa chceš predviesť pred kamošmi 😉 vies, možno mas teraz prilezitost otcovi ukázať ze uz si naozaj "dospela" a vieš si vážiť a ocenit silu peňazí 😇

autor
25. apr 2022

@lienka.7 nepotrebujem sa predviesť pred kamošmi, len som si ho proste chcela kúpiť lebo sa mi ten telefon paci, pekne fotí a veľa ľudí ho chváli :/

lejusinka
25. apr 2022

@lienka.7 1.) iPhone ma ovela vacsi potencial ako len ukazat sa pred kamaratmi
2.) dieta nepotrebuje nic ukazovat a dokazovat rodicom

didi2102
25. apr 2022

Ja zase nechápem príspevky,mohla peniaze rozflakať,z peňazí si kúpila a kúpi užitočné veci,na toto si šetrila dlhšie jej sen,niečo po čom túži,rodičia to nekúpia,áno aj ja mám mobil za 190€ ayslim že je extra dráhy, ale keď dieťa šetrí a zarobí si na niečo pričom túži,nieje to zbraň,drogy,motorka neohrozuje to život,nechápem ten výhražný ton,mohol by operovať s tym že lacnejší ale su tvojej peniaze,takto keď on má.rozhodovatco si ona má kúpiť za zarobené peniaze sa môže nato vykaslat spýtať peniaze od neho

autor
25. apr 2022

@lejusinka tak žijem len raz (asi), prečo si nemozem kúpiť niečo teraz, keď na to mám. Keby mam rozmýšľať tak ako on, tak by som nikdy nic nemala. A vysrat sa ako píšeš asi neviem. Občas sa ho bojím. Pri jeho výchove si jedine fakt uvedomujem,že ja taky rodič byt nechcem. A to teraz nehovorím len o tejto situácii co sa týka telefonu.

didi2102
25. apr 2022

Vie napr otec koľko máš odložených peňazí ? Vydrží ten mobil ešte chvíľu,ja by som už nehovorila pred otcom koľko som zarobila,koľko odložila a po čase si mobil,kúpila , potom by som povedala že to je iný mobil v akcii za 200€ ak sa teda až tak nevyzná, ak sa vyzná tak neviem keď sa vyhráža no

meluela
25. apr 2022

Hm, asi mas smolu na pristup rodicov. Asi sa jeho rodicia k nemu spravali rovnako direktivne. Najlepsie bude sa cim skor osamostatnit, pracovat popri skole, ist byvat na privat s kamaratmi alebo na intrak. Neviem si predstavit ze by som detom zakazovala kupit si nieco z ich vlastnych penazi, mozno skor poradit a zakazat len vyslovene nevhodne ci nebezpecne veci a nechat to na nich si vyskusat ake to je kupit si hlupost.

autor
25. apr 2022

@didi2102 aj to by sa dalo

autor
25. apr 2022

@meluela ja radšej nechcem vedieť co bude somnou neskôr, od neho očakávam už naozaj všetko

lejusinka
25. apr 2022

Ja to uplne chapem. Tiez som to nedokazala vtedy, az ked som mal po 20tke 🙂 preto ti ani nechcem radit co robit a co nie, mat svoj terajsi rozum vtedy vela veci by som spravila inak. Inak moj otec si minuly rok tiez kupil iPhone, a dokonca odo mna chcel radu ktory 😂😂😂

ckatka
25. apr 2022

Však si kúp a povedz ze bol bazaorvy za 300...napr...🤷‍♀️
Akoze....ak sú to tvoje zarobené peniaze, nemá právo ti do nich kecať.
Na druhej strane, kým bývaš uňho a živí ta (asi chodíš do školy, či?), tak minimálne právo na názor má...A môže ti potom nedať peniaze na iné, keď budeš potrebovať....takže....bud diskusia alebo ho mierne ojebabrat tým "bazárom"

simsalabim
25. apr 2022

Zvlastny pristup od otca. Chaopem, ze ti to chce vyhovorit, no tie vyhrazky…. Nas mlady si tiez kupil Iphone, ked mal 16 - hrozne po nom tuzil, ciastocne za svoje, dolozili sme mu, kolko sme bolo ochotni mu dat. Nedal si vyhovorit, ze je to na studenta velmi vela penazi. A vies co? Po case, ked chcel novy telefon, si nekupil uz Iphone - ze mu je luto penazi 😅

sasa1310
25. apr 2022

podľa mňa je to správny postup. Ak minieš všetko, čo máš na jeden mobil, tak nie je to správne. Ale, ak si kúpiš mobil za 600 eur a ešte ti ostane niekoľko 100 eur, tak vtedy prečo nie. Náš syn si tiež kúpil iphone, yeezy za 250 eur, ale v tom prípade, žmu na účte ešte min. 1/3 ostala našetrená. A to chodil len brigádovať.

lienka.7
25. apr 2022

@lejusinka 1). Ano samozrejme 😉 2). Ano samozrejme 😉

anjelicek26
25. apr 2022

Kup si novy, povedz, ze si kupila bazarovy za 150e ako kup roka, bude nadseny a ty budes mat svaty pokoj...

lienka.7
25. apr 2022

Ok, kup si ho stoj čo stoj. Toto si chcela počuť?

spadnutaslivka
25. apr 2022

Chápem otca, lebo teraz idú ceny tak nenormálne hore, asi až tak veľa nezarába a preto mu je 100x viac ľúto vyslovene zbytočne vyhodených peňazí. Je pravda, že reaguje prehnane, máš vek a zarobila si si, ale nemáš ešte stály príjem a čo by si si mohla užitočnejšie kúpiť za tie peniaze, nakoniec vydrankáš od nich. Takže sa nečudujem, že ho to naštvalo. Sama si poznáš otca, či sa s ním neskôr bude dať, keď sa ukľudní, alebo je neústupčivý vždy. Ale klamstvo ešte viac prehĺbi priepasť medzi vami.

luccija
25. apr 2022

Kúpila by som si ho veď si si zarobila nepýtas od nich.Ale iba, ak by mi ešte niečo zostalo nie do posledného eura...nechceš ho radšej na splátky od mob.operatora?a povedala by som mu, že stal menej snáď nebude chcieť vidieť ucet

autor
25. apr 2022

@luccija určite by chcel vidieť účet

anjelicek26
25. apr 2022

Musis ho nejako pomaly a postupne odstavit...uz to, ze nedostavas vreckove je taky zvlastny pristup k peniazom, deti by mali postupne mat vlastne financie a preberat urcite "nakupy" samostatne, je to forma ucenia financnej gramotnosti. Ty si zarabas na oblecenie sama s brigad, co tiez nie je cielom v tvojom veku, maju to financovat rodicia a tie peniaze pomimo - su na cestovanie a zabavu a aj taku blbost ako telefon. Neviem ja to ako rodic vidim zvlastne, bud ste na tom ako rodina financne celkovo velmi zle, alebo to otec neskutocne prehana s setrnnostou... jedno ani druhe ti na psychike verim - nepridava.

lienka.7
25. apr 2022

Baby, to ju tu fakt nahovárate, aby naschvál otcovi klamala? Možno su v zlej situacii a otec ocakava, ze dcéra pomoze. Vsak vsetko ide neskutocne hore... a z mobilu sa asi nenajedia, nezaplatia ucty a pod... ale ok, ano, nech si kúpi.

oli18
25. apr 2022

@luccija A v 25ke čo budeš chcieť, ak v 18ke chceš mobil za 600 eur? Ešte nepoznáš hodnotu peňazí, ak si ochotná takúto sumu dať za telefón. To si nedovolí hocikto, lebo vie, že toľko peňazí má napr. na stravu na mesiac pre rodinu. Lenže ty z tých zarobených peňazí míňaš len na seba, všetko ostatné ti platia rodičia. Moja dcére chodila cez prázdniny na brigády do Nemecka do mekáča a vieš, kde minula peniaze? Keď sa vydala, z tých peňazí rekonštruovali spolu s manželom byt. Neminula ich na svoje študentské potreby.

didi2102
25. apr 2022

@lienka.7 je iné ak nemajú z čoho platiť účty ale to sa dá vykomunikovat nie že vykrutim ti krk .. stačilo by povedať nemáme z čoho žiť,nemohla by si si napr kúpiť lacnejší mobil a prispieť na domácnosť , urobiť nákup veľmi by to pomohlo, keď budeme na Tom lepšie možno potom

oli18
25. apr 2022

@luccija prepáč, to patrí autorke 🙂

didi2102
25. apr 2022

@oli18 ja som brigádovala od 15r doslova, peniaze som vždy minula na čo som chcela,zväčša oblečenie a vreckové , jeden rok som išla napr ku bratovi,žije v Anglicku,všetko som si zaplatila sama,od ceny,vreckového tam,doniesla som plný kufor veci pre celú rodinu, nezarabali som tisíce eur, peniaze som si užila,hospodárila ale , nepovažujem to za zle.minute peniaze, je iné zarábať v zahraničí a iné tu dostať 300€ mesačne,z toho si na prerábku nenaseteis a ani ta to nespasi o pár rokov

lienka.7
25. apr 2022

@didi2102 myslím ze keby sa topili v peniazoch tak otec tak reagovať nebude. Ja neviem, asi som stara škola... a dobre vyzerajú aj fotia aj ine mobily, len tie autorkini kamoši asi tak nechvalia 😉