icon

Otec mi zakázal kúpiť si iphone

25. apr 2022

K svojim 18.narodeninam som si chcela kúpiť iPhone. Chcela som si ho kúpiť za svoje peniaze, ktoré som si sama našetrila (z brigád a tak). Lenže keď som to povedala môjmu otcovi tak ten o tom nechcel ani počuť,že či som normálna kupovať si telefón za 600€.A že nepoznám hodnotu peňazí a aké je to odpracovať si niečo. Práveže keby neviem aké je to, tak tie peniaze teraz v ruke asi nemám. Že nech si kúpim užitočnejšie veci napríklad topánky. Hovorím mu, že kúpim si aj tie. A zarobím si na ne sama. Aj tak si oblečenie a pod. kupujem z vlastných nasetrenych peňazí a nechodím si pýtať od rodičov nič. Dokonca nedostavam ani vreckové.
A potom mi povedal, že pokiaľ žijem s nimi, tak si budem kupovat to, co povie. Že keď budem dospelá sama zarábať tak potom môžem. Plus mi ešte povedal že mi vykruti krk ak niečo také urobím.
Akože ostala som z toho smutná veľmi. Nechcem znieť ako urevane decko kvôli tomu ale neviem či je to správny prístup 🙁 normálne sa bojím si ten telefón aj kúpiť.

Strana
z3
mimka1402
Autor odpoveď zmazal
sundew
25. apr 2022

Popravde,mimo otca,ak ti mozem poradit tiez sa poobzeraj po iphone z druhej ruky od normálneho predajcu,kde mas aj záruku. Ja mam druhy iphone a mam ho vďaka praci takmer zadarmo, a su to dobre telefóny,system nepadá,je nan spolah,ano foto dobre, ale minimum foto si aj tak dam vytlacit. Osobne by som. Ivy iphone za tolke peniaze ale nekupovala . Mam aj iPad pouzity kúpený vyse roka a funguje super a za zlomok original ceny

autor
26. apr 2022

@mimka1402 ale môžu fungovať aj dlhšie nie len ten jeden rok hádam :D

mimka1402
26. apr 2022

Jasne, že môžu dlhšie. Ja som mala a obe vydržali 4+ rokov😀

autor
26. apr 2022

@mimka1402 to je super potom, možno pozriem

mirka414
26. apr 2022

Juj toto by si mala prečítať naša dcéra 😂zistila by akých ma super rodičov 😂.v 18ste a aj teraz keď bude mat 16 a bude zarábať popri škole si bude môcť za svoje peniaze kúpiť trebárs aj iPhone 14 keď na to bude mat € ..časť z jej peňazí ktoré v škole dostane jej vezmeme a budeme odkladať na účet a zo zvyškom nech si robí ako uzná za vhodne (samozrejme s našou kontrolou )

mirka414
26. apr 2022

@anesim aké je to číslo že je nepredajný ? To by ma fakt zaujimalo

mirka414
26. apr 2022

Ja som menila iPhony moc často mala som 4,6,tuším aj 8 teraz mám už štvrtý rok iPhone xr a je to super telefón nikdy nesklamal pracujem v práci kde treba volať občas aj záchranku ..môj otec napr.žije len vďaka tomu,že mu hodinky watch od Apple zavolali prvú pomoc keď mu prišlo zle .nik nebol doma a jemu prišlo zle a jedine čo stačil spraviť je že potvrdil SOS a odpadol .SMS SOS isla do najbližšej nemocnice a prišla sanitka a otca zachránili .

lenka1993
26. apr 2022

Spokojne by som si ho kúpila. Ja mám iPhone 7 a fici od roku 2018 ako nový. Manžel mení kazdy rok a pol šunky typu xiaomi lebo sa to stále pokazí. Tiež nechce dať toľko € za telefon. V konečnom dôsledku za neho das toľko isto ako keby máš menit telefon každý rok a pol. Ja som mala dobrého otca a bola som tak trochu rebel čiže by som v tom veku neriešila či mi to otec dovolí alebo nie. A krk ti isto nevykruti, za to by išiel sedieť 😀.

autor
26. apr 2022

@lenka1993 ako netvrdím,že androidy sú zlé :D Len som chcela vyskúšať iphone a ten som mala teraz aj vyhliadnuty. Momentálne mám Huawei ktory stál menej než 150€ a budem ho mať v lete už štvrtý rok.

bestmate
26. apr 2022

viem si predstaviť aj lepšie "investovať" zarobené peniaze, alebo si kúp telefón za polovicu a zvyšok si odlož na horšie časy.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
dudduli
26. apr 2022

Kup si ho,sú to tvoje peniaze a tvoj sen. 😊,otec sa s tým zmieri. Snáď vy ti kvôli telefónu neublížil, a keď sa s tebou nebude chvíľu baviť? Vydržíš, to ho prejde .😊

karin233452
26. apr 2022

Mám na predaj iPhone 12 dam ti ho za 550 a ostane ti ešte aj na tie topánky 😊😁

annadan
26. apr 2022

akože na jednej strane máš už 18 rokov a pokiaľ si si naň sama našetrila a chceš si ho kúpiť, tak je to tvoja vec, to či bývaš alebo nebývaš u rodičov mi príde v tomto smere trošku odveci. ale na druhú stranu, je to riadna šupa čo sa mobilu týka, a tiež som v tom veku mala podedený mobil pomaly, čo fungoval len na to základné.

autor
26. apr 2022

@karin233452 jemu je ešte aj 500 euro veľa, aj to mi povedal😅

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
cairka
26. apr 2022

Hm, peniaze si si zarobila, sú tvoje. Chceš si kúpiť mobil, fajn. ALE , za mňa osobne, nenútim tento názor nikomu, treba otcovi na rovinu povedať, že "Vieš oco, peniaze som si šetrila na mobil a na mobil ich miniem, teba to nestojí ani cent. Som dospelá a zodpovedná za to, ako miniem svoje peniaze." A nie mu klamať, že je z bazáru za 200 a podobne.... Neobhajujem reakciu otca, prehnal to že až, ale chápem, že pre neho 600€ znamená mesačné výdavky na domácnosť a malá časť stravy. Proste dospeláci uvažujeme inak ako teenageri.

lucia147852
26. apr 2022

IPhony sú za mna najlepšie telefóny. Roky som kupovala android do 200€ a všetko slo dole vodou a len nervy s nimi. Teraz mám už dlho iphon 7 a som spokojna. Stále šľape rovnako. Jediná vec, čo som na ňom menila je baterka. A ja teda tvojho otca nechápem. Sú to tvoje peniaze, ktoré si si zarobila, máš právo si ich minút ako chceš. Podla mna rozmýšľaš dobre. Je to dlhodobá investícia.

vinetuu
26. apr 2022

investuj peniaze do niecoho co ti dalsie peniaze prinesie, nie do spotrebnych veci. Do vzdelania, kurzu, co ta nauci vytvorit si financnu slobodu, ci ta posunie v oblasti, ktora ta zaujima, sebarozvoj etc ... do projektu na ktorom pracujes, nieco co ti generuje dalsi prijem, ci uz do zlatej mince, ktora su udrzi hodnotu. Ak cez iphone planujes zarabat, ze chces propagovat nieco na socialnych sietach a mas ho ako nastroj, ku generovaniu dalsieho prijmu tak ok, chod do toho. Ak to je iba pre zabavu, tak si to riadne premysli. Daj si otazku, potrebujem ten iphone? alebo ho iba chcem? ...

oblecenie99
26. apr 2022

Ja tomu nerozumiem... zarobila si naň, túži po ňom, sú to jej peniaze, je dospelá, tak prečo nie? Maximálne si nabudúce povie, že kašlem na to, bol to fajn mobil, ale sú aj lacnejšie a dobré. Mne sa Iphone tiež páči, jeden som si aj vyhliadla, lebo nebola to obrovská tehla, čo teraz všade fičí, ale povedala som si, že toľko zaň nedám. Mám aj iné výdavky, mám kde teraz dávať peniaze, bol by to zbytočný luxus. Ale nemyslím si, že keď si teraz slečna kúpi vysnívaný telefón, tak už niet cesty späť, odteraz bude len rozhadzovať na zbytočnosti, dieťa jej bude hladovať a ona ani hypo nesplatí, lebo nevie hospodáriť.. Ja som doma všeobecne považovaná za brutálneho Držgroša a naozaj neutrácam, často kupujem aj veci z druhej ruky, ak sú v dobrom stave, lebo kupovať stále nové a nové považujem za plytvanie.. ale veru raz za čas, ak na to práve mám, si doprajem. Napr. sme špekulovali, či si vymeníme naše vchodové dvere za bezpečnostné, alebo tie peniaze dáme do lepšej dovolenky, a mužovi som na rovinu vtedy povedala, že pre mňa za mňa nám môžu hneď zajtra vykradnúť celý byt, ale ja na tú dovolenku proste pôjdem. A dobre som urobila, lebo potom prišiel covid a materská a nikde sme sa nedostali už tretí rok. Vy ste si nikdy nedopriali? Naozaj nikdy ste si nepovedali, že nech mi ruka odpadne, ale ja kašlem na lacné topánky, čo nevydržia 2 sezóny, a teraz si kúpim tieto, lebo práve teraz na to mám a urobím si radosť? Nemyslím pravidelne, ale raz za čas...? Kedy si má autorka kúpiť takýto telefón? Keď bude bývať sama či s partnerom, splácať hypo, šetriť na obdobie na materskej, či keď bude poberať rodičák?

0ria0
26. apr 2022

tiež by som sa nad tým ani nepozastavovala, ak som si naň našetrila zarobila vlastným usilím, tak by som si ho proste kúpila a hotovo

fidka79
Odpoveď bola odstránená
cimage
26. apr 2022

Ja mam uz 3ti iphone a som max spokojna. Teraz mam Iphone SE. Nevidim rozdiel v tomto a starsom co som mala, len bol za vyhodnu cenu, tak stary som posunula a kupila si novsi. Ale kupujem ich uz z druhej ruky. Iba prvy Iphone 3S som si kupila novy. Aj na fb sa daju kupit takmer nove telefony za polovicnu cenu, skus sa pozriet a este usetris na tie topanky co chcel otec aby si si kupila 😉

mrva
26. apr 2022

tak si ho proste kup. Otec to rozchodi.

karin233452
26. apr 2022

Podľa mna si soravila chybu že si mu to vôbec hovorila… máš 18 nemusíš rodičom hneď všetko vesat na nos 😊

mirkava
Autor odpoveď zmazal
drahomirrra
30. apr 2022

Mobil si kup. Tatkovi povedz, ze je z Bazosu a je pd toho a toho (daj kamaratkine cislo, nech to akoze potvrdi) a hotovo.

Tatku do toho velke 💩. Najma, ak si si sama na to zarobila.
Baby, to co mate za nazory? 18 rocna je s najvacsou pravdepodobnostou studentka, a rodicia vonkoncom nemaju ziadne pravo pytat po nej peniaze na fungovanie domacnosti, jedlo a podobne!!!!! O to sa maju starat oni! A aj o svoje deti. Ich oblecenie a osatenie!

st_277
9. máj 2023

@oli18 tak to musela zit velmi nudny zivot😂

oli18
10. máj 2023

@st_277 mozno by bol pre teba nudny. Ona studovala narocnu VS a cez prazdniny chodila na brigady do mekaca do D. Zato si uziva teraz. Deti odrastene, rozbehnuta kariera, je este mlada, ma na to, aby cestovala. Nic jej neuslo. Ma vsetko, co v jej veku mnohi nemaju. Za to drinu to stalo.

Strana
z3