Pamätáte si na poriadok či neporiadok z detstva?
Keď si doma pozerám našu domácnosť, napadla mi takáto otázka… keď ste boli deti, maximálne na 1.stupni ZŠ, pamätáte si, či bol u vás doma ne/poriadok? 😃 či vaša mama mala stále utretý prach alebo poskladané prádlo? Ja si pamätám jedine to, čo som musela urobiť a ešte sobotné upratovanie. Tak by ma zaujímalo, či aj moje deti zabudnú na tento cirkus okolo alebo nie 🤣 väčšinu si potom pamätám už z puberty a samozrejme čo si všímam v dospelosti, zaujíma ma ale vek do cca 9r
Mz sme mali bordel aj upratane zaroven.
z utleho detstva - 6-7 rokov sa pamatam, ze sme vzdy 3 deti naroztahovali vsetky hracky po koberci v detskej, a mamu to raz nastvalo a v zlosti nam na koberec vysypala take tie drobne koralikz a moozaiky z plastoveho vreca, nech to zbierame ako popolusky.
V nasom byte bola hned na zaciatku od vchodu do bytu obyvacka, a tam sme mali vzdy cisto a tip top vypratane, lebo nasi tam vodili dost casto hosti a mama nedopustila aby videli neporiadok. No ale co bolo za rohom chodby...
v spajzi sme mali nahadzane saty, teoreticky mali byt vo velkom kosi, ale kazdy len pootvoril dvere a hodil. Potom sa to celu sobotu pralo a vesalo vonku pred bytovku na dlhe snury. Ja som bola hlavny vysavatel bytu, a to uz od 8-9 rokov. Vysavala som dlho a dokladne s velkou pasiou, pre mna to bol relax a uliala som sa z inych veci, raz na vianoce mi mama dala povysavat velky bordovy koberec v obyvacke, na ktorom bolo vidiet kazdu spinku, ze potom to chce este tepovat. Po mojom 2 hodinovom "autistickom" vysavani usudila, ze tepovat uz netreba 😅 A tiez tie vitrinky s milion poharmi som robila len ja, mala som na to grif a trpezlivost a robila som to cely den a vsetci mi dali pokoj a mama mi za odmenu uvarila nieco dobre.
v destskej sme mali ale tri dievcata dost neporiadok, hlavne s knihami a satami. Radi sme citali a kaslali na upratovanie.
Kuchyna..to bola mamina , takze tam bolo asi okrem velkeho zavarania upratane.
U nás sa vzdy robil sobotný poriadok a tatko všetko kontroloval liezlo mi to ba nervy a preto upratovanie priam nenávidíme a tak upratujem až keď je to nutne
Pamätám,a veľmi dobre neporiadok, ktorý sme mali,a mamkine výhovorky,že kedy má upratovať keď chodí do roboty.Chidila som ku kamarátke,kde boli 4 súrodenci,a vždy mali upratané,napečené a ticho som im závidela.Potom k nám začala chodiť starká, keď sme boli väčšie dievčatá a naučila nás všetko čo sa domacnosti týka,doteraz som jej vďačná.Vdaka nej mám domácnosť stále tip-top upratanú a čistú,a to isté moja už dospelá dcéra, pretože som ju od malička k tomu viedla.
Ja si pamatam, ze ked sme boli mensi, do obyvacky sme nesmeli ani vojst, dokonca bola zamknuta. Len na sviatky, Vianoce a pod. sme tam boli, prip. ked prisla navsteva. Fungovalo to tak cca do 10r, potom sme uz mali volny pristup 😀 Mali sme vzdy upratane, aj mna mama k tomu viedla. Dodnes mam rada poriadok.
@ladenka4 a 300 pohárov, rôzne sošky, súpravy...medzitym svietniky, vsetko vykladať na stôl, umývať v lavore s jarovou vodou, potom utierať a naspäť do sekretaru 😀
@kavasmliekom presne ta jarova voda 🤣...ale mna to bavilo celkom, ten zvuk toho skla.
U nás doma sa cez týždeň udržiaval poriadok umývaním riadu, občas sa pozametalo, a upratovali sa veci tak, aby neboli kade tade rozvlacene po byte. A potom soboty sa upratovalo všetko, prach, vysávanie,umývanie podláh, mama žehlila, pralo sa, menili sa povlecenia,kúpeľňa sa čistila ... No proste všetko 🙄 nenávidela som soboty
Pamatam si veru. Vsade v byte poriadok, len v detskej vybuch 🙂
neporiadok nebol mama mala záchvaty čistoty a upratovania, nás všetkých povyhadzovala von pred barák nech nezavadziame 🙂, ona prala navarila upratala, to si pamätám , v sobotu rano sa aj vysávalo a utieral prach všade a to sme všetci súrodenci vrátane otca sa cyklicky striedali , každý týždeň niekto iný vysával a utieral prach , otcovi sa nechcelo ,tak vždy povedal ,že kto to urobí za neho dostane 5 korun, o to sa išli pobyť bratia, ja som po otcovi 🙂
Áno pamätám si len to,že sme ako deti museli upratovať každú sobotu dom.Na neporiadok si absolútne nepamätám a už vôbec nie na nejaký neutretý prach či nebodaj omrvinky na koberci.Deti naozaj také neriešia. Ske pamätám si,že u kamarátky mali furt kopec prádla všade. Ale akl deťom nám to bolo šuma fuk.
Pamätám si upratovacie soboty, ktoré som nenávidela, a dodnes ich nenávidím. Večne zrobenú, unavenú a vyšťavenú mamu, lebo nikde nemohla byť ani omrvinka. Neporiadok si vôbec nepamätám, max v našej izbe, z povyťahovaných hračiek.
A pamätáte si česanie strapcov na kobercoch? 🙈 🙈🙈
@livinka1111 ja som ich ostrihala aby sa nemuseli cesat 😂🙏
Neviem to nejako presne, ale upratané bolo tak, že ak by niekto vošiel, nemusela by sa mamka hanbiť. Boli sme len štyria, rodičia a ja so sestrou, čiže až taký neporiadok sme nenarobili. Pomáhala som s upratovaním tak od cca 12-13 rokov, ale na víkendový nákup som chodila s ocinom oveľa skôr.

A pamätáte si česanie strapcov na kobercoch? 🙈 🙈🙈
@livinka1111 Ahoj, áno aj mne napadli tie strapce na koberci. To by vedel brat rozprávať 🙂.