icon

Pamätáte si na poriadok či neporiadok z detstva?

20. máj 2025

Keď si doma pozerám našu domácnosť, napadla mi takáto otázka… keď ste boli deti, maximálne na 1.stupni ZŠ, pamätáte si, či bol u vás doma ne/poriadok? 😃 či vaša mama mala stále utretý prach alebo poskladané prádlo? Ja si pamätám jedine to, čo som musela urobiť a ešte sobotné upratovanie. Tak by ma zaujímalo, či aj moje deti zabudnú na tento cirkus okolo alebo nie 🤣 väčšinu si potom pamätám už z puberty a samozrejme čo si všímam v dospelosti, zaujíma ma ale vek do cca 9r

Strana
z2
wawel
20. máj 2025
@livinka1111

A pamätáte si česanie strapcov na kobercoch? 🙈 🙈🙈

@livinka1111 Ahoj, áno aj mne napadli tie strapce na koberci. To by vedel brat rozprávať 🙂.

negymama
20. máj 2025

Mz sme mali bordel aj upratane zaroven.
z utleho detstva - 6-7 rokov sa pamatam, ze sme vzdy 3 deti naroztahovali vsetky hracky po koberci v detskej, a mamu to raz nastvalo a v zlosti nam na koberec vysypala take tie drobne koralikz a moozaiky z plastoveho vreca, nech to zbierame ako popolusky.
V nasom byte bola hned na zaciatku od vchodu do bytu obyvacka, a tam sme mali vzdy cisto a tip top vypratane, lebo nasi tam vodili dost casto hosti a mama nedopustila aby videli neporiadok. No ale co bolo za rohom chodby...
v spajzi sme mali nahadzane saty, teoreticky mali byt vo velkom kosi, ale kazdy len pootvoril dvere a hodil. Potom sa to celu sobotu pralo a vesalo vonku pred bytovku na dlhe snury. Ja som bola hlavny vysavatel bytu, a to uz od 8-9 rokov. Vysavala som dlho a dokladne s velkou pasiou, pre mna to bol relax a uliala som sa z inych veci, raz na vianoce mi mama dala povysavat velky bordovy koberec v obyvacke, na ktorom bolo vidiet kazdu spinku, ze potom to chce este tepovat. Po mojom 2 hodinovom "autistickom" vysavani usudila, ze tepovat uz netreba 😅 A tiez tie vitrinky s milion poharmi som robila len ja, mala som na to grif a trpezlivost a robila som to cely den a vsetci mi dali pokoj a mama mi za odmenu uvarila nieco dobre.
v destskej sme mali ale tri dievcata dost neporiadok, hlavne s knihami a satami. Radi sme citali a kaslali na upratovanie.
Kuchyna..to bola mamina , takze tam bolo asi okrem velkeho zavarania upratane.

andrejka1974
20. máj 2025

U nás sa vzdy robil sobotný poriadok a tatko všetko kontroloval liezlo mi to ba nervy a preto upratovanie priam nenávidíme a tak upratujem až keď je to nutne

moony99
20. máj 2025

Pamätám,a veľmi dobre neporiadok, ktorý sme mali,a mamkine výhovorky,že kedy má upratovať keď chodí do roboty.Chidila som ku kamarátke,kde boli 4 súrodenci,a vždy mali upratané,napečené a ticho som im závidela.Potom k nám začala chodiť starká, keď sme boli väčšie dievčatá a naučila nás všetko čo sa domacnosti týka,doteraz som jej vďačná.Vdaka nej mám domácnosť stále tip-top upratanú a čistú,a to isté moja už dospelá dcéra, pretože som ju od malička k tomu viedla.

adik64
20. máj 2025

Ja si pamatam, ze ked sme boli mensi, do obyvacky sme nesmeli ani vojst, dokonca bola zamknuta. Len na sviatky, Vianoce a pod. sme tam boli, prip. ked prisla navsteva. Fungovalo to tak cca do 10r, potom sme uz mali volny pristup 😀 Mali sme vzdy upratane, aj mna mama k tomu viedla. Dodnes mam rada poriadok.

nevenka
20. máj 2025
@kavasmliekom

@ladenka4 a 300 pohárov, rôzne sošky, súpravy...medzitym svietniky, vsetko vykladať na stôl, umývať v lavore s jarovou vodou, potom utierať a naspäť do sekretaru 😀

@kavasmliekom presne ta jarova voda 🤣...ale mna to bavilo celkom, ten zvuk toho skla.

jesenzima
20. máj 2025

U nás doma sa cez týždeň udržiaval poriadok umývaním riadu, občas sa pozametalo, a upratovali sa veci tak, aby neboli kade tade rozvlacene po byte. A potom soboty sa upratovalo všetko, prach, vysávanie,umývanie podláh, mama žehlila, pralo sa, menili sa povlecenia,kúpeľňa sa čistila ... No proste všetko 🙄 nenávidela som soboty

marianarem
20. máj 2025

Pamatam si veru. Vsade v byte poriadok, len v detskej vybuch 🙂

renesance80
20. máj 2025

neporiadok nebol mama mala záchvaty čistoty a upratovania, nás všetkých povyhadzovala von pred barák nech nezavadziame 🙂, ona prala navarila upratala, to si pamätám , v sobotu rano sa aj vysávalo a utieral prach všade a to sme všetci súrodenci vrátane otca sa cyklicky striedali , každý týždeň niekto iný vysával a utieral prach , otcovi sa nechcelo ,tak vždy povedal ,že kto to urobí za neho dostane 5 korun, o to sa išli pobyť bratia, ja som po otcovi 🙂

cukroska
22. máj 2025

Áno pamätám si len to,že sme ako deti museli upratovať každú sobotu dom.Na neporiadok si absolútne nepamätám a už vôbec nie na nejaký neutretý prach či nebodaj omrvinky na koberci.Deti naozaj také neriešia. Ske pamätám si,že u kamarátky mali furt kopec prádla všade. Ale akl deťom nám to bolo šuma fuk.

drahomirrra
23. máj 2025

Pamätám si upratovacie soboty, ktoré som nenávidela, a dodnes ich nenávidím. Večne zrobenú, unavenú a vyšťavenú mamu, lebo nikde nemohla byť ani omrvinka. Neporiadok si vôbec nepamätám, max v našej izbe, z povyťahovaných hračiek.

pikachu999
26. máj 2025
@livinka1111

A pamätáte si česanie strapcov na kobercoch? 🙈 🙈🙈

@livinka1111 ja som ich ostrihala aby sa nemuseli cesat 😂🙏

margotka17
27. máj 2025

Neviem to nejako presne, ale upratané bolo tak, že ak by niekto vošiel, nemusela by sa mamka hanbiť. Boli sme len štyria, rodičia a ja so sestrou, čiže až taký neporiadok sme nenarobili. Pomáhala som s upratovaním tak od cca 12-13 rokov, ale na víkendový nákup som chodila s ocinom oveľa skôr.

Strana
z2