Partner má o 15 rokov viac
Aky je vas nazor na vztahy, kde je takyto velky vekovy rozdiel? Napriklad 22 a 37? Ona chce dostudovat, on by mal mat v takom veku uz rodinu.. Jej rodicia ho neakceptuju, pretoze je 'stary' a jeho rodicia si myslia, ze uz nema cas "stracat cas" s takou mladou babou...
Co v takom pripade?
Ja si myslim,ze zvazit pred manzelstvom aj vek aj zdravotny stav partnera nie je nic nerealne..su to veci,ktore clovek vramci svojej buducnosti moze ovplyvnit s cistym svedomim,ci uz to je sucitne alebo nie..zutekat z manzelstva uz s vecami,ktore ovplyvnit nevieme je bezcitne..to je moj nazor..
Svadba nema byt z rozumu, ale mala by byt s rozumom a samozrejme z lasky. Kazdy clovek je iny a ak niekto o sebe vie, ze by nezvladol partnerovu vaznu chorobu (a su tam predispozicie), tak je cestnejsie vratit sa z kratsej cesty. O vypocitavosti by so tu nehovorila, je to uprimnost a zodpovednost.
@kiristinka1
@dskjhfdlkdjhl Ďakujem za zhrnutie, presne toto som mala na mysli. Človek má právo vybrať si partnera na základe veku, názorov, zmýšľania, viery aj zdravotného stavu. Nepovažujem to za bezcitne ani vypocitave. Nepôjdem do vzťahu s chorým človekom keď cítim že by som to nezvládla a nebola mu oporou a byt s ním z ľútosti nechcem. niektoré ženy ma za moju úprimnosť idú ukamenovat. Pre ne by to nebola prekazka, pre mňa áno. Trochu tolerancie by nezaskodilo.
@junova Teraz sa uprimnost nenosi. A tolerancia, tu chapu mnohi len jednostranne.
to je na dlhej diskusii najkrajsie.. nikomu sa uz nechce citat vsetky prispevky a tak to mnohi vyuziju k tomu, ze svoje slova tak zamotaju az z toho vyjdu ako najtolerantnejsi ludia a pritom zo zaciatku to vyzeralo uplne inak..
Nikto nechce žiť s chorým, škaredým, tučným a chudobným (chorou, škaredou tucnou a chudobnou ). Nie je to vypočítavosť
@jana_eyre Milá Janka,ak tým myslíš mňa tak ja si za svojimi všetkými príspevkami stojím. Ty si prvá napísala, že často si ľudia povrchne vyberajú partnera na základe veku a genetiky. Ja so sa ku tejto genetike začala vyjadrovať, že pri výbere partnera je dôležitá. Na to si mi napísala, že to nie je láska ale vypočítavost neísť do vzťahu s niekým chorým alebo z rodiny kde sú vážne diagnózy. Aj s kvetinkou ste to označili za vypočítavost. Ja si za svojim stojím. Pri výbere partnera som hľadala zdravého partnera a pri niektorých diagnózach by som dala ruky preč. Ak sa mýlim, oprav ma. Alebo to nechaj tak, okrem vás dvoch to väčšina pochopila o čo svedčia aj srdiečka a ip správy.
@junova mne ani nenapadlo pred manzelstvom spominat, ze otec ma psoriazu napr. vôbec sme neriesili, ze co by mohli nase deti podedit, ani ja, ani moj muz, neberiem to ako vypocitavost, spytat sa na zdravotny stav, ale nikde nie je napisane, ze partner sa dozvie vsetko, mne by napr psoriazu fakt nenapadlo spominat, brala som to vtedy ako nejaku alergicku reakciu, vôbec som nevedela , ze je dedicna a pod. ja len ze, partner sa nemusi vzdy dozvediet realnu pravdu o zdravotnom stave rodiny partnera
@junova vies, dnesna diskusia ma natolko sklamala, ze vazne uvazujem ze odtialto odidem.. tvoje zhrnutie nesedi uplne..
nespominas totiz ten diametralny rozdiel ktory tu stale miesas.. MEDZI rozhodovanim sa zit s UZ chorym partnerom, alebo s niekym, kto ma chorobu LEN v rodine..
vkladas mi do ust slova, ktore som v zivote nenapisala a to ma strasne sklamalo.. Ja som totiz pisala len o vypocitavosti v pripade, ze sa clovek na druheho vykasle len preto, ze v buducnosti MOZE mat nejake problemy.. tie problemy mozu prist ci uz niekto ma v rodine choroby, alebo nema.. o nicom inom som nepisala, len ze clovek nikdy nevie co ho v buducnosti caka, co sa tyka genetiky, alebo aj veku..
NIKTO nevie ako jeho zivot dopadne, ci uz s partnerom o 15r starsim, alebo s partnerom, ktoreho OTEC mal alzhaimera..
srdiecka som dostala aj ja, ja ale nediskutujem preto aby ma niekto uznaval, zvacsa ma len bavi s niekym vymienat si nazory.. ale ked sa diskusia takto zvrtne, a druha strana proste vybera len nieco a tvrdi to co nikde nebolo napisane, povazujem to za podpasovky, len aby uznavany bol.. uzivaj si srdiecka, ip spravy.. mne je luto, ze to takto dopadlo, kto ale chce, moze si precitat vsetko..
@jana_eyre ja tu nepíšem kvôli stdieckam ale stojím si za svojimi názormi. Ty si mi dnes viackrát napísala, že keď vyberám partnera aj na základe genetiky nie je to láska ale vypočítavost. Ako príklad si uviedla, že z manželovej strany sa liečia na psychiatrii a ty si si aj tak partnera zobrala. Ja by som na to nemala odvahu. Nechcela som sa teba ani nikoho iného dotknúť len som diskutovala. Ak som sa ťa niečím dotkla, prepáč.
@junova no ja som mala vtedy 19 rokov, nejake choroby sme neriesili, samozrejme, ze teraz kedze ja mam asi 4 autoimunitne choroby, tak sa v tom uz vyznam a viem co je autoimunita, ale pred sobasom sme to teda vôbec neriesili, pravdepodobne uz vtedy u mna zacinali tie choroby, muz vedel len o anemii a to sme tiez brali, ze to nie je ziadna veda a az teraz, ked do toho vidim a s cim vsetkym to suvisi, tak viem o com to je, moj muz ma zase alergie, ale beriem to, ze kazdy mame nieco, som rada, ze sme to vtedy nebrali vypocitavo
@jana_eyre Pozri, ja som citala vsetko a mam pocit, ze vy si nejako neodporujete, len mozno nejaky komunikacny sum, alebo osobna skusenost, cez ktoru vidite vsetko trosku inac...
Ja to vidim tak a myslim, ze aj junova to tak nejako myslela, ze ked sa rozhodujeme, s kym zacneme vztah, tak sa rozhodujeme na zaklade informacii, ktore o danom cloveku mame a tym myslim aj chemiu- ci funguje 🙂 Proste, ked sa na zaciatku dozvieme nieco, co nam vadi, tak si vztah ani nezacneme- je to pre nas cudzi clovek a aj nim ostane...ALE ak uz vo vztahu sme a prepukne nejaka choroba, tak charakterny clovek neodide a postara sa o svojho blizkeho. Tym nechcem povedat, ze medzi chorymi ludmi nemozme vzniknut vztah, laska...Moze.
Podla mna je fer vylozit karty na stol na zaciatku a rozhodnut sa, kym to este nie je hlboke.
Podla mna je vypocitavost zamlcat nieco dolezite s tym, ze ved potom ma uz neopusti.
@junova ty si vôbec nepochopila, v akom zmysle spomínala @jana_eyre genetiku. Našla som si jej príspevok a citujem, napísala toto: "este by som spomenula, ze ak vyber partnera teda ideme brat tak povrchne, ze 60r byvaju ludia na pokraji sil, tak by sme mali pri vybere zohladnovat nie len vek, ale aj genetiku.. " Ale ona to nemyslela tak rukolapne ako si sa toho ty chopila. Ona to myslela so zveličením a s jemnou iróniou a ty si sa toho pohotovo chopila a začala si to rozvíjať na všetky strany... evidentne nie ste na rovnakej vlnovej dĺžke, ale to sa v diskusiách stáva...
@0silvia0 neviem, ale ja tam tu ironiu necitim. V pisanom texte sa to zvycajne tazsie hlada, otazka je, ci to autorka tak aj myslela.
@dskjhfdlkdjhl no ja som to tak pochopila. Kopírujem celý príspevok, ja tam to zveličenie a iróniu cítim:
este by som spomenula, ze ak vyber partnera teda ideme brat tak povrchne, ze 60r byvaju ludia na pokraji sil, tak by sme mali pri vybere zohladnovat nie len vek, ale aj genetiku.. takze mala by som asi podat ziadost o rozvod, lebo moj 36r muz ma geneticke ochorenie pecene, taktiez mu hrozi, ze zdedil po otcovi cukrovku, z maminej strany je tam kopu rakoviny.. jeho otec dostal ako 37r infarkt, takze to moze dostat aj moj muz.. jednoducho, je to blbe ako asi dopadnem o 20r? a vobec, moji obaja rodicia mali v mladom veku mozgove porazky, to moze cakat aj mna.. hrozna partia som pre muza.. 🤦 irony off..
@junova ok, každá sme niekde inde a každá sme naladená na inú vlnovú dĺžku. Aj v reálnom živote sa často stáva, že sú veci pochopené inak ako sú myslené...
@jana_eyre sorry že tu pitvám tvoj príspevok, ale nedalo mi...
@0silvia0 ked sa to takto skopiruje cele (tento prispevok som si velmi nepamatala, necitala celu diskusiu dokladne), tak to vyznie trochu inak, ako to, co si skopirovala predtym. A teda, znovu upozornujem, ze je to pisany text a teda na kazdeho moze posobit inak, teda aj autorka to mohla mysliet inak, ako to pochopi napr. 10 roznych ludi. Mne v suvislosti s tymto napadlo jedno jedine slovo-nechutnost. Neviem, ano je tam ironia, ale skor ako ironia, mi preblesklo slovicko-nechutnost.
@dskjhfdlkdjhl A este je tam napisane "bez ironie", tak preco to chapat ironicky? 🙂
@persica
@dskjhfdlkdjhl pre vysvetlenie co som naozaj netusila, ze niekto nepochopi: nakonci napisane "irony off" je KONIEC IRONIE.. je to bezne v diskusiach pouzivana veta, tolko k tej nechutnosti a k tomu, ako som to asi teda myslela..
@jana_eyre myslim, ze som dost jasne napisala, ze kolko ludi, tolko pocitov z pisaneho textu. Mne osobne je uplne jedno, ako si to myslela. Ja som napisala sama za seba, co mne prve preblesklo, keed som ten prispevok precitala. Kazdemu moze preblesknut nieco ine, preto vznikaju rozne problemy v takychto diskusiach. Tym, ze som napisala, co mne prve napadlo, tym som nechcela ani na Teba utocit, ani nic ine, ani som neziadala o vysvetlenie, len to bola ukazka toho, ako na roznych ludi posobi ten isty text.
@jana_eyre a to, co mne napadlo ako prve, nema absolutne nic spolocne s tym, ci som ten text dobre alebo zle pochopila. To bol len prvy dojem z pisaneho textu a uz teraz lutujem, ze som ho zverejnila, lebo ...
@persica vies, ked som uspavala maleho, predstavovala som si akoby to asi vyzeralo v realite.. tak, mam napr. 23r, nasla som som si priatela, sme spolu 2roky, lubime sa, pozname si rodiny, rozumieme si vo vsetkych smeroch.. obaja sme zdravi a stastni, planujeme buducnost.. potom sa na navsteve rozpravam so svokrou a ona mi pri kave porozprava pribeh, ako mojho muza babka, jeho otca mama trpela tazkymi depresiami, az po smrti dedka skoci do studne.. /realita/ ako mi rozprava, ze mojho muza krstna ma schizofreniu a uz niekolko krat bola v liecebni.. ako ju suzuju ataky.. keby som to teda mala brat podla toho, co sa tu pise, mala som sa vtedy s muzom rozist, lebo "aha, on ma v rodine taketo ochorenia, co bude somnou AK /ak nie je urcite/ to prepukne aj u neho".. naozaj to neznie ako vypocitavost? keby som takto uvazovala, tak by som s nim vobec nebola od zaciatku.. pretoze to by bolo "co AK ho zrazi auto ked bude mat nase dieta rok a ja ostanem vdova?" "co AK dostane porazku alebo si porani miechu?"
mohla by som dat priklad aj z druhej strany.. zverujem sa mojmu priatelovi s ktorym sa milujeme, co som zazila doma.. ako otec dostal mozgovu ked som bola este dieta, ako mama zomrela na mozgovu mesiac po mojej maturite.. to by bolo uprimne, keby si vtedy povedal ze "aha, ale to sa MOZE stat aj jej a co ked o 2Orokov bude potrebovat plienky? no tak to radsej ukoncim" naozaj to neznie vypocitavo?
a takto som to myslela aj v rovine povodnej temy.. napr. nasla som si uzasneho muza.. rozumieme si, milujeme sa.. ale je starsi.. "co AK sa stane, ze o 20r bude lenivy dedo a uz mi nebude stacit? co AK bude mat zdravotne problemy?"
opakujem sa uz niekolky krat.. NIKTO nevie co ho caka a kazdy ma pravo rozhodnut sa podla svojej vole.. ale opustit niekoho len pre nejake "co AK" jednoducho nie je uprimnost..

Neviem komu môžem poďakovať za toľko srdiečok. Ďakujem 😄 Bežím pre deti do školy. Majte sa pekne. Večer sa zastavím.