Partner ma opustí, ak neotehotniem
Ahoj,
chcem vas poprosit o radu (skor partnersku nez babatkovsku). Mam uz 5 rokov krasny vztah. Moj partner ma velmi vela pozitivnych vlastnosti a skvele spolu vychadzame. Ale trva na dietati a pokial dieta nebude, naznacil mi, ze so mnou nezostane. Problemom je (o com som ho na zaciatku vztahu varovala), ze som podla vsetkeho neplodna. Zostava nam este umele oplodnenie darovanym vajickom, no to vonkoncom nemusi vyjst.
Co sa mna tyka, deti mam velmi rada, ale nevadilo by mi mat ich o par rokov neskor. Navyse o svojej diagnose viem uz dlho a tak som sa psychicky uz roky pripravovala na to, ze to mozno nepojde a neupinala sa na to. Okrem toho moj partner je casto na sluzobkach, ale cez to by som sa preniesla. No tiez je dost narocny a trochu ma trapia ma pochybnosti, ako by sa vyrovnal s tym, ze by som po po porode nezvladala domacnost, pripadne podliehala naladovosti. A este k tomu horsie vyzerala. Napriek tomu, ze vraj som pritazliva, on uz niekolko vytok uz k mojmu vzhladu mal. Teraz tvrdi, ze vyzor az tak podstatny nie je, ale cervicek pochybnosti sa do mna zavrtal.
Nejak nechcem ist do umeleho oplodnenia za takychto podmienok, viem ze je to obrovska casova, psychicka a fyzicka zataz a pripada mi ponizujuce podstupovat nieco take kvoli muzovi, ktory ma opusti len co to nevyjde (navyse by som kvoli nemu vycerpala pokusy hradene statom). Viem, za na to, aby sa to podarilo, musim byt v psychickej pohode a to rozhodne nejde, ked viem, za ak tehotenstvo nevyjde, este k tomu sa mi rozpadne moj vztah. Celkovo som z jeho pristupu velmi sklamana, pretoze si myslim, ze so svojou laskou by sme mali byt v dobrom i zlom.
Neviem, co mam robit. Rozum mi hovori, ze treba utiect prec, kym som mlada a nemam este tridsat (I ked sa to blizi milovymi krokmi). Opatrnost mi vsak radi, ze dobri chlapi uz su rozobrani a mam sa drzat toho svojho, ktoreho milujem a splna moje idealy. Velmi sa k sebe hodime a mohlo by nam to klapat cely zivot. Casto narazam na clanky o ženach, ktore napriek tomu, ze su uspesne a dobre vyzeraju, koncia po tridsiatke samy a zufale. Desi ma predstava, ze by som dopadla ako ony. Takze neviem, co robit a budem vdacna za vas nazor.
@slniecko77 ja som napísala, že som našla koľajničky...mala som raz možnosť nájsť čiarky na teste, a pritom neboli pravdivé...mala som iné problémy...preto som sa pýtala, či už by mi mohli ukázať tehu čiarky skutočné alebo zase sa mi vrátil ten môj problém....
preklep....rozišli...no dva roky sme boli zobratí...7rokov spolu....
je pre mňa už neskorá hodina...plus som už dve noci nespala....
@stanislava2 V minulosti, este predtym, nez som zistila, ze budem mat problem s otehotnenim, som sa rozhodla, ze radsej adoptujem, nez budem mat vlastne, zdalo sa mi to spravne..ako clovek dospieva, rozhodnutia trochu meni a zacne chciet vlastne.. Adopcius partnerom sme to nepreberali, zaradim to do nasho vazneho rozhovoru, ale obavam sa, ze to nebude jeho salok kavy.
@lavaba zrejme ti neporadim..ale rada by som ta aspon takto podporila, nechcela by som riesit tvoju dilemu 😒 kazdopadne prajem vela stastia v spravnom rozhodovani 😵
myslím si že ten chlap si ťa vôbec nezaslúži....isto to musí byt ťažke rozhodnutie, ale ja by som v takom vzťahu nepokračovala....partner ma byt oporou, tvoje druhe ja, milovat ta taku aka si aj s tvojimi chybami......ale iba ty sama musíš zistiť či to za to stojí...
@lavaba najst niekoho vhodnejsieho sa ti zda nemozne.... Pritom si mladucka baba ale tvoj partner viacmenej hlada pekne upravenu maternicu...., je mozne, ze si to iba nahovaras? Vyjadril sa v tejto veci jasne, alebo iba dedukujes? Mozno si uplne zbytocne vyrabas vrasky na cele a on ta miluje taku aka si, len zatuzil vyuzit vsetky sance na to, mat s tebou dieta.... Lebo ak je toto jeho podmienka a mysli to vazne, nemiluje ta..... To potom urcite nebude az take tazke najst niekoho, kto bude trosku vzdialenejsi od dokonalosti, ale bude ta lubit....
@lavaba A tuná moja druhá suseda má srdcovu vadu od narodenia nesmie rodit aj ked detičky by mohla mat ale nebude riskovat svoj život.Adoptovali si krásne tmavučké kudrlinkové čiernooké bäbätko.No vieš ty aká je užasna má 3,5roka je velmi šikovná a strašne sa knim blondiakom hodi.Celá dedina ich obdivujeme ked pridu tuná k prababičke pozriet.
@billam nie, mozeme to kludne vyskusat i niekolkokrat. Ale to zaberie spustu casu a kde nevyjde ani jedno, asi ho nic pri mne neudrzi..a toho sa desim, pripada mi kvoli tomu mrhanim co i len jeden jediny pokus...to si mozem usetrit sklamanie i cas a namiesto toho hladat niekoho noveho alebo si uzivat slobodu. A desi ma scenar, ze vypotrebujem svoje statom hradene pokusy kvoli nemu a potom, ak stretnem niekoho dalsieho, bude to problem☹..ale to je uz velmi futuristicky scenar
@lavaba no a prečo nemožeš mat deti?
@lavaba nie, to by som mu nikdy nespravila....môj ex mi to robil a moc mi tým ubližoval...nebudem robiť to isté osobe ktorú milujem....
až nato, že jeho rodina je trošku čudná a s týmto sa snimi nepodelí a nebude ich počúvať...viem o čom píšem....len komentujú ale kraviny...a on je taký, že sa snaží veci si vyriešiť sám so sebou...a za to môže podakovať svojej rodine...dokonca mne mal niekedy problém sa zveriť, ale ja som išla na neho vždy opatrne, tak sme to riešili spolu....ale toto? mám neskutočný strach, že ho stratím...
@lavaba prepáč, ale z toho, čo si napísala, vôbec nemám pocit, že máte krásny a funkčný vzťah, ale presne naopak, len ty si si niečo vsugerovala... na rovinu ti povedal, že ťa opustí, ak nebude dieťa? má výhrady k tvojmu výzoru a ty si už teraz v strese, čo bude ak po pôrode nebudeš "pani dokonalá" ? máš pochybnosti, či ti vôbec bude oporou v rodičovstve? manželstvo má byť predsa "v dobrom aj v zlom" a toto tak vôbec z jeho strany nevyzerá, aj keď teda manželia zatiaľ nie ste... ak mám byť úprimná čo sa týka umelého oplodnenia - na tvojom mieste by som do toho šla, ale nie teraz a nie s ním, ale s Partnerom, ktorý za to stojí a bude si ma vážiť...
Vsetkym vam velmi dakujem, potrebovala som si hlavne ujasnit, ci je to normalne, ze chlap podmienuje vztah dietatom... vidim to na vazny rozhovor s mnohymi bodmi, ku ktorym ste ma inspirovali. Dakujem baby a vsetkym prajem vela stastia v tejto loterii zvanej zivot.
Dalsie nazory su stale vitane.
@lavaba no ja neviem, ale mam pocit, že ty chceš skor jeho ako svoje dieta...pozri, ak mam tuzbu po vlastnom dietati /neviem teda aky mas zdravotný problem - či mozes mat vobec vlastne dieta/, tak spravim hocičo, aby som to dieta mala...a samozrejme, že to moze zabrať vela casu, ale žena, ktorá skutočne chce dieta, na čas nehladi, ale na vysledok...je vela žien, ktore si uz museli hradit UO, ale ta ich túžba po dieťatku bola oveľa, oveľa väčšia, ako premyslanie nad tym koľko penazi do toho vrazili....a ver tomu, že to boli najlepsie investovane peniaze!!!
@lavaba chlapa s takým prístupom by som ja nechala prvá.....neviem,čo na ňom vidíš také ideálne,veď ty sa už teraz trasieš,aby si mohla otehotnieť,aby si nepribrala,aby si pôrodom nestratila na príťažlivosti,aby si mala perfektnú domácnosť 😒 a nikdy si ním nebudeš istá,či ťa pre to či ono nenechá....on dieťa potrebuje k imidžu dokonalého života,mi napadlo,či ho aj ľúbiť bude,či len vychovávať,aby bolo ideálne ako on..možno preháňam,ale mne tu čosi "nevonia"
ešte som chcela napísať, že môj exmanžel bol dosť narcis....myslel len na seba...ja som 2xpotratila v 5mesiaci tehu, som pribrala a všetko mi bolo jedno...aj to či budem namaľovaná, alebo budem mať roztrhnuté tričko...bola som mimo...potom som ostala tehu 3x...mala som urobenú serkláž na krčku...musela som ležať...no on vyžadoval, aby mal navarené, aby som sa jemu venovala...a mala som chodiť len do sprchy a wc....a to sme bývali s mojou mamou ešte vtedy....malá sa mi narodila na 26+5tt....samozrejme, ked prišla konečne domov, tak som sa venovala jej a veciam čo som musela...jemu to vadilo, že sa viac starám o našu dcéru...vyžadoval sex, kedy ho to napadlo...ja som už ani v tom nevidela nič...proste sme sa týmto odcudzili...dosť som pribrala, to mi vyčítal...moje vlasy sa mu nepáčili....
žiaľ som si tieto veci všimla až ked to,čo jemu chýbalo, išiel hľadať inde....a teraz ked si berie k sebe malú, narobí si 350fotiek a vycapí to na fb...ale sms mi nikdy nenapíše, či netreba malej niečo kúpiť....chcel dieťa, tak ho má, ale asi len na ozdobu...a prednedávnom sa mu narodil syn s inou a o to nejaví záujem....
Ozajstná láska je nezištná
Mat dieta s takymto partnerom je velmi rizikove. Nebola by si prva pod takymto tlakom, ktora sice napokon otehotnela (hoci tym aj riskovala svoje zdravie) a partner ju opustil aj tak, casto pocas tazkeho obdobia (zdravotne problemy pocas tehotenstva, predcasny porod, zdravotne komplikacie dietatka, ci poporodne tazkosti).
Bud partner pri zene stoji aj napriek problemom (hoci mozu mat problem to spolu komunikovat a docasne mat "tichu domacnost a mrtvy vztah"), alebo nie, a potom je velke riziko v takom vztahu co len byt, nieto este sa do neho snazit priviest dieta. Dieta byva skuskou vztahu, najma skuskou zrelosti partnera - muza. A pri postoji toho Tvojho uz teraz vies, ze zrely, zial, nie je.
@lavaba musim suhlasit s babami, ktore spochybnuju tvojho partnera. Mne to vychadza tak, ze jediny kto vo vasom zvazku jednal ferovo a na rovinu, si bola Ty! Tvoj partner vedel o tvojej neplodnosti, no tak si mal rozmysliet manzelstvo s tebou pred jeho uzatvorenim. Kazdy clovek vie uz vopred ci vo svojom zivote deti mat niekedy chce alebo s nimi premyslene nerata lebo ich vobec nechce. Preto je od tvojho manzela velmi nefer teraz nastojit na dietati a klast si pripadne podmienky za akych manzelstvo skonci. Ine by bolo ak by si mu fakt o svojom probleme s plodnostou zamerne zamlcala.
Mne sa tvoj manzel nezda ako pristav bezpecia a pohody. O com je takyto partner ak nevies ci s nim mozes v tazkych chvilach plne ratat a spoliehat sa na neho? Zaklada si na vyzore, dokonca Ti ustedril par "komplimentov". Sice ste si to vysvetlili, ale do buducna by som sa z jeho strany obavala recidivy. Vies co obnasa umele oplodnenie? Neustale pchanie sa hormonmi? Ved mozes kludne popriberat, zle sa citit. Co potom? Zacne pindat, ze Ti narastol zadok? Ci Ti spuchla tvar? Alebo, ze nevyzeras vabne po nevolnosti? Ostatne, umele oplodnenie so sebou prinasa aj sancu na duplicitne tehotentstvo, to uz asi med lizat nie je. Potom co? Podstupis turturu, porodis a pan si zmysli, ze uz to s tebou neni ono a nakopne si inu? Vztah s takymto povrchnym clovekom, na ktoreho nie je spolahnutie nie je dobrym predpokladom pre spokojne, pohodove tehotenstvo. V tom obdobi potrebujes mat maximalne zazemie, bez stresov ako sa partner zachova!
Poviem Ti tak. Chlapov dost. Nie su zas vsetci zadani. Pises, ze este nemas 30. Uplne idealny cas este zacat od znova. Vies kolko je chlapov, solidnych, dobrych, vzdelanych, ktori nemaju moznosti zoznamit sa a tak tapu slobodni a osameli? Dobre teda zvaz svoju buducnost.
@bubu4125 nemame my rovnakeho ex? 🙂
ako som citala tvoje riadky o tom, ze nenapise, ci mala nieco nepotrebuje, ale ukazuje vsetkym fotky, aky je on starostlivy ocinko. Ty kokos, jaka podoba..
trosku out off topic, ja viem 😀
tak len jedna rada... predbehni ho a opust ty jeho..
a neboj este ostali dobri chlapi co su nezadani pripadne su s nespravnymi zenami..
@lavaba Já ti nevím, ale takového chlapa bych poslala minimálně do háje 🤐 Mě v osmnácti řekl doktor, že jsem neplodná (byl to fakt blbec doktor, ale v tu dobu jsem to viděla jináč), byla jsem z toho dost špatná, protože jsem vždy chtěla hodně dětí, tehdy jsem byla už skoro tři roky s přítelem, no a ač to není jeho šálek kávy, tak začal s tím že však když to nepůjde jináč, adoptujeme... No pravdou je že tři roky na to se nám narodil první syn a otěhotněla jsem takovou rychlostí že vlastně ani nevím jak... 😅 Ale kdyby mi jen jednou dal podobné ultimátum, nebo jen naznačil, tak i přesto že ho mám ráda bych od něj odešla... Protože buď mě má rád a pak nejen s tím dobrým, ale i s tím špatným, nebo ať si jde hledat někde nějakou dokonalou...
A když ti dává takovéto ultimáta teď, co by mohlo následovat do budoucna? Chceš se celý život podřizovat někomu, kdo má takové sobecké chování, chceš s tím člověkem prožít zbytek života a případně s ním vychovávat dítě/děti? Co když si to po porodu rozmyslí a řekne, tak hele já to dítě vlastně nechci, překáží mi... Však to je padlé na hlavu to co naznačuje 😔 A snáz se odchází a taková situace řeší když ještě děti nejsou, než potom, když už jsou... 😉
@jabadaba
suhlasim. vyslovene to nebolo spomenute, ale obavam sa, ze manzelia nie su.
a toto by bol pre mna kamen urazu. ja by som sa nepokusala o dieta, pokial by som nebola manzelka. nech si to akokolvek obraciam v hlave, stale institucia manzelstva je z roznych hladisk prospesnejsia pre ludi, ktori pocitaju s rodinou. a aj keby malo dojst rozpadu a rozvodu. a postoj partnera k manzelstvu by mi vela napovedal o jeho vnimani nasho vztahu do buducna.
@lavaba je mi lúto, ale normálne to fakt nie je ☹ vieš, príde mi to tak že tvoj chlap žije v ideálnych predstavách o tom,ako bude fungovať jeho život, kariéra, rodina.. a akosi "prirodzene" očakáva že ty budeš stále ideálna žena, ktorá zvládne domácnosť ľavou zadnou a dieťa berie ako samozrejmosť.. lenže život nie je ideálny a človek sa stým väčšinou zmieri už v čase dospievania keď prvý krát narazí na tvrdú realitu.. prijde mi to, akoby tvoj chlap zatiaľ nenarazil.. čo však takýto stret s realitou spraví nevieme.. buď pochopí a prispôsobi sa alebo hodí spiatočku a bude hľadať svoj ideál inde.. v takom prípade to ale nie je chlap do života..
na tvojom mieste sa nedám tlačiť do niečoho na čo sa úplne necítiš, ty si sa vo svojom vnútri už zmierila s možnosťou že dieťatko nebude aj keď stále dúfaš (držím palčeky nech sa podarí 😉) postav ho pred túto "realitu " a uvidíš čo to s ním spraví.. vraví sa že skutočný charakter človeka spoznáš až v núdzi, a ty by si ho určite mala spoznať skôr ako sa s ním zviažeš na celý život..
@zabka88 To jsi vlastně popsala takovou tužbu po Stepfordských paničkách/rodinách... Ale pravdou je, že tam to taky realita nebyla... Ta je prostě jinde a toto co popsala zakladatelka, je hodně divné a souhlasím s tím, že to není partner pro život, aby při první překážce utekl... No děkuji pěkně 😖

@lavaba ale taku dilemu ma podla mna kazda. 😉 😉 😉