icon

Partner nechce napísať dom na mňa

sfet
31. mar 2017

Ahojte kočky! Po dlhšom váhaní sem píšem. S partnerom sme spolu rok, zatiaľ bývame v podnájme, ale partner už poškuľuje dlho po niečom inom, v banke hypotéku schválenu má, aj niečo našetrené, už len vybrať spravny dom či byt. Teraz našiel jeden dom, ktorý je síce trochu od ruky, ale zase je tam dobrá dostupnosť a chcel by ho hadam aj kúpiť, mne by sa ten dom páčil tiež, na obhliadke som bola aj ja, ale.... pýtala som sa partnera ako si to predstavuje a on povedal, že celý dom bude písaný na neho a potom to bude deti, ktoré zatiaľ ani nemáme. A stále hovorí, že musí ňu stacit, že budú zabezpečené nase deti. Takže ja budem vlastne podnajomnikom vo vlastnom dome, budem sa stále triast či mňa nevyhodi zo dňa na deň na ulicu a peniaze co do domu vrazim v živote už neuvidím a skoncim na úrovni bezdomovca. Keď som chcela s ním spísať u notára predmanzelsku dohodu, že v prípade rozchodu by mi vyplatil peniaze co som dala v rámci hypotéky, tak začal skak

silaviat
1. apr 2017

@sfet 1) vas vztah nema buducnost a budes sa len trapit 2) ak sa predsalen rozhodnes zotrvat vo vztahu tak kym si ta nevezme a nebudu deti tak so splatkami by som nepomahala..chce dom nech ho ma..az sa neake dieta narodi prepisat polovicu na neho a az vtedy pomahat so splatkami ... to je jedine riesenie kt vyplyva z tvojej situacie... ale ja som za bod 1-najst niekoho kt neuvazuje o niecom co bude ak vobec bude a nebude tak prespekulovany a mysliet na seba ale i na teba ...

klya
1. apr 2017

@sfet za takýchto okolností by som zrejme zvážila nájsť si vlastný nájom. Aspoň dočasne, aby som všetkému dala čas "vyfarbit sa".

vroni
1. apr 2017

Ja neviem, co tu vsetky splietate o najomnom. Ona predsa nejde do podnajmu, ide k frajerovi, u ktoreho zrejme preberie levi podiel na starostlivosti o jeho osobu a jeho domacnost. Preco by mala platit najomne? To ste fakt tymi chlapmi tak osprostene, ze ste ochotne platit za fakt, ze sa vam jeden mota po domacnosti? Polovicu energii, vydavkov na domacnost, ano, to je v poriadku. Ale najomne? To teda rozhodne nie. O polovici hypoteky ani neuvazujem, za taky navrh by som mu akurat tak naplula do ksichtu a nechala stat v dazdi. Ale velmi dobre chapem kamaratku z banky, ktora tvrdi, ze sa z titulu svojej praca stala nepriatelkou zien. Lebo s takym nadsenim a usilovne, pri plnom vedomi, sa rutit do nestastia, to evidentne chlapi tak casto neskusaju. Tento adrenalinovy sport je vyhradeny zenam...

gabriela93
1. apr 2017

@sfet ahoj,podla mna taketo veci ako kupa domu,ci bytu,by sa mali riesit po svadbe,prave kvoli takym veciam ako pises a v pripade nedajboze rozvodu sa majetok nadobudnuty pocas manzelstva deli narovnako.Ked on bere hypo na seba,tak urcite ho nenapise na teba,taky blbec asi nieje,v pripade rozchodu by ste potom robili co?Siel by na ulicu on a ty by si zvladala platit sama hypo,ci ako?

persica
Odpoveď bola odstránená
sense
1. apr 2017

@sfet nuz ak polovicu hypoteky tak aj polovicu domu..

ellsa
1. apr 2017

Hlupa situacia. Ja by som s partnerom nic take ani neriesila. Je to teraz trend, chapem-na zivot papier netreba. Ale sama vidis ze keby ste boli manzelia je to jednoduchsie. A ak si ta nema zaujem ani vziat ani ti poskytnut istoty. Posli ho do prdele.

tinqua
1. apr 2017

@sfet ahoj...poviem ti tak ze roky dozadu som toto riesila aj ja a to som s tym clovekom bola 5 rokov...chcel kupit byt, samozrejme na seba a aby to bolo vraj fer tak prerabku a zariadenie som mala uhradit ja a ze ked sa vezmeme napise ma na LV...mne sa to nijak nevidelo, este som mala pred sebou dva roky skoly vravim pockajme a spravme to ako ma byt nie pospiatky, ze nechcem sa o rok o dva vracat s nabytkom spat k mame keby nieco...on neee ja ta milujem to by som ti nespravil...dva mesiace a mal inu, so mnou promptny rozchod cez sms a do pol roka uz byvala v jeho byte ona...ked ti na tom celom nieco nesedi pocuvaj co ti vravi rozum, za rok ho este nepoznas dobre...ako vravia baby predo mnou, najprv svadba, potom dom a potom deti

sasa1310
1. apr 2017

@sfet a spolu beriete hypotéku? On ako dlžiteľ a ty ako spoludlžiteľ? Lebo, ak áno, tak budeš vtedy na LV aj ty. Ak na tu hypotéku budete kupovať nehnuteľnosť, tak tam budete obaja.

sfet
autor
1. apr 2017

Nie na polovicu on chce byť jediny majiteľ a dlžník a ja mám byť ta čo bude splácať polovicu hypotéky, ale byt na mňa písaný nebude, ani polovica.

maslenka
1. apr 2017

@sasa1310 nie, priateľ si neželá, aby aj ona bola na hypo zmluve, chce hypo iba sám, aby mu platila nájom. Dom vraj bude pre deti, ktoré ešte ani nemajú. Priateľ má divné zmýšľanie, no u mňa by už bol expriateľ.

mima4
1. apr 2017

@sfet Ok, ale teraz vie, ze ty nesuhlasis. Hladate nejake riesenie? ake riesenie on navrhuje, aby ste OBAJA boli spokojni?

maslenka
1. apr 2017

@sfet počkaj, to som nepochopila, ty nemáš byť na LV a máš splácať polovicu hypo? To je ale hajzel. Pekne vychcaný, nech si hľadá ešte jednu takú trúbu, ktorá by na toto pristala.

sfet
autor
1. apr 2017

mima už sa vyjadril tak, nepovedal to síce priamo, ale ak má kupovať dom bez doma tak absolútne bezpečné mňa, čiže sám. A ešte ironicky povedal, že nech si teda platím predrazeny nájom sama, tam som.mohla mat pekbe bývanie s ním.

mima4
1. apr 2017

@sfet
vies co, nestracaj s nim cas, nech si svoj dom napcha do riti. Je vychcanec, zamerne riesi dom "pre seba" pred manzelstvom, potom ti spravi deti a ked sa mu zunujes, pojdes aj s detmi do garzonky - do prenajmu.

Jemu absolutne nezalezi na tebe!

Moj manzel bral uver iba na seba, ja som len vtedy studovala a bol iba mojim priatelom, ale byt uz vtedy dal pol na pol.

sfet
autor
1. apr 2017

mima tvoj partner sa zachoval fakt tak ako by to malo byť. Ja by som na LV ani byt nemusela za každú cenu, ale ani písomnú dohodu spísať nechce, takže dosadí si tam podnajomnika a mňa. Nas dvoch každý mesiac vydoji z peňazí, zaplatí vždy mesačnú splátku a on si môže peniažky odkladať bokom a potom by sme teda akože mohli mať deti, tie by na dom nárok mali a ja nie, ale najhoršie je, že on by mal krásne splatený veľký dom aj vychované deti a ja by som nemala ani dom ani peniaze, potom by som si buchala hlavu o stenu. Nie, takúto chybu nespravím.

maslenka
1. apr 2017

@sfet povedz mu, že si budeš platiť predražený nájom sama, kým si zoberieš hypo sama na svoj byt, kým nájdeš skutočného muža, ktorý sa nebude snažiť s tebou vybabrať. Takého vola, ako je on nájdeš hocikedy.

sfet
autor
1. apr 2017

Vždy si môžem nájsť lacnejšie bývanie a byť tam, v podnájme som aspoň chránená zmluvou, u nas v byte máme veľa majiteľov, čo vlastnia celé budovy takže nehrozí, že by potrebovali ten byt pre seba a radšej si počkám na niekoho, kto bude žiť systémom my a nie ty a ja a moje a tvoje.

maslenka
1. apr 2017

@sfet uvažuješ rozumne, radšej sa vrátiť z kratšej cesty, ako si o desať rokov s tromi deťmi trieskať hlavu o stenu. Väčšina z nás narazila v živote na vola, netreba sa dať opiť rožkom a skočiť na pekné reči. Aj keď je človek akokolvek zamilovaný, treba stáť nohami na pevnej zemi.

taami
1. apr 2017

@sfet
To naozaj radšej buď sama...na tu jeho verziu pristúpi len sliepka...keď tak zober si ty hypo na maly bytík a vyjde ta to cca toľko čo byt v najme...netreba sa báť, keď by bolo zle tak byt predáš aj s hypo...

carmen33
1. apr 2017

@sfet ked pisomne tak pred notarom

dilino
1. apr 2017

ahoj moja kamáratka sa dostala do úplne takej situácie kúpili spoločne dom lenže taký vychcaný ON vdovec že ju poriadne oklamal a zistila že ju nenapisal na liste vlasnictva až po poriadnej hádke jej to povedal verila mu ako manželovi kúpili starši dom prerobili ho samozrejme do prerabky dala veľa penazi aj Ona platila sa strecha, vnútro sa opravovalo, kúpeľna bola v zlom stave rozvody plynu sa nove robili nechal ju to zaplatiť v domienke že majú spolu dom a zrazu pri poriadnej hádke jej povedal že On vdovec dal dom na svoje dvé dospele dcéry ktore ju nakoniec vyštvali ale takým spôsobom jej robili zlé že žiaľ dostala tu zakeracku r....u teraz býva u rodičov si prerobila dve izby peniaze mala po rozvode s prvým manželom z bytu ju vyplatil a ten vdovec muž bývali mojej kamáratky nalákal dalšiu ženu a tá pracuje v Rakúsku tak taka partia sa mu hodi prosim nič nedavaj do domu ked si ho kúpi ON sám už len samo o sebe pišeš že si polovicu chcela na hypo dať ako dlžnik a nechce tak je jasné že sa s tebou snaži vybabrať a rok nieje dlha doba na to že by ste sa nemohli rozijsť je to vypočitavy nevydim dôvod ked si mu navrhla aby si si vzala ty na seba ako spoludlžnička hypotéku prečo nechce a nič nedavaj do domu ktorý bude jeho žiadne prerabky nerob a potom doplatiš ako moja kamáratka v dobrej viere uverila mužovi tak nepytala ani bločky ani si ich neodkladala a teraz nemá nič radšej si šetri na svoje kúp si niečo bud byt alebo ak ti vyjde malý domček daj so prenajmu a potom uvidiš ako sa zachova ty povie aby si odišla deti s tým nič nemajú spoločné a čo ak nastáne situacia že budete mať deti potom si to rozmysli a povie ja mám dom ty nemáš nič a po rozvode mňe dajú deti lebo ty nemáš kam isť iba do prenajmu aj to sa môže stať ty musiš ratať zo všetkým len mi neide do hlavy že ked si mu navrhovala že dáš polku sumy aj ty na hypotéku nechcel prečo no lebo si mysli že ty dáš na prerabku a Adios potom ti da zbohom rok čo ste spolu nieje veľa niekedy človeka patrnera nepoznaš ani za 5 rokov nieto za rok asi vydi že našiel taku čo mu skoči na lep naivku lenže moja ty sa zariad po svojom ako ti tu radia tu na mamičky a nedaj sa ošaliť ty si šetri ak máš s čoho na horšie časy ak to bude len jeho tak áno môže ťa kedykoľvek vyhodiť aj pri najmenšej hádke prečo sa vytočil a kričal ked si mu povedala že by si chcela že budeš platiť polku hypo ty svoju lebo nechce a chce s tebou vybabrať lebo ked nepristupi na taký plán tak by som odišla preč a nie eštre davala do toho peniaze jasne daš na prerabku svoje úspory nabalacha ťa a ked bude starý dom vyzerať jak s cukru povie ti ber sa het dom je môj a ked mu povieš že ty si do toho dala peniaze tak ak budeš mať bločky budeš musieť ho dať na súd ak bločky mať nebudeš nič nedokažeš tak vybabral muž s mojou kamáratkou ved nahod tému že ty si chceš teda kúpiť svoje ked nechce pristupiť na tvoje riešenie že budete platiť na polku hypotéku ako sa zatvari bude ťa odhovarať že načo by si to robila či mu neveriš že mysli to dobre a bla, bla, bla, rečičky never zariad sa na rezervu ako ti tu radila mamička aby si mala kam isť ak si niečo kúpiš daj to do prenajmu ak ťa bude vyhadzovať že aby si išla bývať do svojho tak by si vydela že ked si nepristupila na jeho plán prerobiť jeho dom tak by ťa vyhodil a to mi ver ty len pekné povedz kúpila som si byt samozrejme ak máš možnosť ale musim ho komplet prerobiť a úspory čo mám dám na prerabku že ako bude reagovať a potom uvidiš sa vyfarby držim palce.

maslenka
1. apr 2017

@carmen33 to jej je na dve veci. Na Slovensku by sa k peniazom vymáhaných súdne dostala tak o desať rokov. Ale nie je problémom to, ako by to mali právne ošetriť, ale to, že sa z nej snaží urobiť sliepku, ktorá mu skočí na zrno.

sendy1977
1. apr 2017

@sfet a on si predstavuje, že ty budeš na materskej, a s tých 220 e budeš platiť 1/2 hypotéky plus 1/2 energii ? a nebudeš na LV ?

victory7897
1. apr 2017

Po roku riešiť taketo veci,prepáčte ale to snáď nemyslite vazne..a ešte na take myslieť že vás vyhodi z domu..rozchod..hneď a s takym pristupom duplom..

maslenka
1. apr 2017

@sendy1977 asi by si mala popredu šetriť, alebo zobrať úver, aby na to mala. No čistý magor ☹, absencia nielen lásky, ale aj úcty.

dilino
1. apr 2017

ON dal celu časť s predaja svojho bytu do domu a ONA časť penazi za dom a väčšiu časť na kompletnu prerabku aby to bolo jasné

dilino
1. apr 2017

@sfet no moja ty mu povedz to by bol každý taky múdrý nedošlo ti že je vypočitavý vyser sa naňho zariad sa podľa seba predsa nebudeš trpnuť kedy ťa vyhodi ak máš možnosť kúp si niečo svoje alebo odijd ty do prenájmu nebud s nim ty máš platiť polku hypotéky ale na liste vlastnictva bude iba ON no to by takých múdrých bolo ani do prerabký nedavaj ved ON ťa bude mať ako dojnu kravu a bude mať na splátky a Ty zatiaľ úspory žiadne a dalej pišeš že bude tam mať podnájomnika to akože TY -ON a nejáky cudzi človek bude s vami bývať no to už by som nesúhlasila vôbec odijd a kúp si niečo svoje ak by ste sa vzali a mali deti pride rozvod potom teba vyhodi a pred súdom povie ja mám dom a ONA nemá nič pôjde bývať do prenájmu tak ako jej date deti vyser sa naňho je to špekulant a ako piše tu na jedna odstúp s kratšej cesty ked mu povieš že si ideš kúpiť svoje tak napiš mi ako sa zachoval ale nedaj na sladke rečičky a never mu ked ťa bude prehovarať šetri si rezervu ked si niečo kúpiš bude to len tvoje a čo budeš mať úspory krásne si ho prerob podľa svojich predstav ked budeš bývať dalej s nim tak úspory s tvojho prenájmu si časť nechavaj na horšie časy a časť mu plať za prenájom ked ťa pošle preč tak za nič nestál a je to vypočitavý s takým by som nebola ani keby bol sám na Slovensku nekomplikuj si život presne ako si pisala najdi si takého ktorý povie že nieje to ani jeho ani tvoje ale spoločné to bude najlepšie čo môžeš urobiť vyser sa naňho napiš ako si dopadla.

esther03
1. apr 2017

@sfet problem nevidim v tom, ze on chce byt jediny vlastnik na LV a aj jediny na koho bude napisala hypo. OK to chapem boji sa. Co nechapem je zda sa mi to max vychcane je, ze on jediny vlastnik, on jediny na hypo, ale na hypo budes prispievat pre svoje deti. Ohohooo taku este nehrali moj pekny aby som na toto pristupila, deti nech si zabezpecia vlastnu strechu nad hlavou po dosiahnuti plnoletosti. A co ty vies ake deti budu, ci ta z domu v 18-19 nevykopnu z domu, ze ved je ich? Bud si zabezpec vlastne byvanie (aj garzonku) alebo ak s nim chces ostat ok, ze prispievat len na naklady, teda energie a strava. Nic viac. A ani cent by som nedala do nabytku, prerabky a co ja viem do coho, sak tvoje to nie je 😀

klya
1. apr 2017

@sfet Nuž, trochu chápem aj dotyčného. Po roku sa necíti na spoločný 20-30 ročný záväzok. Berie to veľmi prakticky. Tak treba byť tiež praktická, bez akejkoľvek zloby. Ak máš platiť nájom, tak bez dochadzania, zbytočných dodatočných nákladov a straty času. Čiže v nájme bytu, priamo v meste. Keď tolerancia, praktickosť a pochopenie, tak na oboch stranách 😀