icon

Partner nerešpektuje štúdium? Ako to riešiť

19. jún 2024

Mám veľkú skúšku pred sebou. Mesiac sa sa učím, no teraz týždeň pred tak intenzívnejšie. Takže na priateľa malo byť všetko čo sa týka domácnosti a nejak sa zabaviť aby som mala pokoj. Ale on furt dačo chce. Proste vidí že som doma a cíti sa urazený, že sa s ním za celý deň ani neporozorávam, že by som mohla zájsť aspoň do obchodu a aspoň očistiť zemiaky a aspoň hento a tamto a vlastne by chcel aby sme si to nejak podelili…. Keď poviem, že nejdem, je ofučany ako malé dieťa. Ale ja nemôžem každú polhodinu odbiehať, lebo on si vymyslel komplikovane francúzske zemiaky a nebavi ho sa s tým prplať… takto by som sa nič nenaucila. Kym sa zacnem nejak normálne sústrediť prejde aj 20 minút a keď ma furt otravuje tak to už nedávam. Ešte mi potom aj povie, že si myslel, ze sa mu budem aspoň chvíľu venovať. No nie….nebudem, musim urobiť skúšku. Snažila som sa mu vysvetliť, že do prace za mnou tiež nechodí že mu mám očistiť zemiaky, tak nech to tak vnima, inak budem nútená chodiť do kaviarne a byt tam od rana do večera…. Ako by ste to riešili?

Strana
z2
simca06022011
19. jún 2024

@reddflowerlife lebo sú takí co chcú veci robiť spolu ;) ťažko to pochopi viac ludi, ale sú. Môj chlap aj keď ma svoje veci robiť tak knučí, že spolu... 😂 u nás to končí krikom a pošlem ho do teplých krajín. Za roky žiadna zmena 😂

zmrzlinka2021
19. jún 2024

Autorka,

ja by som to riesila rozchodom. Je to nezrely jedinec, nie je ti oporou, okrem toho je neschopny, nevie uvarit aspon nieco, je lenivy....

Mozno teraz si ty alebo aj niektora ina tu povie, ze je to prehnana reakcia, ale vzdy je lepsie odist z kratsej cesty, hlavne ak spolu len chodite, ako potom v manzelstve a s detmi padat na hubu, lebo v tom cloveku nebudes mat oporu, skutocneho muza. Teraz mas priestor spoznat, co je zac a prijat rozodnutie, ci s nim chces pokracovat alebo nie.

simca06022011
19. jún 2024

Autorka: nech ide k rodičom alebo chod ty... budeš mať kľud. Alebo fakt časový harmonogram 🙂

simca06022011
19. jún 2024

@zmrzlinka2021 nechcela som to takto napísať ale tiez si nemyslím nič dobré o takom mužovi. Z vlastných skúseností. Za zadkom mu behať, vsetko s nim, zabavit sa chualdak musi sam, nebodaj krupmle nakrajat 😂. A otravuje furt. Nulový rešpekt ze niečo robím a nedá sa mi... atd. A bude to len horšie... u nás to začalo keď dom študovala, pokračovalo keď som si priniesla prácu domov, a homeofficw to iste...

reddflowerlife
19. jún 2024

@simca06022011 Ano no knuci ze spolu lebo sam by to nedal

simca06022011
19. jún 2024

@reddflowerlife ale dal, len nechce :D

zmrzlinka2021
19. jún 2024

@simca06022011
Vela zien dufa, ze muz sa zmeni, ze ho oni zmenia a kedze zivot bez chlapa nie je pre vacsinu zien zivotom, tak upustaju od nejakych poziadaviek. Napr. mas tu taku temu, kde jeden chrapun opustil tehotnu zenu 2 tyzdne pred porodom - 15 rocny vztah, dieta po umelom oplodneni. Az neviem na kolkej strane zena priznala, ze ten chlap bol vzdy taky, ze neriesil problemy, utekal od nich, vsetko bolo na jej pleciach..... a teraz sa jej to zial skaredo vypomstilo.

jaskolka
19. jún 2024

Tak ja už mám školu pár rokov za sebou, ale keď som sa učila na skúšky, tak si neviem predstaviť, že by ma doma v sústredení sa na nejakú látku vyrušovali s takou hlúposťou, ze si vymysleli francúzske zemiaky a ja mam ich ísť čistiť.!
Keď si autorkin frajer toto zmyslel, tak nech si ich vari. Najhoršie, co môže byt, keď sa niekto sústredí na nejakú vec a iný jo vyrusi s niečím, co v pohode zvládne aj sam. Vtedy by som obrazne "zahryzla" do dotyčnej osoby

reddflowerlife
19. jún 2024

Autorka no čo, dostala si zdrba že si bola v kaviarni? Už si pravdepodobne doma

dorottka
19. jún 2024

Ja ta chapem, ja som sa takto fakt vkuse ucila na skusku z teoretickej informatiky (neskutocne tazky predmet a opakovala som ho), cize ano, su aj take predmety a taky potrebny level pripravy, kde nemozes fakt riskovat, ze si vyzaduju aj take intenzivne ucenie. Vtedy som fungovala tak, ze maximalne obchod, polotovary atd., pripadne prechadzka, kde som si v tichu vycistila hlavu a bavit sa mi s nikym rozhodne nechcelo, proste hyperfocus. Vysvetli mu, ze je to vynimocna situacia a ze fakt to mas takto, kazdy ma iny styl ucenia, nic ine ako rozhovor sa ti poradit neda zial.

svetlonos
19. jún 2024

Ten chlap nechodí do prace?? Jak to ze čuči doma a sere ta? To kolko mate rokov?
Ja som už "stara" 😁 mam 49, muz chce robiť it kurz a navrhla som mu, že s detmi odidem na 2 tyzdne nech sa učí. Lebo deti nevypnem! Keby ich nemáme, zavolám si kamosku a ruka hore. Ale aby mi program musel robiť?

kaktusik007
19. jún 2024

autorka... pochopila som, ze studujes popri praci... Ja tiez, mam za sebou prvy rocnik. Pocas skuskoveho /a vlastne este aj teraz, lebo sa toho nahromadilo v praci a aj ked uz mam skusky tyzden hotove, stale je to u nas cca rovnako/ bol u nas taky neporiadok, ze dovi dopo. Prala som len ked uz deti nemali co vyberat zo skrine, varenie sa sustredilo na polotovary, resp. varili mi decka a niekedy prisla moja mama bud doniesla jest, alebo navarila nam u mna... Aby si mala ucelenu predstavu, tak ja zijem sama s dvomi pubertiakmi - 13 a 14 rokov. Mala som za cely rok styri fakt tazke ustne skusky a kedze mam uz davno po 40tke, ten mozog proste realne nefunguje uz tak, ako kedysi a ano, je to pre mna naozaj narocne sa ucit. A moje deti boli viackrat zahnane zo spalne (kde mam pracovny stol a kde sa ucim) aby doslova neotravovali ze pardon, ja sa ucim. Riesila som iba zivotne dolezite veci, a akutne veci. Nic nepodstatne. Prestavky boli vtedy, ked som si ich dala ja sama - ziadne ze mami hento, mami tamto....

ja by som to teraz este na rozchod na rozdiel od @simca06022011 a @zmrzlinka2021 nevidela, ale rovnako ako ony dve tam vidim brutalnu cervenu vlajku - podla opisu akoby nepovazoval tvoju skolu, tvoje vzdelanie a tvoju prioritu za dolezitu. A ano, toto je problem. Velky probem. Ja osobne by som tomu dala este jedno skuskove - ak by sa spraval rovnako, tak potom ti na rovinu hovorim - rozchod, nestracaj s nim cas.

ja ti sice vravim, ze mam neporiadok v byte, lebo proste nestiham a den ma 24 hodin, ale zaroven ja nemam partnera. Ak by som ho mala, automaticky by som ocakavala ze pocas ucenia sa na skusky ma takymito nepodstatnymi vecami ako je varenie, dopratie pracky a upratovanie naozaj nebude vyrusovat.

skus to dalsie skuskove si rozvhrnut presne - kedze kazda skuska potrebuje inu pripravu, na niektore ti stacia 3 dni, niektore sa musis ucit aj vyse tyzdna intenzivne... tak mu to skus proste povedat v datumoch -- pozri, 14.02. mam skusku X, je tazka, ucim sa od 03.02. Potom mam 15, 16 volno a od 17.02 sa ucim na Y, to mam 21, tolko casu mi staci.... No a uvidis ako to bude. ak rovnako ako teraz - naozaj silno zvaz rozchod. lebo ak to po tomto nepochopi, je to iba neakceptovanie tvojej osobnosti ako takej a je to nulovy respekt voci tvojej osobe.

simca06022011
19. jún 2024

@kaktusik007 aj slabý rešpekt. Ale aj opora, podpora v jej "rozvoji". môže to byť rovnaké potom pri práci. Keď prídu deti a oja bude chcieť od neho samostatné fungovať, lebo aj iné záujmy bude mať atď. Je to vážna vec, treba si to odsledovat a všímať si.. A nedať sa. Keby on mal nejaké takéto záujmu určite by sa nedal otravovať 🙂 to sa tiež dá ľahko otestovať.

kaktusik007
19. jún 2024

@simca06022011 ano, dakujem za doplnenie. Nulova opora a podpora v rozvoji. A nie ze moze to byt rovnake potom v praci, to BUDE rovnake potom v praci a ked pridu deti - ten chlap bude nesamostatny jedinec, nerespektujuci akekolvek jej potreby. Cele zle.

ale mozno mu krivdime a ked mu to pekne polopatisticky vysvetli v datumoch, chlapec pochopi, vytvori jej laskyplne prostredie a prijemnu klimu na ucenie sa, bude sa o nu v tych terminoch vyraznejsie starat a budu spolu stastni

tana87
Autor odpoveď zmazal
prasiatko30
19. jún 2024

Zbalit pc a poznamky a zavriet sa do univerzitnej studovne/kniznice - u nas su pocas skusok otvorene niektore aj cez noc a prichadzat domov len spat, sprcha a vecera/ranajky

autor
20. jún 2024

@svetlonos jasne že chodi do prace. Ale nie 10 dni vkuse. Teraz mal zrovna 4 dni voľna.

mooonika1975
20. jún 2024

Samozrejme, to čo je za učenie, keď musíš byt v pohotovosti. Zober sa a uč sa inde, ja sa inak doma učiť neviem, závidím že ty. Mna tam všetko rozptyľuje .

autor
20. jún 2024

@mooonika1975 mne napríklad nevadí, keď si pustí telku, rádio. To je taky šum ktorý vie vyselektovať. Ale keď na mňa hovorí tak idem do kolien. A ešte čím bližšie mám pred skúškou, tým viac som nervózna a tým padom sa aj viac hádame, lebo dva dni pred skúškou mu už ani náhodou nepoviem že - miláčik ja potrebujem kľud.

mooonika1975
20. jún 2024

Presne👍

reddflowerlife
20. jún 2024

autorka ako reagoval ze si sla do kaviarne ?

autor
20. jún 2024

@reddflowerlife nijak zvlášť. Uvedomil si, že asi by sa takto chovať nemal, ale chce to skúsiť dnes ešte raz. Že si bol včera kúpiť hru na psko, tak ju bude hrať potom už ide do práce tak to budem mať pokoj

Strana
z2