Partner patril do sekty

13. sep 2020

Ako by ste reagovali kebyze sa dozviete ze vas partner bol pred par rokmi aktivny v jednej nemenovanej sekte ktorá chodi po domoch, asi viete koho myslim.
Pred par rokmi od nich odisiel ale do svojej dospelosti bol clenom kvoli tomu lebo nechcel sklamat otca ktory tam patri do teraz.

mirkava
13. sep 2020

Chcela by som o tom vediet vsetko, preco tam isiel, ake bolo jeho myslenie, preco od nich odisiel, proste vsetko. Urcite by som to potrebovala rozobrat a pochopit ho...

iritka
13. sep 2020

Niekde na YouTube som videla video jedného chalana čo bol tiež v tej sekte a odišiel, má viac videí k tomu, skús pozrieť, možno ti to pomôže.

kristina2015
13. sep 2020

Nijako ,nevidím v tom problém .

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lintu
13. sep 2020

Do 18ky? Dobre, ludia v mladosti porobia kadeco. Ide o to, ako k tomu pristupuje teraz. Otcom uz nie je ovplynitelny?

petulda333
13. sep 2020

Tak zrejme tam bol z donutenia, ako aj mnoho inych veriacich. Hlavne, ze odisiel

miskooo1987
13. sep 2020

Z môjho pohladu, jediný rozdiel medzi sektou a náboženstvom je v počte členov....

kittykat22
13. sep 2020

Nevidim v tom problem. Len asi by si mala pocitat s tym, ze ak s tymto partnerom ostanes, tak tvoje dieta bude mat jedneho sibnuteho dedka 😀 Bolo by dobre, keby aspon tvoji rodicia boli v poriadku a ty zo stalej rodiny, aby to destvo u starych rodicov za nieco stalo 🙂 Urcite by som ich chcela spoznat na tvojom mieste - uvidis ako sa spravaju, co hovoria. Mozno bude tatko pekny šiši vlacik.

janinah
13. sep 2020

overila by som si či ozaj úplne odišiel

katty2012
13. sep 2020

ako chces reagovat? normalne. ved odisiel a uz tam nepatri. ludia hladaju vo svojom zivote svoju cestu, skusaju, testuju, experimentuju v roznych oblastiach, partiach, skupinach. nevidim na tom nic nenormalne, pretoze skusil a zistil, ze tym smerom ist nechce. poznam kopu katolikov, ktori sice nechodia po domoch, ale v rodine by som s nimi byt nechcela. a jeho otec moze byt rovnako dobry clovek ako aj tvoj.

sara07
13. sep 2020

osobne by som sa bála že by sa tam vratil , oni majú neskutočne podprahové spracovávanie, až závislost doslova
stačí nejaká tažšia životná skuška dá ju sám ? deti nebude chciet krstit ? dedko nebude potajme nosit vnučata ?

pribinak
13. sep 2020

Aký má vzťah s otcom? Rodinou? Ak je od nich odpojeny, tak ok.
Ak bol ešte vtedy závislý na rodičoch, nemal veľmi na vyber. Netreba ho trestať ešte viac.

mariejenka
13. sep 2020
https://www.youtube.com/watch?v=OwayV6kCz9E

pozrite si ho, od narodenia bol v komunite,jeho rodičia Svedkovia, svedok bol 12 rokov...

lija22
13. sep 2020

no ze by som si davala bacha na jeho otca

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
14. sep 2020

Moj nazor je ze je to velmi nebezpecna sekta. To sa neda s s inym beznym nabozenstvom co funguje na Slovensku ani porovat.
Synovec sa k nim pridal pred 3 rokmi lebo sa zalubil do baby ktora bola clenom. Ja som o "nich" vedela len to ze zaklopu s usmevom na dvere a ak chces tak sa s tebou porozpravaju o zmysle zivota a daju ti do ruky brozurky (vlastna skusenost). Synovcova mama bola na pokraji nervoveho zrutenia. Ja som ju este utesovala ze v pohode... trocha modlenia mu nezaskodi a ak najde vieru v boha, tak ho to len obohati a posilni. Moj nazor bol uplne neutrany alebo este skor malicko pozitivny, ale zacala som o "nich" studovat co sa dalo a o tyzden som ja sama chytila paniku. Svoj nazor som si neurobila len na zaklade vypovedi inych ludi tak ze som slepo verila co oni povedia...ale aj tak ze som citala ich brozury, zaujimala sa o to v co veria, ako praktizuju nabozenstvo.

Preto ti poradim, tiez si o "nich" vsetko co sa da. Ak vies anglicky, citaj hlavne tie clanky lebo ich je viac. Herecka Leah Reminy ma dobry serial o inej sekte ktorej bola clenom a jednu kapitolu venovala aj tejto sekte.
Pytaj sa priatela na vsetko. Dajte velmi podrobny rozhovor.
Je skvele ze odisiel... ma moj obdiv a uznanie a ja by som sa ani tak nebala toho ze sa moze vratit ale zivot v takej sekte zanecha na cloveku stopy.
Pravdepodobne bol clenom z donutenia cez rodicov a vyrastal v uplne inom duchu ako my ostatni... ziadne oslavy narodenin, vianoce, asi ziadni kamarati z vonku... len deti ktore su v sekte. Chodenie z domu do domu uz od detstva.
Tvoj priatel s najvacsou pravdepodobnostou uz nema ziadny kontakt s otcom. On je pre otca mrtvy preto lebo odisiel. Tu nebude ziadny kontakt vnucata s dedkom. Dedko nikdy nebude mat zaujem. Jedine ak sam odide zo sekty.
Toto je len spicka ladovca... je ovela viac a ovela horsich veci co sem nemozem napisat lebo bez dokazov by to bolo osocovanie. Napisem na sukromnu spravu ak chces.

Synovec sa s babou po 2 rokoch rozisiel 🙂

basska_b
14. sep 2020

Dôležité je to, ako a či to ma v sebe uzatvorené, či je rozhodnutý, že toto nie je cesta, na ktorú sa chce vrátiť a už neverí tomu, čo hlásajú. Môj člen rodiny bol v takej maličkej charizmatickej sekte ešte v 90. rokoch keď to sem prišlo z Ameriky, zotrval tam asi 10 rokov, ale rozišiel sa s nimi nadobro. Rozhovor s ním je zaujímavý, čo ho k tomu viedlo, ako to prežíval, v čo verí aj teraz, ako to spoločenstvo fungovalo.. ale už je to zrelý chlap s vlastným názorom na veci. Tvoj priateľ je ešte vo veku, kedy sa môže nechat ovplyvniť. Závisí od toho, či odstrihol kontakty s členmi, pokiaľ tam chodil kvôli otcovi, tak to je asi pase, ja som tiez išla na birmovku kvôli mame 😁

andreatytler
14. sep 2020

K tomu odstrihavaniu kontaktov... v tejto sekte plati ze su to clenovia sekty ktori odstrihnu kontak s clovekom co odisiel... rodicia s dietatom, muz so zenou. Ti co odidu by vela krat chceli mat kontakt ale ti co su stale v sekte o nich nechcu nic pocut. Ak niekto odide, je pre nich mrtvy. To je velmi bolestive... cele roky ta rodicia miluju a ked odides tak pre nich prestanes existovat.
Obdobne ak do sekty vstupi novy clen musi prerust kontakt so svojou rodinou ktora je vonku...
Toto nie je len tak ze sa ide raz za tyzden do modlitebne a potom doma fungujes normalne. Toto je uplne iny zivotny styl a myslenie.

petulda333
14. sep 2020

@andreatytler z casti suhlasim. Ale mala som kolegynu kt je v sekte svedkov jehovovych a je tam aj jej dcera, zvysne 2 deti su rimokatolici aj muz. A ziju spolu uplne normalne. Ja som dlho ani netusila, ze ona tam je

andreatytler
14. sep 2020

@petulda333 To je dobre vediet. Dakujem. Je mozne ze na Slovensku to nemaju take ako inde na svete. Ja zijem v Kanade. Usudzovala som ze nabozenstvo bude mat rovnake pravidla vsade alebo ze ludia ich budu rovnako silne dodrziavat.

petulda333
14. sep 2020

@andreatytler neviem ako presne to maju. Nejak som to s nou neriesila a ona az tak velmi hovorit nechcela. Sviatky neslavi vobec. Ked sa jej narodila vnucka tak vobec nic, nesla na krst ani im darcek nedala. Ani potom na prve narodeniny a pod. A casto chodila na take seansy, niekedy tam bola 3-4dni

rybka80
14. sep 2020

@andreatytler trochu by som ťa poopravila. K tomu odstrihnutiu kontaktov. Máš pravdu v tom, že keď človek odíde, ostatní členovia úplne s nim prerušia kontakt.
Avšak ak vstúpi do tohto náboženstva nemusí s nikým prerusovat kontakt. Ale samozrejme je to náročné tak pre rodinu ako aj pre člena JS. Pretože byť JS je životný štýl.
Kľudne odpoviem na viac otázok, vyrastala som v rodine svedkov a sama som bola aktívnou členkou až do svojich 25 rokov. Potom som odišla.

makova333
14. sep 2020

@zazvorka87 ale rozoznas pojem sekta a nabozenstvo hej?

tncka
14. sep 2020

Pokial by mi to nezasahovalo do sucasneho zivota neriesim

kassandra25
14. sep 2020

Nijak by som nezaregovala, len by som si strazila nestretavanie sa medzi vami dvoma a jeho otcom.

tiumen
14. sep 2020

@andreatytler ktorú myslíš tam u Vás? Ja som videla pár častí o sekte FLDS.. To bolo hrozné, tam je žena čo sa jej z nej podarilo utiecť a pomáha iným čo z tade chcú tiež utiecť

kvietocek203
14. sep 2020

@miskooo1987 Toto môže povedať len človek, ktorý nevie aký je rozdiel medzi sektou a náboženstvom 🙂

masha185
14. sep 2020

Nie je to sekta ale náboženstvo...žiaden strach. Ak už tam nepatrí, tí ľudia sa mu sami budú vyhýbať, keďže majú zakázané sa baviť s vylúčenými ...Nikdy som tam nepatrila ale mala som priateľa ktorého rodina boli v bratstve ako sa u nich povie. Občas som na prednášku zašla aj ja a poviem ti, bolo to celkom zaujímavé a niekedy aj poučné. Len majú veľa pre mňa hlúpych pravidiel. A jedným z nich je, že ak tam chceš patriť musíš zvestovať. Chodiť po ulici a domoch...je to ich náplň, povinnosť....veria že príde koniec sveta a veria, že je možnosť sa zachrániť. A veria natoľko, že majú potrebu to povedať čo najviac ľudom aby sa nás čo najviac zachránilo ...Ale z partnera ak tam nepatrí, strach mať nemusíš....a ak si sa to dozvedela až po nejakom čase...ani sa mu nečudujem, že ti to nechcel povedať keď reaguješ takto povrchne.

miskooo1987
14. sep 2020

@kvietocek203 no- slovník to definuje takto: náboženská obec, ktorá sa vyčlenila z väčšej oficiálnej cirkvi