icon

Partner s postihnutým dieťaťom

dorottka
14. apr 2022

Ahojte, so svojim partnerom randim uz vyse polroka a mame velmi pekny vztah. Bohuzial, je tu jedno velke negativum a to fakt, ze ma postihnutu dcerku, je to skolacka na prvom stupni - nebudem menovat diagnozu, je to hlavne mentalne a suma sumarum, nikdy nebude samostatna. Priatel ju ma v striedavej starostlivosti a vyjadril sa, ze dalsie deti uz nechce, ze tato zodpovednost je na neho uz dost. Ja sama deti nemam a hoci uz nie som najmladsia, nie som este uplne "za zenitom". Nemat deti nebola moja volba, tak sa proste zivot vyvinul a hoci nerada, zvykla som si na myslienku, ze ich nemam a vidim v tomto zivote aj pozitiva (skor nez ma niekto obvini zo sebeckosti, nie nie je to cestovanie, ani kariera). Tieto pozitiva ale miznu v tom pripade, ze s partnerom ostanem a jeho dcerka chtiac ci nechtiac ostane aj mojim problemom. Vadi mi predstava, ze mne sa mat deti nepodarilo a mam na seba automaticky zobrat takuto dozivotnu tarchu za cudzie dieta, ktore bude vzdy viac na starost. Samozrejme je na tuto temu velmi citlivy. S byvalou partnerskou ma korektny vztah, ale komunikuju o dcerke spolu kazdy den, chodia spolu na terapie a pomaha jej casto az nadmieru, nakolko sa citi previnilo, ze s nimi nezije. Vsetko samozrejme chapem, ale zoziera ma dilema co dalej. Mala ma ma velmi rada, ja ju tiez, ale ine to je, ked sa s nou vidim raz za cas a ine je, ak by to malo byt denno dennou realitou. Partner je super, ak by tato zataz neexistovala, povedala by som, ze je to najlepsi chlap, akeho som kedy stretla. Ta zataz tu ale existuje a hoci sa citim hrozne za to vsetko, co tu pisem, nemam sa o tejto teme s kym poradit.
Ak by ste boli moje kamosky, co by ste mi poradili, pripadne co robili na mojom mieste? A ak ste nahodou boli v podobnej situacii, ako ste to riesili? Dakujem.

Strana
z3
0kristina0
15. apr 2022

@dorottka vysvetli mi prosim ta, ze preco vobec uvazujes nad dietatom s tvojim partnerom, ked jeho dcera je pre teba problem a o ktoru by si sa nedokazala obetovat? Co by sa zmenilo keby si s nim to dieta mala? Stala by z vas rodina a aj jeho dcera by bola uz tvoja rodina o ktoru by si sa musela do smrti starat. Naozaj nechapem tvojej logike uvazovat nad spolocnym dietatom s niekym kto ma taky zavazok na cely zivot.
Tvoj partner je k tebe ferovy, ste spolu kratko a uz niekolko krat ti prizvukoval ze on dieta uz nechce, takze si ten rozchod mohla mat uz za sebou. Nezneuziva ta na starostlivost o svoju dceru, keby to chcel spravit tak ti naslubuje hory doly len aby si s nim ostala. Postavil ta pred hotovu vec bol uprimny a uz je na tebe co si vyberies.

svetlonos
19. apr 2022

@dorottka ahoj odpovede som necitala. Nie je hanbou priznat si , ze by to pre teba bola zataz ked to tak citis. Starat sa o postihnute dieta zataz je aj pre vladtneho rodica i ked dieta lubi. Nieto este ked ti je cudzie. Su ludia, ktori to citia inak a maju ine priority, klobuk dole pred nimi. Vies, ked by mala byt pre teba zatazou tak sa podla toho zariad. Zato nemusis byt zly clovek, jednoducho si dpravne odhadla ze by si to zrejme nezvladla a trpelu by ste tym trejme vsetci. Prajem spravne rozhodnutie pre teba 🙂

cipogoat
5. aug 2025

@dorottka ahoj, ak sa smiem spýtať, ako sa ti darí?

dorottka
autor
7. aug 2025
@cipogoat

@dorottka ahoj, ak sa smiem spýtať, ako sa ti darí?

@cipogoat Ahoj, uz nie sme spolu - chvalabohu. Uz ked som pisala tento post, malo mi byt jasne, ze ked sa namiesto partnera potrebujem radit so zenami, ktore nepoznam, tak je v tom vztahu nieco VELMI zle. Baby tu mi ale povacsine velmi pomohli. Aby som ale zosumarizovala - nic sa samozrejme nehybalo, neriesilo, ani nepohlo. Kazdemu zo zucastnenych tato situacia ocividne vyhovovala, okrem mna teda. Aktualna priatelka riesi uplne to iste. A aj ta pred nou.

Strana
z3