icon

Vnímajú babičky rozdiel medzi vnúčatami od dcéry a syna?

8. máj 2026

Zdravím, rada by som sa opýtala babičiek, ak tu nejaké sú, či chtiac-nechtiac vnímali rozdielne narodenie vnúčaťa od syna a od dcéry. Predsa len, dcéra, ku ktorej máš bližší vzťah než k neveste, dcéra, ktorá to dieťa vynosí, porodí... a synovo dieťa od "cudzej" ženy... či to niekde podvedome je cítiť alebo nie. Ďakujem za relevantné odpovede, skúsenosti.

anonym_42b772
8. máj 2026

@anonym_autor viem, že sa pýtaš - babičiek. Napíšem, ako je u mojej ex- svokry (babičky). Mám syna s ex-partnerom a k jeho rodičom mám veľmi blízko, majú dve dcéry a jedného syna, takže som jediná "nevesta". ich dve dcéry nemajú s mamou dobrý vzťah, ale za to ja "nevesta" ju beriem naozaj, ako svoju mamu. Aj keď som sa rozišla s ich synom a neskôr sa vydala, chodievajú k nám veľmi často a aj mi k nim. Majú aj vnúčatá aj vnučky, ale ako matka vidím, že vždy mali bližšie k môjmu synovi. každé vnúča vždy dostáva rovnako - či narodeniny, Vianoce, Mikuláš, prvá trieda, nástup na strednú školu. Dve dcéry bývajú bližšie k nim a prídu raz za mesiac, aj to lebo musia... ja som od pár krajov ďalej od nich a stretávame sa často.

autor
8. máj 2026
@anonym_42b772

@anonym_autor viem, že sa pýtaš - babičiek. Napíšem, ako je u mojej ex- svokry (babičky). Mám syna s ex-partnerom a k jeho rodičom mám veľmi blízko, majú dve dcéry a jedného syna, takže som jediná "nevesta". ich dve dcéry nemajú s mamou dobrý vzťah, ale za to ja "nevesta" ju beriem naozaj, ako svoju mamu. Aj keď som sa rozišla s ich synom a neskôr sa vydala, chodievajú k nám veľmi často a aj mi k nim. Majú aj vnúčatá aj vnučky, ale ako matka vidím, že vždy mali bližšie k môjmu synovi. každé vnúča vždy dostáva rovnako - či narodeniny, Vianoce, Mikuláš, prvá trieda, nástup na strednú školu. Dve dcéry bývajú bližšie k nim a prídu raz za mesiac, aj to lebo musia... ja som od pár krajov ďalej od nich a stretávame sa často.

@anonym_42b772 Ďakujem, ale to je o skôr o narušení vzťahov rodič - dieťa.

pe_mi
8. máj 2026

@anonym_autor ja som mama , mám 36 ,ale poviem pravdu , že toto ma niekedy napadne . Že mám dcéru a myslím si , že budem mať bližšie k vnúčaťu od dcéry , lebo viac bude inklinovať ku mne , aj s radami , aj s pomocou , otázkami. Ako vnúča od syna .
Mám aj syna

autor
8. máj 2026
@pe_mi

@anonym_autor ja som mama , mám 36 ,ale poviem pravdu , že toto ma niekedy napadne . Že mám dcéru a myslím si , že budem mať bližšie k vnúčaťu od dcéry , lebo viac bude inklinovať ku mne , aj s radami , aj s pomocou , otázkami. Ako vnúča od syna .
Mám aj syna

@pe_mi Presne🙂.

janinah
8. máj 2026

Som babka,vnučata od dcer,ale vobec si nemyslim,že vnučata od syna budu iné,lebo syna milujem tiež a budu to jeho deti.

anonym_70d526
8. máj 2026

Ja mam dvoch synov. Takze vnucata budem lubit aj ked ako pisete od nevesty 🙂. Ale este mam len male deti. Tak vnucata este neriesim. Svokra ma tiez 2 synov. A za vnucata by aj dychala 😀.

anonym_4f1368
8. máj 2026

Mam vnuka aj od dcery aj od syna, dokonca su rovesnici a vnimam ich rovnako. Akurat jeden byva blizko, vidame sa casto, druhy byva s rodicmi daleko a nestretavame sa tak casto, takze je logicke, ze vztah je iny a dokonca je to dcerin syn.

marsmykkok
8. máj 2026

@anonym_autor Ja si myslím že je to ako píše @anonym_42b772 . Proste o tých vzťahoch. Proste o malé dieťa sa stará hlavne žena a žena viac dôveruje matke svojej ako cudzej žene a rovnako viac jej aj toleruje, napríklad bozky malému a tak lebo predsa je to jej krv a on niekoho cudzieho jej to môže byť nepríjemné a teda proste potom je to tak že svokra nezíska nikdy možnosť napríklad strážiť dieťa dlhšie, mať k nemu bližší vzťah a tak a áno potom logicky ak má dcéru aj syna bližšie sú jej deti dcéry. Ale toto robia nie staré matky že by mali rozdielny postoj, ale matky čo robia rozdiely...

anonym_3be729
8. máj 2026

moja svokra má dvoch synov, jedno vnúča u jedného, druhé u druhého syna, náš je prvorodený a je to jej najväčšia láska, žiadne rozdiely v darčekoch, strážení, pomoci nerobila nikdy medzi vnúčatami, napriek tomu všetci vieme, ktoré je jej milšie

anonym_0188a4
8. máj 2026

@anonym_autor pytala som sa mamy... a absolutne nie... moj brat mal najprv tri deti... ja az potom... moja mama miluje vsetky vnucata a venuje sa im rovnako...

anonym_98a53e
8. máj 2026

Počas tehotenstva je to iné, keď dcéra je tehotná,ak maju dobrý vzťah,tak inak to prežíva
Lebo to nieje len vnúča ale dcéra-tehotna
Ale čo sa týka vnúčat všeobecne, prečo by bol rozdiel
Veď aj dcerino je na pol od cudzieho😋

anonym_bdfcef
8. máj 2026

@anonym_autor tak takáto morbídna otázka by ma nikdy nenapadla 🤦sa potom ani nečudujem, keď niekedy čítam o svokrách to, čo čítam.

autor
8. máj 2026
@anonym_bdfcef

@anonym_autor tak takáto morbídna otázka by ma nikdy nenapadla 🤦sa potom ani nečudujem, keď niekedy čítam o svokrách to, čo čítam.

@anonym_bdfcef Čo je na tej otázke morbídne??

anonym_bdfcef
8. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_bdfcef Čo je na tej otázke morbídne??

@anonym_autor myšlienka. Morbídna, lebo sa to týka mojej vlastnej rodine.

anonym_88ed5e
8. máj 2026

@anonym_autor ja som nevesta. Svokra ma viac deti, dvery aj synov a u nas je to bohuzial jednoznacne. Uplne inac sa sprava k detom od dcer ako k nasim detom (od syna). K nam napriklad nikdy nepride len tak aj ked ju stale volame, byvame v jednom meste. Nikdy nezavola ako sa deti maju, nechybaju jej. Nikdy nebola kocikovat. A ked sme tam tak furt basni len o vnucatach od dcer. Nestrazi ich. Nikdy ich nikde nezobrala. Pardon, oarkrat do kostola. Smutno mi je z toho velmi, ale uz som sa s tym zmierila. Horsie je, ze sa plnia moje slova, ze uz ani deti tam velmi nechcu chodit lebo vidia, ze babka a dedo uz vobec o nich nejavia zaujem. Potom sa mozu v starobe cudovat, ze k nim deti nechodia. A pritom svokra ako clovek je super. Co uz. S kamoskou si vzdy len povieme, ze to su vnucata od syna, ona to ma presne rovnako. Tiez su vyvolene dcerine vnucata.

nikolka232
8. máj 2026

Moja mama má mňa a syna. A síce brat ešte deti nemá, sama povedala, že nevesta bude viac inklinovať k svojej mame, že uvidí tie vnúčatá menej a je s tým ok.
Svokra má 3 synov. Ja som prvá nevesta a už teraz viem, že ku druhým synom - resp. k ich deťom bude inklinovať viac.

anonym_5cbad3
8. máj 2026
@anonym_88ed5e

@anonym_autor ja som nevesta. Svokra ma viac deti, dvery aj synov a u nas je to bohuzial jednoznacne. Uplne inac sa sprava k detom od dcer ako k nasim detom (od syna). K nam napriklad nikdy nepride len tak aj ked ju stale volame, byvame v jednom meste. Nikdy nezavola ako sa deti maju, nechybaju jej. Nikdy nebola kocikovat. A ked sme tam tak furt basni len o vnucatach od dcer. Nestrazi ich. Nikdy ich nikde nezobrala. Pardon, oarkrat do kostola. Smutno mi je z toho velmi, ale uz som sa s tym zmierila. Horsie je, ze sa plnia moje slova, ze uz ani deti tam velmi nechcu chodit lebo vidia, ze babka a dedo uz vobec o nich nejavia zaujem. Potom sa mozu v starobe cudovat, ze k nim deti nechodia. A pritom svokra ako clovek je super. Co uz. S kamoskou si vzdy len povieme, ze to su vnucata od syna, ona to ma presne rovnako. Tiez su vyvolene dcerine vnucata.

@anonym_88ed5e ja som rovnako na tom ako ty. Mužov Mužovej sestry su deti dokonalé každý týždeň zavesené svokre na krku a my máme zatiaľ 1 male dieťa ale tie od "dcery" sú vyvolene. Naše dieťa ku ním veľmi nechce ísť a keď ich vidi buď plače alebo od nich uteká.. žiaľ môžu si za to sami a aj to dieťa to cíti doslovne kto je dobrý a kto nie.. ja som sa s tym zmierila už dávno predtým ako sme vôbec dieťa mali a s mužom si väčšinou vystačíme sami dvaja aj keď bývame v jednom dome.. a tie "nevyžiadane" rady ja počúvam v jednom kuse zato svojej dcére nepotrebuje vyčítať nič tam je dokonalá matka..

anonym_8d157d
8. máj 2026

@anonym_autor nie
Skor dieta inklinuje k tym starkym, s ktorymi je castejsie a vacsinou je to od dcery
Aspon u nas to tak je, moje dieta je so starkou castejsie , druhe vnuca od mojho brata cize jej syna je so starkou menej tak menej k nej inklinuje

anonym_a87733
8. máj 2026

Ja ešte doplním že je rozdiel aj medzi deťmi, príklad moja svokra má dvoch synov. Môj manžel je starší a švagor je mladší syn. Ako boli deti vždy ľúbila viac mladšie dieťa to bol jej maminkin maznáčik. Ako dospelý majú obe jej deti deti a hádaj ktoré vnúča svokra uprednostňuje. No predsa toho čo je od jej menšieho syna. A moje deti úplne nezáujem.
Koľkokrát ju voláme ku nám na návštevu alebo sa zahrať s deťmi. Stále sa len vyhovára. Ale k vnúčatu od menšieho syna uteká keď niečo potrebuju. Aj si to pekne využívajú švagrovci, stále odkladajú deti ku svokre.
Môj manžel je smutný z toho no nič s tým nespraví. Svokra ani raz nekocikovala naše deti, ani raz ich nezobrala na zmrzlinu na výlet, nikam. Zavolá raz za pár mesiacov len aby sa nepovedalo že čo máme nové a to je všetko.
Aj cez leto deťom musíme hľadať tábory aby sme zaobstarali leto lebo babka nemá záujem tráviť s nimi čas. Je to smutné ale aj takýto je život.

euka210
8. máj 2026

@anonym_autor nie, moja svokra ani mama nerobia rozdiely. Paradoxne som ja blizko svokry, takze mi pomahala ona, tesila sa z nasho prveho syna. Dceru ma daleko na pomahanie a moja mama tiez je 100km daleko, ale prisla obcas pomoct. Moja mama je blizsie k bratovi, takze im chodila viac pomahat. Brat byvaju so svokrovcami, ale svokra im nepomahala vobec, nezaujem.

anonym_14f6bd
8. máj 2026

Mám pocit, že tak bolo len do času. Resp.zdalo sa. Postupne je to ale iné. Keď počujem že babka vzala synove deti na zmrzlinu. Dala im vreckové a pod. Kúpila čokoľvek lebo prídu. Toto deti od dcéry nemali ani raz (ok možno raz).

anonym_14f6bd
8. máj 2026

Citila som ale už rozdiely aké robila moja starká medzi jej deťmi. Taktiež mama medzi nami deťmi. Ono sa to asi niekde v niektorých situáciách ukáže.

anonym_7963ea
9. máj 2026

Som matka, mám 2dcery. Sestra ma 2synov, bratia majú každý jedného syna. Naša matka uprednostňuje len jednu z mojich dcér a dvoch vnukov. Ten zbytok ako keby ani nebol😵‍💫🫣

anonym_7c21d6
9. máj 2026

Svokra ma svoju dcéru v zahraničí a s ňou a jej deťmi sa vydáva 2-3 x ročne. Hoci deti, keď boli malé chodili na prazdniny aj na jeden mesiac. Ibaže deti nevedia po slovenský, tak ta komunikácia je a bola taká - nijaká. S mojimi deťmi sa snažíme chodiť na návštevu raz do týždňa na 3-4 hodiny, teda ich vidia dosť často, rozprávajú jedným jazykom a preto ma k ním bližšie. S Mamou a so svokrou je frekvencia stretávania rovnaká, o rady a názory som nechodila ani k jednej.

anonym_f9358f
9. máj 2026

@anonym_autor normálna babka nebude robiť rozdiely,tak isto ako normálna mama nerobí rozdiely medzi synom a dcerou

anonym_98dec2
9. máj 2026

Nemusi to byt kvoli pohlaviu, skor robi rozdiely rodic, ktory ma oblubene alebo neoblubene dieta. V nasej rodine som toho svedkom, ze sa jednemu dietatu pomahalo vela a druhemu vobec. A tiez jedny vnucata boli dokonale, na druhych vsetko zle a ked dospeli, tie dokonale vnucata su pre zivot prakticky nepouzitelne, z kazdej prace ich vyhodia a tie druhe maju vsetky skolu, pracu, rodinu...

anonym_15b6be
9. máj 2026

@anonym_autor sú na to štúdie že prirodzene ti bude blizsie dieťa od dcéry..o to viac ak je to vnucka lebo tým , ze každá žena sa rodí už s vajíčkami, tak už dcéru keď nosila, tak vlastne nosila aj vajicko vnučku 😀 ja to vidím aj na tom, že vlastne svokra keď pomaha s vnúčatami od dcéry tak pomaha nie len tak z lasky k vnúčatám, ale chce pomôcť a odbremeniť dcéru, kdezto pri mne to neberie tak, že pomaha synovi ( lebo veď “primárne je to povinnosť” matky starat sa o deti) ale “cudzej” neveste a až tak sa nepremáha..akoze stara sa, ma aj vnúčatá rada, ale proste viac a castejsie chodí dcere pomáhať

anonym_0ace1d
9. máj 2026

@anonym_autor myslím si že áno. Pre moju malú je jej babka ako druhá mama. Svokra ju viac kritizuje, porovnáva, napomína, sťažuje sa ako ju rozmaznávame. Od mojej mamy som to nikdy nepočula. Vlastne pýtala si sa babičiek, tak sorry 😀

michaela329
9. máj 2026

Keď otehotnela moja švagriná, bola ešte na strednej a naši ju zobrali k nám a starali sa o ňu aj o malého a ja teda absolútne nevidím rozdiel v prístupe k vnúčatám. Nie je víkend aby tam neboli vnúčatá od syna a aj o dcér, je to hodne o ľuďoch. A napríklad mne sa mama ani z polovice toľko nenapomahala ako švagrinej 😀 Lebo ja som naopak otehotnela až pred 40 a ja si všetko rada riešim sama s mužom, k starým rodicom davame malého na ich potechu.

jennky13
Včera o 08:16

@anonym_autor vzdy je to o vztahoch k dospelym a nie k detom. Cize aky vztah ma babka k svojim detom , tak sa to prenesie aj na vnucata a nemusi to byt umyselne zo strany babky. Ale je to proste tak, ked mate s detmi dobry vztah a navstevujejte sa a mate sa radi, tak prirodzene sa buduje vztah aj k vnucatam. Ak sa nemusite, tak ani vztah k vnucatam sa nemoze vyvijat dobre.